AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde

Nota 8.5 / 10 din 362 voturi
Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Coca-Cola HBC

 

Descriere Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Cantitate: 500 ml.

Alte informatii:
Acest produs contine 10 ingrediente dintre care 6 sunt considerate sigure, 3 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.
 

 

Informatii Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde


- Calorii (100g): 9 kcal
- Carbohidrati (100g): 2 g
- Zaharuri (100g): 2 g
- Alte informatii:
Poate contine urme de dioxid de sulf si sulfiti

 

Ingrediente Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde

AQUA, Sirop de glucoza - fructoza, Dioxid de carbon, ACID CITRIC, ACESULFAM K (ACESULFAM DE POTASIU), ASPARTAM, E 959 (NEOHESPERIDINA DC), Benzoat de sodiu, CITRAT DE SODIU/ E331, AROME NATURALE

Contine o sursa de fenilalanina (din aspartam).

Acest avertisement este important pentru persoanele ce sufera de fenilcetonurie, o boala ereditara rara ce consta in lipsa din organism a unei enzime numita fenilalanin hidroxilaza, necesara pentru a descompune fenilalanina. In mod contrar, aceasta se va acumula in  organism si poate provoca leziuni ale sistemului nervos central.

 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

E950
 sau aspartam, ingredient cu risc ridicat de dauna, este un indulcitor chimic. Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului. Printre bolile cronice pe care le poate provoca acest ingredient se numara: diabetul, scleroza multipla si epilepsia.

E950 sau acesulfam K, ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

E211 sau Benzoat de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna, este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Potrivit unor studii realizate de expertii br
 

Sirop de glucoza-fructoza, ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor obtinut din amidonul din cereale, grau sau malai, un indulcitor mult mai puternic decat zaharul. Siropul de glucoza-furctoza poate creste valorile trigliceridelor din sange ceea ce duce la sporirea riscului de afectiuni cardiovasculare. De asemenea, stimuleaza productia de acid uric, astfel marind riscul de aparitie a gutei.

Data analizei: 2022-08-11


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

Sinonime: WATER, ONSEN-SUI, DEIONIZED WATER, DISTILLED WATER, PURIFIED WATER, DIHYDROGEN OXIDE, DISTILLED WATER

Functii: solvent

 

Descriere:

  • ingredient ce se regaseste in aproape toate cosmeticele si produsele de ingrijire personala
  • cosmeticele si produsele de ingrijire personala contin numai apa fara toxine, poluanti si microbi
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Conform Guidance on Cosmetic Manufacturing Practice Guidelines, Food and Drug Administration (FDA) monitorizeaza calitatea apei (denumita “apa de proces”) folosite in cosmetice si in produsele de ingrijire personala.

Exista si alte companii care se supun cu standardele U.S. Pharmacopeia (USP) privind puritatea apei folosite in medicamente. Apa purificata conform acestor standard este preparata din apa supusa reglementarilor U.S. Environmental Protection Agency (EPA) cu privire la apa potabila. Nu contine alte substante adaugate intentionat.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Exista 2 tipuri de sirop de glucoza-fructoza:
  • Siropul simplu – glucoza este atasata de fructoza din punct de vedere chimic; se compune, in general, din sucroza (obtinuta in mod natural) si apa.
  • Siropul de porumb cu continut mare de fructoza – amestec de molecule de glucoza si fructoza, nelegate din punct de vedere chimic intre ele; nu se poate obtine decat in mod artificial, prin proceduri chimice.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Sulfiti - 20 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza-fructoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: ACID CARBONIC; E290

 

Descriere:


Dioxidul de carbon este un acid considerat slab, care se descompune rapid, ceea ce il face destul de sigur comparativ cu celelalte substante acide.

Conform Codex Alimentarius, dioxidul de carbon poate fi folosit pe post de agent de carbogazificare, gaz de ambalare, conservant si agent de propulsie. Acesta se poate regasi in:
  • 14.1.2.1 Suc de fructe – gmp
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 290 – Dioxid de carbon.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dioxid de carbon poate cauza:
  • Probleme la nivel digestiv (flatulenta, balonare)
  • Probleme la nivelul dintilor (poate afecta smaltul in cazul unui consum excesiv, combinat cu alte substante acide)
Consumul de dioxid de carbon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: TRICITRAT DE SODIU

 

Descriere:


Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare. 
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
 
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor. 
 
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.

Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
 
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
 
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
 
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
 
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse. 

Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare.

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
  • 02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
  • 14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar.

Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
 
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
  • iritarea sistemului digestiv
  • iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)

Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
  • Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
 


Citeste mai mult

Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Edulcorant intens si potentiator de aroma
  • Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
  • In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
  • Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.

Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

  • Determina stres metabolic
  • Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
  • Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.


Citeste mai mult

Sinonime: E951

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Acidul aspartic este un aminoacid. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.
  • Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore.
  • Este "inrudit" cu E 950 (acesulfam K), ambii fiind indulcitorilor chimici (artificiali).
In Codex Alimentarius are numarul E951 si face parte din categoria "E-uri periculoase".

Poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar , cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:

  • tumori pe creier
  • scleroza multipla
  • epilepsie
  • boala Parkinson
  • sindromul Alzheimer
  • retardare mintala
  • fibromialgie
  • diabet.


Citeste mai mult

Functii: indulcitor

 

Descriere:

  • agent de indulcire natural ce ofera un gust dulce foarte intens.
Neohesperidina DC este de 1500-1800 ori mai dulce decat zaharoza. 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Neohesperidin DC (NHDC) este autorizata pentru consum uman, fie ca indulcitor, fie ca modificator de aroma in toate tarile din Uniunea Europeana.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Benzoatul de sodiu este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara.

Conform Codex Alimentarius, benzoatul de sodiu - E 211 – face parte din clasa benzoatilor si poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, siropul de maltitol poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 – Benzoat de sodiu.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de benzoat de sodiu poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Ameteli
  • Greturi 
  • Dureri de cap
  • Hiperactivitate la copii
Consumul de benzoat de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).

Conform U.S. Environmental Protection Agency, benzoatul de sodiu poate fi consumat fara a cauza reactii toxice in cantitati zilnice cuprinse intre 34 - 328 mg.


Citeste mai mult

Sinonime: E331

 

Descriere:


Citratul de sodiu este sarea de sodiu a acidului citric, avand rol de substanta alcalina in corpul uman.

Citratii de sodiu se impart in:
  • Citrat monosodic – E 331(i)
  • Citrat disodic – E 331(ii)
  • Citrat trisodic – E 331(iii)
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 331 – Citrati de sodiu.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, citratul de sodiu poate fi folosit  ca aditiv alimentar.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de citrati de sodiu poate cauza:
  • Probleme la nivelul muschilor (spasme si contractii necontrolate si dureroase)
  • Hipernatremie
  • Cresterea nivelului de potasiu
  • Probleme la nivel digestiv (diaree)
Consumul de citrati de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.

Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde"

3 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Sprite - Bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lamaie, lamaie verde"

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Cum ne afecteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

de Alege Sanatos 31 Ian 2017

Consumul pe termen lung de bauturi indulcite cu zahar contribuie la cresterea in greutate, favorizeaza aparitia diabetului, cancerului de pancreas si prostata, slabiciunii musculare, bolilor de inima. [detalii]

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

de Alege Sanatos 20 Oct 2016

Frantuzoaicele sunt admirate pentru siluetele zvelte si armonioase. Pentru a se mentina in forma, nu consuma alimente procesate sau bogate in grasimi, dulciuri si bauturi carbogazoase. Savureaza mancarea, folosesc intotdeauna ingrediente proaspete cand o prepara, mananca pentru gust, nu pentru senzatia de satietate. [detalii]

4 lucruri care se intampla cand renunti la zahar

4 lucruri care se intampla cand renunti la zahar

de Andreea Pestisan 04 Sep 2015

Cu totii ar trebui sa consumam mai putin zahar. Consumam aproximativ 300 de calorii zilnic provenind din zahar adaugat, de multe ori fara as ne dam macar seama. Zaharul se ascunde in aproape toate produsele disponibile in comert, nu doar in dulciuri si bauturi carbogazoase. Asadar, a renunta la zahar este aproape imposibil. [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere sanatoasa. Ghid complet pentru femei"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016