Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Vitaminele - sursa de energie si sanatate

de AlegeSanatos.ro 20 Apr 2013

Vitaminele - sursa de energie si sanatate

Vitaminele sunt substante indispensabile organismului, acestea intervenind intr-o multitudine de reactii la nivel celular. Fara valoare calorica si bogate in nutrienti vitaminele reprezinta sursa noastra de vitalitate. Cea mai importanta sursa de vitamine este reprezentata de alimentatie si anume de produsele vegetale si de cele de origine animala. Vitaminele sunt impartite in 2 categorii : vitamine liposolubile (solubile in grasimi) si hidrosolubile (solubile in apa).

Vitaminele liposolubile
Sunt reprezentate de vitamine A (retinolul), D (calciferolul), E (tocoferolul) K (filochinona).

• Vitamina A este implicata in procesul de adaptare a ochiului la intuneric, creste imunitatea prevenind astfel infectiile, asigura dezvoltarea normala a pielii, a mucoaselor si a scheletului. Surse de vitamina A sunt: morcovul, spanacul, produsele lactate, galbenusul de ou, icrele.

• Vitamina D este implicata in asimilarea calciului si a fosforului in organism intervenind in procesul de osificare. Cu alte cuvinte aceasta vitamina asigura integritatea intregului sistem osos si a dintilor protejandu-ne impotriva aparitiei osteoporozei si implicit impotriva fracturilor. O gasim in untura de peste,  in lapte, unt si in galbenusul de ou.

• Vitamina E are proprietati antioxidante protejand astfel tesuturile si intregul organism impotriva radicalilor liberi. De asemenea aceasta reprezinta un factor protector impotriva bolilor cardio-vasculare si a cancerului. Vitamina E se gaseste in ulei, margarina, nuci, alune, cereale, lapte, galbenus de ou.

• Vitamina K asigura o buna coagulare a sangelui numindu-se si vitamina antihemoragica. Se gaseste in produsele de origine vegetala ca lucerna, spanacul, varza cat si in cele de origine animala ca ficat sau muschi.

Vitaminele hidrosolubile
Marea familie a vitaminelor hidrosolubile este reprezentata de Vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (piridoxina), B12 (ciancobalamina), PP (niacina), acidul folic si de vitamina C.

• Vitamina B1 permite glucidelor (zaharurilor provenite din alimentatie) sa fie corect asimilate pentru a furniza astfel energie intregului organism. Ca surse de vitamina B1 mentionam drojdia de bere, carnea de porc, vita, pestele (ton, tipar), cerealele, painea, orezul brun, nucile, alunele, cartofii.

• Vitamina B2 intervine in metabolismul zaharurilor, a grasimilor si a proteinelor. De asemenea aceasta vitamina asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor. O alimentatie bogata in caise, mere, castane, mazare, fasole, salata verde, spanac, rosii, drojdie de bere, lapte, oua si organe (creier, ficat) asigura cantitatea necesara de vitamina B2.

• Vitamina B6 joaca un rol important in metabolismul proteinelor si al aminoacizilor. De asemenea aceasta vitamina este implicata in fabricarea hemoglobinei, in bunul mers al sistemului nervos si al imunitatii. O putem gasi in ficat, carne de porc sau de peste, oua, drojdie de bere, soia, alune, orez, banane.

• Vitamina B12 contribuie la formarea globulelor rosii si la mentinerea integritatii sistemului nervos prin formarea invelisului ce protejeaza nervii (teaca de mielina). Aceasta vitamina o putem gasi in oua, carne si organe (ficat, rinichi), peste, lapte, drojdie de bere.

• Vitamina PP joaca un rol extrem de important in cadrul reactiilor metabolice participand la producerea enzimelor implicate in eliberarea de energie. Pe langa acestea vitamina PP contribuie la mentinerea integritatii pielii, a sistemului digestiv si nervos, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare. O gasim in cereale, paine integrala, produse lactate, mere, carne de peste.

• Acidul folic este implicat in sinteza proteinelor, a aminoacizilor si a globulelor rosii fiind responsabil de maturarea si mentinerea sanatoasa a sistemului nervos. De asemenea participa la sustinerea sistemului imunitar protejatu-ne de infectii. Acidul folic il gasim in soia, conopida, varza, mazare, spanac, grapefruit, portocale, banane, paine, produse lactate, oua, carne de peste.

• Vitamina C are proprietati antioxidante, intervine in metabolismul zaharurilor, participa la vindecarea ranilor si la mentinerea elasticitatii tesuturilor. Pe langa acestea creste puterea sistemului imunitar si previne aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului. Vitamina C o gasim in marea majoritate a legumelor si a  fructelor mentionand dintre acestea citricele, fructele de padure, ciresele, kiwi, pepenele, ceapa, rosiile, fasolea verde, prazul, ridichile, varza.

Vitaminele sunt compusi extrem de fragili cu tendinta la degradare atat in functie de modalitatea de stocare a alimentelor cat si in functie de maniera de preparare a acestora. Cu cat legumele si fructele sunt depozitate o perioada mai lunga de timp cu atat pierderea vitaminelor este mai mare.

Taierea fructelor si a legumelor in bucati mici duce la pierderea unei cantitati mai mari de vitamine. De asemenea prepararea sucurilor prin stoarcere (atat de fructe cat si de legume) distruge un numar mare de vitamine fiind indicat consumul fructelor si a legumelor ca atare. Nu in ultimul rand fierberea este un proces in urma caruia vitaminele cat si alte substante nutritive se pierd fiind indicat gatitul cu aburi pentru prezervarea acestora.

 
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Vitaminele - sursa de energie si sanatate"

9 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Vitaminele - sursa de energie si sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile consumului de ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

de Elena-Alina Constantinescu 28 Nov 2016

Stiai ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele? Spre deosebire de ardeii verzi, ardeii rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin de noua ori mai mult licopen. De ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie si ce proprietati au? [detalii]

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

7 motive pentru care sa bei ceai de macese

de Elena-Alina Constantinescu 21 Nov 2016

Macesele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. Sunt un remediu natural pentru stres, anxietate, depresie. Sunt consumate prin infuzie sau sub forma de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceturi, gemuri. [detalii]

5 proprietati ale uleiului de oregano

5 proprietati ale uleiului de oregano

de Elena-Alina Constantinescu 14 Nov 2016

Pentru ca medicamentele au numeroase efecte adverse asupra organismului, romanii si-au indreptat atentia asupra posibilitatilor de tratare a infectiilor cu ajutorul antibioticelor naturale, printre care se numara si uleiul de oregano. Ingredientul activ, carvacolul, este un compus natural care lupta impotriva bacteriilor, ciupercilor, parazitilor si virusilor. [detalii]

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

Alimente pentru imbunatatirea imunitatii

de Elena-Alina Constantinescu 08 Nov 2016

Stresul, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, abuzul de antibiotice dezechilibreaza flora intestinala. Acest lucru are un impact major asupra starii de sanatate, conducand la oboseala, depresie, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil). Solutia? Activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. [detalii]

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

7 beneficii ale ceaiului de hibiscus

de Elena-Alina Constantinescu 03 Nov 2016

Ceaiul de hibiscus este foarte apreciat in medicina naturista datorita continutului bogat de antioxidanti, care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor. Ceaiul se prepara foarte usor: se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute si se serveste cald. In cele ce urmeaza, iata ce proprietati are pentru frumusetea si sanatatea organismului: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.