Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Doua alimente minune pentru reducerea colesterolului

de Laura Voica 21 Mar 2014

Doua alimente minune pentru reducerea colesterolului

Se stie de mult ca usturoiul proaspat ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Mecanismul prin care se produce acest efect inca nu se cunoaste bine, dar cercetarile efectuate pe animale de laborator au demonstrat ca usturoiul, pe langa faptul ca reduce nivelul colesterolului, poate ajuta si la atenuarea leziunilor arteriale provocate de acesta.

Ulterior acestor cercetari de laborator, s-au facut mai multe meta-analize (cercetari pe duzini de cazuri clinice) care au demonstrat in mod invariabil ca o persoana care mananca unul sau doi catei de usturoi pe zi sau echivalentul lor sub forma de pastile isipoate reduce nivelul de colesterol cu aproximativ 10%.

In cazurile studiate s-au administrat comprimate cu extract uscat de usturoi (nu ulei de usturoi in forma de perle, desi sunt, poate, mai populare). Cu privire la aceasta, s-au tras cateva cancluzii interesante.

Reducerea nivelului de colesterol se obtine cu ajutorul usturoiului proaspat sau uscat, dar nu si cu usturoiul gatit, drept care se presupune ca substanta sau substantele efective se distrug in parte prin incalzire. S-a observat ca usturoiul gatit are doar un efect redus; se estimeaza ca puterea lui reprezinta 10%din cea a usturoiului crud (adica, 10 catei de usturoi gatit echivaleaza cu unul crud).
Doza efectiva este de 900 mg de usturoi uscat pe zi, echivalentul a aproximativ 3 g de usturoi proaspat (un catel mare) pe zi.
Cresterea dozei nu inscamna a mai mare eficienta in reducerea colesterolului. Dubland doza, nu se observa o crestere notabila a efectelor lui asupra colesterolului sau a tensiunii arteriale.

Tinctura de usturoi
Tinctura de usturoi scade repede teniunea arteriala si colesterolul. Pentru a pregatii tinctura de usturoi se curata 40 de catei de usturoi, sanatosi. Se taie in bucatele, se introduc intr-un flacon de sticla, se acopera cu alcool si se lasa la macerat timp de 15 zile, agitand zilnic continutul. Dupa 15 zile se filtreaza lichidul respectiv.  Diluati 15-20 de picaturi intr-un pahar de apa zilnic. Se bea inainte de mese. Dupa o luna de tratament, se face o pauza de 10 zile, dupa care tratamentul se repeta timp de inca o luna.

Lucerna incoltita

Lueerna este una dintre sernintele care germineaza foarte usor si, in acelasi timp, una dintre cele mai gustoase. Se poate include in salate, aperitive sau in sandvisuri ori se poate servi ca garnitura. O lingura pe zi este de ajuns, nu este nevoie de cantitati mari. Totusi, trebuie sa se tina seama ca este vorba de un aliment, nu de un medicament; side aceea, se recornanda sa fie inclusa in mod obisnuit in alimentatie, fara a se limita consumul ei la o anumita doza.
Semintele de lucerna sunt foarte mici si se gasesc in orice magazin de produse dietetice.

Cum se pune la incoltit lucerna?
Punerea la incoltit se poate face intr-un germinator special proiectat pentru acest
scop sau, mai usor de facut in casa, pe o farfurie plata: se intinde o carpa umeda, pe care se imprastie seminte de lucerna astfel incat sa formeze un strat. Fara sa se suprapuna unele peste altele. Se acopera semintele cu colturile carpei, pentru a Ie feri de lumina. Adoua zi turnam putina apa peste carpa, pentru a o umezi doar (se va elimina excesul de apa). Dupa cinci pana la sapte zile, germenii de lucerna vor fi buni de consumat.
Se pot lasa chiar cateva zile in plus, vor fi ls fel de gustosi. In germinatoare, este suficient sa se urmeze instructiunile de folosire; perioada de germinare este aceeasi.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Doua alimente minune pentru reducerea colesterolului"

9 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Doua alimente minune pentru reducerea colesterolului"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.