Acest produs contine 32 ingrediente dintre care 26 sunt considerate a fi sigure, 6 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Acest produs contine fier elementar.
Acest produs contine fibre din grau.
Acest produs contine lecitina din soia.
Acest produs contine grasimi vegetale - grasimi de palmier.
ingredient cu risc mediu de dauna, are functia de indulcitor, fiind creat pe cale chimica. Este format din fructoza -55% din amestec si glucoza 45%. Este de sase ori mai dulce decat zaharul. Influenteaza metabolismul prin incetinirea producerii de leptina, hormon care este responsabil de reglarea apetitului. Un studiu facut de catre cercetatorii Universitatii din Priceton a aratat ca toti soarecii hraniti cu sirop de porumb devin obezi; prin comparatie, daca in loc de sirop de porumb primesc grasimi, doar o parte dintre soareci devin obezi.
, ingredient cu risc mediu de dauna, reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina. Consumul de sirop de glucoza poate cauza: reactii alergice (poate contine urme de gluten, crestere in greutate (obezitate), diabet etc.
ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Faina de grau prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (1/4 cana):
- 100 de calorii
- 0,5 g de grasimi
- 21 g de carbohidrati
- 3 g de fibre
- 4 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 152-1985, faina de grau se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- azodicarbonamide - 45 mg/kg
- peroxid de benzoil - 75 mg/kg
- clor - 2500 mg/kg
- dioxid de clor - 30 mg/kg
- proteaze – gmp
- sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
- Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
- Acid ascorbic (E 300)
- L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de faina de grau poate cauza:
- Reactii alergice (intoleranta la gluten)
- Crestere in greutate
- Probleme la nivel digestiv
Consumul de faina de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Faina de grau prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (1/4 cana):
-
100 de calorii
-
0,5 g de grasimi
-
21 g de carbohidrati
-
3 g de fibre
-
4 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, fulgii de grau se regasesc in grupa 06.3 Cereale pentru micul dejun, inclusiv fulgi de ovaz: toate produsele gata preparate, instant, si cerealele normale pentru un mic dejun cald.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fulgi de grau poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Cresterea in greutate
Consumul de fulgi de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Fulgii de ovaz contin (per portie/cana):
-
166 calorii
-
28 g de carbohidrati
-
<1 g de zaharuri
-
4 g de fibre
-
6 g de proteine
-
3,6 g de grasimi
Conform Codex Alimentarius, fulgii de ovaz se regasesc in grupa 06.3 Cereale pentru micul dejun, inclusiv fulgi de ovaz: toate produsele gata preparate, instant, si cerealele normale pentru un mic dejun cald.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fulgi de ovaz poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Cresterea in greutate
Consumul de fulgi de ovaz nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
- crupele de ovaz se prezinta sub forma unor boabe de mici dimensiuni, mai mici decat fulgii de ovaz
Ovazul este o cereala integrala si contine vitaminele B2, B5 si E, mineralele calciu, fier, mangan si zinc, un ulei calmant si o cantitate mica de alcaloizi. Tulpinile contin si flavonoide.
Propritati:
- Mineralizant
- Tonic
- Antidepresiv
- Stimuleaza activitatea glandei tiroide
- Emolient
- Sedativ
- Laxativ
- Depurativ.
Actiuni:
- Reduce nivelul de colesterol
- Intareste sistemul imunitar
- Protejeaza inima
- Regleaza nivelul de zahar din sange
- Reduce riscul de diabet de tip 2
- Previne instalarea cancerului de san
- Reduce apetitul
- Te scapa de corvoada laxativelor
- Regleaza nivelul tensiunii arteriale
- Reduce stresul oxidativ
- Ajuta la controlul greutatii corporale
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Ovazul nu este toxic si nu are efecte adverse.
Poate provoca flatulenta si cresterea peristaltismului, de aceea se recomanda consumul unei cantitati mari de apa in timpul consumului de ovaz.
Este contraindicat persoanelor care sufera de boala celiaca sau obstructie intestinala deoarece contine gluten.
Supradozajul determina dermatita de contact si balonare abdominala.
Citeste mai mult
Descriere:
-
Faina din grau Spelta, ce contine toate componentele bobului de grau.
Contine urmatoarele substante nutritive:
-
Mangan
-
Fosfor
-
Magneziu
-
Cupru
-
Fibre
-
Protein
-
vitaminele A, E
-
complexul vitaminic B
-
niacina (vitamina PP).
Desi este bogat in gluten, poate fi tolerat de persoane care prezinta intoleranta la acesta.
Graul spelta este usor digerabil datorita proteinelor pe care le contine si datorita structurii amidonului. Substantele nutritive din graul spelta au o solvabilitate rapida in apa, de aceea sunt assimilate mai usor iar procesul de digerare este mai putin intens.
Beneficii:
- ajuta in tratarea tulburarilor metabolismului si digestiei
- imbunatateste procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos
- stimuleaza activitatea rinichilor
- scade aciditatea organismului,
- are un efect vitalizant asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan
- are un efect de stimulare a imunitatii si antiinflamator datorita continutului de Thiocyanat
- reduce riscul aparitie de astm la copii
- reduce riscul de boli cardiovasculare
- activeaza lipidele necesare generarii celulelor nervoase
In comparatie cu graul comun, graul spelta are un continut mai ridicat de substante minerale, vitamine, acizi grasi nesaturati (grasimi sanatoase), L-Tryptophan (precursorul hormonului de buna-dispozitie), 100-150 g de paine de grau spelta asigurand necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale.
De asemenea, graul spelta preia mai putine metale grele din mediul inconjurator.
Valori nutritionale medii ale graului spelta:
-
Valoarea calorica: 198 kcal/100 g
-
Carbohridati: 62%
-
Proteine: 12%
-
Lipide: 2,8 %
-
Fibre: 8,8%
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pentru ca este usor digerabil, graul spelta este recomandat in alimentatia copiilor mici, a bolnavilor in varsta si a persoanelor cu boli metabolice.
Consumul de faina de grau spelta nu este restrictionat in acest moment. Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Descriere:
Faina integrala contine toate componentele bobului de orz si contine:
-
vitamine (vitamina A, complexul de vitamine B si vitamina C)
-
fibre
-
proteine
-
substante minerale (mangan, seleniu, zinc, fosfor, potasiu, calciu, fier, cupru si magneziu)
Grauntele de orz contine:
-
celuloza de 8-15 % (nedecorticat)
-
amidon 60-70 %
-
proteine 11%
-
balast 10 %
-
lipide
-
vitamine (mai ales B)
-
substante minerale
-
gluten.
Potrivit ultimelor cercetari, faina integrala de orz contine cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toate tipurile de faina.
In general, cerealele integrale sunt bogate in nutrienti cu proprietati antioxidante, precum vitamina E si seleniu. Un consum zilnic de cereale integrale, alaturi de o alimentatie echilibrata, ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Persoanele cu intoleranta la gluten nu ar trebui sa consume acest ingredient deoarece contine gluten.
Citeste mai mult
Descriere:
- faina integrala este facuta din bobul de secara complet.
Secara (Secale cereale) apartine grupei cerealelor, existand doua varietati de secara: de vara si de iarna.
Painea de secara este mai densa decat cea facuta din faina de grau.
Faina de secara contine:
- Vitamine: niacina, vitamina E, tiamina si piridoxina, alfa tocoferol
- Minerale: fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu
100 g de faina de secara contin:
- Calorii: 354
- Grasimi: 1.8 g
- Carbohidrati: 77.5 g
- Proteine:9.4 g
Beneficii:
- Stimuleaza secretia de insulina
- Reduce nivelul colesterolului.
- Ajuta in dietele de slabire.
- Scade sansele femeilor de a face pietre la fiere.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Este recomandat consumul moderat deoarece acest ingredient este hipercaloric.
Citeste mai mult
Descriere:
Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.
Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.
11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
-
Poate contine urmatorii aditivi:
-
Silicat de calciu 15000 mg/kg
-
silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
-
carbonat de magneziu 15000 mg/kg
-
silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
-
fosfati 6600 mg/kg
-
dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
-
sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Sinonime: ULEI DE CANOLA
Descriere:
Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.
Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
- Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
- Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
- Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
- Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
- Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
- Citrati de izopropil - 200 mg/kg
- Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
- Polisorbati - 5000 mg/kg
- Galat de propil - 200 mg/kg
- Esterii propilenglicolului cu acizii grasi - 10000 mg/kg
- Citrat de stearil – gmp
- Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
- Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
- Acid lactic (E 270)
- Acid ascorbic (E 300)
- Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
- Extract bogat in tocoferol (E 306)
- Alfa-tocoferol (E 307)
- Gama-tocoferol (E 308)
- Delta-tocoferol (E 309)
- Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
- Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
- Lecitine (E 322)
- Acid citric (E 330)
- Citrati de sodiu (E 331)
- Citrati de potasiu (E 332)
- Citrati de calciu (E 333)
- Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
- Extracte de rozmarin (E 392)
- Dimetilpolisiloxan (E 900)
- Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei de rapita poate cauza:
- Reactii alergice
- Crestere in greutate (obezitate)
- Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
- Deficiente nutritionale
- Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de chia au un continut ridicat de proteine,cu actiune enzimatica (contributia la digestia alimentelor).
Seminte de Salvia hispanica contin de obicei 20% proteine, 34% ulei, 25% fibre dietetice (mai ales solubile cu greutate moleculara mare), aminoacizi si niveluri semnificative de antioxidanti (acid clorogenic si cafeic, miricetina, quercetin, si flavonolii kaempferol).
Uleiul este foarte bogat in omega-3, 6 si 9 acizi grasi esentiali - aceleasi grasimi omega 3 care se gasesc in peste de ocean si oua. Un gram de ulei din seminte de chia contine mai multi acizi grasi omega-3 decat semintele de in sau uleiul de peste. Nu se rancezeste precum aceste uleiuri.
Seminte Chia nu contin gluten sau urme de sodiu.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de chia poate provoca balonare, dureri de burta, scaun alterat .
Sunt contraindicate hipotensivilor deoarece scad tensiunea arteriala.
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebuie sa consulte un medic inainte de a consuma chia.
Citeste mai mult
Sinonime: HFCS; SIROP DE FRUCTOZA DIN PORUMB
Functii: indulcitor
Descriere:
-
Indulcitor creat pe cale chimica.
-
Siropul de fructoza din porumb este un sirop gros, obtinut prin amestecarea boabelor de porumb cu trei enzime – alfa-amilaza, glucoamilaza si xiloz izomeraza.
-
Este format din fructoza -55% din amestec si glucoza 45%.
-
Este de sase ori mai dulce decat zaharul.
-
Influenteaza metabolismul prin incetinirea producerii de leptina, hormon care este responsabil de reglarea apetitului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Poate contine mercuri conform un studiu realizat in SUA in anul 2010 care a dezvaluit prezenta mercurului in 9 mostre de sirop de porumb bogat in fructoza, din 20 testate.
-
Un studiu facut de catre cercetatorii Universitatii din Priceton a aratat ca toti soarecii hraniti cu sirop de porumb devin obezi; prin comparatie, daca in loc de sirop de porumb primesc grasimi, doar o parte dintre soareci devin obezi.
-
Descoperirile publicate de cercetatorii de la Universitatea Californiei, Los Angeles, in revista “Cercetari privind cancerul”, au relevant ca "celulele tumorale pancreatice metabolizeaza in mod diferit fructoza si glucoza din siropul de porumb si ca celulele canceroase metabolizaza usor fructoza pentru a creste ritmul de inmultire".
Citeste mai mult
Sinonime: DEXTROZA; DGLUCOSE; ANHYDROUS DEXTROSE; CARTOSE; CERELOSE; CORN SUGAR; D-GLUCOSE, ANHYDROUS; DEXTROPUR; DEXTROSE
Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).
Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor.
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
-
sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
-
glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
-
glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
-
Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic.
-
Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des.
-
Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca indulcitor in alimente.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor, conservant, umectant
Descriere:
Glicerolul este un alcool natural carbohidrat, care este component al tuturor grasimilor.
Este un aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor).
Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii, nu se obtine din grasimi.
Este prezent si in sange in concentratii scazute.
Glicerolul este absorbit si metabolizat de catre organism ca glucoza, pana la grasimi.
In Codus Alimentarius, glicerolul are denumirea de E422 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Doza maxima zilnica pentru E422 (Glicerol) este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Cu toate ca intra in categoria ,,E-urilor inofensive’’, consumat in cantitate mare, glicerolul poate provoca greata, dureri de cap, sete, nivel ridicat de zahar in sange.
Citeste mai mult
Sinonime: E170
Functii: Colorant, stabilizator, agent de umplere
Descriere:
- Este un colorant natural, de culoare alba si se obtinane din calcar brut sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni de carbonat.
- Acesta este insolubil in apa si alcool.
- Colorant alb pentru suprafata; agent impotriva uscarii, agent de umplere (farmacie), stabilizator pentru fructele conservate.
- In Codex Alimenatrius acest ingredient are numarul E170. Face parte din categoria "E-uri inofensive".
- Doza maximă zilnică pentru E170 (Carbonat de calciu) este nelimitată.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: E504
Functii: Regulator de aciditate, Agent antiaglomerant, Emulgator
Descriere:
Carbonatul de magneziu este porodus si din hidroxid de magneziu, dar apare si ca un mineral natural.
In Codex Alimentarius, carbonatul de magneziu are numarul E504. Face parte din categoria "E-uri inofensive".
Carbonatii de magneziu se impart in doua categorii:
-
E504(i) carbonat de magneziu
-
E504(ii) carbonat acid de magneziu
Doza maxima zilnica pentru E504 (Carbonatii de magneziu) este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Atunci cand este consumat in cantitati mari poate irita mucoasele si are rol de laxativ.
Citeste mai mult
Descriere:
Compus indispensabil organismului, care intervine in numeroase reactii chimice si permite indeosebi transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii.
Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din muschi) si a diverselor enzime hepatice.
Functii:
-
transporta oxigenul catre tesuturi
-
transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic
-
are actiune antioxidanta
-
este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase,
-
este implicat in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive.
Cantitatea de fier recomandata:
-
femeile care nu au intrat la menopauza: 15-18 mg pe zi;
-
barbatii: 8 mg/zi;
-
copiii: 7-10 mg/zi;
-
adolescentele: 15-18 mg/zi;
-
adolescentii: 8-11 mg/zi;
-
femeile insarcinate: 27 mg/zi;
-
persoanele de varsta a treia: 8 mg/zi mai mult
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Excesul de fier produce tulburari gastrice.
Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile folosite in alimente.
Citeste mai mult
Descriere:
Siropul de glucoza se foloseste in productia de alimente ca indulcitor, agent de ingrosare, agent de retinere a umezelii sau pentru prevenirea cristalizarii zaharului in dulceturi, gemuri, jeleuri si alte asemenea.
Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
- 81 calorii
- 0 grasimi
- 22 de carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri)
- 0 proteine
- 0 minerale sau vitamine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie. Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.
Aditivi pe care ii poate contine:
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sirop de glucoza poate cauza:
- Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
- Crestere in greutate (obezitate)
- Diabet
- Boli cardiovasculare
- Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
-
Piureul de zmeura se obtine prin maruntirea acestora intr-un aparat special (de exemplu, blender).
O ceasca de zmeura contine urmatoarele valori nutritionale:
-
50 calorii
-
0 grasimi
-
8 g de fibre
-
1,5 g de proteine
-
14,7 g de carbohidrati
-
0 colesterol
-
32,2 mg de vitamina C
-
186 mg de potasiu
-
31 mg de calciu
-
27 mg de magneziu
-
41 IU vitamina A
Zmeura este bogata si in complexul de vitamine B si in antioxidanti.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de piure de zmeura poate cauza:
Consumul de piure de zmeura nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Piureul de mere se obtine prin maruntirea acestora intr-un aparat special (de exemplu, blender).
Contine:
-
vitamine: retinol, acid ascorbic si niacina.
-
minerale: potasiu, calciu si fosfor.
Poate ajuta la scaderea in greutate.
Poate reduce colesterolul.
Protejeaza sanatatea gingiilor si a venelor.
Este responsabil pentru functionarea sanatoasa a sistemului ner.vos.
Regleaza nivelul insulinei din sange.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Pana in momentul de fata, nu s-au descoperit efectele adverse ale acestui ingredient.
-
Consumul nu este restrictionat, dar se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Descriere:
Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi.
Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism.
Fibrele sunt de doua tipuri:
-
care nu se dizolva in apa (insolubile) - faina din grau nerafinata, tarate din grau, oleaginoase si diferite tipuri de legume.
-
care se dizolva in apa (solubile) ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi.
Beneficii:
• ajuta la mentinerea sanatatii colonului prin scaderea riscului de a dezvolta hemoroizi si diverticuli
• reduce nivelul colesterolului din sange -
• tine sub control nivelul de zahar din sange
• contribuie la stoparea procesului de pierdere in greutate in cazul pacientilor cu SIDA.
• se presupune ca ar avea efect pozitiv in cazul cancerului colorectal
Cele mai bune alegeri privind fibrele dietetice sunt:
- cereale si produse din cereale integrale;
- fructe;
- legume: fasole, mazare, etc.;
- nuci si seminte.
- consumul ridicat de fibre impune si cresterea consumului de apa. Prin absorbirea apei, fibrele ajuta la detoxifierea organismului si la golirea colonului, prevenind astfel constipatia.
- fibrele vor fi introduse treptat in dieta pentru a oferi timp tractului gastrointestinal sa se adapteze, in caz contrat puteti manifesta: balonare, flatulenta, crampe abdominale;
Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata la mancare.
Citeste mai mult
Sinonime: CARBONAT ACID DE AMONIU; E503
Functii: Agent de reglare aciditate, agent de afanare chimica
Descriere:
-
Produsi din sulfat de amoniu si carbonat de calciu, minerale naturale.
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E503. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu se cunosc efectele secundare ale acestui ingredient, cu exceptia formarii de gaze in stomac dupa ingestie.
-
Atunci cand este consumat in cantitati mari poate produce acidoza sangvina, irita mucoasele.
Citeste mai mult
Sinonime: E450
Descriere:
Conform Codex Alimentariu difosfatii se impart in:
- E450(i) Difosfatul disodic
- E450 (ii) Difosfatul trisodic
- E450 (iii) Difosfatul tetrasodic
- E450 (v) Difosfatul tetrapotasic
- E450 (vi) Difosfatul calcic dihidrogenat
Acestia pot fi folositi pe post de: regulatori aciditate, emulsifianti, umectanti, agenti de crestere, stabilizatori, agenti de ingrosare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 450 - Difosfati.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de difosfati poate cauza:
- demineralizarea oaselor
- osteoporoza
- dezechilibru la nivelul proceselor metabolice
- probleme la nivel digestiv
Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp pentru toti fosfatii.
Citeste mai mult
Sinonime: CARBONAT DE SODIU: CARBONAT ACID DE SODIU, SESQUICARBONAT DE SODIU; E500
Functii: Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, antiaglomerant
Descriere:
In alimente, carbonatul de sodiu joaca un rol asemanator cu bicarbonatul de sodiu, diferenta constand in faptul ca primul face alimentele sa devina mult mai alcaline (bazice). Acesta este des intalnit in:
- produsele de brutarie si panificatie
- bauturile efervescente (carbogazoase)
- diverse alte alimente, pe post de colorant
Conform Codex Alimentarius, carbonatul acid de sodiu se regaseste sub denumirea E 500 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere. Acesta se poate regasi in:
- 01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer - GMP
- 02.2.1 Unt - GMP
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar in concentratiile sub denumirea E 500 – Carbonati de sodiu.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de carbonat acid de sodiu poate cauza:
- Cresterea nivelului de sodiu din organism
- Cresterea tensiunii arteriale
- Probleme la nivel digestiv
Consumul de carbonat acid de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult
Sinonime: E472E; ESTERI MONO- SI DIACETIL TARTRICI AI MONO SI DIGLICERIDELOR CU ACIZI GRASI
Functii: emulgatori, stabilizatori, sechestranti
Descriere:
-
emulgatori pentru coacere
-
agenti artificiali de tratare a fainii
Produce umflarea chiflelor sau a altor produse de panificatie.
Pot fi de natura animala sau vegetala (plante modificate genetic).
In Codex Alimentarius acest ingredient poarta denumirea de E472e si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pot determina:
-
diaree
-
ameteala
-
voma
-
balonare
-
dureri abdominale
-
sete
-
confuzii mentale.
Citeste mai mult
Descriere:
Cele mai cunoscute grasimi vegetale sunt:
-
Ulei de floarea soarelui, de masline sau porumb
-
Ulei de nuca de cocos, de rapita sau in
-
Unt, margarina
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, grasimile vegetale se regasesc in categoria 02.0 Grasimi si uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri). Aditivi pe care ii pot contine:
-
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
-
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
-
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
-
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
-
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Polisorbati - 5000 mg/kg
-
Galat de propil - 200 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
-
Citrat de stearil – gmp
-
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
-
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de grasimi vegetale poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Boli cardiovasculare
-
Obezitate
Consumul de grasimi vegetale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Carbonat de calciu – gmp
-
Silicat de calciu – gmp
-
Ferocianuri - 14 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - gmp
-
Oxid de magneziu – gmp
-
Silicat sintetic de magneziu – gmp
-
Fosfati - 8800 mg/kg
-
Polisorbati - 10 mg/kg
-
Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
-
Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
-
„Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
-
Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
-
Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
-
Carbonat de calciu (E 170)
-
Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
-
Ferocianuri (E 535-538)
-
Carbonați de sodiu (E 500)
-
Carbonați de magneziu (E 504)
-
Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
-
Oxid de magneziu (E 530)
-
Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sare poate cauza:
-
Hipertensiune arteriala
-
Pietre la rinichi
-
Boli cardiovasculare
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.
Citeste mai mult
Descriere:
Lapte praf degresat prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/3 cana):
-
80 calorii
-
2 g de grasimi (dintre care 1 g grasimi saturate)
-
4 mg de colesterol
-
123 mg de sodiu
-
11,7 g de zahar
-
0 fibre
-
7,9 g de proteine
-
276,2 mg de calciu
-
382.6 mg de potasiu
-
Vitamina A si C
Conform legislatiei in vigoare la nivelul UE, laptele praf degresat este obtinut prin indepartarea apei din lapte (produsul solid trebuie sa contina maximum 5% apa). Laptele nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 1,5% grasimi. Alte specificatii cu privire la continutul laptelui degresat sunt si urmatoarele (Regulamentul nr. 2799/1999):
-
proteine: 31,4 % m/m (minimum) din continutul fara grasimi
-
grasimi: pana la 11 % m/m
-
zer inchegat: 0%
-
amidon: 0%
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf degresat se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa 01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra. Acesta poate contine:
-
esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
-
Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
-
Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
-
Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
-
Propyl gallate - 200 mg/kg;
-
Sucroglycerides - 10000 mg/kg;a
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte praf degresat poate cauza:
Consumul de lapte praf degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
“care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
-
Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
-
Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
-
Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
-
Extracte de rozmarin
-
Guma Karaya
-
Konjac
-
Polisorbati
-
Beta-ciclodextrina
-
Dioxid de siliciu
-
Dimetil polisiloxan
-
Ceara de albine
-
Trietil citrat
-
Diacetat de gliceril (diacetina)
-
Triacetat de glicerina (triacetina)
-
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
-
Alcool benzilic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Pectina este o substanta bogata in fibre se regaseste in fructe (lamai, portocale, grapefruit, mere, etc.) .
Valori nutritionale (28,35 g):
-
3 calorii; 0 grasimi; 0,6 g de carbohidrati (pectina lichida)
-
92 calorii; 0,1 g de grasimi; 25,6 g de carbohidrati (pectina uscata, neindulcita)
Conform Codex Alimentarius, pectina poate fi folosita ca emulgator, stabilizator, agent de gelificare si agent de ingrosare in:
-
14.1.2.1 Suc de fructe – gmp
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
-
14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 440 – Pectina.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pectina poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulenta)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Astm
Consumul de pectina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Sucul de soc este obtinut din florile de soc si are numeroase beneficii pentru sanatate.
Florile de soc au proprietati diuretice, laxative si galactogoge.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de suc concentrat de soc nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: TRICITRAT DE SODIU
Descriere:
Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare.
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor.
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.
Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse.
Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de chelare.
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
-
02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
-
14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
-
14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
-
iritarea sistemului digestiv
-
iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)
Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
-
Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.