Nota 7 / 10 din 756 voturi 1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
vol alc. 4.5%
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu.
Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:
„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”
De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
-
Bacterii coliforme
-
Escherichia coli (E.coli)
-
Enterococi
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
-
Stibiu – 0,005 (mg/l)
-
Arsen – 0,01 (mg/l)
-
Bariu – 1,0 (mg/l)
-
Bor (mg/l)
-
Cadmiu – 0,003 (mg/l)
-
Crom – 0,05 (mg/l)
-
Cupru – 1,0 (mg/l)
-
Cianuri – 0,07 (mg/l)
-
Fluoruri – 5,03 (mg/l)
-
Plumb – 0,01 (mg/l)
-
Mangan – 0,5 (mg/l)
-
Mercur – 0,001 (mg/l)
-
Nichel – 0,020 (mg/l)
-
Nitrati – 50 (mg/l)
-
Nitriti – 0,1 (mg/l)
-
Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de apa contaminata poate cauza:
-
Methemoglobinemia
-
Cancer (gastric, in principal)
-
Intoxicatii si alergii
-
Afectiuni dermatologice
-
Toxicitate la nivelul diverselor organe
-
Hepatita
-
Dizenterie
-
Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).
Citeste mai mult
Descriere:
Maltul de orz contine:
- Vitaminele B2, B3, B6 si B12
- Fier
- Zinc
- Calciu
- Magneziu
- Fosfor
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).
Citeste mai mult
Sinonime: POPUSOI, CUCURUZ
Descriere:
Planta alimentara, industriala si furajera, aparține familiei Poaceae.
Este a treia cea mai importanta dintre grane, dupa grau si orez.
Carbohidratii cuprinsi in porumb dau energie si nu permit depunerea grasimii.
Contine:
-
hidrocarburi
-
amidon
-
albumin
-
vitamine din grupa B
-
vitamina E
-
fie
-
fosfor
-
magneziu
-
zinc
-
potasiu.
Boabele de porumb sunt utilizate in industriile:
-
amidonului
-
spirtului
-
glucozei
-
dextrinei
Germenii sunt utilizati pentru extragerea uleiului, utilizat in alimentatia dietetica.
Introducerea porumbului in meniul zilnic micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului.
100 g de porumb – 97 kcal
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: ORYZA SATIVA
Descriere:
Planta din familia gramineelor, cu tulpina dreapta, cu frunze liniare alungite si cu spice mici, cultivata in terenuri umede.
Beneficii:
-
este o sursa buna de energie pentru organism
-
nu are colesterol
-
ajuta in buna functionare a creierului
-
confera senzatia de satietate
-
fibrele din orez ajuta tractul digestiv
-
este sarac in grasimi
-
contine o cantitate de proteine, dar mai putin decat alte cereale
-
nu contine gluten, astfel este ideal pentru cei ce sufera de boli abdominale (intoleranta la gluten).
Vitaminele si mineralele din orez:
-
Vitamine: niacina, tiamina si piridoxina
-
Minerale: fier, fosfor si potasiu
100 de grame de orez contin:
-
130 kcal
-
Grasimi: 0.3 gr
-
Carbohidrati: 28.2 gr
Tipurile de orez sunt clasificate dupa:
-
dimensiunea boabelor – lung, mediu si scurt
-
dupa textura - de la pufos, la cremos si lipicios
-
dupa culoare - de la brun la alb si rosu
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani, consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de imbolnavire de diabet de tipul 2.
Citeste mai mult
Sinonime: HUMULUS LUPULUS
Descriere:
-
Humulus lupulus (Hameiul) este o specie perena a genului de plante erbacee Humulus care apartine familiei Cannabaceae, care include si genus Cannabis (canepa: planta textila, planta medicinala).
Contine ulei volatil (cca. 1%) cu sescviterpene, esteri valerianici, geraniol, mircen, principii amre (humulona, lupulona), flavonoide, tanin.
Conurile de hamei sunt o materie prima importanta la fabricarea berii, fiind un agent de stabilitate in bere. Acizii de hamei au un efect antibiotic slab contra bacteriei gram-pozitive care favorizeaza activitatea exclusiva a drojdiei de bere in fermentarea berii.
Conurile de hamei - la maturitatea tehnologica- contin, in medie:
- 75 -80 % apa
- 25 % substanta uscata, din care:
-
10 – 20 % compusi azotati (albuminoide, polipeptide, aminoacizi)
-
20 – 25 % substante extractive neazotate (hidrati de carbon, dextrine, lignine, pectine)
-
8 -12 % celuloza
-
5 – 10 % cenusa
-
2 – 8 % tanin
-
8 – 25 % substante amare si rasini
-
0,2 - 2,5 % ulei volatil.
Actiuni:
-
sedativ nervos major
-
tonic-aperitiv si stomachin
-
anafrodisiac
-
diuretic cu eliminare de acid uric
-
calmant al durerilor provocate de menstruatie
-
activeaza circulatia sanguina
-
coleretic-colagog
-
astringent
-
antitrichomonazaic.
Surse: http://www.reteteculinare.ro, wikipedia.org
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Contraindicatii:
Urmatoarele persoane trebuie sa evite hameiul: femeile care alapteaza; persoanele diagnosticate cu depresie; persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.
Este contraindicat in cazul barbatilor cu puternica tendinta de efeminare, care prezinta acumulari masive de tesut adipos, ginecomastie, celulita etc.
Culegatorii de hamei pot capata intoxicatii care se manifesta prin inrosirea ochilor, iritatii pe maini si fata, varsaturi, respiratie greoaie, iar la femei hemoragii.
Hameiul in doze uzuale nu este toxic. Depasirea dozelor indicate sau a perioadei de tratament, poate produce:
-
reactii alergice
-
dereglaje metabolice sau hormonale
-
tulburari nervoase.
Citeste mai mult
Sinonime: CONCENTRé DE PROTéASE VéGéTALE, PAPAINA, PAPAïNE, PAPAINUM CRUDUM, PEPSINE VéGéTALE, PLANT PROTEASE CONCENTRATE, PROTEASE, PROTéASE, VEGETABLE PEPSIN.
Functii: agent de conditionare, dizolva celulele moarte de la suprafata pielii si impuritatile care blocheaza porii, stimuleaza regenerarea pielii
Descriere:
-
enzima proteolitica care se gaseste in sucul de fructe proaspete si in tulpina arborelui de Carica Papaia
-
cea mai importanta enzima din papaya, asemanatoare cu pepsina produsa de organismul uman, intervine in descompunerea alimentelor
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Un studiu efectuat de site-ul www.naturaldatabase.com a aratat ca aplicarea locala de papaina poate cauza iritatii severe, mancarime si reactii alergice.
Citeste mai mult
Descriere:
Acidul ascorbic sau vitamina C are rol de antioxidant, neutralizand efectele nocive ale radicalilor liberi.
Conform Codex Alimentarius, acidul ascorbic poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de tratare a fainii.
Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la:
-
functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor
-
participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale
-
previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale
-
are rol de echilibrare a sistemului imunitar
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
14.1.2.1 Suc de fructe - gmp
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
-
14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 300 – Acid Ascorbic.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul ascorbic poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de acid ascorbic poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree)
-
Probleme la nivelul rinichilor (pietre la rinichi)
-
Ameteli
-
Oboseala
-
Modificari la nivelul ADN-ului, ce pot rezulta in cancer
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivelul dintilor (eroziune dentara)
Consumul de acid ascorbic nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Food and Drug Administration recomanda un consum zilnic de vitamina C de:
-
> 90 mg - barbati
-
> 75 mg – femei
Citeste mai mult
Sinonime: E1520
Functii: Solvent, Agent de umectare, Agent de dispersie, Indulcitor
Descriere:
-
Alcool folosit in industria alimentara atat ca umidifiant, cat si ca agent de dispersare.
-
Substanta principala ce se regaseste in lichidul de reincarcare pentru tigarile electronice
-
Se mai foloseste si pentru dizolvarea cat mai buna a unor coloranti si arome alimentare, ceea ce inseamna ca poate fi gasit in unele alimente fara a fi trecut pe eticheta.
Pana acum sase ani a fost interzis in Uninea Europeana, insa Directiva 2001/5/EC l-a repus in drepturi. S-a stabilit ca intr-un kilogram de produs final sa nu se regaseasca mai mult de un gram de propilen glicol indiferent de scopul pentru care este folosit.
E1520 are 4 calorii pe gram, ceea ce inseamna ca ii imprima alimentului finit o valoare energetica destul de mare.
Doza maxima zilnica pentru E1520 (Propilen glicol) este de 25 mg/kg.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E1520 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Medicii pun la indoiala efectele benefice ale propilen glicolului mai ales ca este extras din titei.
-
Poate produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.
-
In contact cu pielea produce dermatite.
-
Inhalarea poate duce la aparitia unor reactii adverse pentru cei care sunt mai sensibili.
Citeste mai mult