Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

de Elena-Alina Constantinescu 02 Mar 2016

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat informatiile de pe etichetele a 33 de conserve de macrou in sos de tomate si a identificat urmatorii aditivi alimentari:

- guma de guar

Se foloseste in industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de ingrosare.

- guma de xantan

E415 este folosit in industria alimentara ca stabilizator si agent de ingrosare.

- acid citric

Acidul citric gasit in alimente nu trebuie confundat cu cel care se regaseste in citrice. Poate fi folosit in alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturala”.

- glutamat monosodic

Foarte important de stiut este ca produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm. De asemenea, poate duce la aparitia bolilor degenrative precum Alzheimer si Parkinson.

- fosfat de diamidon hidroxipropilat

Este un agent artificial de ingrosare, gelifiant, agent de incarcare.

- zaharinat de sodiu

Este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul.

- adipat de diamidon acetilat

Este aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de ingrosare, stabilizator, emulgator.

Conf.univ. ec. dr.ing. Adriana DABIJA, Expert Tehnic in Domeniul Ingineria Produselor Alimentare a atras atentia ca „la achizitionarea unei conserve de peste este important, ca in cazul oricarui produs alimentar, sa verificam informatiile de pe eticheta, precum si aspectul exterior al acesteia. In decizia de cumparare ar trebui sa luam in considerare si numarul de alimente aditivitate care intra in dieta zilnica, deoarece riscul toxic al acestora se amplifica prin efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic.

Conservele de peste studiate prezinta in reteta aditivi alimentari aprobati in Uniunea Europeana, unii dintre ei considerati inofensivi pentru organismul uman (fosfat de diamidon hidroxipropilat E 1440, adipat de diamidon acetilat E 1422), dar si aditivi care pot prezenta efecte adverse daca nu este respectata doza admisa (glutamat monosodic E 621, acid citric E 330, guma guar E 412, guma xanthan E 415, zaharinat de sodiu (...)."

Toxina botulinica se poate dezvolta in orice conserva, asa ca nu uita sa verifici termenul de valabilitate.

In concluzie, sunt indicate conservele in suc propriu sau ulei si mai putin recomandate cele in sos tomat datorita adaosului de aditivi alimentari.

Foto: tpepost.com
Sursa: APC Romania


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

9 + 9 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

natty @ 03 Mar 2016
"Inainte de anii90, legislatia sanitara in domeniul produselor alimentare era stricta, asigurand alimente curate si sanatoase, consumatorul fiind protejat de abuzurile si de lacomia producatorilor; dupa 90,o data cu aberatia legislativa prin care prelucratorii de carne si lapte au fost obligati sa angajeze un medic veterinar, si nu un inginer de industrie alimentara, s-a ajuns ca populatia sa fie furajata,nu hranita, ajungand victima toxiinfectiilor alimentare, bolilor de nutritie, alergice,obezitate,cancer."

Spune-ne opinia ta despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alerta in supermarket-uri! 5 sortimente de apa au fost retrase de pe piata

Alerta in supermarket-uri! 5 sortimente de apa au fost retrase de pe piata

de Elena-Alina Constantinescu 22 Mar 2016

Protectia Consumatorilor a retras de la comercializare cinci sortimente de apa imbuteliata deoarece nu sunt bune pentru consum pentru ca nu respecta indicatorii microbiologici. Este vorba despre marcile Winny, Aro, Izvorul Zanelor, Calipso si Aqua Quinn. S-au dat amenzi in valoare de 50.000 de lei. [detalii]

Topul celor mai periculoase substante din vopseaua de par

Topul celor mai periculoase substante din vopseaua de par

de Elena-Alina Constantinescu 23 Feb 2016

In urma unui studiu realizat in perioada 10-15 februarie 2016, specialistii atrag atentia ca 70% dintre vopselele pentru colorarea parului trebuie retrase urgent de la comercializare. Ce substante toxice au fost identificate in compozitia lor? [detalii]

Persoanele diagnosticate cu HIV, discriminate in Romania

Persoanele diagnosticate cu HIV, discriminate in Romania

de Elena-Alina Constantinescu 02 Dec 2015

Potrivit unui raport al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, persoanele seropozitive sunt expuse riscului de discriminare in Romania. [detalii]

Specialistii atrag atentia cu privire la doua medicamente impotriva hepatitei C

Specialistii atrag atentia cu privire la doua medicamente impotriva hepatitei C

de Elena-Alina Constantinescu 30 Oct 2015

Agenția americana a medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) atrage atentia ca doua medicamente impotriva hepatitei C, Viekira Pak si Technivie, pot provoca leziuni hepatice grave. [detalii]

Cum afecteaza gadgeturile dezvoltarea copiilor

Cum afecteaza gadgeturile dezvoltarea copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 21 Oct 2015

Dispozitivele electronice au un impact semnificativ asupra somnului si sanatatii copiilor nostri. Expunerea pe timpul noptii la lumina albastra, care este emisa de tablete, laptopuri si smartphone-uri poate duce la deteriorarea vederii. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.