Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Proprietatile terapeutice ale condimentelor

de AlegeSanatos.ro 11 Nov 2012

Proprietatile terapeutice ale condimentelor

Feniculul face parte din familia “Appiaceae”, fiind originar din regiunea mediteraneeana. In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau seminte de fenicul in timpul slujbelor religioase pentru a opri zgomotele produse de stomac.

  • Feniculul face parte din familia “Appiaceae”, fiind originar din regiunea mediteraneeana. In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau seminte de fenicul in timpul slujbelor religioase pentru a opri zgomotele produse de stomac. A fost considerat intotdeauna un mijloc de a intari organismul (are efect calmant si tonic). Elimina balonarea si stimuleaza secretia laptelui matern. Folosit in cazurile de bronsita, ajuta la eliminarea mucusului.
  • Ienuparul face parte din familia “Cupressaceae”. Se inrudeste cu chiparosul mediteraneean, cu care seamana foarte mult. In mitologie se credea ca este un intermediar intre viata si moarte (sufletele stateau in ienupar imediat dupa moarte), simbolizand posibilitatea revenirii la viata pamanteasca. In timpul Evului Mediu circula o superstitie potrivit careia diavolul putea fi alungat cu o ramura de ienupar.
    Boabele de ienupar contin uleiuri esentiale (terpineol, borneol, geramiol) care stimuleaza pofta de mancare, au proprietati diuretice si dezinfectante, relaxeaza muschii. Mestecarea boabelor de ienupar ajuta la neutralizarea simptomelor de raceala si gripa. Ceaiul din boabe de ienupar calmeaza tulburarile stomacale. Este recomandat si in cazurile de cistita.
     
  • Dafinul (laurul) face parte din familia “Lauraceae”, prima sa atestare fiind intr-un document sumerian vechi de 7.000 de ani. Consumate in cantitati mari, frunzele de dafin induc stari de transa si tulburari mentale. Carol cel Mare recomanda ca frunzele de dafin sa fie consumate drept medicamente si condimente. Medicii din Evul Mediu atribuiau dafinului proprietati energizante pentru stomac si pentru rinichi. De asemenea, frunza de dafin era considerata un medicament contra ciumei. Esentele si balsamurile din dafin au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, fiind folosite in tratarea reumatismului, a entorselor si a contuziilor. Infuzia din frunze de dafin se foloseste in stari de betie, in intoxicatii si otraviri, iar maceratul in gripa si bronsita (scade febra si elimina durerile de cap).
     
  • Busuiocul face parte din familia “Lamiaceae”. Este originar din subcontinetul indian, dar a fost cultivat si in Italia in timpul Imperiului Roman. Cu cat se bucura de mai mult soare, cu atat aroma sa este mai puternica. In India, era considerat o planta sfanta, folosita la ceremoniile religioase. Busuiocul a fost adus in Europa de Carol cel Mare, fiind cultivat ca iarba medicinala in gradinile de pe langa manastiri. Are efecte sedative. Infuzia de busuioc ajuta in procesul de transpiratie si la eliminarea mucusului in anotimpul rece. Calmeaza tulburarile de stomac, balonarea si anorexia. De asemenea, este considerat un antidepresiv.
     
  • Sovarvul face parte din familia “Lauraceae”, fiind originar din partea estica a regiunii mediteraneene. Egiptenii si grecii ii atribuiau drept efect cresterea potentei si il foloseau pentru a condimenta vinul. Medicii din Evul Mediu foloseau sovarv in tratarea pungilor de sub ochi, astmului, durerilor fizice si tuberculozei. Contine ulei volatil, tanin, antocianozide, flavonozide si substante amare, fiind folosit in afectiuni ale cailor respiratorii, in tuse convulsiva si in bronsita (are efect expectorant si antispasmodic).


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile terapeutice ale condimentelor"

3 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile terapeutice ale condimentelor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Coenzima Q10 incetineste imbatranirea si previne aparitia ridurilor

Coenzima Q10 incetineste imbatranirea si previne aparitia ridurilor

de Elena-Alina Constantinescu 25 Nov 2016

Coenzima Q10 este prezenta in fiecare celula a organismului. Important de stiut este ca alimentatia dezechilibrata si medicamentele scad nivelul acesteia. [detalii]

Ce complicatii poate produce diabetul

Ce complicatii poate produce diabetul

de Elena-Alina Constantinescu 11 Nov 2016

Diabetul este o boala silentioasa, o persoana afectata poate trai mai multi ani fara a prezenta niciun simptom. Diabetul de tip 1 este caracterizat de o productie insuficienta de insulina, un hormon secretat de pancreas, iar diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri) corespunde unei cresteri prelungite a proportiei de zahar din sange si este frecvent asociat cu modul de viata (sedentaritate, alimentatie, etc.). [detalii]

Farmacia naturii: ce afectiuni se pot trata cu menta

Farmacia naturii: ce afectiuni se pot trata cu menta

de Elena-Alina Constantinescu 07 Nov 2016

Frunzele de menta contin o cantitate mare de uleiuri volatile, polifenolo, taninuri, flavonoizi, fiind asadar apreciata in medicina naturista pentru proprietatile sale terapeutice. Proaspete sau uscate, frunzele se folosesc la infuzii, ceaiuri si la obtinerea uleiului esential. [detalii]

Cum pregatim muraturile pentru iarna

Cum pregatim muraturile pentru iarna

de Elena-Alina Constantinescu 02 Nov 2016

Prin murarea in saramura, legumele nu isi pierd proprietatile nutritive; in plus, scad pofta de mancare si au putine calorii. Sunt foarte gustoase alaturi de o friptura de porc, pui sau vita. [detalii]

Topul alimentelor cu proprietati antiinflamatorii

Topul alimentelor cu proprietati antiinflamatorii

de Elena-Alina Constantinescu 12 Oct 2016

Artrita, bolile de inima, diabtul zaharat, hipertensiunea arteriala, astmul, toate aceste boli au la baza stilul de viata dezechilibrat. Pentru a preveni bolile, iata alimentele antiinflamatorii pe care sa le incluzi in dieta: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.