Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Antioxidantii si sanatatea noastra

de AlegeSanatos.ro 29 Nov 2013

Antioxidantii si sanatatea noastra

Auzim tot timpul despre antioxidanti Dar ce sunt ei?! De ce trebuie sa ne asiguram ca nu ne lipsesc?! Va vom da cateva raspunsuri care, credem noi, va vor edifica!

Mai intai insa, cateva explicatii: corpul omenesc este un mare ansamblu, format dintr-un numar urias de celule. Acestea functioneaza permanent. Chiar si atunci cand dormim, ele respira, mananca, se inmultesc, imbatranesc si mor. Dintre procesele celulare, multe sunt reactii de oxidare, din care rezulta substante cu efecte negative.

Dar acest lucru a fost prevazut, deci exista mecanisme bine puse la punct de antioxidanti care le neutralizeaza. In conditii obisnuite, aceste sisteme au tendinta de a functiona din ce in ce mai putin eficient pe masura ce imbatranim, astfel ca inasi batranetea pare a fi intr-o oarecare masura determinata de oxidari. Din pacate, exista si situatii in care oxidarile firesti sunt mult mai intense decat ar fi normal si mecanismele antioxidante ale corpului  sunt depasite. Spunem atunci ca suntem supusi unui stres oxidativ intens, situatie cu mult mai frecventa decat ne-am putea dori.

Ea apare dupa pranzuri bogate in grasimi si dulciuri, datorita  traiului intr-un mediu foarte poluat, la solicitari fizice si psihice foarte mari, in cadrul anumitor boli sau cand fumam. Consecintele?! Alaturi de imbatranirea timpurie, stresul oxidativ este vinovatul, cel putin in parte, pentru multe boli cronice si degenerative care reprezinta un adevarat ucigas pentru omul modern: diabetul zaharat, bolile de inima si vase, cancerul, boala Alzheimer si multe alte afectiuni ale caror cauze sunt elucidate abia in prezent. In acest cadru, este limpede ca trebuie sa luam atitudine si sa ajutam organismul sa depaseasca situatiile de stres oxidativ, fie expunandu-ne din ce in ce mai putin la conditii ca cele amintite mai sus, fie suplimentand antioxidantii interni printr-un aport de antioxidanti externi.

Din fericire, natura ne pune la dispozitie numeroase surse de antioxidanti, indeosebi produsele vegetale. Se poate observa ca obiceiuri stravechi, cum ar fi consumul ceaiul verde, au efecte benefice si pot oferi explicatii clare longevitatii remarcabile ale locuitorilor din anumite arii ale Asiei tocmai din cauza nivelului ridicat de antioxidanti pe care il contin.

Antioxidantii apartin, printre altele, clasei vitaminelor. Vitamina C, prezenta in fructe si legume, este cel mai puternic antioxidant solubil in apa. Vitamina E, continuta de germenii cerealelor, de leguminoase, de uleiuri vegetale si margarine, este un antioxidant solubil in grasimi. Carotenii, precursorii vitaminei A, care pot fi gasiti in fructe si legume intens colorate in galben, portocaliu sau rosu, apartin si ei antioxidantilor.Legumele-frunze au si ele caroteni, deoarece acestia insotesc indeaproape clorofila, pigmentul verde al plantelor.

Antioxidantii sunt si pigmenti. O buna parte din antioxidanti este responsabila de culorile intense ale unor vegetale(spanac, broccoli, varza, grape fruit roz si alte citrice, fructe de padure, caise, piersici, papaya,mere, etc). Am amintit anterior de caroteni. Nu sunt singurii coloranti naturali sanatosi. Alaturi de ei se afla, de exemplu, antocianinele, care dau culoare rosie – violeta verzei rosii sau visinelor.
Si aromele placute se datoreaza de multe ori antioxidantilor. Polifenolii din ceai, cafea, ciocolata neagra sau cacao, vin rosu, bere neagra sau plante aromatizante au o actiune antioxidanta marcata.

Antioxidant este si licopenul din rosii,la fel de activ chiar si in sosurile sau in ketch-upul obtinute dupa ce legumele au fost tratate termic. Resveratrolul, un antioxidant puternic, se gaseste in coaja strugurilor, in vinul produs din acestia, in alune si in unele fructe de padure.
Antioxidanti gasim si in cerealele integrale(din acest punct de vedere, ovazul are proprietati remarcabile), in leguminoase (soia, linte, etc), in usturoi, in nuci,  migdale, etc

In concluzie este de observat faptul uimitor ca de multe ori natura a asezat substantele foarte sanatoase in alimente atragatoare, parfumate si intens colorate. Parca pentru a atrage pe oameni sa le consume.



Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Antioxidantii si sanatatea noastra"

8 + 3 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Antioxidantii si sanatatea noastra"

mihai scutaru @ 09 Dec 2013
"Felicitari pentru articol. Cu cat mai multe postari privind beneficiile aduse de produsele naturale existente dim belsug Im jjurul nostru cu atat.mai bine pentru toti utilizatorii site ului"
Liliana Matei @ 08 Dec 2013
"vreau sa felicit dr. Popescu pentru acest articol. Stiu ca vor fi din ce in ce mai multi medici care fac astfel de recomandari pentru sanatate! o realitate pe care acum o intelegem prin noile stiinte care au aparut: epigenetica, nutrigenomica. Ma bucura faptul ca medicii incep sa se intoarca la recomandarile lui Hipocrate: lasa mancarea sa-ti fie medicament, medicamentul tau sa fie mancarea! Si nu este o noutate: cantitatea de antioxidanti determina durata vietii tale. asa ca masuratii sa puteti corecta daca nu aveti suficienta protectie antioxidativa."

Spune-ne opinia ta despre
"Antioxidantii si sanatatea noastra"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.