Sinonime: SOLANUM TUBEROSUM
Descriere:
Planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita.
Cartofii buni nu trebuie sa prezinte semne de incoltire si nici pete verzi (un semn al substantelor toxice). Cartofii trebuie sa fie tari, cu coaja subtire.
Principalii constituenti ai cartofului sunt:
-
apa 74,68%
-
hidrati de carbon 22%
-
protide 1,88%
-
lipide 0,14%
-
saruri minerale 1,06%.
Cartofii contin:
-
Amidon
-
Vitamine: C, B1, B2, B6
-
fibre
-
protein
-
fier
-
calciu
-
microelemente
-
mult potasiu
-
glicoalcaloizi: solanina, ciaconina
Proprietatile cartofului
-
hranitor, foarte digest - mai ales copt in coaja lui
-
aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale
-
anti-ulceros
-
cicatrizant
Extractul (sucul crud) este un bun diuretic, un calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive si un eficient antispasmodic.
Indicatii de utilizare ale cartofului crud:
-
gastrite
-
ulcere gastrice si duodenale
-
dispepsii hepatism si litiaza biliara
-
constipatie
-
hemoroizi
-
scorbut
Date nutritionale (100 g):
Calorii 78,50 kcal Potasiu 60,00
Apa 79,41 % Sodiu 3,00
Carbohidrati 17,60 % Fosfor 58,00
Proteine 1,80 % Siliciu 2,00
Lipide 0,10 % Sulf 35,00
Saruri 1,09 % Fier 1,00
Calciu 14,00
Vitamina A 5 RE Mangan 0,97
Vitamina B1 165,00 mcg Arsenic 0,08
Vitamina B2 320,00 mcg Mgneziu 5,00
Niacina 1,00 mg Clor 3,00
Vitamina C 15,00
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
In cantitati excesive cartoful provoaca dificultati digestive.
Cartoful nu este indicat persoanelor care sufera de:
-
boli de rinichi - pentru ca este foarte bogat in potasiu
-
uremie
-
nefrita
Citeste mai mult
Descriere:
Uleiul de masline prezinta urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
-
120 calorii
-
Aproximativ 13,5 g de grasimi: 9,9 g mononesanturate, 1,4 g polinesaturate, 1,9 g acizi grasi saturati
-
2 g de vitamina E
Conform Codex Alimentarius, Standardul 033-1981, uleiul de masline se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
-
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
-
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
-
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
-
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Polisorbati - 5000 mg/kg
-
Galat de propil - 200 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
-
Citrat de stearil – gmp
-
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
-
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul de masline poate contine:
-
Acid lactic (E 270) - numai pentru gătit și/sau prăjit sau pentru prepararea de sosuri
-
Acid ascorbic (E 300) - numai pentru gătit și/sau prăjit sau pentru prepararea de sosuri
-
Alfa-tocoferol (E 307) - numai uleiurile rafinate de măsline, inclusiv uleiul din turtă de măsline
-
Esteri ai acidului citric cu mono- și diglicerideler acizilor grași (E 472c) - numai pentru gătit și/sau prăjit sau pentru prepararea de sosuri
-
Dimetilpolisiloxan (E 900) - numai uleiuri și grăsimi pentru prăjit
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei de masline poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Consumul de ulei de masline nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Carbonat de calciu – gmp
-
Silicat de calciu – gmp
-
Ferocianuri - 14 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - gmp
-
Oxid de magneziu – gmp
-
Silicat sintetic de magneziu – gmp
-
Fosfati - 8800 mg/kg
-
Polisorbati - 10 mg/kg
-
Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
-
Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
-
„Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
-
Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
-
Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
-
Carbonat de calciu (E 170)
-
Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
-
Ferocianuri (E 535-538)
-
Carbonați de sodiu (E 500)
-
Carbonați de magneziu (E 504)
-
Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
-
Oxid de magneziu (E 530)
-
Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sare poate cauza:
-
Hipertensiune arteriala
-
Pietre la rinichi
-
Boli cardiovasculare
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.
Citeste mai mult