Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Scurt ghid despre E-uri

de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2013

Tags: E131 E123 E142 E-uri cancerigene acid benzoic colorant alimente canerigene


Scurt ghid despre E-uri

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugati in alimente sau bauturi cu scopul de a ameliora diverse proprietati ale acestora : gustul, culoarea si/sau rezistenta la alterare. In mod standardizat, la nivel mondial, ei sunt etichetati cu litera "E" si un indice compus din trei cifre.

Exista o serie intreaga de E-uri care nu sunt nocive pentru sanatatea consumatorilor.  Noi insa va propunem sa parcurgeti lista E-urilor suspectate ca ne agreseaza – in mod direct – sanatatea. Mentionam ca aceasta lista nu este decat orientativa. In acest moment, in intreaga lume, exista o serie de cercatari care sa dovedeasca potentialul vatamator al acestor aditivi.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 975/1999, "aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare". In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca "orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga".

E-URILE SUSPECTE

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E102  (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri. E477 – emulsificator (daca este consumat in exces)

 E-URILOR TOXICE

E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv,  E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv.  E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant) se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (antioxidant), posibil cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca in timp sistemul nervos.

E-URILOR CANCERIGENE

E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), E230, 239 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. E627, E628, E629 - guanilati. E634, E 635 - rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces. E450 (emulsificator) – potential cancerigen in zona digestiva.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania, cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III" si nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se incrimineaza ca sunt poluarea, chimicalele continute in alimente si stress-ul (in toate formele sale).

Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Scurt ghid despre E-uri"

5 + 1 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Scurt ghid despre E-uri"

ISTRATIE DUMITRU @ 20 Mai 2014
"Buna dimineata tuturor, E 202 ESTE TOXIC? daca ati putea sa - mi raspundeti va sunt foarte recunoscator. Crde ca este un ... antifermentatie. I.Dumitru"

Spune-ne opinia ta despre
"Scurt ghid despre E-uri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

Este uleiul de cocos bun pentru consum? Un profesor de la Harvard vine cu atentionari

de Laura Galescu 27 Aug 2018

Este uleiul de cocos bun? In cadrul unei prelegeri directorul Institute for Prevention and Tumor Epidemiology din cadrul Universitatii din Freiburg si profesor in cadrul Universitatii Harvard a declarat ca in ciuda recomandarilor uleiul de cocos nu este atat de sanatos. [detalii]

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

de Laura Galescu 24 Mai 2018

Uleiul de masline, mierea sau pestele sunt cele mai contrafacute alimente. Fenomenul ar trebui sa fie ingrijorator atat pentru producatori, cat si pentru guvern sau consumatori, asa ca fii atenta atunci cand cumperi aceste produse. [detalii]

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

de Laura Galescu 14 Mar 2018

Restaurantele trebuie sa respecte reguli de igiena foarte stricte, dar tot exista obiecte pline de bacterii si de microbi cu care intri in contact. Surprinzator sau nu, cel mai murdar obiect dintr-un restaurant este meniul, paginile lui fiind atinse de zeci de oameni zilnic. Acesta nu poate fi curatat, mai ales daca este din hartie. [detalii]

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

de Laura Galescu 01 Ian 2018

Un studiu aparut in Journal of Environmental Health a scos la iveala faptul ca lamaia poate fi o sursa de contaminare cu bacterii. [detalii]

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Albirea prematura a parului reprezinta unul dintre primele semne care anunta imbatranirea organismului. Desi acest proces natural este privit mai mult ca pe o problema de ordin estetic, nu ar trebui neglijate nici indiciile pe care le ofera in privinta sanatatii. Daca ai fire de par alb aparute prematur, iata ce spun acestea despre starea de sanatate a organismului tau. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016