Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Proprietatile terapeutice ale condimentelor

de AlegeSanatos.ro 11 Nov 2012

Tags: fenicul ienupar dafin busuiocul sovarvul boabe de ienupar dafin busuioc


Proprietatile terapeutice ale condimentelor

Feniculul face parte din familia “Appiaceae”, fiind originar din regiunea mediteraneeana. In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau seminte de fenicul in timpul slujbelor religioase pentru a opri zgomotele produse de stomac.

  • Feniculul face parte din familia “Appiaceae”, fiind originar din regiunea mediteraneeana. In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau seminte de fenicul in timpul slujbelor religioase pentru a opri zgomotele produse de stomac. A fost considerat intotdeauna un mijloc de a intari organismul (are efect calmant si tonic). Elimina balonarea si stimuleaza secretia laptelui matern. Folosit in cazurile de bronsita, ajuta la eliminarea mucusului.
  • Ienuparul face parte din familia “Cupressaceae”. Se inrudeste cu chiparosul mediteraneean, cu care seamana foarte mult. In mitologie se credea ca este un intermediar intre viata si moarte (sufletele stateau in ienupar imediat dupa moarte), simbolizand posibilitatea revenirii la viata pamanteasca. In timpul Evului Mediu circula o superstitie potrivit careia diavolul putea fi alungat cu o ramura de ienupar.
    Boabele de ienupar contin uleiuri esentiale (terpineol, borneol, geramiol) care stimuleaza pofta de mancare, au proprietati diuretice si dezinfectante, relaxeaza muschii. Mestecarea boabelor de ienupar ajuta la neutralizarea simptomelor de raceala si gripa. Ceaiul din boabe de ienupar calmeaza tulburarile stomacale. Este recomandat si in cazurile de cistita.
     
  • Dafinul (laurul) face parte din familia “Lauraceae”, prima sa atestare fiind intr-un document sumerian vechi de 7.000 de ani. Consumate in cantitati mari, frunzele de dafin induc stari de transa si tulburari mentale. Carol cel Mare recomanda ca frunzele de dafin sa fie consumate drept medicamente si condimente. Medicii din Evul Mediu atribuiau dafinului proprietati energizante pentru stomac si pentru rinichi. De asemenea, frunza de dafin era considerata un medicament contra ciumei. Esentele si balsamurile din dafin au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, fiind folosite in tratarea reumatismului, a entorselor si a contuziilor. Infuzia din frunze de dafin se foloseste in stari de betie, in intoxicatii si otraviri, iar maceratul in gripa si bronsita (scade febra si elimina durerile de cap).
     
  • Busuiocul face parte din familia “Lamiaceae”. Este originar din subcontinetul indian, dar a fost cultivat si in Italia in timpul Imperiului Roman. Cu cat se bucura de mai mult soare, cu atat aroma sa este mai puternica. In India, era considerat o planta sfanta, folosita la ceremoniile religioase. Busuiocul a fost adus in Europa de Carol cel Mare, fiind cultivat ca iarba medicinala in gradinile de pe langa manastiri. Are efecte sedative. Infuzia de busuioc ajuta in procesul de transpiratie si la eliminarea mucusului in anotimpul rece. Calmeaza tulburarile de stomac, balonarea si anorexia. De asemenea, este considerat un antidepresiv.
     
  • Sovarvul face parte din familia “Lauraceae”, fiind originar din partea estica a regiunii mediteraneene. Egiptenii si grecii ii atribuiau drept efect cresterea potentei si il foloseau pentru a condimenta vinul. Medicii din Evul Mediu foloseau sovarv in tratarea pungilor de sub ochi, astmului, durerilor fizice si tuberculozei. Contine ulei volatil, tanin, antocianozide, flavonozide si substante amare, fiind folosit in afectiuni ale cailor respiratorii, in tuse convulsiva si in bronsita (are efect expectorant si antispasmodic).




Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile terapeutice ale condimentelor"

5 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile terapeutice ale condimentelor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ai probleme cu somnul? Iata 5 metode de a adormi mai usor!

Ai probleme cu somnul? Iata 5 metode de a adormi mai usor!

de Raluca Garbea 30 Oct 2018

Este foarte important sa inveti sa adormi mai usor, mai ales daca vrei sa te bucuri de un somn odihnitor si, totodata, de un stil de viata sanatos. [detalii]

De ce este atat de importanta igiena mainilor?

De ce este atat de importanta igiena mainilor?

de Raluca Garbea 19 Oct 2018

Igiena mainilor joaca un rol foarte important pentru sanatatea organismului. [detalii]

5 tehnici pentru a reduce stresul

5 tehnici pentru a reduce stresul

de Raluca Garbea 18 Oct 2018

Stresul creeaza o stare de tensiune si o reactie de alarma a organismului, ducand uneori la imbolnaviri grave. [detalii]

Pot acizii grasi Omega-3 sa reduca starile de anxietate?

Pot acizii grasi Omega-3 sa reduca starile de anxietate?

de Raluca Garbea 16 Oct 2018

Un studiu recent arata ca acizii grasi Omega-3 ar putea reduce simptomele de anxietate in unele cazuri. [detalii]

Obiceiuri care iti pot strica genele

Obiceiuri care iti pot strica genele

de Raluca Garbea 24 Sep 2018

Toate femeile isi doresc gene lungi, naturale si sanatoase, insa anumite obiceiuri le-ar putea strica aspectul si sanatatea. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016