Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum pregatim muraturile pentru iarna

de Elena-Alina Constantinescu 02 Nov 2016

Tags: muraturi castraveti in saramura castraveti murati reteta muraturi


Cum pregatim muraturile pentru iarna

Prin murarea in saramura, legumele nu isi pierd proprietatile nutritive; in plus, scad pofta de mancare si au putine calorii. Sunt foarte gustoase alaturi de o friptura de porc, pui sau vita.

Potrivit nutritionistuluui Lygia Alexandrescu, legumele (varza, castravetii, conopida, gogonelele) conservate in apa cu sare neiodata artificial (dar si hrean, seminte de marar si mustar, usturoi sau sfecla rosie) au valoare nutritiva net superioara celor conservate in otet.

"Legumele sunt astfel fermentate si se genereaza bacterii lactice cu rol probiotic si importante pentru imunitatea si sanatatea noastra digestiva. Conservantul in cazul muraturilor este acidul lactic, care favorizeaza producerea de vitamine si creste biodisponibilitatea lor. Atentie trebuie manifestata insa pentru aportul mare de sare pe care il furnizeaza muraturile, consumandu-le cu alimente mai putin sarate", explica nutritionistul pentru Agerpres.

Potrivit suntfericita.manager.ro, iata care sunt ingredientele necesare si modalitatea de preparare pentru castraveti murati in saramura:

Ingrediente:

- 3 kg de castraveti;
- 4 radacini de hrean;
- crengute de marar uscat;
- 2 linguri de boabe de mustar;
- 1 lingura boabe de piper;
- 1 capatana de usturoi;
- 6 foi de dafin;
- frunze de telina;
- 3 linguri de sare grunjoasa.

Modalitate de preparare:

1. Radacinile de hrean se curata, se spala si se taie pe lungime. Se curata si usturoiul.
2. Borcanul se spala iar la baza lui se pun crengute de marar uscat si frunze de telina.
3. Castravetii se spala bine si se aseaza vertical in borcan, dar aveti grija sa nu ii indesati prea tare. Asadar, dupa ce ati terminat de aranjat castravetii in borcan, se pun cateii de usturoi, radacinile de hrean, foile de dafin, boabele de mustar si cele de piper.
4. Intr-o oala se pun la fiert 3 litri de apa si se adauga 3 linguri de sare grunjoasa (se amesteca pana se dizolva sarea). Sub borcan se asaza un cutit cu lama lata (pentru a nu crapa) si se toarna saramura fierbinte peste castraveti.
Sfat: este important este sa pastrati proportia de apa cu sare.
5. Inainte de a pune capacul se asaza 2 betisoare de hrean in forma de X. Dupa ce ati inchis ermetic borcanul, se intoarce usor pentru a verifica daca nu curge.

Se acopera cu o patura si se lasa sa se raceasca pana a doua zi. Se depoziteaza in camara, la loc uscat si racoros.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Cum pregatim muraturile pentru iarna"

9 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum pregatim muraturile pentru iarna"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum poti preveni astenia de toamna

Cum poti preveni astenia de toamna

de Raluca Garbea 14 Sep 2018

Studiile arata ca una din zece persoane sufera de astenie de toamna. [detalii]

Trucuri care te vor ajuta sa scapi de autocritica

Trucuri care te vor ajuta sa scapi de autocritica

de Raluca Garbea 13 Sep 2018

Autocritica poate fi utila in anumite situatii, ajutandu-te sa evoluezi atat pe plan profesional, cat si personal. Totusi, nu trebuie sa exagerezi cand vine vorba de autocritica. [detalii]

Tigrul platanului. Ce spun medicii despre efectele intepaturilor insectei

Tigrul platanului. Ce spun medicii despre efectele intepaturilor insectei

de Laura Galescu 10 Aug 2018

Este suparatoare si chiar sa ne ingrijoram din cauza ei! Da, este vorba despre insecta numita tigrul platanului! Vestea buna este ca intepaturile ei nu au efecte negative asupra sanatatii omului, sustin medicii. [detalii]

Te hidratezi corect? Semnele care iti arata ca esti deshidratata

Te hidratezi corect? Semnele care iti arata ca esti deshidratata

de Laura Galescu 11 Iul 2018

Vara, cand temperaturile sunt in crestere, te poti simti rau fara sa identifici cauza. Ia in calcul ca de vina poate fi deshidratarea organismului. Teoretic, daca ai nevoie de apa, ar trebui sa simti senzatia de sete, insa lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple. [detalii]

Care sunt beneficiile dusului cu apa rece?

Care sunt beneficiile dusului cu apa rece?

de Raluca Garbea 30 Mar 2018

Pentru unele persoane, dusurile reci ar putea sa sune ca ceva neplacut, dar este important de stiut ca acestea aduc beneficii semnificative pentru sanatate! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016