Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

7 beneficii pe care ciocolata neagra le are asupra sanatatii

de Laura Voica 03 Mar 2014

7 beneficii pe care ciocolata neagra le are asupra sanatatii

Ciocolata neagra este bogata in substante nutritive care pot „afecta" pozitiv sanatatea. Facuta din samanta arborelui de cacao, aceasta este una dintre cele mai bune surse de antioxidanti de pe planeta. Studiile arata ca ciocolata neagra ( fara ados de zahar ) poate imbunatati sanatatea si reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Iata care sunt cele mai putin cunoscute beneficii pe care ciocolata le are asupra sanatatii:

1. Ciocolata neagra este foarte hranitoare
Daca iti cumperi ciocolata neagra de calitate, cu un continut ridicat de cacao, atunci aceasta este, de fapt destul de hranitoare. Acesta contine o cantitate decenta de fibre solubile si este incarcata cu minerale. O ciocolata neagra de 100 grame 70-85 % cacao contine:

    11 grame de fibre.
    67 la suta din necesarul zilnic de fier.
    58 la suta din necesarul zilnic de magneziu.
    89 la suta din necesarul zilnic de cupru.
    98 la suta din necesarul zilnic de mangan.
Ea are, de asemenea, o multime de potasiu, fosfor, zinc si seleniu.

Desigur, de 100 de grame este o cantitate destul de mare si nu ar trebui sa fie consumata de zi cu zi. Toate aceste substante nutritive, de asemenea, vin cu 600 de calorii si cantitati moderate de zahar. Din acest motiv, ciocolata neagra este cel mai bine consumata cu moderatie. Profilul de acid gras de cacao si ciocolata neagra este excelent. Grasimile sunt in cea mai mare parte saturate si mononesaturate, cu cantitati mici de acizi grasi polinesaturati. Acesta contine, de asemenea, stimulente, cum ar fi cafeina si teobromina, dar este putin probabil sa tine treaz noaptea deoarece cantitatea de cofeina este foarte mica in comparatie cu cafeaua.

2. Ciocolata neagra este o sursa puternica de antioxidanti
Ati auzit vreodata de un sistem de masurare numit ORAC? ORAC inseamna Oxygen Radical Absorbance Capacity, adica capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi. Este o masura a activitatii antioxidante a alimentelor. Relevanta biologica a acestei metode de masurare este pusa la indoiala, pentru ca se face intr- un tub de testare si nu pot avea acelasi efect in organism. Cu toate acestea, cred ca este de remarcat faptul ca, boabele de cacao neprelucrate prime sunt printre alimentele care au primit cele mai mari note,adica au o capacitate foarte mare de absorbtie a radicalilor liberi nocivi.

Ciocolata neagra contine compusi organici care sunt biologic activi si functioneaza ca antioxidanti. Acestia includ polifenoli, flavone, catechine. Un studiu a aratat ca boabele de cacao si ciocolata neagra contin mai mult de activitate a antioxidantilor, polifenoli si flavone decat alte fructe cum ar fi afine Acai fructe de padure.

3. Ciocolata neagra poate imbunatati fluxul de sange si ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Flavanolii din ciocolata neagra pot stimula endoteliul,stratul intern al arterelor, pentru a produce oxid de azot ( NO ), care este un gaz. Una dintre functiile oxidiului de azot este de a trimite semnale la artere sa se relaxeze, care reduce rezistenta la fluxul de sange si prin urmare reduce tensiunea arteriala. Exista multe studii controlate care arata ca cacao si ciocolata neagra pot imbunatati fluxul de sange si pot ajuta la mentinerea unei tensiunii arteriale mai mici, dar efectele sunt de obicei usoare.
 
4. Ciocolata neagra creste HDL si protejeaza LDL impotriva oxidarii

Consumul de ciocolata neagra poate imbunatati mai multi factori de risc importanti pentru bolile de inima. Intr-un studiu controlat, s-a demonstrat ca pudra de cacao reduce in mod semnificativ colesteroul LDL la barbati.
Ciocolata neagra poate reduce, de asemenea, rezistenta la insulina, care este un alt factor de risc comun pentru multe boli, cum ar fi bolile de inima si diabet.

5. Ciocolata neagra poate reduce riscul de boli cardiovasculare

Compusii din ciocolata neagra par sa protejeze colesterolul LDL-ul impotriva oxidarii. Pe termen lung, acest lucru ar trebui sa determine mult mai putin colesterol care se poate depune in artere si ar trebui sa vedem un risc mai mic de boli de inima pe termen lung.
Se pare ca avem mai multe studii observationale pe termen lung, care arata o imbunatatire destul de drastica.
Intr -un studiu efectuat pe  470 de oameni in varsta, cacao a redus riscul de deces cardiovascular cu un procent enorm de 50 %, pe o perioada de 15 ani. Un alt studiu a aratat ca ciocolata consumata de 2 sau mai multe ori pe saptamana, a redus riscul de a avea placi calcifiate in artere cu 32%.

Desigur, aceste studii sunt asa -numitele studii de observatie care nu pot dovedi concret ca ciocolata a  cauzat reducerea riscului. Cu toate acestea, avand in vedere ca avem un mecanism biologic ( scaderea tensiunii arteriale si LDL oxidat), atunci mi se pare plauzibil ca un consum regulat de ciocolata neagra poate reduce, de fapt, riscul de boli de inima.

 
6. Ciocolata neagra poate protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale soarelui


Compusi bioactivi din ciocolata neagra poate fi, de asemenea, de mare ajutor pentru pielea ta. Flavonolii pot proteja impotriva daunelor produse de soare, pot imbunatati fluxul de sange la nivelul pielii si pot creste nivelul de hidratare al pielii.


7. Ciocolata neagra poate imbunatati functia creierului

Ciocolata neagra poate imbunatati functia creierului. Un studiu efectuat pe un grup de voluntari sanatosi a aratat ca 5 zile de consum mare de flavanol din cacao a imbunatatit fluxul de sange la nivelul creierului. Cacao poate, de asemenea, sa imbunatateasca in mod semnificativ functia cognitiva la persoanele in varsta cu insuficienta mentala. De asemenea, imbunatateste fluenta verbala. Cacao contine, de asemenea, substante stimulante, cum ar fi cafeina si teobromina, care poate fi un motiv cheie pentru care boabele de cacao pot imbunatati functia creierului pe termen scurt.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"7 beneficii pe care ciocolata neagra le are asupra sanatatii"

1 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"7 beneficii pe care ciocolata neagra le are asupra sanatatii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.