Functii: agent de aroma
Descriere:
Cultivata in Nepal regiunile deluroase intre 1,500-3,000 m altitudine.
Principali constituenti:
Mentol, menthone, Camphene, L-mentol, neomentolul, un-pinen, beta-pinen, limonen, Geraniol, Tujon
Uleiul se obtine prin distilarea cu vapori. Din ulei, de obicei, se extrage mentolul, deoarece il contine in cantitate semnificativa si altfel s-ar solidifica la temperatura camerei.
Actiuni:
-
Anestezic
-
antiinflamator
-
antidepresiv
-
anti-microbian
-
antiseptic
-
digestiv
-
expectorant
-
calmarea nervilor si a stomacului
-
tonic
Util in tratamentul problemelor pielii, cum ar fi acneea, arsuri de la apa si ulcere.
Intens utilizat ca o componenta de parfum in sapunuri, detergenti, cosmetice si parfumuri, pasta de dinti si parfumuri industriale. Larg utilizat ca agent aromatizant in produse alimentare, cum ar fi produse de patiserie, lichioruri si gume de mestecat. Folosit in siropuri de tuse, pastile si ceaiuri de plante cu aroma de mentol.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Non-toxic.
-
Non-iritant.
-
Nu trebuie utilizat intern.
-
Se recomanda evitarea in timpul sarcinii.
-
A nu se lasa la indemana copiilor.