Descriere:
Branza traditionala romaneasca ce poate fi obinuta din lapte de oaie, de vaca, de capra sau bivolita.
Spre deosebire de branza obisnuita, telemeaua este mai moale in consistenta si are un continut de grasime intre 25 si 45 la suta, iar continutul de apa este de aproximativ 50%.
Contine proteine (18-22%), glucide (1-2%), grasimi (10-25%), vitamine si minerale (calciu, fosfor, magneziu, zinc). Datorita continutului foarte scazut in glucide (1-2%), branza telemea are un indice glicemic foarte mic, 5.
Telemeaua maturata este pastrata in sare de la doua la sase luni. Spre urmare, este mai sarata si mai dura in consistenta decat telemeaua proaspata.
100 de g de telemea maturate contine:
-
Calorii: 273
-
Proteine: 19.4 g
Pentru a obtine 1 kg de telemea, sunt necesari 3-4 l lapte de oaie, respectiv 6,2-7,5 l lapte de vaca.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de telemea maturata poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Cresterea in greutate (obezitate)
Consumul de telemea maturata nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.