Traieste sanatos Traieste sanatos
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Burn Energy Drink

Nota 5.5 / 10 din 470 voturi
Burn Energy Drink
Ai folosit acest produs?
Ce nota ii oferi?
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Coca-Cola HBC

 

Descriere Burn Energy Drink

Bautura energizanta carbogazoasa.

Continut ridicat de cafeina

Continut: 250 ml.


Alte informatii:

Acest produs contine 18 ingrediente, dintre care 12 ingrediente prezinta risc scazut de dauna, iar 4 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.

cest produs contine Acid ascorbic sau Vitamina C, ingredient cu risc scazut de dauna, care este un antioxidant si ajuta la neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Are rol de echilibrare a sistemului imunitar.

Acest produs contien E330 sau acid citric, ingredient cu risc scazut de dauna, care este un regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare. Poate fi gasit in mod natural in organismul uman, dar si cel animal, in tesuturile si fluidele corpului si intr-o multime de fructe si legume, in special în citrice, kiwi, capsuni. El ia parte la procesele metabolice de la nivelul celulelor. Este unul din cei mai siguri aditivi alimentari, este anti-cancerigen. Consumat in exces, poate ataca smaltul dintilor. In concentratie mare poate degrada si decolora parul, deoarece deschide cuticula si scoate mineralele din firul de par.

Valori nutritionale per 100g

Valoare energetica
62 kcal
Carbohidrati/Glucide
14.5 g
din care Zaharuri
14.5 g
Sare
0.02 g
Niacina - Vitamina B3 (100 g): 6.5 mg Acid pantotnic Vitamina B5 (100 g): 1.5 mg Vitamina B6 (100 g): 0.21 mg Vitamina B12 (100 g): 0.38 mg

 

Recomandari de consum zilnic: Produsul nu este recomandat copiilor si femeilor  gravide sau care alapteaza (32 mg cafeina/100 ml).
A se consuma cu moderatie.

 

Ingrediente Burn Energy Drink

Apa, ZAHAR, Dioxid de carbon, ACID CITRIC, TAURINE, CITRAT DE SODIU/ E331, Sorbat de potasiu (E202), Benzoat de sodiu, CARAMEL, Arome, CAFFEINE, INOSITOL (B7), VITAMINA B3 (NIACINA), ACID PANTOTENIC (B5), Vitamina B12, VITAMINA B6, ACID ASCORBIC\ VITAMINA C, EXTRACT DE GUARANA

 

Grad de risc produs


Acest produs contine Zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

Acest produs contine E202 sau Sorbat de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un conservant, actioneaza cu succes impotriva mucegaiurilor si a drojdiei, nefiind eficient insa impotriva bacteriilor. In unele cazuri poate provoca alergii, astm de aceea consumul frecvent nu este recomandat in special persoanelor sensibile. Face parte din categoria E-urilor suspecte. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Geografie Bacalaureat - Sinteze si Idei esentiale pentru rezolvarea subiectelor de examen


Pregatire perfecta pentru 10 la examen   Realizata de cadre didactice cu remarcabila experienta in rezolvarea problemelor de asimilare a materiei cu care se confrunta elevii de cls. a XII-a: - incapacitatea selectiei corecte a informatiei utile pentru pregatirea examenului (cele 5 manuale aprobate de Minister prezinta diferentiat...

Oferta Speciala
valabila 48h

cest produs contine E211 sau Benzoat de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna, care este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Potrivit unor studii realizate de expertii britanici, s-a ajuns la concluzia ca aditivul alimentar E 211 poate provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman. 

Data analizei: 2013-11-07


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu. 

Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:

„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”

De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
  • Bacterii coliforme
  • Escherichia coli (E.coli)
  • Enterococi
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
  • Stibiu – 0,005 (mg/l)
  • Arsen – 0,01 (mg/l)
  • Bariu – 1,0 (mg/l)
  • Bor (mg/l)
  • Cadmiu – 0,003 (mg/l)
  • Crom – 0,05 (mg/l)
  • Cupru – 1,0 (mg/l)
  • Cianuri – 0,07 (mg/l)
  • Fluoruri – 5,03 (mg/l)
  • Plumb – 0,01 (mg/l)
  • Mangan – 0,5 (mg/l)
  • Mercur – 0,001 (mg/l)
  • Nichel – 0,020 (mg/l)
  •  Nitrati – 50 (mg/l)
  • Nitriti – 0,1 (mg/l)
  • Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de apa contaminata poate cauza:

  • Methemoglobinemia
  • Cancer (gastric, in principal)
  • Intoxicatii si alergii
  • Afectiuni dermatologice
  • Toxicitate la nivelul diverselor organe
  • Hepatita
  • Dizenterie
  • Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).


Citeste mai mult

Functii: indulcitor, conservant

 

Descriere:


Zaharul este un ingredient folosit pe scara larga in alimentatie si in diverse industrii pentru a indulci alimentele si bauturile
 
Cel mai utilizat tip de zahar este zaharul alb rafinat (sucroza), obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar.

Tipuri de zahar:
-
  1. zahar alb rafinat (sucroza): este cel mai comun tip de zahar, utilizat in majoritatea produselor de patiserie, bauturi si deserturi
  2. zahar brun: contine melasa, care ii confera culoarea mai inchisa si un gust mai intens, usor caramelizat.
  3. zahar pudra: este un un zahar fin, adesea folosit in glazuri si prajituri
  4. zahar de cocos: obtinut din seva florilor de cocos, este considerat mai putin procesat, avand un indice glicemic mai scazut
  5. zahar din fructe (fructoza): natural prezent in fructe si utilizat si sub forma concentrata in diverse produse.

Desi nu sunt tehnic "zaharuri" pure, mierea, siropul de artar si siropul de agave sunt alternative mai naturale la zaharul rafinat.

Utilizarile zaharului in alimentatie:
-
  • indulcire: zaharul este folosit pentru a indulci alimentele si bauturile, de la cafea si ceai la deserturi, prajituri si bomboane.
  • conservare: ajuta la conservarea fructelor si legumelor in gemuri, dulceata si compoturi, prin reducerea activitatii apei, ceea ce impiedica dezvoltarea bacteriilor.
  • textura si volum: in patiserie, zaharul contribuie la obtinerea texturii corecte, ajuta la formarea crustei si la inaltarea aluatului.

Zaharul este o sursa rapida de glucoza, care este utilizata de organism ca energie rapida. Este important pentru functionarea creierului si a muschilor, in special in activitati intense.
 
Organizatiile de sanatate, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda limitarea consumului de zahar adaugat la mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice, ideal pana la 5% pentru beneficii suplimentare de sanatate. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune aproximativ 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri, ideal 25 de grame. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de zahar este asociat cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, boli de inima, si probleme dentare (carii). De asemenea, poate contribui la cresterea inflamatiei in organism.

De asemenea, zaharul rafinat si alte forme de zahar procesate au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca pot creste rapid nivelul de zahar din sange, avand un impact negativ asupra insulinei si metabolismului.
 


Citeste mai mult

Sinonime: ACID CARBONIC; E290

 

Descriere:


Dioxidul de carbon este un acid considerat slab, care se descompune rapid, ceea ce il face destul de sigur comparativ cu celelalte substante acide.

Conform Codex Alimentarius, dioxidul de carbon poate fi folosit pe post de agent de carbogazificare, gaz de ambalare, conservant si agent de propulsie. Acesta se poate regasi in:
  • 14.1.2.1 Suc de fructe – gmp
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 290 – Dioxid de carbon.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dioxid de carbon poate cauza:
  • Probleme la nivel digestiv (flatulenta, balonare)
  • Probleme la nivelul dintilor (poate afecta smaltul in cazul unui consum excesiv, combinat cu alte substante acide)
Consumul de dioxid de carbon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: TRICITRAT DE SODIU

 

Descriere:


Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare. 
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
 
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor. 
 
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.

Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
 
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
 
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
 
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
 
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse. 

Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare.

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
  • 02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
  • 14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar.

Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
 
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
  • iritarea sistemului digestiv
  • iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)

Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
  • Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
 


Citeste mai mult

Sinonime: 2-AMINO ETHANESULFONIC ACID; ETHANESULFONIC ACID, 2-AMINO; ETHANESULFONIC ACID, 2AMINO; 2-AMINOETHANESULFONIC ACID; 2-AMINOETHYLSULFONIC ACID; 2-SULFOETHYLAMINE; ETHANESULFONIC ACID, 2-AMINO-; NCI-C60606; O-DUE; TAUPHON

Functii: agent de aroma, stabilizator de pH

 

Descriere:

  • aminoacid cu rol important in organismul uman, dar si un ingredient folosit in cosmetice datorita proprietatilor sale benefice pentru piele si par.
Beneficii:
  • ajuta la mentinerea hidratarii pielii, avand un efect de echilibrare a nivelului de apa in celule.
  • ofera protectie impotriva stresului oxidativ: are proprietati antioxidante, protejand pielea de daunele cauzate de radicalii liberi si factorii de mediu.
  • calmeaza pielea sensibila si reduce inflamatia
  • poate sprijini circulatia sanguina la nivelul pielii, imbunatatind aspectul general
  • poate ajuta la prevenirea caderii parului si la intarirea firului de par, stimuland foliculii de par
  • ajuta la estomparea si tratarea rapida a cicatricilor de pe piele, care apar atunci cand se formeaza un excesul de tesuturi conjunctive fibroase.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Este considerata sigura pentru majoritatea tipurilor de piele, dar, ca orice ingredient cosmetic, poate cauza reactii adverse in caz de sensibilitate sau alergii.


Citeste mai mult

Sinonime: E331

 

Descriere:


Citratul de sodiu este sarea de sodiu a acidului citric, avand rol de substanta alcalina in corpul uman.

Citratii de sodiu se impart in:
  • Citrat monosodic – E 331(i)
  • Citrat disodic – E 331(ii)
  • Citrat trisodic – E 331(iii)
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 331 – Citrati de sodiu.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, citratul de sodiu poate fi folosit  ca aditiv alimentar.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de citrati de sodiu poate cauza:
  • Probleme la nivelul muschilor (spasme si contractii necontrolate si dureroase)
  • Hipernatremie
  • Cresterea nivelului de potasiu
  • Probleme la nivel digestiv (diaree)
Consumul de citrati de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: E202

Functii: conservant

 

Descriere:


Sorbatul de potasiu este produs prin reactia acidului sorbic cu hidroxidul de potasiu, putand fi folosit drept conservant cu un ph de pana la 6,5. 

Conform Codex Alimentarius, sorbatul de potasiu poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 202 – Sorbat de potasiu.

Doza zilnica admisa: 25 mg/kg. 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sorbat de potasiu poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Toxicitate la nivelul organelor
  • Migrene
Consumul de sorbat de potasiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Benzoatul de sodiu este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara.

Conform Codex Alimentarius, benzoatul de sodiu - E 211 – face parte din clasa benzoatilor si poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, siropul de maltitol poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 – Benzoat de sodiu.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de benzoat de sodiu poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Ameteli
  • Greturi 
  • Dureri de cap
  • Hiperactivitate la copii
Consumul de benzoat de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).

Conform U.S. Environmental Protection Agency, benzoatul de sodiu poate fi consumat fara a cauza reactii toxice in cantitati zilnice cuprinse intre 34 - 328 mg.


Citeste mai mult

Sinonime: CARAMEL COLOR; NATURAL BROWN 10

Functii: colorant, ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului

 

Descriere:

  • material zaharos obtinut din incalzirea solutiilor de glucoza sau sucroza
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient drept substanta alimentara multifunctionala (GRAS).

Food and Drug Administration (FDA) a notat Caramel si drept un colorant aditiv scutit de certificare.  Acest ingredient poate fi folosit drept colorant in cosmetice si produse de ingrijire personala, inclusiv in produsele destinate ingrijirii buzelor si zonei din jurul ochilor.

Conform Directivei UE 1223/2009, Caramel poate fi folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala fara restrictii, atata timp cand cerintele de puritate specificate in reglementarile privind alimentele sunt indeplinite (Anexa IV, Partea I).

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 150a-d - Caramel.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: ANHYDROUS CAFFEINE; METHYLTHEOBROMINE; 7-METHYLTHEOPHYLLINE; COFFEINUM

Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii, rol de mascare/acoperire a mirosului

 

Descriere:

  • compus organic ce se regaseste in cafea, ceai, ciocolata si alte frunze si fructe apartinand a peste 60 de specii de plante
  • antioxidant, lupta impotriva ridurilor si celulitei
  • reduce aspectul cearcanelor si pe cel de „ochi umflati” (pungi de sub ochi)
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Da
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta alimentara multifunctionala (de exemplu in bauturile de tip cola) si drept compus activ in produsele farmaceutice cu rol de stimulare, fara prescriptie medicala.


Citeste mai mult

Sinonime: VITAMINA B7

 

Descriere:

  • Component organic extrem de important pentru structura membranelor celulare. Este implicat in procesul de utilizare a grasimilor si a colesterolului din organismul uman
Face parte din grupul complexului vitaminic B alaturi de vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, colinul si biotinul

La nivelul celulelor plantelor, inositolul poate fi obtinut sub forma de acid fitic. Sursele cele mai bogate in aceasta vitamina sunt varza, fasole, legume, seminte, nuci, pepene galben, banane, stafide, portocale sau alte citrice, alaturi grau, ovaz, tarate de greu, germeni de grau si orez brun.

Beneficii:
  • imbunatatirea circulatiei sanguine
  • scaderea tensiunii arteriale
  • imbunatatirea functionarii cerebrale
  • contribuie la sinteza fosfolipidelor
  • faciliteaza asimilarea acizilor grasi
  • regleaza transportul materialului in si din celule.
Studii recente au aratat ca inositolul are efect in tratamentul depresiilor, atacurile de panica si dereglarilor obsesiv-compulsive (OCD).
 
  • Doza zilnica optima: 25 - 500 mg pentru barbati si femei
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu s-au cunoscut cazuri de aparitie in mod natural a carentelor de inositol si, de aceea, nu au fost stabilite doze zilnice recomandate (RDI).
 


Citeste mai mult

Sinonime: NIACINA; NIACINAMIDA; VITAMINA PP, VITAMINA B3; NICOTINAMIDA

 

Descriere:

 
Niacina sau Vitamina B3 este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism.
 
Functiile vitaminei B3 (PP):
  •  Producerea de energie
  •  Sanatatea celulelor
  •  Rezistenta la radiatii
  •  Antioxidant
  •  Sanatatea vaselor de sange
  •  Scaderea nivelului de colesterol
  •  Metabolismul glucidelor
  •  Functii cerebrale
  •  Metabolismul acizilor grasi
  •  Antitoxic
Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt:
  • 6 -10 mg pe zi la copii
  • 11 -14 mg la adolescenti si adulti
  • 16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Carenta de niacina sau vitamina B3 poate duce la pelagra, boala rezultata in unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.

Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice.
Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina. 
 


Citeste mai mult

Sinonime: VITAMINA B5; D-PANTOTENAT DE CALCIU

 

Descriere:

 
Acidul pantotenic sau vitamina B5, este cea mai raspandita vitamina, aceasta fiind prezenta in aproape toate felurile de mancare.
 
Actiuni:
  • conversia carbohidratilor si a grasimilor din energie
  • imbunatateste capacitatea de a raspunde la stres sprijinind glandele sudoripare
  • asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule
  • participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
  • combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
  • incetineste imbatranirea;
Beneficii:
  • ajuta in procesul de formare a celulelor
  • mentine rata normala de crestere
  • contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central.
Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
  • Copiii: intre 3-8 mg
  • adolescentii si adultii: intre 10-15 mg
Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
  • Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex (www.util21.ro)


Citeste mai mult

 

Descriere:

 
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.

Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
  • 2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
  • 2,6 mcg – femei insarcinate
  • 2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Nu au fost inregistrate.

Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA

 

Descriere:

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
 
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
 
Vitamina B6 are un rol important in
  • formarea hemoglobinei
  • metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
  • influenta benefica asupra pielii
  • procesul de crestere. 
     
Piridoxina intervine in mod esential in : 
  • buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase 
  • producerea de globule rotii si de anticorpi
  • controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
  • metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
  • crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
  • tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
  • aparitia unor boli de piele
  • incaruntirea prematura si caderea parului
  • furnicaturi si amortirea extremelor
  • dureri abdominal
  • scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Acidul ascorbic sau vitamina C are rol de antioxidant, neutralizand efectele nocive ale radicalilor liberi.

Conform Codex Alimentarius, acidul ascorbic  poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de tratare a fainii.

Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: 
  • functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor 
  • participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale 
  • previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale 
  • are rol de echilibrare a sistemului imunitar

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 14.1.2.1  Suc de fructe - gmp
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 300 – Acid Ascorbic.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul ascorbic poate fi folosit  ca aditiv alimentar.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de acid ascorbic poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree)
  • Probleme la nivelul rinichilor (pietre la rinichi)
  • Ameteli
  • Oboseala
  • Modificari la nivelul ADN-ului, ce pot rezulta in cancer
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivelul dintilor (eroziune dentara)
Consumul de acid ascorbic nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration recomanda un consum zilnic de vitamina C de:
  • > 90 mg - barbati
  • > 75 mg – femei


Citeste mai mult

 

Descriere:

Guarana este o planta originara din regiunea amazoniana a Americii de Sud.
 
Printre substantele chimice continute de planta se numara:
  • guaranina
  • cofeina (de doua ori mai multa decat in cafea)
  • teobromina
  • teofilina
  • amidon
  • tanini astringent
  • mucilagii
  • protein
  • d-catechin.
 
Extractul acestei plante este folosit ca ingredient in bauturile energizante, in guma de mestecat, in medicamente pentru slabit.
 
Proprietati:
  • afrodisiace
  • diuretice
  • analgezice
Cafeina continuta in guarana stimuleaza sistemul nervos central, astfel persoana care o consuma devine mai atenta.
Studiile au aratat faptul ca o doza din extract de guarana, administrata singura sau in asociere cu ginseng asiatic, a ameliorat performantele cognitive (memorie, atentie, calcul mental).
Guarana asociata cu alte plante, mai ales cu extractul de ceai, poate creste activitatea metabolica, contribuind astfel la pierderea kilogramelor.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Cafeina prezenta in guarana nu este indicata persoanelor care sufera de:
  • afectiuni cardiac
  • insomnia
  • anxietate
  • ulcer gastric sau duodenal
  • hipertensiune arteriala . I
 


Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.

Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.
Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Burn Energy Drink"

10 + 3 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Burn Energy Drink"

Vucea Sorin @ 21 Apr 2021
"Asocierea acidului ascorbic cu benzoatul de sodiu este nefericita. Reactia de decarboxilare dintre cele doua substante conduce la formarea benzenului. Asocierea celor doua substante nu este permisa in retetele de creme pentru maini, fata etc. Prin urmare? O sa spuna unii ca nu, acidul benzoic format este stabil in mediul din stomac. Astept alte paareri!"

AlegeSanatos.ro nu garantează ca opiniile publicate pe aceasta pagina provin de la consumatorii care au cumpărat sau utilizat produsul respectiv.

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

de Alege Sanatos

Consumul pe termen lung de bauturi indulcite cu zahar contribuie la cresterea in greutate, favorizeaza aparitia diabetului, cancerului de pancreas si prostata, slabiciunii musculare, bolilor de inima. [detalii]

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

de Alege Sanatos

Frantuzoaicele sunt admirate pentru siluetele zvelte si armonioase. Pentru a se mentina in forma, nu consuma alimente procesate sau bogate in grasimi, dulciuri si bauturi carbogazoase. Savureaza mancarea, folosesc intotdeauna ingrediente proaspete cand o prepara, mananca pentru gust, nu pentru senzatia de satietate. [detalii]

4 lucruri care se intampla cand renunti la zahar

4 lucruri care se intampla cand renunti la zahar

de Andreea Pestisan

Cu totii ar trebui sa consumam mai putin zahar. Consumam aproximativ 300 de calorii zilnic provenind din zahar adaugat, de multe ori fara as ne dam macar seama. Zaharul se ascunde in aproape toate produsele disponibile in comert, nu doar in dulciuri si bauturi carbogazoase. Asadar, a renunta la zahar este aproape imposibil. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016