Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cruciferele sau inamicii cancerului

de AlegeSanatos.ro 13 Aug 2012

Cruciferele sau inamicii cancerului

Cruciferele sau legumele crucifere sunt renumite pentru proprietatile lor anticancerigene, existand suficient de multe dovezi incat sa-l convinga si pe cel mai inversunat opozant.

Astfel, cruciferele sunt un aliat de nadejde in prevenirea cancerului la vezica urinara, san, pulmonar, gastrointestinal, de prostata.

Principalii compusi fitochimici cu activitate anticancer continuti de crucifere sunt glucosinolatii, care, la randul lor, elibereaza alti 2 compusi anticancer: izotiocianatii si indolii. Aceste molecule anticancer sunt eliberate atunci cand cruciferele sunt mancate, ele aflandu-se intr-o stare latenta pana in acel moment.

Este foarte important insa de tinut minte faptul ca gatirea necorespunzatoare a legumelor crucifere duce la reducerea considerabila a numarului de glucosinolati. Asadar, acestea trebuie gatite cat mai putin posibil, intr-o cantitate cat mai mica de lichid. Poti incerca, in acest sens, fierberea in aburi cu amestecare continua. Evita, de asemenea, legumele congelate intrucat nu mai beneficiaza de acelasi proprietati.  

Familia cruciferelor se compune din:
 
  • Varza – indiferent de soi
  • Broccoli
  • Conopida
  • Varza de Bruxelles
  • Gulia
  • Napul
  • Ridichi

Cu cat consumi mai mult din aceste legume, cu atat, conform specialistilor, iti reduci sansele de a face cancer:
 
  • Varza de Bruxelles – 237 glucosinolati (mg/100 g)
  • Varza furajera – 201 glucosinolati (mg/100 g)
  • Varza creata – 101 glucosinolati (mg/100 g)
  • Varza alba sau rosie – 65 glucosinolati (mg/100 g)
  • Broccoli – 62 glucosinolati (mg/100 g)
  • Conopida – 54 glucosinolati (mg/100 g)

In afara de glucosinolati, toate aceste legume contin si multe vitamine, minerale, fibre, ajutand la eliminarea toxinelor din organism. Nu uita insa sa le mesteci temeinic, pentru a beneficia la maxim de proprietatile lor anticancer.

Pofta mare la crucifere!
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cruciferele sau inamicii cancerului"

5 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cruciferele sau inamicii cancerului"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.