Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

de Elena-Alina Constantinescu 25 Iul 2017

Tags: cancer dieta nesanatoasa acrilamida


Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

Acrilamida este o substanta potential toxica, ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata.

 In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta starnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.

Reprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena din alimente.

„Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu.”, a declarat Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis.

Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intarziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.

Etape urmatoare

Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.


Sursa: Comisia Europeana




Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"

2 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

5 motive sa bei apa cu lamaie dimineata

5 motive sa bei apa cu lamaie dimineata

de AlegeSanatos.ro 21 Feb 2020

Daca vrei sa traiesti mai sanatos, poti incepe acest proces prin a-ti face un obicei de a bea dimineata, pe stomacul gol, un pahar de apa cu lamaie. In timp vei observa beneficiile acestei rutine. [detalii]

Reteta delicioasa de supa crema de ceapa

Reteta delicioasa de supa crema de ceapa

de AlegeSanatos.ro 20 Feb 2020

Ce sa gatesti atunci cand vrei sa incerci retete culinare noi si gustoase? Raspunsul este simplu: supa crema de ceapa, care iti ofera cele mai neasteptate, dar surprinzatoare gusturi. [detalii]

2 idei de salate delicioase si sanatoase

2 idei de salate delicioase si sanatoase

de AlegeSanatos.ro 19 Feb 2020

Salatele se numara printre cele mai sanatoase feluri de mancare. Poti combina diferite legume sau fructe si carne slaba pentru a crea cele mai hranitoare si delicioase salate. Chiar daca nu esti un impatimit al salatelor, trebuie sa incerci cateva retete care te vor face sa mai vrei o portie. [detalii]

Curmalele si beneficiile lor in alimentatie

Curmalele si beneficiile lor in alimentatie

de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2020

Curmalele sunt cunoscute, inca din cele mai vechi timpuri, pentru proprietatile lor vindecatoare si se gasesc in regiunile tropicale ale lumii. Aceste fructe uscate au devenit din ce in ce mai utilizate in alimentatie, in special datorita gustului dulce, dar si proprietatilor benefice sanatatii. [detalii]

Pestele-prieten sau dusman in alimentatie?

Pestele-prieten sau dusman in alimentatie?

de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2020

Pestele, alaturi de alte fructe de mare, se numara printre alimentele care constituie o dieta sanatoasa. Acest aliment contine omega 3 si alte vitamine si minerale. Insa este pestele cu adevarat sanatos pentru organismul tau? [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016