Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alimentele cu rol antialgic

de AlegeSanatos.ro 03 Feb 2013

Alimentele cu rol antialgic

Durerea este o senzatie subiectiva, neplacuta de intensitate variabila (de la suportabila pana la atroce) care este descrisa de cele mai multe ori ca o arsura, crampa, intepatura sau greutate. In momentul de fata exista in farmacii o gama larga de analgezice si este la indemna oricui utilizarea acestora.


 Din pacate acest lucru a dus la folosirea abuziva a calmantelor si implicit la consecinte nefaste datorate acestui lucru. Durerea este consecinta distrugerii tisulare si a inflamatiei consecutive acestui fenomen. Avand un caracter subiectiv,  durerea este perceputa diferit, iar pragul la care aceasta devine de nesuportat poate varia considerabil de la o persoana la alta.

Fie ca este de natura musculara, osoasa sau viscerala durerea invalideaza si subjuga sistemul nervos fiind necesara remedierea rapida a acesteia. Din fericire nu numai analgezicele pot rezolva o durere si exista solutii la indemana oricui in alimentatie. In cele ce urmeaza va prezentam cateva dintre analgezicele care pot fi gasite in bucataria fiecaruia si care au ca avantaj lipsa efectelor adverse.

Scortisoara

Aceasta mirodenie deosebita, care este folosita din cele mai vechi timpuri, da o savoare unica dulciurilor avand un miros si o aroma specific orientala. Studii recente au aratat ca scortisoara are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, fiind folosita cu succes in medicina bazata pe remedii naturiste pentru a calma o varietate larga de dureri. Astfel migrenele, durerea de stomac si durerile articulare pot fi calmate cu usurinta cu ajutorul acestui ingredient minune. Amestecati o lingura de miere sau de apa cu o lingurita de scortisoara si masati articulata dureroasa sau aplicati pe tample pentru a ameliora durerile de cap.

Ceapa

Pentru a prepara un fel de mancare cel mai folosit ingredient este ceapa. Aceasta contine compusi cu sulf  acest lucru fiind explicatia mirosului caracteristic si a  efectului iritant asupra ochilor. Ultimele cercetari au demonstrat legatura directa dintre consumul de ceapa si scaderea inflamatiei, a colesterolului sanguin si a  incidentei cancerului din sfera digestiva. Durerile de dinti, durerea in gat datorita inflamatiei locale si durerile menstruale pot fi remediate cu ajutorul acestui aliment. Daca in primele doua cazuri se poate folosi sucul de ceapa, pentru durerile menstruale se pot aplica foi de ceapa, peste care s-a pisat piper,
pe abdomen.

Ananasul

Fructele tropicale sunt recunoscute pentru aroma, textura si delicatetea gustului, ananasul nefacand exceptie de la aceste atribute. Pe langa gustul inconfundabil ananasul contine o enzima numita bromelaina care poseda proprietati antiinflamatorii. Avand aceste proprietati ananasul, sub diverse forma (crud, suc, tinctura) este folosit cu succes in tratarea umflaturilor si vanatailor dureroase secundare traumatismelor cat si pentru a calma durerea dupa diversele interventii chirurgicale. Tot datorita bromelainei ananasul este un aliat de nadejde in rezolvarea sindromului dureros din cadrul poliartritei reumatoide.

Morcovul

Culoarea morcovilor vine de la continutul acestora bogat in carotenoizi acestia fiind un grup de fitochimicale cu rolul de a anihila efectele negative ale radicalilor liberi printre care se numara si inflamatia. Cu alte cuvinte morcovii sunt o sursa excelenta de antioxidanti cu ajutorul carora organismul beneficiaza de mecanisme de aparare ce functioneaza la parametrii maximi. Durerile de gat, de cap, de sinusuri si de stomac pot fi calmate cu usurinta daca se consuma suc preparat in casa din morcovi. De asemenea durerile abdominale difuze caracteristice persoanelor care sufera de colon iritabil pot fi tinute sub control daca se consuma morcovi.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
                                                                                        


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alimentele cu rol antialgic"

3 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alimentele cu rol antialgic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.