Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Menopauza si nevoile nutritionale

de AlegeSanatos.ro 08 Apr 2013

Menopauza si nevoile nutritionale

Menopauza este definita ca acea perioada din viata unei femei, ce debuteaza in general dupa varsta de 45-50 de ani si este caracterizata prin oprirea fiziologica a ciclului menstrual lunar si scaderea progresiva a nivelului de estrogen. In mod normal intrarea la menopauza este precedata de o perioada (a carei durata poate varia intre 1-5 ani) numita premenopauza in care organismul femeii incearca sa se adapteze la schimbarile produse in urma dezechilibrelor hormonale.

Toata aceasta perioada dificila pentru femei se caracterizeaza prin aparitia unui tablou simptomatologic extrem de variat ( de la bufeuri, transpiratii nocturne care perturba somnul, oboseala si crestere in greutate pana la depresie si cresterea tensiunii arteriale). Chiar si in aceste conditii menopauza nu trebuie privita ca o boala ci ca un proces fiziologic inevitabil a carei simptomatologie poate fi usurata cu ajutorul unui regim de viata sanatos cu activitate fizica regulata la care se adauga o alimentatie echilibrata.

Schimbarea calitativa si cantitativa a alimentatiei-secretul menopauzei fara griji

Chiar daca ani de zile ati reusit sa va mentineti o greutate satisfacatoare fara sa dati o atentie speciala alimentatiei, este clar ca odata cu menopauza trebuie sa va autoeducati din punct de vedere al felului in care mancati. Multe femei se plang de o crestere in greutate  dupa intrarea la menopauza in ciuda faptului ca mananca exact ca inainte. Acest lucru nu face decat sa sublinieze faptul ca menopauza este o perioada a schimbarilor care cere schimbari.

Cu alte cuvinte invatati sa mancati mai putin, micsorand ratia calorica cu cel putin 500 de calorii pe zi si veti vedea ca organismul va raspunde in mod favorabil acestei schimbari. De asemenea evitati alimentele procesate si para procesate. Cu cat un aliment este mai complicat si contine pe lista de ingrediente mai multe elemente cu atat este mai sarac in substantele nutritive de care organismul are atata nevoie in aceasta perioada dificila.

Fitoestrogenii fac menopuza mai usor de indurat

Fitoestrogenii sunt compusi de origine vegetala cu structura asemanatoare cu a estrogenului uman. Sursele de fitoestrogeni sunt: soia si toate produsele derivate din soia, semintele de in, cerealele si marea majoritate a fructelor si a legumelor (mai ales radacinoasele).

Consumul fitostrogenilor este recomandat cu mare caldura de catre nutritionisti deoarece s-a dovedit faptul ca acestia scad numarul si intensitatea bufeurilor de caldura, scad nivelul de grasimi din sange si astfel riscul de boli cardiovasculare, au un efect protector asupra oaselor, cresc troficitatea mucoasei vaginale si nu in ultimul rand protejeaza impotriva cancerului.

Calciul-promotorul unui sistem osos sanatos

Menopauza se caracterizeaza pe langa plaja larga de simtome neplacute si printr-o scadere a densitatii osoase cu aparitia osteoporozei si a posibilelor fracturi pe os patologic (fracturi foarte greu de tratat). In aceasta situatie femeile pese 50 de ani sunt sfatuite sa isi monitorizeze densitatea osoasa si sa consume preventiv alimente bogate in calciu si vitamina D. Astfel expunerea la soare 10-15 minute de 2 ori pe saptamana in lunile de vara si o alimentatie bogata in  lapte si produsele derivate din lapte (branza, iaurt, sana, chefir), soia, peste si uleiul de peste contribuie la mentinerea unui sistem osos sanatos.

Spuneti nu alcoolului, cafelei si condimentelor iuti

Numeroase studii au dovedit faptul ca femeile  care consuma in mod regulat cafea, alcool sau mancaruri condimentate prezinta o agravare a simptomelor caracteristice menopauzei. De asemenea un nivel crescut de cafeina in organism poate duce la scadere a rezervelor de calciu si implicit la demineralizare osoasa.

Daca simptomele cauzate de menopauza nu sunt severe acestea pot fi contracarate printr-o dieta urmarita cu grija si multa miscare. In cazul unor simtome severe tratamentul alopat prescris de catre medicul de specialitate poate fi dublat de un stil de viata sanatos.


Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Menopauza si nevoile nutritionale"

6 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Menopauza si nevoile nutritionale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.