Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum se produce vinul in 5 pasi simpli

de AlegeSanatos.ro 25 Sep 2019

Tags: presa struguri desciorchinatoare zdrobitoare


Cum se produce vinul in 5 pasi simpli

Bem vin la orice ocazie speciala, insa nu ne intrebam din ce anume este produs si care este procesul prin care el se realizeaza. Vinul se face de mii de ani si este preferatul multor popoare. Astfel ca intreaga desfasurare a constructiei lui a devenit o arta si o stiinta exacta, care implica atat dedicatie, cat si cunoastere detaliata a procesului.

Fiecare producator de vin are anumite caracteristici, care il face sa se remarce. Gustul de vin din aceeasi struguri poate sa fie diferit in functie de modul in care strugurii au fost procesati. De asemenea conteaza si drojdia adaugata si timpul in care stau in butoi pentru a se maturiza. Iata mai jos cei cinci pasi simpli in care se poate produce vinul:

1. Recoltarea

Recoltarea presupune strangerea ciorchinilor de struguri pentru a putea sa intre in procesul de productie. Este important momentul in care sunt recoltati, pentru ca in functie de el strugurii au mai mult sau mai putin zahar. De asemenea momentul determina si aroma lor sau gradul de aciditate pe care il va avea vinul. Vremea este si ea importanta. Daca strugurii au fost afectati de vremea rea, atunci vor exista modificari. De asmenea daca nu s-au copt indeajuns din cauza temperaturilor sau conditiilor meteo, rezultatul va fi influentat negativ. Recoltarea se poate face ori de masina, ori de mana oamenilor. Este de preferat sa se faca de mana oamenilor pentru ca astfel strugurii nu sunt afectati de masinariile care pot sa ii zgrobeasca si care nu pot sa separe corect frunzele si coditele in momentul in care ii rup de pe vita de vie. Dupa ce ajung in locul unde vor fi sortati, se elimina orice boaba care este putreda sau care are daunatori. 

Zdrobirea strugurilor

A doua etapa importanta in producerea vinului este zdrobirea. In trecut, presarea sau zdrobirea se face cu ajutorul picioarelor. Fete tinere erau descaltate si puse deasupra unor recipiente de lemn uriase unde erau pusi strugurii. Se plimbau pe deasupra lor si ii striveau pana cand toate boabele erau atinse. Exista inca locuri unde traditia se pastreaza si oamenii sunt lasati sa striveasca boabele cu picioarele ca parte a experimentarii turistilor din vinarii renumite ce doresc sa promoveze trecutul. 

In momentul actual exista masini ca prese, desciorchinatoare si zdrobitoare de struguri, care fac acest proces sa fie mecanic si care usureaza mult munca oamenilor. Ceea ce rezulta din aceasta zdrobire este mustul, care este doar suc de struguri si este dulce. Masinile care se ocupa de acest proces au imbunatatit totul si din punct de vedere al igienei, care acum poate sa fie tinuta sub control fara probleme. 

In cazul vinului alb sunt indepartate cojile boabelor pentru ca ele sa nu influeteze gustul si aroma, precum si aspectul vinului produs. 

Pentru vinul rosu se pastreaza semintele, cojile si pulpa pentru ca vinul sa capete acea aroma specifica si sa aiba proprietatile dorite de iubitorii de astfel de preparat. 

3. Fermentarea

Procesul fermentarii inseamna procesul de transformare al strugurelui in vin. De fapt este implicat parcursul transformarii zaharului in alcool. Mustul incepe in mod natural sa fermenteze in 6, pana la 12 ore dupa ce drojdia este adaugata in compozitie. Drojdia poate sa fie foarte speciala daca este atent selectionata. Ea va darui preparatului acea nota distinctiva care atrage consumatorii si iubitorii de vin. Fermentatia poate sa dureze de la 10 zile pana la o luna sau chiar mai mult de atat. 

4. Limpezirea vinului

Limpezirea este procesul ce urmeaza imediat dupa fermentare si consta in curatarea lichidului format de coji, de seminte si de alte parti ale strugurelui care impiedica aspectul clar. Produsele finale sunt influentate de procesele repetate si bine facute si de alte substante care uneori sunt adaugate pentru obtinerea unui aspect dorit. de exemplu unii producatori adauga argila care prinde orice urma de produs nedorit pe fundul butoiului, iar vinul raman limpezit si clar. Sunt folosite si filtre speciale care ajuta din nou la curatarea de elementele nedorite. Dupa acest proces de limpezire, vinul este pus in butoaie pentru a se maturiza. 

5. Imbatranirea si imbutelierea vinului

Vinul este pus in butoaie de diverse tipuri si poate sa stea acolo de la cateva luni, pana la cativa ani. Tot acest proces depinde de dorinta celui ce vinde sau consuma acel vin. Rezultatele sunt diferite in functie de timpul de stat in butoi. Recipientele pot sa fie di otel inoxidabil, din lemn. Daca este folosit lemnul, vinul capata o aroma mai apropiata de esenta de vanilie si este preferata aceasta varianta pentru ca este mai bogata, mai complexa. De altfel, statul in astfel de butoaie introduce si oxigen mai mult si ajuta procesul pe deplin. Pentru vinul rosu uneori este de preferat prezenta recipientelor de otel  inoxidabil. Dupa ce este scos vinul din butoi, el se imbuteliaza in sticle si se pun dopurile specifice stiute.

 




Spune-ne opinia ta despre
"Cum se produce vinul in 5 pasi simpli"

4 + 10 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum se produce vinul in 5 pasi simpli"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum imbunatateste apa performantele sportive?

Cum imbunatateste apa performantele sportive?

de AlegeSanatos.ro 25 Sep 2019

Un element esential de care trebuie sa se tina cont in timpul activitatilor sportive este hidratarea, de care poate depinde in mare masura reusita unui antrenament sau succesul intr-o competitie. Aproximativ 70% din corpul uman este reprezentat de apa, lichid vital pentru desfasurarea fiecarei reactii din organism, indiferent daca vorbim de sportivi amatori, profesionisti sau chiar de persoane sedentare. [detalii]

Ce mancam seara pentru un somn linisit- Top 7 alimente recomandate inainte de culcare

Ce mancam seara pentru un somn linisit- Top 7 alimente recomandate inainte de culcare

de AlegeSanatos.ro 01 Iul 2019

Uneori ne dorim sa avem un somn cat mai linistit, iar acest lucru se poate intampla si fara sa luam pastile. Este suficient sa incercam o serie de alimente care ne pot ajuta sau chiar ne pot induce o stare de somn. Asa numitele "alimente somnifere", chiar daca efectul lor nu este atat de drastic. Iata 7 alimente care ne pot ajuta sa dormim mai bine si mai profund. [detalii]

5 gadgeturi pentru o viata sanatoasa

5 gadgeturi pentru o viata sanatoasa

de AlegeSanatos.ro 14 Iun 2019

Stilul de viata pe care majoritatea oamenilor il abordeaza in aceasta perioada este unul foarte riscant pentru sanatatea noastra. Petrecem foarte mult timp cu ochii atintiti in ecrane, suntem tot mai sedentari, in majoritatea orelor de pe parcursul zilei suntem feriti de lumina naturala, iar alimentatia echilibrata este o provocare dificil de gestionat. Totusi, tehnologia nu ajuta numai la inlesnirea activitatilor lucrative sau cotidiene, ci poate fi utila si atunci cand vine vorba de implementarea unui stil de viata sanatos. La ce gadgeturi ai putea apela? [detalii]

Cafeaua este sanatoasa, insa nu uita ca trebuie consumata cu moderatie. Iata de ce!

Cafeaua este sanatoasa, insa nu uita ca trebuie consumata cu moderatie. Iata de ce!

de Raluca Garbea 12 Iun 2019

Iubitorilor de cafea, bucurati-va! Un nou studiu arata ca poti sa bei o cafea in fiecare zi fara a spori rigiditatea arterelor - un factor de risc pentru atacul de cord si accidentul vascular cerebral. [detalii]

3 greseli din stilul tau de viata care te imbatranesc

3 greseli din stilul tau de viata care te imbatranesc

de Raluca Garbea 30 Mai 2019

Orice persoana vrea sa isi pastreze tineretea pentru mai mult timp, insa este posibil sa faci anumite greseli ce nu te ajuta deloc in acest sens, dimpotriva. Descopera in articol care sunt greselile din stilul tau de viata care te imbatranesc! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016