Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Valoarea nutritionala a proteinelor de origine vegetala

de AlegeSanatos.ro 30 Mai 2012

Tags: proteine legume fructe proteine vegetale nutritie detoxifiere


Valoarea nutritionala a proteinelor de origine vegetala

Tendinta actuala din punct de vedere nutritional este de a manca cat mai usor si sanatos. Pentru a detoxifica organismul si pentru a fi sanatosi unele persoane renunta total la carne si la produsele de origine animala, luandu-si portia de proteine necesara pentru bunul mers al organismului din vegetale.

   
Exista pareri care sustin ca proteinele cu valoare biologica sunt doar cele de origine animala insa realitatea este ca proteinele din vegetala sunt o sursa excelenta de aminoacizi fiind mult mai usor de digerat.

De ce proteine de origine vegetala?

Proteinele de origine vegetala au multiple roluri in organism fiind utilizate in principal in procesul de crestere si la construirea tesuturilor si a organelor. De asemenea proteinele participa la sinteza enzimelor si a hormonilor fiind raspunzatoare de transportul vitaminelor, mineralelor si a altor substante in organism.

Nimeni nu neaga valoarea proteinelor de origine animala insa trebuie mentionat ca: ouale, carnea,  si produsele lactate aduc organismului pe langa proteine si grasimi lucru ce poate duce la cresterea colesterolului in sange si ulterior la depunerea grasimilor pe vase cu aparitia complicatiilor cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic).

Si nu in ultimul rand trebuie sa subliniem faptul ca o silueta de invidiat se tine cu proteine de origine vegetala. In mod evident daca vreti sa scapati de kilogramele in plus sau sa va mentineti la greutatea optima trebuie sa aveti o alimentatie bazata pe legume, fructe si fibre.

Cate vegetale trebuie consumate pentru a acoperi necesarul proteic?

In cazul in care din alimentatie sunt excluse produsele de origine animala si ne bazam doar pe vegetale va propunem urmatoarea schema nutritionala menita sa aduca organismului suficiente proteine.

Zilnic este nevoie sa consumati:

▪ 5 portii de fructe si legume proaspete
▪ 4 portii de cereale integrale
▪ 2 portii de seminte/boabe de soia prajite/nuci/alune/migdale

Care sunt care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale?

Legumele sunt o varianta nutritionala excelenta in cazul in care se adopta o alimentatie vegetariana, fiind o sursa de proteine vegetale de cea mai buna calitate. Cu cat acestea sunt consumate in stare cruda cu atat mai bine deoarece in acest fel se pastreaza intacte vitaminele si mineralele. Astfel:  nautul, fasolea boabe, lintea, mazarea si soia nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Pe langa proteine vegetale pe care le contin legumele sunt o sursa excelenta de fibre, acestea imbunatatind digestia. Un alt avantaj al legumelor este acela ca nu aduc grasimi in organism spre deosebire de carne. Ca sa va faceti o idee despre cantitatea de proteine din vegetale va informam ca:

▪1/2 ceasca de linte contine 9g de proteine
▪1/2 ceasca de fasole boabe contine 7g de proteine
▪1/2 ceasca de boabe de soia contine 14,3g de proteine

O alta sursa excelenta de proteine vegetale, minerale si antioxidanti sunt mai toate legumele cu frunze verzi. Printre acestea se numara spanacul (1/2 ceasca de spanac gatita contine 3g de proteine), stevia, urzicile si broccoli (1/2 ceasca de broccoli ofera 3 g de proteine).




 




Spune-ne opinia ta despre
"Valoarea nutritionala a proteinelor de origine vegetala"

2 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Valoarea nutritionala a proteinelor de origine vegetala"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Apa minerala si beneficiile sale pentru sanatate

Apa minerala si beneficiile sale pentru sanatate

de Raluca Garbea 15 Aug 2018

Apa minerala este benefica organismului, insa doar in cantitati limitate. [detalii]

Ceaiul de urzica si benefiile sale pentru sanatate

Ceaiul de urzica si benefiile sale pentru sanatate

de Raluca Garbea 10 Aug 2018

Ceaiul de urzica trateaza problemele urinare, calmeaza alergiile, reduce tensiunea arteriala si imbunatateste sanatatea pielii. [detalii]

Top 10 alimente pentru un mic dejun sanatos

Top 10 alimente pentru un mic dejun sanatos

de Raluca Garbea 08 Aug 2018

Pentru a te bucura de o zi plina de energie, este foarte important sa nu sari peste micul dejun. [detalii]

Cu ce poti inlocui oregano

Cu ce poti inlocui oregano

de Raluca Garbea 07 Aug 2018

Oregano este o planta pe care multe persoane o considera doar un condiment pentru imbunatatirea aromei mancarii lor, dar, in realitate, aceasta are numeroase beneficii pentru sanatate, precum: capacitatea de a proteja sistemul imunitar, de a preveni aparitia bolilor cronice, de a imbunatati digestia, de a detoxifia organismul, de a intari oasele, de a imbunatati sanatatea inimii, de a stimula nivelul de energie si asa mai departe. [detalii]

5 smoothie-uri care te vor ajuta sa slabesti

5 smoothie-uri care te vor ajuta sa slabesti

de Raluca Garbea 04 Aug 2018

Este foarte simplu sa obtii un smoothie sanatos, delicios si hranitor, din fructe, proteine si grasimi sanatoase! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016