Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale

de AlegeSanatos.ro 08 Apr 2015

Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale

Peste 200 de boli grave pot fi transmise prin alimentele pe care le consumi, iar unele pot duce chiar la deces. De la diaree la diverse forme de cancer, cele mai multe boli sunt cauzate de bacterii, virusuri, paraziti si substante chimice care se folosesc la prepararea alimentelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) incurajeaza imbunatatirea securitatii sanitare a alimentelor.

Potrivit estimarilor, se inregistreaza anual aproximativ 2 milioane de decese (dintre care un numar mare de copii) din cauza conditiilor neigienice in care sunt produse sau servite alimentele. 
 
Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor ar trebui sa fie un semnal de alarma. In acest sens, OMS a elaborat un manual in care sunt prezentate "Cinci mesaje cheie pentru siguranta alimentatiei". Acest manual contine recomandari practice adresate atat distribuitorilor, cat si consumatorilor in privinta pregatirii alimentelor. 
 
Iata sfaturile OMS pe care ar trebui sa le respecti pentru a preveni transmiterea unor boli:
 
1. Pastreaza curatenia
Spala-te pe maini inainte de a manevra alimentele, dar si in timpul prepararii lor si dezinfecteaza toate suprafetele si ustensilele pe care le folosesti la prepararea hranei. Protejeaza bucataria si zonele de gatit impotriva insectelor, parazitilor si animalelor. 
 
2. Separa alimentele gatite de cele crude
Separa carnea cruda si fructele de mare de celelalte alimente si foloseste echipamente si ustensile separate pentru manipularea alimentelor crude. 
Depoziteaza separat alimentele, pentru a evita astfel contactul dintre alimentele crude si cele proaspete.
 
3. Gateste cat mai bine alimentele 
Gateste alimentele cat mai bine, in special carnea, ouale si fructele de mare. 
Supele, ciorbele si tocanitele trebuie fierte pentru a te asigura ca au atins 70°C. 
Cand fierbi carnea, asigura-te ca apa este limpede si nu este de culoare roz. 
Reincalzeste alimentele gatite la o temperatura mare, de preferat peste 60°C.
 
4. Pastreaza alimentele la temperaturi sigure
Nu lasa alimentele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore. 
Refrigereaza imediat alimentele gatite sau perisabile, preferabil sub 5°C. 
Pastreaza alimentele gatite la temperatura de peste 60°C inainte de a servite si incearca sa nule pastrezi timp indelungat, nici macar in frigider. 
 
5. Foloseste surse de apa si materii prime sigure
Foloseste apa potabila si spala bine fructele si legumele, in special daca alegi sa le consumi crude. 
Alege alimente proaspete si sanatoase si nu consuma alimente expirate.
 
Sursa foto: shutterstock.com
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale"

2 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Siguranta alimentatiei, esentiala pentru prevenirea unor boli mortale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alerta in supermarket-uri! 5 sortimente de apa au fost retrase de pe piata

Alerta in supermarket-uri! 5 sortimente de apa au fost retrase de pe piata

de Elena-Alina Constantinescu 22 Mar 2016

Protectia Consumatorilor a retras de la comercializare cinci sortimente de apa imbuteliata deoarece nu sunt bune pentru consum pentru ca nu respecta indicatorii microbiologici. Este vorba despre marcile Winny, Aro, Izvorul Zanelor, Calipso si Aqua Quinn. S-au dat amenzi in valoare de 50.000 de lei. [detalii]

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

de Elena-Alina Constantinescu 02 Mar 2016

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat informatiile de pe etichetele a 33 de conserve de macrou in sos de tomate si a identificat urmatorii aditivi alimentari: [detalii]

Topul celor mai periculoase substante din vopseaua de par

Topul celor mai periculoase substante din vopseaua de par

de Elena-Alina Constantinescu 23 Feb 2016

In urma unui studiu realizat in perioada 10-15 februarie 2016, specialistii atrag atentia ca 70% dintre vopselele pentru colorarea parului trebuie retrase urgent de la comercializare. Ce substante toxice au fost identificate in compozitia lor? [detalii]

Persoanele diagnosticate cu HIV, discriminate in Romania

Persoanele diagnosticate cu HIV, discriminate in Romania

de Elena-Alina Constantinescu 02 Dec 2015

Potrivit unui raport al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, persoanele seropozitive sunt expuse riscului de discriminare in Romania. [detalii]

Specialistii atrag atentia cu privire la doua medicamente impotriva hepatitei C

Specialistii atrag atentia cu privire la doua medicamente impotriva hepatitei C

de Elena-Alina Constantinescu 30 Oct 2015

Agenția americana a medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) atrage atentia ca doua medicamente impotriva hepatitei C, Viekira Pak si Technivie, pot provoca leziuni hepatice grave. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.