Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mancati pizza? Iata lista E-urilor nocive din acest aliment

de AlegeSanatos.ro 11 Iul 2012

Tags: E-uri aditiv alimenar aditivi alimentari afectiuni E-uri cancer aditivi alimentari conservant E 127 E 110 E 220 E 228 E 249 E 252 E 621 E 95


Mancati pizza? Iata lista E-urilor nocive din acest aliment

Multe sau chiar majoritatea problemelor de sanatate cu care ne confruntam sunt cauzate de felul in care ne hranim. Oricat de bine ar arata un aliment si oricat de inofensiv ar parea, in continutul acestuia pot intra o serie de substante (aditivi alimentari/E-uri) extreme de nocive pentru organism.

Cu alte cuvinte ati face bine ca inainte sa cumparati un aliment sa cititi cu atentie eticheta acestuia pentru a vedea exact ce contine si pentru a face astfel o selectie corecta din punct de vedere alimentar.

Un alt lucru la care trebuie sa fiti foarte atenti este termenul de valabilitate al produselor alimentare. Astfel, un aliment care poseda un termen de valabilitate de luni de zile, ridica semne de intrebare asupra continutului, fiind clar ca acesta contine o multime de aditivi cu rolul de a-l mentine ″proaspat″.   

O alta problema pe care vrem sa o lamurim prin intermediul acestui articol este faptul ca majoritatea alimentelor contin aditivi insa nu toate E-urile ne influenteaza in mod negativ starea de sanatate.

Care sunt afectiunile cauzate de aditivii alimentari?

E-urile sunt substante chimice produse in laborator, intalnite in marea majoritate a alimentelor, acestea avand rolul de a da un gust mai bun, un aspect mai atragator sau de a prelungi termenul de valabilitate. Odata introduse in organism aceste substante sunt recunoscute ca straine si potential nocive.

Pe termen lung, consumarea produselor cu un continut ridicat de aditivi presupune aparitia a numeroase afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Astfel, bolile de ficat si de rinichi (avand in vedere ca marea majoritate a substantelor trebuie sa fie prelucrate de ficat si eliminate apoi prin intermediul rinichilor) sunt printre primele semne ca trebuie luate masuri drastice in ceea ce priveste alegerea alimentelor. Tulburarile gastro-intestinale, greata, varsaturile, ametelile si cresterea colesterolului plasmatic sunt doar cateva dintre problemele de sanatate cauzate de o alimentatie ce contine E-uri.

Cea mai de temut consecinta a aditivilor (dovedita prin numeroase studii realizate de Comisia Nationala de Oncologie) este cresterea riscului de aparitie a tumorilor maligne cu localizare in sfera digestiva, la nivelul tractului urinar si chiar la nivelul sanului sau a prostatei.
 
   Aditivi   periculosi Unde se gasesc          Aditivi inofensivi Unde se gasesc
E127-colorant rosu prajituri, bomboane, sucuri, alcool E306-vitamina E (antioxidant) Cereale, carne si produse din carne
E127-colorant rosu mezeluri E322-lecitina Dulciuri, sucuri
E110-colorant galben prajituri, sucuri, inghetata E140-clorofila (colorant natural) Produsele de cofetarie, pasta de dinti, cosmetice, guma de mestecat
E220/E228-conservant carne si produse din carne, mancare tip fast-food, pizza, cartofi prajiti, dulciuri, alcool E162-rosu de sfecla (colorant natural) Sucuri, lichior, prajituri, bomboane
E249/E252-conservanti (nitriti/nitrati) Mezeluri si alimentele din conserve, alimentele afumate, branzeturi    
E621-glutamat monosodic Condimente, mancare tip fast-food, pizza, supe la plic    
E-95 indulcitor Guma de mestecat, dulciuri, inghetata, sucuri    
 
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva




Spune-ne opinia ta despre
"Mancati pizza? Iata lista E-urilor nocive din acest aliment"

6 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Mancati pizza? Iata lista E-urilor nocive din acest aliment"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Top 20 de citate despre sanatate

Top 20 de citate despre sanatate

de Raluca Garbea 02 Nov 2018

Sanatatea este prioritara si asa ar trebui sa fie pentru toata lumea! [detalii]

10 motive ca sa bei o cafea in fiecare zi

10 motive ca sa bei o cafea in fiecare zi

de Raluca Garbea 07 Nov 2018

Cafeaua poate avea efecte benefice asupra organismului, daca este consumata, cu moderatie, in prima parte a zilei. [detalii]

5 motive pentru care consumul de cafea e sanatos pentru organismul tau

5 motive pentru care consumul de cafea e sanatos pentru organismul tau

de AlegeSanatos.ro 05 Oct 2018

Cafeaua e o bautura gustoasa si energizanta, care isi face repede loc in rutina noastra de zi cu zi, in special in prima parte a zilei, cand ne trezim din somn. Ne obisnuim repede sa consumam cafea, iar aceasta devine o parte esentiala a ritualului nostru de dimineata [detalii]

Tipuri de lecitina. Cate exista si ce beneficii ofera

Tipuri de lecitina. Cate exista si ce beneficii ofera

de Laura Galescu 20 Sep 2018

Ce este, de fapt, lecitina? E un grup de substante grase din tesuturile vegetale si animale, fiind esentiala pentru buna functionare biologica. O forma comerciala de lecitina este folosita in mod obisnuit in prepararea alimentelor, cosmeticelor si medicamentelor, deoarece prelungeste termenul de valabilitate si actioneaza ca emulgator. Suplimentele cu lecitina pot fi de asemenea utilizate pentru a trata problemele digestive si colesterolul ridicat si pentru a preveni aparitia canalelor de lapte infundate in timpul alaptarii. [detalii]

Sauna si beneficiile sale pentru organism

Sauna si beneficiile sale pentru organism

de Raluca Garbea 10 Sep 2018

Sauna ofera numeroase beneficii pentru sanatate, printre care - imbunatatirea circulatiei sangelui, stimularea sistemului imunitar, ameliorarea tulburarilor de somn si asa mai departe. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016