Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Principii active prezente in plantele medicinale

de AlegeSanatos.ro 17 Ian 2013

Principii active prezente in plantele medicinale

Principiile active (substantele active) prezente in plantele medicinale sunt cele care dau efectul terapeutic. Pot fi produse ale metabolismului primar (metabolismul glucidelor), rezultate in urma procesului de fotosinteza sau produse ale metabolismului secundar al plantelor (metabolizarea azotului).

Principiile active (substantele active) prezente in plantele medicinale sunt cele care dau efectul terapeutic. Pot fi produse ale metabolismului primar (metabolismul glucidelor), rezultate in urma procesului de fotosinteza sau produse ale metabolismului secundar al plantelor (metabolizarea azotului).
Fiecare planta, in principiu, prezinta interes pentru o anumita substanta activa, care poate fi izolata prin procedee industriale. Ca exemple de principii active pot fi enumerate: alcaloizii, glicozidele, saponinele, principiile amare, taninurile, substantele aromatice, uleiurile volatile sau esentiale, uleiurile grase, mucilagiile vegetale, antisepticele.

Alcaloizii

Alcaloizii sunt compusi care contin azot, au reactie alcalina si sunt otravuri foarte puternice. Ei sunt folositi in medicina in stare pura, dupa extractia pe cale industriala. In terapeutica sunt folositi in doze extrem de mici, au efect benefic, dar atunci cand doza este mai mare pot
deveni otravuri. Formele farmaceutice sub care se gasesc sunt: comprimate, drajee, supozitoare, fiole pentru injectii (de exemplu,

Scobutilul, care are la baza scopolamina extrasa din plantele de Solanaceae). Alte exemple de alcaloizi prezenti in materialul vegetal sunt: colchicina din radacina de brandusa sau capsiceina din ardeiul iute, de asemenea, morfina, codeina, papaverina, din semintele de mac, ca si complexul de alcaloizi din cornul secarii: ergotoxina, ergotamina, ergometrina, cu efect benefic in reglarea ritmului cardiac si in calmarea durerilor. Alti alcaloizi, precum trigonellina din schinduf, sunt utilizati sub forma de condiment si au efect afrodisiac. Atropina din Atropa belladona este utilizata pentru investigatiile oftalmologice.

Glicozidele (Glucozidele)

Sunt substante rezultate din metabolismul secundar al azotului si care au rol de a asigura transportul si patrunderea in organism a unui compus numit aglicon, care da efectul terapeutic.
De exemplu, Tioglicozidele sunt substante caracteristice cruciferelor, care apar in radacina de hrean, in boabele de mustar alb sau negru.

Derivatele acidului cianhidric sub actiunea salivei elibereaza acidul si odata cu el apare aroma specifica, dar si un anumit efect toxic (de exemplu, migdale amare, floarea de porumbar, floarea de soc, fructe de cires sau visin).
Cardioglucozidele sunt importante in terapeutica, avand un efect benefic asupra ritmului cardiac. Aceste substante exista in plante, precum degetelul lanos si degetelul rosu. Ele sunt otravuri deosebit de puternice pentru cultivatori, orice contact cu plantele dand simptome alergice.

Saponinele

Sunt substate complexe, cu o structura asemanatoare glicozidelor. Principala insusire a saponinelor o constituie faptul ca reduc puternic tensiunea superficiala a apei, au efect spumant si produc emulsii. In mod obisnuit, saponinele sunt prezente in plante, cum ar fi: sapunarita, valul miresei, ciulinul rosu si ciulinul alb. Atunci cand sunt introduse in organism, aceste substante duc la hemoliza globulelor rosii, elibereaza hemoglobina si efectul este toxic. Ele irita mucoasele, determina destinderea muschilor intestinali, maresc secretiile bronhice, avand un efect expectorant, diurectic si dezinfectant al cailor urinare.

Principiile amare

Sunt substante care se gasesc intr-un numar foarte mare de plante, au gust amar, excita celulele gustative, stimuleaza pofta de mancare si secretia sucurilor gastrice. Din punct de vedere chimic, au o compozitie complexa in care intra si unele glucozide. Se pot folosi sub forma sucului de planta ca atare, de exemplu: pelinul utilizat pentru a obtine vinul pelin sau pentru a drege vinurile, drept conservant. Ele mai pot fi folosite si pentru a corecta aroma unor bauturi si intra in amestecurile de plante pentru bauturile aperitiv (de tip vermut sau bitter).

Taninurile

Sunt substante cu compozitie chimica foarte diferita si prezinta caracteristica de a coagula albuminele, metalele grele si alcaloizii. Au efect antitoxic si sunt solubile in apa. Prin coagularea albuminelor este oprita sangerarea si este favorizata vindecarea si cicatrizarea ranilor. Taninurile sunt prezente in frunzele de nuc, coaja de stejar, frunze si fructe de afin, zmeur sau mur. Ca efect terapeutic se recomanda pentru tratarea inflamatiilor cavitatii bucale, bronsite, arsuri, degeraturi in plagi, transpiratie excesiva. Pot fi utilizate si ca antidot la otravirile cu alcaloizi vegetali.

Substantele aromatice

Prezinta compozitie chimica foarte diferita si pot fi folosite pentru aromatizarea diferitelor preparate medicinale. Esculina din castan are efect favorabil asupra vaselor sanguine, varicelor, hemoroizilor sau este folosita drept filtru solar in lotiuni si creme specifice pentru protectia pielii.

Rutina, prezenta in afin, dar si in lastarii cruzi de hrisca, are efect terapeutic asupra sclerozei vaselor sanguine. De asemenea, silimarina prezenta in fructele de armurariu si paducel, are efect favorabil pentru functia hepatica, regenerand tesuturile ficatului dupa hepatite.

Uleiurile volatile (uleiurile esentiale, uleiurile eterice)

Sunt lichide volatile cu miros caracteristic ce exista intr-un numar foarte mare de plante, fiind
produse in tesuturi specifice. Se pot acumula in toate organele plantei si se pot extrage prin mai multe metode, dar de regula se face distilarea materialului vegetal cu vapori de apa.

Uleiul volatil dintr-o anumita planta are aroma specifica plantei respective, contine un complex de substante, dar specifica este doar o anumita substanta. De exemplu: la menta, principalul component al uleiului volatil este mentolul, la cimbrisor este timolul, la marar este anetolul, la lavanda este linaloolul, pentru melisa este citralul. Uleiurile volatile sunt utilizate pentru obtinerea parfumurilor, in cosmetica, dar si pentru corectarea gustului si aromei unor medicamente.

Uleiurile volatile au efect dezinfectant, bactericid, irita mucoasele, au efect expectorant, dezinfecteaza caile respiratorii si digestive, pot fi folosite ca arome in bucatarie sau la fabricarea mezelurilor si au efecte antireumatice. Prezinta inconvenientul ca sunt dificil de conservat in recipienti complet inchisi, la intuneric, deoarece se oxideaza la lumina.

Uleiurile grase (lipidele) prezente in unele specii sau in semintele acestora, la temperatura mediului ambiant sunt solide sau lichide, sunt insolubile in apa si solubile in solventi organici.
Efectul terapeutic si utilizarile sunt legate si de fabricarea diferitelor creme pentru tratamente externe. Uleiurile vegetale pot fi utilizate si drept solvent pentru alte substante sau pot contine ele anumite substante cu efect terapeutic (ex. uleiul de ricin).

Mucilagiile vegetale

Sunt polizaharide care in prezenta apei se umfla, formeaza geluri, iar daca apa este calda formeaza solutii coloidale. In planta au rolul de a retine apa. Efectul terapeutic este de a reduce iritatiile, inflamatiile mucoaselor, atenuand durerile la contuzii si au un efect diuretic. Plante in care se gasesc asemenea substante sunt: frunzele si radacinile de nalba sau semintele de in, prezentate sub diferite forme de preparate farmaceutice, utilizate si drept pansamente gastrice sau in afectiuni ale cailor respiratorii.

Antisepticele vegetale
Sunt substante cu efect antibiotic, antimicrobian, sunt destul de instabile din punct de vedere chimic, deoarece sunt foarte volatile. Pot actiona sub forma de aerosoli, pe cale respiratorie, ca de exemplu: patlagina, diverse conifere, ceapa, usturoi. Au efect dezinfectant, antioxidant si aromatizant.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Principii active prezente in plantele medicinale"

8 + 7 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Principii active prezente in plantele medicinale"

wacykiewcz mihai @ 26 Ian 2013
"toata natura biologica cuprinde asfel de principi care se pot extrage de exemplu si din insecte etc deci restrangerea la plante nu se justifica daca este un material informal despre principii active in alta ordine de idei toate substantele principii active sau alte substante sant in cantitati potrivite active si benefice in cantitati nepotrivite sant toxice un exemplu este suficent sarea de 2-4D in doza mica este stimulator de crestere in doza mai mare este erbicid in doza si mai mare modifica genetic plantele si da malformati greu de imaginat cum ar fi la porumb creste din bobul pe stiulete creste alta planta de porumb care face la randul ei stuleti miniaturali s.a.m.d."

Spune-ne opinia ta despre
"Principii active prezente in plantele medicinale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3.5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.