Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale

de AlegeSanatos.ro 08 Apr 2015

Tags: siguranta alimentatiei


Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale

Peste 200 de boli grave pot fi transmise prin alimentele pe care le consumi, iar unele pot duce chiar la deces. De la diaree la diverse forme de cancer, cele mai multe boli sunt cauzate de bacterii, virusuri, paraziti si substante chimice care se folosesc la prepararea alimentelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) incurajeaza imbunatatirea securitatii sanitare a alimentelor.

Potrivit estimarilor, se inregistreaza anual aproximativ 2 milioane de decese (dintre care un numar mare de copii) din cauza conditiilor neigienice in care sunt produse sau servite alimentele. 
 
Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor ar trebui sa fie un semnal de alarma. In acest sens, OMS a elaborat un manual in care sunt prezentate "Cinci mesaje cheie pentru siguranta alimentatiei". Acest manual contine recomandari practice adresate atat distribuitorilor, cat si consumatorilor in privinta pregatirii alimentelor. 
 
Iata sfaturile OMS pe care ar trebui sa le respecti pentru a preveni transmiterea unor boli:
 
1. Pastreaza curatenia
Spala-te pe maini inainte de a manevra alimentele, dar si in timpul prepararii lor si dezinfecteaza toate suprafetele si ustensilele pe care le folosesti la prepararea hranei. Protejeaza bucataria si zonele de gatit impotriva insectelor, parazitilor si animalelor. 
 
2. Separa alimentele gatite de cele crude
Separa carnea cruda si fructele de mare de celelalte alimente si foloseste echipamente si ustensile separate pentru manipularea alimentelor crude. 
Depoziteaza separat alimentele, pentru a evita astfel contactul dintre alimentele crude si cele proaspete.
 
3. Gateste cat mai bine alimentele 
Gateste alimentele cat mai bine, in special carnea, ouale si fructele de mare. 
Supele, ciorbele si tocanitele trebuie fierte pentru a te asigura ca au atins 70°C. 
Cand fierbi carnea, asigura-te ca apa este limpede si nu este de culoare roz. 
Reincalzeste alimentele gatite la o temperatura mare, de preferat peste 60°C.
 
4. Pastreaza alimentele la temperaturi sigure
Nu lasa alimentele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore. 
Refrigereaza imediat alimentele gatite sau perisabile, preferabil sub 5°C. 
Pastreaza alimentele gatite la temperatura de peste 60°C inainte de a servite si incearca sa nule pastrezi timp indelungat, nici macar in frigider. 
 
5. Foloseste surse de apa si materii prime sigure
Foloseste apa potabila si spala bine fructele si legumele, in special daca alegi sa le consumi crude. 
Alege alimente proaspete si sanatoase si nu consuma alimente expirate.
 
Sursa foto: shutterstock.com
 




Spune-ne opinia ta despre
"Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale"

10 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

Alimente contrafacute. La ce produse trebuie sa fii atenta

de Laura Galescu 24 Mai 2018

Uleiul de masline, mierea sau pestele sunt cele mai contrafacute alimente. Fenomenul ar trebui sa fie ingrijorator atat pentru producatori, cat si pentru guvern sau consumatori, asa ca fii atenta atunci cand cumperi aceste produse. [detalii]

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

Care este cel mai murdar obiect dintr-un restaurant? Inevitabil intri in contact cu el

de Laura Galescu 14 Mar 2018

Restaurantele trebuie sa respecte reguli de igiena foarte stricte, dar tot exista obiecte pline de bacterii si de microbi cu care intri in contact. Surprinzator sau nu, cel mai murdar obiect dintr-un restaurant este meniul, paginile lui fiind atinse de zeci de oameni zilnic. Acesta nu poate fi curatat, mai ales daca este din hartie. [detalii]

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

De ce nu e bine sa ceri lamaie in apa plata

de Laura Galescu 01 Ian 2018

Un studiu aparut in Journal of Environmental Health a scos la iveala faptul ca lamaia poate fi o sursa de contaminare cu bacterii. [detalii]

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

Ce spune albirea prematura a parului despre sanatatea ta

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Albirea prematura a parului reprezinta unul dintre primele semne care anunta imbatranirea organismului. Desi acest proces natural este privit mai mult ca pe o problema de ordin estetic, nu ar trebui neglijate nici indiciile pe care le ofera in privinta sanatatii. Daca ai fire de par alb aparute prematur, iata ce spun acestea despre starea de sanatate a organismului tau. [detalii]

Produse de par pe care nu ar trebui sa le folosesti. Uite cum te afecteaza!

Produse de par pe care nu ar trebui sa le folosesti. Uite cum te afecteaza!

de Viorica Ghinea 13 Iul 2017

Nu este usor sa gasesti produsele de par potrivite, avand in vedere ca multe dintre acestea au in compozitie substante chimice care iti pot afecta sanatatea. Desi promit rezultate uimitoare, efectele pe care le au asupra organismului ar trebui sa te faca sa tragi un semnal de alarma. Citeste mai jos ce produse folosite pentru ingrijirea si infrumusetarea parului reprezinta o amenintare pentru sanatatea corpului. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016