Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Principii active prezente in plantele medicinale

de AlegeSanatos.ro 17 Ian 2013

Tags: plante aromatice substante active ceai ceai ceai diuretic


Principii active prezente in plantele medicinale

Principiile active (substantele active) prezente in plantele medicinale sunt cele care dau efectul terapeutic. Pot fi produse ale metabolismului primar (metabolismul glucidelor), rezultate in urma procesului de fotosinteza sau produse ale metabolismului secundar al plantelor (metabolizarea azotului).

Principiile active (substantele active) prezente in plantele medicinale sunt cele care dau efectul terapeutic. Pot fi produse ale metabolismului primar (metabolismul glucidelor), rezultate in urma procesului de fotosinteza sau produse ale metabolismului secundar al plantelor (metabolizarea azotului).
Fiecare planta, in principiu, prezinta interes pentru o anumita substanta activa, care poate fi izolata prin procedee industriale. Ca exemple de principii active pot fi enumerate: alcaloizii, glicozidele, saponinele, principiile amare, taninurile, substantele aromatice, uleiurile volatile sau esentiale, uleiurile grase, mucilagiile vegetale, antisepticele.

Alcaloizii

Alcaloizii sunt compusi care contin azot, au reactie alcalina si sunt otravuri foarte puternice. Ei sunt folositi in medicina in stare pura, dupa extractia pe cale industriala. In terapeutica sunt folositi in doze extrem de mici, au efect benefic, dar atunci cand doza este mai mare pot
deveni otravuri. Formele farmaceutice sub care se gasesc sunt: comprimate, drajee, supozitoare, fiole pentru injectii (de exemplu,

Scobutilul, care are la baza scopolamina extrasa din plantele de Solanaceae). Alte exemple de alcaloizi prezenti in materialul vegetal sunt: colchicina din radacina de brandusa sau capsiceina din ardeiul iute, de asemenea, morfina, codeina, papaverina, din semintele de mac, ca si complexul de alcaloizi din cornul secarii: ergotoxina, ergotamina, ergometrina, cu efect benefic in reglarea ritmului cardiac si in calmarea durerilor. Alti alcaloizi, precum trigonellina din schinduf, sunt utilizati sub forma de condiment si au efect afrodisiac. Atropina din Atropa belladona este utilizata pentru investigatiile oftalmologice.

Glicozidele (Glucozidele)

Sunt substante rezultate din metabolismul secundar al azotului si care au rol de a asigura transportul si patrunderea in organism a unui compus numit aglicon, care da efectul terapeutic.
De exemplu, Tioglicozidele sunt substante caracteristice cruciferelor, care apar in radacina de hrean, in boabele de mustar alb sau negru.

Derivatele acidului cianhidric sub actiunea salivei elibereaza acidul si odata cu el apare aroma specifica, dar si un anumit efect toxic (de exemplu, migdale amare, floarea de porumbar, floarea de soc, fructe de cires sau visin).
Cardioglucozidele sunt importante in terapeutica, avand un efect benefic asupra ritmului cardiac. Aceste substante exista in plante, precum degetelul lanos si degetelul rosu. Ele sunt otravuri deosebit de puternice pentru cultivatori, orice contact cu plantele dand simptome alergice.

Saponinele

Sunt substate complexe, cu o structura asemanatoare glicozidelor. Principala insusire a saponinelor o constituie faptul ca reduc puternic tensiunea superficiala a apei, au efect spumant si produc emulsii. In mod obisnuit, saponinele sunt prezente in plante, cum ar fi: sapunarita, valul miresei, ciulinul rosu si ciulinul alb. Atunci cand sunt introduse in organism, aceste substante duc la hemoliza globulelor rosii, elibereaza hemoglobina si efectul este toxic. Ele irita mucoasele, determina destinderea muschilor intestinali, maresc secretiile bronhice, avand un efect expectorant, diurectic si dezinfectant al cailor urinare.

Principiile amare

Sunt substante care se gasesc intr-un numar foarte mare de plante, au gust amar, excita celulele gustative, stimuleaza pofta de mancare si secretia sucurilor gastrice. Din punct de vedere chimic, au o compozitie complexa in care intra si unele glucozide. Se pot folosi sub forma sucului de planta ca atare, de exemplu: pelinul utilizat pentru a obtine vinul pelin sau pentru a drege vinurile, drept conservant. Ele mai pot fi folosite si pentru a corecta aroma unor bauturi si intra in amestecurile de plante pentru bauturile aperitiv (de tip vermut sau bitter).

Taninurile

Sunt substante cu compozitie chimica foarte diferita si prezinta caracteristica de a coagula albuminele, metalele grele si alcaloizii. Au efect antitoxic si sunt solubile in apa. Prin coagularea albuminelor este oprita sangerarea si este favorizata vindecarea si cicatrizarea ranilor. Taninurile sunt prezente in frunzele de nuc, coaja de stejar, frunze si fructe de afin, zmeur sau mur. Ca efect terapeutic se recomanda pentru tratarea inflamatiilor cavitatii bucale, bronsite, arsuri, degeraturi in plagi, transpiratie excesiva. Pot fi utilizate si ca antidot la otravirile cu alcaloizi vegetali.

Substantele aromatice

Prezinta compozitie chimica foarte diferita si pot fi folosite pentru aromatizarea diferitelor preparate medicinale. Esculina din castan are efect favorabil asupra vaselor sanguine, varicelor, hemoroizilor sau este folosita drept filtru solar in lotiuni si creme specifice pentru protectia pielii.

Rutina, prezenta in afin, dar si in lastarii cruzi de hrisca, are efect terapeutic asupra sclerozei vaselor sanguine. De asemenea, silimarina prezenta in fructele de armurariu si paducel, are efect favorabil pentru functia hepatica, regenerand tesuturile ficatului dupa hepatite.

Uleiurile volatile (uleiurile esentiale, uleiurile eterice)

Sunt lichide volatile cu miros caracteristic ce exista intr-un numar foarte mare de plante, fiind
produse in tesuturi specifice. Se pot acumula in toate organele plantei si se pot extrage prin mai multe metode, dar de regula se face distilarea materialului vegetal cu vapori de apa.

Uleiul volatil dintr-o anumita planta are aroma specifica plantei respective, contine un complex de substante, dar specifica este doar o anumita substanta. De exemplu: la menta, principalul component al uleiului volatil este mentolul, la cimbrisor este timolul, la marar este anetolul, la lavanda este linaloolul, pentru melisa este citralul. Uleiurile volatile sunt utilizate pentru obtinerea parfumurilor, in cosmetica, dar si pentru corectarea gustului si aromei unor medicamente.

Uleiurile volatile au efect dezinfectant, bactericid, irita mucoasele, au efect expectorant, dezinfecteaza caile respiratorii si digestive, pot fi folosite ca arome in bucatarie sau la fabricarea mezelurilor si au efecte antireumatice. Prezinta inconvenientul ca sunt dificil de conservat in recipienti complet inchisi, la intuneric, deoarece se oxideaza la lumina.

Uleiurile grase (lipidele) prezente in unele specii sau in semintele acestora, la temperatura mediului ambiant sunt solide sau lichide, sunt insolubile in apa si solubile in solventi organici.
Efectul terapeutic si utilizarile sunt legate si de fabricarea diferitelor creme pentru tratamente externe. Uleiurile vegetale pot fi utilizate si drept solvent pentru alte substante sau pot contine ele anumite substante cu efect terapeutic (ex. uleiul de ricin).

Mucilagiile vegetale

Sunt polizaharide care in prezenta apei se umfla, formeaza geluri, iar daca apa este calda formeaza solutii coloidale. In planta au rolul de a retine apa. Efectul terapeutic este de a reduce iritatiile, inflamatiile mucoaselor, atenuand durerile la contuzii si au un efect diuretic. Plante in care se gasesc asemenea substante sunt: frunzele si radacinile de nalba sau semintele de in, prezentate sub diferite forme de preparate farmaceutice, utilizate si drept pansamente gastrice sau in afectiuni ale cailor respiratorii.

Antisepticele vegetale
Sunt substante cu efect antibiotic, antimicrobian, sunt destul de instabile din punct de vedere chimic, deoarece sunt foarte volatile. Pot actiona sub forma de aerosoli, pe cale respiratorie, ca de exemplu: patlagina, diverse conifere, ceapa, usturoi. Au efect dezinfectant, antioxidant si aromatizant.




Spune-ne opinia ta despre
"Principii active prezente in plantele medicinale"

1 + 9 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Principii active prezente in plantele medicinale"

wacykiewcz mihai @ 26 Ian 2013
"toata natura biologica cuprinde asfel de principi care se pot extrage de exemplu si din insecte etc deci restrangerea la plante nu se justifica daca este un material informal despre principii active in alta ordine de idei toate substantele principii active sau alte substante sant in cantitati potrivite active si benefice in cantitati nepotrivite sant toxice un exemplu este suficent sarea de 2-4D in doza mica este stimulator de crestere in doza mai mare este erbicid in doza si mai mare modifica genetic plantele si da malformati greu de imaginat cum ar fi la porumb creste din bobul pe stiulete creste alta planta de porumb care face la randul ei stuleti miniaturali s.a.m.d."

Spune-ne opinia ta despre
"Principii active prezente in plantele medicinale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ceai de galbenele - utilizari si beneficii

Ceai de galbenele - utilizari si beneficii

de Luca Dragomir 02 Mai 2018

Florile galbenelelor sunt recunoscute pentru proprietatile lor terapeutice inca din timpuri stravechi. Fie ca alegem sa le folosim sub forma de ceai, de infuzie, de tinctura sau alifie, galbenelele reprezinta un remediu natural cu rezultate uimitoare. [detalii]

Top plante care imbuntatatesc tranzitul intestinal

Top plante care imbuntatatesc tranzitul intestinal

de Sofia Marinescu 27 Apr 2018

Nu este nevoie sa iei pastile pentru digestie si pentru tranzitul intestinal. Alege sa bei ceaiuri din plante si rezolva rapid si sanatos orice neplacere. [detalii]

Vitamina D: 3 beneficii pentru sanatate!

Vitamina D: 3 beneficii pentru sanatate!

de Raluca Garbea 17 Apr 2018

Lumina soarelui reprezinta cea mai importanta sursa de vitamina D. [detalii]

Spirulina - 10 beneficii pentru organismul tau

Spirulina - 10 beneficii pentru organismul tau

de Laura Galescu 29 Mar 2018

Spirulina regenereaza prin bogatul sau continut in nutrienti naturali, compenseaza deficientele datorate dietei zilnice, este o sursa valoroasa de aminoacizi esentiali. Dar beneficiile ei nu se opresc aici. [detalii]

Febra la copii. Cand trebuie dus copilul la medic

Febra la copii. Cand trebuie dus copilul la medic

de Laura Galescu 22 Mar 2018

Toti copiii fac febra la un moment dat, iar acesta este, pe de-o parte, un lucru bun. Inseamna ca sistemul imunitar al copilului isi face treaba prin combaterea unei raceli sau a unei alte infectii. Totusi, uneori exista si alte semnale ale organismului care, daca apar, ar trebui sa te determine sa il duci la medic. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit