Acest produs contine 12 ingrediente dintre care 8 sunt considerate sigure, 4 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Contine grasimi vegetale nehidrogenate din palmier.
Contine lecitina din soia.
, ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor obtinut din amidonul din cereale, grau sau malai, un indulcitor mult mai puternic decât zaharul. Siropul de glucoza-furctoza poate creste valorile trigliceridelor din sange ceea ce duce la sporirea riscului de afectiuni cardiovasculare. De asemenea, stimuleaza productia de acid uric, astfel marind riscul de aparitie a gutei.
, ingredient cu risc mediu de dauna, poate fi folosit pe post de antioxidant, agent de decolorare, conservant, agent de tratare a fainii. Consumul de metabisulfit de sodiu poate cauza: reactii alergice, probleme gastrointestinale, dureri de cap, iritatii la nivelul pielii, probleme la nivelul plamanilor (in cazul inhalarii).
, ingrediente cu risc mediu de dauna, care au functiile de regulatori aciditate, emulsifianti, umectanti, agenti de crestere, stabilizatori si agenti de ingrosare. Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp pentru toti fosfatii.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Faina alba prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (125 g):
- 455 de calorii
- 96 g de carbohidrati
- 3 g de fibre
- 13 g de proteine
- <1 g de grasimi
Conform Codex Alimentarius, Standardul 152-1985, faina alba se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- azodicarbonamide - 45 mg/kg
- peroxid de benzoil - 75 mg/kg
- clor - 2500 mg/kg
- dioxid de clor - 30 mg/kg
- proteaze – gmp
- sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
- Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
- Acid ascorbic (E 300)
- L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de faina de grau poate cauza:
- Reactii alergice (intoleranta la gluten)
- Crestere in greutate
- Probleme la nivel digestiv
- Acnee
Consumul de faina de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Exista 2 tipuri de sirop de glucoza-fructoza:
-
Siropul simplu – glucoza este atasata de fructoza din punct de vedere chimic; se compune, in general, din sucroza (obtinuta in mod natural) si apa.
-
Siropul de porumb cu continut mare de fructoza – amestec de molecule de glucoza si fructoza, nelegate din punct de vedere chimic intre ele; nu se poate obtine decat in mod artificial, prin proceduri chimice.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie. Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.
Aditivi pe care ii poate contine:
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Diabet
-
Boli cardiovasculare
-
Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza-fructoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Grasimile vegetale nehidrogenate (nesaturate) reprezinta varianta sanatoasa a celor hidrogenate (saturate), fiind de 2 tipuri:
-
Mononesaturate (avocado, ulei de canola, ulei de masline, nuci si seminte)
-
Polinesaturate (ulei de sofranel, ulei de porumb, ulei de soia, ulei din seminte de bumbac)
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, grasimile vegetale se regasesc in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri). Aditivi pe care ii pot contine:
-
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
-
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
-
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
-
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
-
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Polisorbati - 5000 mg/kg
-
Galat de propil - 200 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
-
Citrat de stearil – gmp
-
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
-
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de grasimi vegetale nehidrogenate poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Boli cardiovasculare
-
Obezitate
Consumul de grasimi vegetale nehidrogenate nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.
Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.
11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
-
Poate contine urmatorii aditivi:
-
Silicat de calciu 15000 mg/kg
-
silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
-
carbonat de magneziu 15000 mg/kg
-
silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
-
fosfati 6600 mg/kg
-
dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
-
sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Sinonime: CARBONAT ACID DE AMONIU; E503
Functii: Agent de reglare aciditate, agent de afanare chimica
Descriere:
-
Produsi din sulfat de amoniu si carbonat de calciu, minerale naturale.
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E503. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu se cunosc efectele secundare ale acestui ingredient, cu exceptia formarii de gaze in stomac dupa ingestie.
-
Atunci cand este consumat in cantitati mari poate produce acidoza sangvina, irita mucoasele.
Citeste mai mult
Sinonime: CARBONAT DE SODIU: CARBONAT ACID DE SODIU, SESQUICARBONAT DE SODIU; E500
Functii: Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, antiaglomerant
Descriere:
In alimente, carbonatul de sodiu joaca un rol asemanator cu bicarbonatul de sodiu, diferenta constand in faptul ca primul face alimentele sa devina mult mai alcaline (bazice). Acesta este des intalnit in:
- produsele de brutarie si panificatie
- bauturile efervescente (carbogazoase)
- diverse alte alimente, pe post de colorant
Conform Codex Alimentarius, carbonatul acid de sodiu se regaseste sub denumirea E 500 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere. Acesta se poate regasi in:
- 01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer - GMP
- 02.2.1 Unt - GMP
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar in concentratiile sub denumirea E 500 – Carbonati de sodiu.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de carbonat acid de sodiu poate cauza:
- Cresterea nivelului de sodiu din organism
- Cresterea tensiunii arteriale
- Probleme la nivel digestiv
Consumul de carbonat acid de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E450
Descriere:
Conform Codex Alimentariu difosfatii se impart in:
- E450(i) Difosfatul disodic
- E450 (ii) Difosfatul trisodic
- E450 (iii) Difosfatul tetrasodic
- E450 (v) Difosfatul tetrapotasic
- E450 (vi) Difosfatul calcic dihidrogenat
Acestia pot fi folositi pe post de: regulatori aciditate, emulsifianti, umectanti, agenti de crestere, stabilizatori, agenti de ingrosare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 450 - Difosfati.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de difosfati poate cauza:
- demineralizarea oaselor
- osteoporoza
- dezechilibru la nivelul proceselor metabolice
- probleme la nivel digestiv
Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp pentru toti fosfatii.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor, conservant, umectant
Descriere:
Glicerolul este un alcool natural carbohidrat, care este component al tuturor grasimilor.
Este un aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor).
Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii, nu se obtine din grasimi.
Este prezent si in sange in concentratii scazute.
Glicerolul este absorbit si metabolizat de catre organism ca glucoza, pana la grasimi.
In Codus Alimentarius, glicerolul are denumirea de E422 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Doza maxima zilnica pentru E422 (Glicerol) este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Cu toate ca intra in categoria ,,E-urilor inofensive’’, consumat in cantitate mare, glicerolul poate provoca greata, dureri de cap, sete, nivel ridicat de zahar in sange.
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult
Descriere:
Sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.
Iodul este un oligoelement esential pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Sarea iodata lupta impotriva:
-
tulburarilor de memorie
-
scaderii capacitatii de concentrare
-
stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni
Cantitatea de iod in sare in Romania, stipulata prin HG nr 1904/2006, este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu.
Se recomanda consumul a:
-
100 mcg de sare iodata pe zi in cazul copiilor
-
150 mcg/zi in cazul adultilor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Studiile au aratat ca dupa 4 ani de functionare a Hotararii de Guvern nr 1904/2006, numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006. Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006.
Citeste mai mult
Sinonime: E223; PIROSULFIT DE SODIU
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, acest ingredient poate fi folosit pe post de antioxidant, agent de decolorare, conservant, agent de tratare a fainii.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 223 – Metabisulfit de sodiu.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de metabisulfit de sodiu poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
iritatii la nivelul pielii
-
probleme la nivelul plamanilor (in cazul inhalarii)
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), metabisulfitul de sodiu poate fi folosit in urmatoarele concentratii:
-
2000 mg/kg (individual sau in combinatie, exprimate ca SO2)
-
5000 mg/kg numai in enzimele alimentare pentru fabricarea berii
-
6000 mg/kg numai pentru beta-amilaza din orz
-
10 000 mg/kg numai pentru papaina in forma solida
-
in produsul alimentar final cu exceptia bauturilor: 2 mg/kg
-
in bauturi: 2 mg/l
Citeste mai mult
Descriere:
-
molecule de proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator.
Au functia de
a digera hrana, descompunand-o in fragmente atat de mici incat sa poata trece in sange prin porii minusculi ai intestinelor. De asemenea, au rol important in
absorbtia nutrientilor din alimente si
eliminarea reziduurilor nefolositoare din organism.
Este intalnit la toate organismele animale, vegetale si in microorganism sub denumirea de
biocatalizatori.
Enzimele din organismal uman se impart in 2 categorii:
-
Enzime metabolice - Sunt enzimele din interiorul celulelor
-
Enzime digestive - sunt elementele-cheie in:
Enzimele se gasesc in:
-
fructele si legumele crude
-
laptele proaspat - nefiert, nepasteurizat
-
cerealele si semintele germinate
-
alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de enzime nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.