Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

de Elena-Alina Constantinescu 25 Iul 2017

Tags: cancer dieta nesanatoasa acrilamida


Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

Acrilamida este o substanta potential toxica, ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata.

 In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta starnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.

Reprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena din alimente.

„Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu.”, a declarat Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis.

Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intarziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.

Etape urmatoare

Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.


Sursa: Comisia Europeana




Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"

6 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole