Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Proprietatile terapeutice ale condimentelor

de AlegeSanatos.ro 11 Nov 2012

Tags: fenicul ienupar dafin busuiocul sovarvul boabe de ienupar dafin busuioc


Proprietatile terapeutice ale condimentelor

Feniculul face parte din familia “Appiaceae”, fiind originar din regiunea mediteraneeana. In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau seminte de fenicul in timpul slujbelor religioase pentru a opri zgomotele produse de stomac.

  • Feniculul face parte din familia “Appiaceae”, fiind originar din regiunea mediteraneeana. In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau seminte de fenicul in timpul slujbelor religioase pentru a opri zgomotele produse de stomac. A fost considerat intotdeauna un mijloc de a intari organismul (are efect calmant si tonic). Elimina balonarea si stimuleaza secretia laptelui matern. Folosit in cazurile de bronsita, ajuta la eliminarea mucusului.
  • Ienuparul face parte din familia “Cupressaceae”. Se inrudeste cu chiparosul mediteraneean, cu care seamana foarte mult. In mitologie se credea ca este un intermediar intre viata si moarte (sufletele stateau in ienupar imediat dupa moarte), simbolizand posibilitatea revenirii la viata pamanteasca. In timpul Evului Mediu circula o superstitie potrivit careia diavolul putea fi alungat cu o ramura de ienupar.
    Boabele de ienupar contin uleiuri esentiale (terpineol, borneol, geramiol) care stimuleaza pofta de mancare, au proprietati diuretice si dezinfectante, relaxeaza muschii. Mestecarea boabelor de ienupar ajuta la neutralizarea simptomelor de raceala si gripa. Ceaiul din boabe de ienupar calmeaza tulburarile stomacale. Este recomandat si in cazurile de cistita.
     
  • Dafinul (laurul) face parte din familia “Lauraceae”, prima sa atestare fiind intr-un document sumerian vechi de 7.000 de ani. Consumate in cantitati mari, frunzele de dafin induc stari de transa si tulburari mentale. Carol cel Mare recomanda ca frunzele de dafin sa fie consumate drept medicamente si condimente. Medicii din Evul Mediu atribuiau dafinului proprietati energizante pentru stomac si pentru rinichi. De asemenea, frunza de dafin era considerata un medicament contra ciumei. Esentele si balsamurile din dafin au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, fiind folosite in tratarea reumatismului, a entorselor si a contuziilor. Infuzia din frunze de dafin se foloseste in stari de betie, in intoxicatii si otraviri, iar maceratul in gripa si bronsita (scade febra si elimina durerile de cap).
     
  • Busuiocul face parte din familia “Lamiaceae”. Este originar din subcontinetul indian, dar a fost cultivat si in Italia in timpul Imperiului Roman. Cu cat se bucura de mai mult soare, cu atat aroma sa este mai puternica. In India, era considerat o planta sfanta, folosita la ceremoniile religioase. Busuiocul a fost adus in Europa de Carol cel Mare, fiind cultivat ca iarba medicinala in gradinile de pe langa manastiri. Are efecte sedative. Infuzia de busuioc ajuta in procesul de transpiratie si la eliminarea mucusului in anotimpul rece. Calmeaza tulburarile de stomac, balonarea si anorexia. De asemenea, este considerat un antidepresiv.
     
  • Sovarvul face parte din familia “Lauraceae”, fiind originar din partea estica a regiunii mediteraneene. Egiptenii si grecii ii atribuiau drept efect cresterea potentei si il foloseau pentru a condimenta vinul. Medicii din Evul Mediu foloseau sovarv in tratarea pungilor de sub ochi, astmului, durerilor fizice si tuberculozei. Contine ulei volatil, tanin, antocianozide, flavonozide si substante amare, fiind folosit in afectiuni ale cailor respiratorii, in tuse convulsiva si in bronsita (are efect expectorant si antispasmodic).




Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile terapeutice ale condimentelor"

5 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile terapeutice ale condimentelor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum poti preveni astenia de toamna

Cum poti preveni astenia de toamna

de Raluca Garbea 14 Sep 2018

Studiile arata ca una din zece persoane sufera de astenie de toamna. [detalii]

Trucuri care te vor ajuta sa scapi de autocritica

Trucuri care te vor ajuta sa scapi de autocritica

de Raluca Garbea 13 Sep 2018

Autocritica poate fi utila in anumite situatii, ajutandu-te sa evoluezi atat pe plan profesional, cat si personal. Totusi, nu trebuie sa exagerezi cand vine vorba de autocritica. [detalii]

Tigrul platanului. Ce spun medicii despre efectele intepaturilor insectei

Tigrul platanului. Ce spun medicii despre efectele intepaturilor insectei

de Laura Galescu 10 Aug 2018

Este suparatoare si chiar sa ne ingrijoram din cauza ei! Da, este vorba despre insecta numita tigrul platanului! Vestea buna este ca intepaturile ei nu au efecte negative asupra sanatatii omului, sustin medicii. [detalii]

Te hidratezi corect? Semnele care iti arata ca esti deshidratata

Te hidratezi corect? Semnele care iti arata ca esti deshidratata

de Laura Galescu 11 Iul 2018

Vara, cand temperaturile sunt in crestere, te poti simti rau fara sa identifici cauza. Ia in calcul ca de vina poate fi deshidratarea organismului. Teoretic, daca ai nevoie de apa, ar trebui sa simti senzatia de sete, insa lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple. [detalii]

Care sunt beneficiile dusului cu apa rece?

Care sunt beneficiile dusului cu apa rece?

de Raluca Garbea 30 Mar 2018

Pentru unele persoane, dusurile reci ar putea sa sune ca ceva neplacut, dar este important de stiut ca acestea aduc beneficii semnificative pentru sanatate! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016