Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

de Elena-Alina Constantinescu 02 Mar 2016

Tags: conserve de peste conserve de macrou sanatate aditivi alimentari toxine


Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat informatiile de pe etichetele a 33 de conserve de macrou in sos de tomate si a identificat urmatorii aditivi alimentari:

- guma de guar

Se foloseste in industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de ingrosare.

- guma de xantan

E415 este folosit in industria alimentara ca stabilizator si agent de ingrosare.

- acid citric

Acidul citric gasit in alimente nu trebuie confundat cu cel care se regaseste in citrice. Poate fi folosit in alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturala”.

- glutamat monosodic

Foarte important de stiut este ca produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm. De asemenea, poate duce la aparitia bolilor degenrative precum Alzheimer si Parkinson.

- fosfat de diamidon hidroxipropilat

Este un agent artificial de ingrosare, gelifiant, agent de incarcare.

- zaharinat de sodiu

Este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul.

- adipat de diamidon acetilat

Este aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de ingrosare, stabilizator, emulgator.

Conf.univ. ec. dr.ing. Adriana DABIJA, Expert Tehnic in Domeniul Ingineria Produselor Alimentare a atras atentia ca „la achizitionarea unei conserve de peste este important, ca in cazul oricarui produs alimentar, sa verificam informatiile de pe eticheta, precum si aspectul exterior al acesteia. In decizia de cumparare ar trebui sa luam in considerare si numarul de alimente aditivitate care intra in dieta zilnica, deoarece riscul toxic al acestora se amplifica prin efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic.

Conservele de peste studiate prezinta in reteta aditivi alimentari aprobati in Uniunea Europeana, unii dintre ei considerati inofensivi pentru organismul uman (fosfat de diamidon hidroxipropilat E 1440, adipat de diamidon acetilat E 1422), dar si aditivi care pot prezenta efecte adverse daca nu este respectata doza admisa (glutamat monosodic E 621, acid citric E 330, guma guar E 412, guma xanthan E 415, zaharinat de sodiu (...)."

Toxina botulinica se poate dezvolta in orice conserva, asa ca nu uita sa verifici termenul de valabilitate.

In concluzie, sunt indicate conservele in suc propriu sau ulei si mai putin recomandate cele in sos tomat datorita adaosului de aditivi alimentari.

Foto: tpepost.com
Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

7 + 5 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

natty @ 03 Mar 2016
"Inainte de anii90, legislatia sanitara in domeniul produselor alimentare era stricta, asigurand alimente curate si sanatoase, consumatorul fiind protejat de abuzurile si de lacomia producatorilor; dupa 90,o data cu aberatia legislativa prin care prelucratorii de carne si lapte au fost obligati sa angajeze un medic veterinar, si nu un inginer de industrie alimentara, s-a ajuns ca populatia sa fie furajata,nu hranita, ajungand victima toxiinfectiilor alimentare, bolilor de nutritie, alergice,obezitate,cancer."

Spune-ne opinia ta despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

de Laura Galescu 27 Aug 2018

Este uleiul de cocos bun? In cadrul unei prelegeri directorul Institute for Prevention and Tumor Epidemiology din cadrul Universitatii din Freiburg si profesor in cadrul Universitatii Harvard a declarat ca in ciuda recomandarilor uleiul de cocos nu este atat de sanatos. [detalii]

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

de Laura Galescu 24 Mai 2018

Uleiul de masline, mierea sau pestele sunt cele mai contrafacute alimente. Fenomenul ar trebui sa fie ingrijorator atat pentru producatori, cat si pentru guvern sau consumatori, asa ca fii atenta atunci cand cumperi aceste produse. [detalii]

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

de Laura Galescu 14 Mar 2018

Restaurantele trebuie sa respecte reguli de igiena foarte stricte, dar tot exista obiecte pline de bacterii si de microbi cu care intri in contact. Surprinzator sau nu, cel mai murdar obiect dintr-un restaurant este meniul, paginile lui fiind atinse de zeci de oameni zilnic. Acesta nu poate fi curatat, mai ales daca este din hartie. [detalii]

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

de Laura Galescu 01 Ian 2018

Un studiu aparut in Journal of Environmental Health a scos la iveala faptul ca lamaia poate fi o sursa de contaminare cu bacterii. [detalii]

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Albirea prematura a parului reprezinta unul dintre primele semne care anunta imbatranirea organismului. Desi acest proces natural este privit mai mult ca pe o problema de ordin estetic, nu ar trebui neglijate nici indiciile pe care le ofera in privinta sanatatii. Daca ai fire de par alb aparute prematur, iata ce spun acestea despre starea de sanatate a organismului tau. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016