Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

de Elena-Alina Constantinescu 25 Iul 2017

Tags: cancer dieta nesanatoasa acrilamida


Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

Acrilamida este o substanta potential toxica, ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata.

 In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta starnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.

Reprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena din alimente.

„Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu.”, a declarat Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis.

Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intarziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.

Etape urmatoare

Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.


Sursa: Comisia Europeana




Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"

1 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Top 5 legume recomandate copiilor

Top 5 legume recomandate copiilor

de Raluca Garbea 14 Mar 2019

In alimentatia copiilor, aportul de fructe si legume este esential pentru ca cei mici sa se poata bucura de o viata sanatoasa. [detalii]

Mierea - Top 5 beneficii pentru sanatate

Mierea - Top 5 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 11 Mar 2019

Mierea este un produs dulce, lichid siropos produs natural de albine, cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o sursa de energie si un puternic antibiotic natural. Descopera in articol de ce ar trebui sa consumi miere in fiecare zi! [detalii]

Top 3 antioxidanti benefici pentru sanatatea organismului

Top 3 antioxidanti benefici pentru sanatatea organismului

de Raluca Garbea 05 Mar 2019

Antioxidantii sunt benefici pentru sanatatea organismului. [detalii]

Reteta: Salata de fructe de padure

Reteta: Salata de fructe de padure

de Raluca Garbea 04 Mar 2019

O salata reprezinta mereu o alegere perfecta pentru sanatatea organismului! [detalii]

Cum alegi o miere de manuka pentru copilul tau?

Cum alegi o miere de manuka pentru copilul tau?

de AlegeSanatos.ro 26 Feb 2019

Mierea de Manuka este unul dintre cei mai buni compusi antibacterieni pe natura le ofera omului. Daca ati ajuns sa va ridicati problema tipului de miere de Manuka pe care sa o folositi pentru copilul dvs. inseamna ca sunteti la curent cu proprietatile deosebite ale acesteaia si mai ales cu efectele pe care care aceasta le are asupra organismului. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016