AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz

Nota 9 / 10 din 451 voturi
Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Gerble

 

Descriere Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Biscuiti bogati in calciu, magneziu si in vitaminele B1, B6 si E. Fara coloranti, fara conservanti (conform legislatiei in vigoare), din faina netratata in timpul stocarii.

Cantitate: 290 gr.

Alte informatii:
Acest produs contine 20 ingrediente dintre care 16 ingrediente sunt considerate sigure, 4 ingrediente au risc de dauna mediu.
 

 

Informatii Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz


- Calorii (100g): 444 kcal
- Grasimi saturate (100g): 1.6 g
- Sodiu (100g): 0.60 g
- Carbohidrati (100g): 60 g
- Fibre (100g): 7.7 g
- Proteine (100g): 9 g

 

Ingrediente Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz

Faina de grau, Ulei de rapita, Miere, Zahar din trestie de zahar, SEMINTE DE IN, FAINA DE CASTANE, AROME NATURALE, FAINA DE OVAZ, FAINA DE SECARA, Faina de porumb, Suc de lamaie concentrat, FIBRE, Sare de mare, LECITINA, CARBONATI DE POTASIU, Carbonat de sodiu, Extract de malt din orz, SCORTISOARA, PROTEINE DIN LAPTE, Sare

Contine seminte de in brun.
Contine fibre din ovaz. 
Contine lecitina din rapita.

 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

Zahar din trestie de zahar, ingredient cu risc mediu de dauna, contine (per lingura) 15 calorii, 4 g de carbohidrati. Varianta bruta, neprelucrata a acestuia contine si calciu, potasiu, vitamina B2. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
 

Sare, ingredient cu risc mediu de dauna, este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Sare de mare, ingredient cu risc mediu de dauna, are aceleasi proprietati ca sarea de masa, fiind obtinuta insa prin evaporarea apei de mare sau ocean. Aceasta contine intre 400 - 590 mg de sodiu per sfert de lingura. Persoanele cu tensiune arteriala mare sau diabet ar trebui sa reduca consumul de sare.

suc din lamaie concentrat, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de sucuri din concentrat poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate.

Data analizei: 2023-02-21


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Faina de grau prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (1/4 cana):
  • 100 de calorii
  • 0,5 g de grasimi
  • 21 g de carbohidrati
  • 3 g de fibre
  • 4 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 152-1985, faina de grau se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • azodicarbonamide - 45 mg/kg
  • peroxid de benzoil - 75 mg/kg
  • clor - 2500 mg/kg
  • dioxid de clor - 30 mg/kg
  • proteaze – gmp
  • sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de faina de grau poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta la gluten)
  • Crestere in greutate
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de faina de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: ULEI DE CANOLA

 

Descriere:


Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.

Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esterii propilenglicolului cu acizii grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei de rapita poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
  • Deficiente nutritionale
  • Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Doua linguri de miere contin:
  • 128 calorii
  • 35 g de carbohidrati
  • 34,5 g de zaharuri
  • 0 grasimi
  • 0 proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 012-1987, mierea se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.5 Miere: substanta dulce, naturala, produsa de albine din nectarul florilor sau secretiile plantelor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de miere poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Botulism infantil (nerecomandata copiilor sub 1 an)
  • Probleme la nivelul dintilor
Consumul de miere nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Termenul “zahar” se aplica unui numar mare de carbohidrati prezenti in multe plante (caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce). Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
Zaharul din trestie de zahar (granule) contine (per lingura):
  • 15 calorii
  • 4 g de carbohidrati
Varianta bruta, neprelucrata a acestuia contine si calciu, potasiu, vitamina B2.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1. Zahar refinat si brut, subgrup 11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, zahar din trestie de zahar.
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de zahar poate cauza:
  • Diabet
  • Obezitate
  • Probleme la nivelul dintilor
  • Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL si a trigliceridelor)
  • Probleme de memorie
Exista si cazuri in care anumite persoane pot manifesta intoleranta fata de zaharuri.

World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • contin aproape de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele
Actiuni:
  • protejeaza sistemul cardiovascular
  • previne formarea cheagurilor de sange in artere, ceea ce ajuta la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral si de boala vasculara periferica. 
  • stimuleaza digestia
  • previn osteoporoza
  • fac pielea mai frumoasa
 
Semintele de in sunt bogate in:
  • vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan
  • fibre - solubile si insolubile
  • fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii
  • acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor. Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic - de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
(sursa: www.sfatulmedicului.ro)
 
Reactii adverse:
Toxicitate la nivelul organelor:
Da
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • sunt calorice
  • consumate in cantitati mari pot deveni toxice
  • Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui sa evite semintele de in din cauza efectelor lor laxative.
  • Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu ar trebui sa consume seminte de in, ca si femeile care sufera de fibrom, endometrioza sau boala ovarului polichistic.
     


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • faina dulce de culoare brun deschis
  • este obtinuta prin uscarea si macinarea fina a castanelor
Faina de castane contine vitamine, minerale si oligoelemente. Nu contine gluten si este recomandata persoanelor ce sufera de boala celiaca.

Valori nutritionale medii (%) per 100 g:
Proteine: 6,19 %
Grasimi, din care: 3,62 %
acizi grasi saturati: 0,53 %
Carbohidrati: 78,84 %
din care zahar: 0,0 %
Sare: 4 mg
Este folosita cu precadere in patiserie.

Castanele contin:
  • minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc)
  • vitamine (complexul B (B1, B2, B6), vitamina E si C
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Consumul nu este restrictionat, dar se recomanda consumul moderat.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.

Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Ovazul este o cereala integrala. 

Faina de ovaz este obtinuta prin macinarea ovazului decorticate. De asemenea, se poate obtine si prin rasnirea fulgilor de ovaz.
 
  • Este mai bogata caloric  deoarece este facut din bobul intreg spre deosebire de taratele din ovaz care provin din invelisul extern al semintei de ovaz.
  • Este bogata in fibre solubile – in special beta glucan, recunoscut pentru faptul ca scade nivelul colesterolului, ceea ce ajuta la sanatatea inimii. 
  • Este indicata in dieta fara grasimi.
  • Este de 2 ori mai satioaasa decat muesli sau decat faina alba.
Consumul zilnic de faina de ovaz poate duce la:
  • Scaderea colesterolului
  • Scaderea in greutate (contine un numar mare de glucide care in contact cu lichidele isi dubleaza volumul in stomac)

Faina de ovaz se poate adaga in aluatul prajiturilor, in paine, in alte produse de panificatie, in biscuiti sau supe creme. 
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de faina de ovaz nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Secara (Secale cereale) apartine grupei cerealelor, existand doua varietati de secara: de vara si de iarna.
 
Painea de secara este mai densa decat cea facuta din faina de grau.
 
Faina de secara contine:
  • Vitamine: niacina, vitamina E, tiamina si piridoxina, alfa tocoferol
  • Minerale: fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu
100 g de faina de secara contin:
  • Calorii: 354
  • Grasimi: 1.8 g
  • Carbohidrati: 77.5 g
  • Proteine:9.4 g
 
Beneficii:
  • Stimuleaza secretia de insulina
  • Reduce nivelul colesterolului.
  • Ajuta in dietele de slabire.
  • Scade sansele femeilor de a face pietre la fiere.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Este recomandat consumul moderat deoarece acest ingredient este hipercaloric.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Faina de porumb prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (per cana):
  • 416 calorii
  • 4,4 g de grasimi
  • 11 g de proteine
  • 89 g de carbohidrati
  • 7,3 g de fibre
  • 0% colesterol
  • 9 mg de fier
  • 6 mg de sodiu
  • 106 mg de magneziu
  • 300 mg de potasiu
  • 16 mg de seleniu
Conform Codex Alimentarius, faina se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • azodicarbonamide - 45 mg/kg
  • peroxid de benzoil - 75 mg/kg
  • clor - 2500 mg/kg
  • dioxid de clor - 30 mg/kg
  • proteaze – gmp
  • sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de faina de porumb poate cauza:

  • Reactii alergice
Consumul de faina de porumb nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Sucul concentrat de lamaie (fara alti aditivi) contine (100 g):
  • 205 calorii
  • 2 g de proteine
  • 50 g de carbohidrati
  • 50 g de zaharuri
Acesta este bogat si in vitamina C si potasiu.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 247-2005, sucul de lamaie din concentrat se regaseste in categoria 14.1 Bauturi fara alcool, grupa  14.1.2 Sucuri de fructe si legume, subgrupa 14.1.2.3 Concentrate pentru suc de fructe: preparat prin inlaturarea fizica a apei din sucul de fructe.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Acid ascorbic - gmp
  • Benzoati -  1000 mg/kg
  • Ascorbat de calciu - gmp
  • Dioxid de carbon - gmp
  • Acid citric - 3000 mg/kg
  • Dl-Acid malic - gmp
  • Pectina - gmp
  • Fosfati - 1000 mg/kg
  • Ascorbat de potasiu - gmp
  • Ascorbat de sodiu - gmp
  • Sorbati - 1000 mg/kg
  • Sulfiti - 50 mg/kg
  • Tartrati - 4000 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de suc de lamaie din concentrat poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate
  • Diabet
Consumul de suc de lamaie din concentrat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Descopera cum poti sa slabesti si sa te hidratezi in acelasi timp cu ajutorul apei cu lamaie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi.

Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. 
 
Fibrele sunt de doua tipuri: 
  • care nu se dizolva in apa (insolubile) - faina din grau nerafinata, tarate din grau, oleaginoase si diferite tipuri de legume. 
  • care se dizolva in apa (solubile)  ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi. 
Beneficii:
• ajuta la mentinerea sanatatii colonului prin scaderea riscului de a dezvolta hemoroizi si diverticuli
• reduce nivelul colesterolului din sange - 
• tine sub control nivelul de zahar din sange 
• contribuie la stoparea procesului de pierdere in greutate in cazul pacientilor cu SIDA. 
• se presupune ca ar avea efect pozitiv in cazul cancerului colorectal 
 
Cele mai bune alegeri privind fibrele dietetice sunt:
- cereale si produse din cereale integrale;
- fructe;
- legume: fasole, mazare, etc.;
- nuci si seminte.

 
- consumul ridicat de fibre impune si cresterea consumului de apa. Prin absorbirea apei, fibrele ajuta la detoxifierea organismului si la golirea colonului, prevenind astfel constipatia. 
 
- fibrele vor fi introduse treptat in dieta pentru a oferi timp tractului gastrointestinal sa se adapteze, in caz contrat puteti manifesta: balonare, flatulenta, crampe abdominale;

Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata la mancare.


Citeste mai mult

 

Descriere:

 
Sarea de mare are aceleasi proprietati ca sarea de masa, fiind obtinuta insa prin evaporarea apei de mare sau ocean. Aceasta contine intre 400 - 590 mg de sodiu per sfert de lingura.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica). Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonati de sodiu (E 500)
  • Carbonati de magneziu (E 504)
  • Clorura de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicati (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Consumul de sare de mare poate cauza:
  • Contaminare cu diversi compusi toxici (in cazul apei de mare contaminate)
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
US Department of Agriculture recomanda un consum zilnic de sare de 2300 mg (o lingurita), respectiv 1500 mg pentru persoanele cu tensiune arteriala mare sau diabet, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda un consum de 2000 mg / zi.


Citeste mai mult

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.


Citeste mai mult

Sinonime: E501

Functii: Regulatori de aciditate, baze si agenti de crestere (agenti de masa).

 

Descriere:

  • Produsi din clorura de potasiu, un mineral natural.
 
Se prezinta sub doua forme
  • E501(i) Carbonat de potasiu
  • E501(ii) Bicarbonat de potasiu
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E501. Face parte din categoria E-urilor inofensive.

 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte secundare.


Citeste mai mult

Sinonime: CARBONAT DE SODIU: CARBONAT ACID DE SODIU, SESQUICARBONAT DE SODIU

Functii: Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, antiaglomerant

 

Descriere:


In alimente, carbonatul de sodiu joaca un rol asemanator cu bicarbonatul de sodiu, diferenta constand in faptul ca primul face alimentele sa devina mult mai alcaline (bazice).  Acesta este des intalnit in:
  • produsele de brutarie si panificatie
  • bauturile efervescente (carbogazoase)
  • diverse alte alimente, pe post de colorant
Conform Codex Alimentarius, carbonatul acid de sodiu se regaseste sub denumirea E 500 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere. Acesta se poate regasi in:
  • 01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer - GMP
  • 02.2.1 Unt -  GMP
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar in concentratiile sub denumirea E 500 – Carbonati de sodiu.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de carbonat acid de sodiu poate cauza:
  • Cresterea nivelului de sodiu din organism
  • Cresterea tensiunii arteriale
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de carbonat acid de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


U.S. Food and Drug Administration (FDA) defineste extractul de malt drept o infuzie concentrata de malt (pe baza de apa), cu sau fara conservanti. Acesta poate fi lichid sau uscat (sub forma de pudra) si este foarte des folosit pe post de indulcitor.

Extractul din malt de orz contine:
  • Vitaminele B2, B3, B6 si B12
  • Fier
  • Zinc
  • Calciu
  • Magneziu
  • Fosfor
Conform Codex Alimentarius, Standardul 289-1995, maltul se regaseste in grupa 14.2 Bauturi alcoolice, inclusiv omologii fara alcool sau cu continut scazut de alcool, subgrupa 14.2.1 Bere si bauturi din malt

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
  • Caramel sulfit de amoniu - 50000 mg/kg
  • Carmin - 100 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 600 mg/kg
  • Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 25 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polivinilpirolidona - 10 mg/kg
  • Sulfiti - 50 mg/kg
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).


Citeste mai mult

 

Descriere:

Scortisoara (Cinnamomum verum) este coaja de culoare roscata-cenusie, a scortisorului, un arbore mic, exotic, vesnic verde.

Scoarta este comercializata uscata sub forma de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub forma de bucatele sau gata macinata.

Beneficii:
  • Stimuleaza memoria
  • Ajuta in lupta cu kilogramele in plus
  • Antioxidantii din scortisoara lupta impotriva imbatranirii si stresului
  • Distruge microbii
 
Unele cercetari au descoperit ca un anumit tip de scortisoara, scortisoara cassia, poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat.


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Consumul in cantitati mari insa, poate irita cavitatea bucala si buzele, provocand rani. La unele persoane poate cauza reactii alergice. Aplicata pe piele, poate determina roseata si iritatie.
  • Cantitatile foarte mari de scortisoara cassia pot fi toxice, in special pentru cei cu probleme hepatice.
  • Sortisoara in doze mari sau sub forma de ulei esential nu este indicata femeilor insarcinate si copiilor.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Laptele contine toti cei 9 aminoacizi esentiali unei alimentatii sanatoase.

Proteinele din lapte se impart in 2 grupe principale:
  • Proteine din zer (care se digera repede) – 18% din totalul proteic; folosite inainte si dupa efort fizic pentru a repara mai repede tesutul muscular si pentru a da energie;
  • Cazeina (se digera mai greu – pana la 7 ore) – se regaseste in cea mai mare cantitate (aproximativ 82%) si contine si fosfor; ajuta la repararea tesutului muscular (folosita cel mai des peste noapte).
Restul proteinelor din lapte se regasesc sub forma de enzime, inclusiv lipaze si fosfataze, cat si proteaze.

Conform Codex Alimentarius, proteina din lapte se regaseste in categoria 12.10 Produse proteice din alte surse decat boabele de soia: proteina din lapte, proteina din cereale si proteina din analogi sau inlocuitori vegetali pentru produsele standard, precum carne, peste sau lapte.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de proteine din lapte poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de proteine din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 


Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.

Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.
Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz"

9 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Gerble - Biscuiti Musli cu Ovaz"

Reteta salata de fructe cu menta

Reteta salata de fructe cu menta

de Andreea Pestisan 31 Aug 2020

Fructele pot inlocui cu usurinta o masa dulce, in special pentru cei mici. De obicei, produsele din comert contin foarte mult zahar procesat care s-ar putea sa aiba efecte negative asupra organismului. De aceea, este indicat sa alegi o salata de fructe in locul biscuitilor si napolitanelor cu ciocolata. [detalii]

Ce poti face cu faina? Iata o reteta simpla de biscuiti

Ce poti face cu faina? Iata o reteta simpla de biscuiti

de Laura Voica 11 Mar 2020

Faina se numara printre ingredientele care ne pot salva in situatii de criza. Este usor de gatit si o poti include in foarte multe feluri de mancare, de la dulciuri, pana la produse de patiserie sau alte preparate. Nu ai nevoie decat de putina imaginatie pentru a crea noi retete pentru familia ta. [detalii]

Biscuiti deliciosi, facuti in casa. Reteta cu iaurt

Biscuiti deliciosi, facuti in casa. Reteta cu iaurt

de Alege Sanatos 29 Iul 2019

Sa recunoastem, biscuitii sunt deliciosi! Daca iti plac, dar te gandesti ca nu contin ingrediente sanatoasa, ii poti face chiar tu. Reteta este simpla, iar biscuitii facuti de tine vor fi apreciati de toti cei dragi. [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016