Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare

de AlegeSanatos.ro 08 Feb 2013

Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare

Radicalii liberi exercita un efect nociv asupra tuturor celulelor din organism. Din pacate toti venim in contact cu acestia prin intermediul prostului obicei numit fumat (atat pasiv cat si activ), poluarii, radiatiilor cat si datorita consumului de alimente nesanatoase sau alimente viciate prin utilizarea metodelor de preparare de tipul prajitului sau afumatului.

Chiar daca pare terifiant gandul ca in fiecare minut al existentei noastre intram in contact cu acesti dusmani ai sanatatii trebuie sa nu pierdem din vedere faptul ca efectul radicalilor liberi este contracarat de catre antioxidanti. Si cum radicalii liberi sunt implicati in producerea si intretinerea a numeroase boli printre care enumeram cancerul, ateroscleroza si nu in ultimul rand cauza numarul 1 de mortalitate din lume-boala cardiovasculara, in mod evident prin anihilarea efectelor acestora antioxidantii sunt capabili sa tina la distanta toate aceste boli.

Fiind mult mai usor sa prevenim decat sa tratam o boala cardiovasculara este clar ca multi dintre noi trebuie sa facem schimbari drastice in ce priveste atat stilul de viata cat si regimul alimentar. Consumul de fructe si legume proaspete, evitarea grasimilor de origine animala, renuntarea la fumat si adoptarea unui program ce include activitate fizica regulata sunt reguli de aur ce trebuiesc respectate pentru a evita aparitia bolilor de inima si a complicatiilor acestora.

Carotenoidele - aliatii sistemului cardiovascular sanatos

Acestea reprezinta o familie de pigmenti de culoare galbena, portocalie si rosie intalniti in legume si fructe cu un puternic efect antioxidant. Numeroase studii recent efectuate au demonstrat legatura existenta intre nivelul sanguin al carotenoidelor  si scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Cu alte cuvinte cei care au o alimentatie bazata in principal pe fructe si legume bogate in carotenoide( morcovii, rosiile, dovleacul, mango, portocalele, mandarinele si papaya) sunt protejati impotriva cresterii nivelului de colesterol din sange, a bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale.

Vitamina E fluidifica sangele

Vitamina E este considerata de multi ca avand un puternic efect antioxidant fiind demonstrat rolul ei major in imbunatatirea circulatiei sanguine si in prevenirea bolilor coronariene. Un studiu efectuat de Socientatea Mondiala de Sanatate a aratat relatia directa dintre nivelul de vitamina E din sange si scaderea riscului de boala coronariana.

Efectul benefic al acestei vitamine este potentat daca timp de 2 luni este  administrata alternativ cu vitamina A (10 zile/luna vitamina E urmand ca luna urmatoare sa se administreze 10 zile vitamina A). Chiar daca multora le este usor sa-si procure vitaminele sub forma de capsule sau gelule cel mai mare efect il are vitamina E procurata din: uleiurile vegetale (ulei de floarea soarelui, soia, masline), cereale, nuci si seminte de floarea soarelui, peste si legume verzi.

Vitamina C - locul 1 in reducerea stresului oxidativ

Vitamina C este cel mai cunoscut si cel mai puternic antioxidant fiind capabila sa combata in mod eficient efectele negative exercitate de catre radicalii liberi asupra miocardului (muschiului cardiac). Nu degeaba vitamina C este considerata de multi medici ca un real ajutor in terapia bolilor cardiovasculare avand capacitatea sa dilate vasele de sange usurand astfel circulatia sanguina si de asemenea sa scada nivelul de colesterol din sange protejand astfel suplimentar reteaua vasculara. Surse de Vitamina C: legumele si fructele proaspete, mai ales citricele, kiwi si fructele de padure.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare"

7 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.