Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Scurt ghid despre E-uri

de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2013

Scurt ghid despre E-uri

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugati in alimente sau bauturi cu scopul de a ameliora diverse proprietati ale acestora : gustul, culoarea si/sau rezistenta la alterare. In mod standardizat, la nivel mondial, ei sunt etichetati cu litera "E" si un indice compus din trei cifre.

Exista o serie intreaga de E-uri care nu sunt nocive pentru sanatatea consumatorilor.  Noi insa va propunem sa parcurgeti lista E-urilor suspectate ca ne agreseaza – in mod direct – sanatatea. Mentionam ca aceasta lista nu este decat orientativa. In acest moment, in intreaga lume, exista o serie de cercatari care sa dovedeasca potentialul vatamator al acestor aditivi.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 975/1999, "aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare". In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca "orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga".

E-URILE SUSPECTE

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E102  (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri. E477 – emulsificator (daca este consumat in exces)

 E-URILOR TOXICE

E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv,  E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv.  E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant) se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (antioxidant), posibil cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca in timp sistemul nervos.

E-URILOR CANCERIGENE

E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), E230, 239 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. E627, E628, E629 - guanilati. E634, E 635 - rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces. E450 (emulsificator) – potential cancerigen in zona digestiva.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania, cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III" si nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se incrimineaza ca sunt poluarea, chimicalele continute in alimente si stress-ul (in toate formele sale).

Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Scurt ghid despre E-uri"

2 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Scurt ghid despre E-uri"

ISTRATIE DUMITRU @ 20 Mai 2014
"Buna dimineata tuturor, E 202 ESTE TOXIC? daca ati putea sa - mi raspundeti va sunt foarte recunoscator. Crde ca este un ... antifermentatie. I.Dumitru"

Spune-ne opinia ta despre
"Scurt ghid despre E-uri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alerta in supermarket-uri! 5 sortimente de apa au fost retrase de pe piata

Alerta in supermarket-uri! 5 sortimente de apa au fost retrase de pe piata

de Elena-Alina Constantinescu 22 Mar 2016

Protectia Consumatorilor a retras de la comercializare cinci sortimente de apa imbuteliata deoarece nu sunt bune pentru consum pentru ca nu respecta indicatorii microbiologici. Este vorba despre marcile Winny, Aro, Izvorul Zanelor, Calipso si Aqua Quinn. S-au dat amenzi in valoare de 50.000 de lei. [detalii]

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

de Elena-Alina Constantinescu 02 Mar 2016

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat informatiile de pe etichetele a 33 de conserve de macrou in sos de tomate si a identificat urmatorii aditivi alimentari: [detalii]

Topul celor mai periculoase substante din vopseaua de par

Topul celor mai periculoase substante din vopseaua de par

de Elena-Alina Constantinescu 23 Feb 2016

In urma unui studiu realizat in perioada 10-15 februarie 2016, specialistii atrag atentia ca 70% dintre vopselele pentru colorarea parului trebuie retrase urgent de la comercializare. Ce substante toxice au fost identificate in compozitia lor? [detalii]

Persoanele diagnosticate cu HIV, discriminate in Romania

Persoanele diagnosticate cu HIV, discriminate in Romania

de Elena-Alina Constantinescu 02 Dec 2015

Potrivit unui raport al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, persoanele seropozitive sunt expuse riscului de discriminare in Romania. [detalii]

Specialistii atrag atentia cu privire la doua medicamente impotriva hepatitei C

Specialistii atrag atentia cu privire la doua medicamente impotriva hepatitei C

de Elena-Alina Constantinescu 30 Oct 2015

Agenția americana a medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) atrage atentia ca doua medicamente impotriva hepatitei C, Viekira Pak si Technivie, pot provoca leziuni hepatice grave. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.