Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

4 substante chimice pe care nici nu le putem pronunta dar le gasim in alimente

de Laura Voica 20 Feb 2014

Tags: substante chimice Dioxid de siliciu Triacetina Tartrazina


4 substante chimice pe care nici nu le putem pronunta dar le gasim in alimente

Daca doriti un mod foarte simplu de a va asigura ca primiti ceea ce aveti nevoie si evitati ceea ce poate dauna in produsele alimentare, ramanem la aceasta regula simpla: Daca nu se poate pronunta un ingredient in produsele alimentare, nu -l manca. Stiu ca suna foarte simplist, dar in cele mai multe cazuri este cat se pooate de adevarat. Alimentele care contin ingrediente bizare cu nume lungi pe care doar un chimist il poate pronunta, incercati sa le puneti in farfurie. Aceasta regula nu are sens atunci cand vine vorba de alimente proaspete, cum ar fi fructe si legume.

Produse care nu au liste de ingrediente, si cu care nu am avea nicio problema cu pronuntarea tuturor literelor: salata verde. Morcovi. Mere. Spanac. Usor, nu?

Din ce in ce mai des marile companii anunta cu mandrie ca au mai scos o substanta chimica sau un ingredient artificial dintr-un produs alimentar si asta e fantastic! Cu toate acestea, pentru fiecare ingredient chimic eliminat dintr-un produs, inca mai exista multe altele. In continuare va prezentam patru substante chimice pe care le gasim in foarte multe alimente pe care cu siguranta le cosumam des.

Tartrazina
De asemenea, cunoscut sub numele de Galben Nr. 5, aceasta substanta chimica si colorantii alimentari asemanatori, se gasesc in majoritatea produselor alimentare. Kraft a anuntat ca tartrazina nu va mai fi utilizata in unele dintre sotimentele de macaroane cu branza,asta dupa ce consumatorii au cerut eliminarea acestuia. Cu toate acestea, unii coloranti, cum ar fi albastru 1 si rosu 40 sunt inca utilizati pe scara larga in dulciuri si produse de patiserie si s-au dovedit a provoca hiperactivitate la copii.

Galat de propil
Ca si conservant, galatul de propil este adesea utilizat alaturi de BHA si hidroxitoluen butilat ( BHT ). Scopul sau este de a preveni produse uleioase de la oxidare si rancezire. Acesta este suspectat ca poate interfera cu hormonii umani. Desi unii oameni de stiinta cred ca legatura dintre galatul de propil si probleme in sistemul endocrin sunt evidente, este nevoie de mai multe studii de cercetare.

Dioxid de siliciu
Dioxidul de siliciu este un nume pompos pentru ceva simplu pe care il intalnim in fiecare vara: nisipul. Dioxidul de siliciu nu este folosit doar pentru construirea castelelor de nisip, acesta este folosit si in frisca uscata pentru cafea si alte alimente cu o  consistenta pulverulenta. Desi riscul de sanatate in privinta consumului de nisip este scazut, studiile au aratat ca un consum mare poate cauza probleme respiratorii.

Triacetina
Daca v-ati intrebat vreodata din ce se face guma de mestecat si bomboanele gumate raspunsul este triacetin. Triacetina a fost aprobata si este recunoscuta ca fiind sigura de catre FDA, desi multi au inceput sa aiba indoieli cu privire la deciziile acestei organizatii cu privire la siguranta alimentelor. Ingrediente precum triacetina sunt folosite nu numai in produsele alimentare, dar si in filtre de tigari si de asemenea, in Viagra.




Spune-ne opinia ta despre
"4 substante chimice pe care nici nu le putem pronunta dar le gasim in alimente"

2 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"4 substante chimice pe care nici nu le putem pronunta dar le gasim in alimente"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

de Laura Galescu 27 Aug 2018

Este uleiul de cocos bun? In cadrul unei prelegeri directorul Institute for Prevention and Tumor Epidemiology din cadrul Universitatii din Freiburg si profesor in cadrul Universitatii Harvard a declarat ca in ciuda recomandarilor uleiul de cocos nu este atat de sanatos. [detalii]

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

de Laura Galescu 24 Mai 2018

Uleiul de masline, mierea sau pestele sunt cele mai contrafacute alimente. Fenomenul ar trebui sa fie ingrijorator atat pentru producatori, cat si pentru guvern sau consumatori, asa ca fii atenta atunci cand cumperi aceste produse. [detalii]

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

de Laura Galescu 14 Mar 2018

Restaurantele trebuie sa respecte reguli de igiena foarte stricte, dar tot exista obiecte pline de bacterii si de microbi cu care intri in contact. Surprinzator sau nu, cel mai murdar obiect dintr-un restaurant este meniul, paginile lui fiind atinse de zeci de oameni zilnic. Acesta nu poate fi curatat, mai ales daca este din hartie. [detalii]

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

de Laura Galescu 01 Ian 2018

Un studiu aparut in Journal of Environmental Health a scos la iveala faptul ca lamaia poate fi o sursa de contaminare cu bacterii. [detalii]

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Albirea prematura a parului reprezinta unul dintre primele semne care anunta imbatranirea organismului. Desi acest proces natural este privit mai mult ca pe o problema de ordin estetic, nu ar trebui neglijate nici indiciile pe care le ofera in privinta sanatatii. Daca ai fire de par alb aparute prematur, iata ce spun acestea despre starea de sanatate a organismului tau. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016