Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dictionar termeni

A

acidifianti - maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
agenti de afanare - substante sau combinatii de substante care elibereaza gaze si maresc astfel volumul produsului;
amelioratori de faina -  imbunatatesc calitatile panificabile ale fainei sau aluatului;
amidon modificat - substanta obtinuta cu ajutorul unuia sau mai multor tratamente chimice ale amidonului alimentar, care a fost supusa unui tratament fizic sau enzimatic si care poate fi fluidificata prin tratament acid sau alcalin sau de albire;
antiaglomeranti -  reduc tendinta de aglomerare a particulelor dintr-un produs;
antioxidanti - prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejandu-le impotriva alterarii cauzate de oxidare, cum ar fi rancezirea grasimilor si modificarea culorii;
antispumanti - previn sau limiteaza formarea spumei;

C

conservanti - prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejandu-le impotriva alterarii cauzate de microorganisme;
corectori de aciditate - modifica sau limiteaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar;

E

emulsificatori - permit formarea sau mentinerea unui amestec omogen de doua sau mai multe faze imiscibile cum ar fi uleiul si apa din produsele alimentare;

G

gaze de ambalare - gaze, altele decat aerul, care sunt introduse intr-un recipient inainte, pe parcursul sau dupa introducerea produsului alimentar in acel recipient;
gaze propulsoare - gaze, altele decat aerul, care au ca efect expulzarea unui produs alimentar din recipient;
gelifianti - confera produsului alimentar consistenta prin formarea unui gel;
agenti de glazurare - (inclusiv lubrifianti) substante care aplicate pe suprafata produsului alimentar ii confera un aspect stralucitor sau ii asigura un strat protector;

I

agenti de incarcare - maresc volumul unui produs alimentar fara a modifica valoarea sa energetica;
agenti de ingrosare - maresc vascozitatea unui produs alimentar;
agenti de intarire - permit formarea sau mentinerea ferma sau crocanta a tesuturilor fructelor sau legumelor sau care in contact cu gelifiantii formeaza sau intaresc un gel;

P

potentiatori de arome - substante care amplifica gustul existent si/sau aroma unui produs alimentar;

S

saruri de topire - substante care disperseaza proteinele din branzeturi si distribuie astfel omogen grasimile si alte componente;
agenti de sechestrare - substante care formeaza complexe chimice cu ioni metalici;
agenti de spumare - substante care permit formarea unei dispersii omogene a unei faze gazoase intr-un produs alimentar lichid sau solid;
stabilizatori - substante care permit mentinerea starii fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii contin substante care permit mentinerea unei dispersii omogene a doua sau mai multe substante nemiscibile intr-un produs alimentar, care stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a unui produs alimentar;
substante suport - inclusiv solventii purtatori, substante utilizate pentru a dizolva, dilua, dispersa sau modifica fizic un aditiv alimentar fara a altera functiile tehnologice ale acestuia (fara a avea un efect tehnologic ele insele) pentru a facilita manuirea, aplicarea sau utilizarea sa;

U

agenti de umezire - substante care previn uscarea produselor alimentare, compensand efectul unei umiditati atmosferice scazute, sau favorizeaza dizolvarea unui praf intr-un mediu apos;
 

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.