Mix de fulgi de cereale de grau, secara si ovaz imbogatit cu seminte si fructe uscate.
Acest produs contine 11 ingrediente dintre care 10 sunt considerate sigure, 1 ingredient prezinta risc mediu de dauna.
Contine 49% fulgi de OVAZ, zahar, fulgi de GRAU, 5.8% catina uscata, fulgi de SECARA, 4.8% seminte de chia, 4.8% seminte de in, 4.8% catina macinata, 3.6% seminte de dovleac, 3.6% cubulete de mere uscate.
In conformitate cu legislatia in vigoare, produsele care contin ingrediente care pot provoca reactii alergice sau alte intolerante necesita etichetare speciala.
, ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Fulgii de ovaz contin (per portie/cana):
-
166 calorii
-
28 g de carbohidrati
-
<1 g de zaharuri
-
4 g de fibre
-
6 g de proteine
-
3,6 g de grasimi
Conform Codex Alimentarius, fulgii de ovaz se regasesc in grupa 06.3 Cereale pentru micul dejun, inclusiv fulgi de ovaz: toate produsele gata preparate, instant, si cerealele normale pentru un mic dejun cald.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fulgi de ovaz poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Cresterea in greutate
Consumul de fulgi de ovaz nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.
Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.
11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
-
Poate contine urmatorii aditivi:
-
Silicat de calciu 15000 mg/kg
-
silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
-
carbonat de magneziu 15000 mg/kg
-
silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
-
fosfati 6600 mg/kg
-
dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
-
sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Descriere:
Faina de grau prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (1/4 cana):
-
100 de calorii
-
0,5 g de grasimi
-
21 g de carbohidrati
-
3 g de fibre
-
4 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, fulgii de grau se regasesc in grupa 06.3 Cereale pentru micul dejun, inclusiv fulgi de ovaz: toate produsele gata preparate, instant, si cerealele normale pentru un mic dejun cald.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de fulgi de grau poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Cresterea in greutate
Consumul de fulgi de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: HIPPOPHAE RHAMNOIDES
Descriere:
Catina este un puternic antioxidant, continul sau de vitamina C il depaseste pe cel din maces si de zece ori pe cel din citrice.
Inafara de vitamina C contine si vitaminele A, B1, B2,E, K, F si P, carotenoizi, flavonoizi, microelemente, acizi grasi esentiali, fitostenoli, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier.
Este supranumit “ginsengul romanesc” si lupta impotriva bolilor de piele si intareste inima. Combate stresul, anemia, hepatita. Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Proprietati:
-
Antiinflamatoare
-
Cicatrizante
-
Antibiotic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Daca este administrata in dozele recomandate, catina nu produce efecte adverse.
Catina alba: contraindicata la colicistita acuta, pancreatita, diaree cronica, astm bronsic. La barbati, poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Secara (Secale cereale) apartine grupei cerealelor, existand doua varietati de secara, - de vara si - iarna.
50 de g de boabe de secara contine 70% din necesarul zilnic al organismului de mangan si 33% din necesarul de fibre.
Secara mai contine:
-
seleniu
-
triptofan
-
fosfor
-
magneziu
-
proteine
-
vitamine A, B, E si K.
Contine in starea finala mai multi nutrienti decat faina clasica de grau.
Beneficii:
-
elimina toxinele din organism
-
produsele din secara confera senzatia de satietate
-
sustine sanatatea gastrointestinala
-
lupta impotriva celulelor canceroase
-
scade riscul dobandirii diabetului
Continut caloric (boabe de secara, neprelucrate): 350 kcal la 100 de grame.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Secara NU este recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, datorita continutului important de gluten.
Continut caloric (boabe de secara, neprelucrate): 350 la 100 de grame.
Citeste mai mult
Descriere:
-
contin aproape de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele
Actiuni:
-
protejeaza sistemul cardiovascular
-
previne formarea cheagurilor de sange in artere, ceea ce ajuta la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral si de boala vasculara periferica.
-
stimuleaza digestia
-
previn osteoporoza
-
fac pielea mai frumoasa
Semintele de in sunt bogate in:
-
vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan
-
fibre - solubile si insolubile
-
fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii
-
acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor. Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic - de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
(sursa: www.sfatulmedicului.ro)
Reactii adverse:
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
sunt calorice
-
consumate in cantitati mari pot deveni toxice
-
Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui sa evite semintele de in din cauza efectelor lor laxative.
-
Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu ar trebui sa consume seminte de in, ca si femeile care sufera de fibrom, endometrioza sau boala ovarului polichistic.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de chia au un continut ridicat de proteine,cu actiune enzimatica (contributia la digestia alimentelor).
Seminte de Salvia hispanica contin de obicei 20% proteine, 34% ulei, 25% fibre dietetice (mai ales solubile cu greutate moleculara mare), aminoacizi si niveluri semnificative de antioxidanti (acid clorogenic si cafeic, miricetina, quercetin, si flavonolii kaempferol).
Uleiul este foarte bogat in omega-3, 6 si 9 acizi grasi esentiali - aceleasi grasimi omega 3 care se gasesc in peste de ocean si oua. Un gram de ulei din seminte de chia contine mai multi acizi grasi omega-3 decat semintele de in sau uleiul de peste. Nu se rancezeste precum aceste uleiuri.
Seminte Chia nu contin gluten sau urme de sodiu.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de chia poate provoca balonare, dureri de burta, scaun alterat .
Sunt contraindicate hipotensivilor deoarece scad tensiunea arteriala.
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebuie sa consulte un medic inainte de a consuma chia.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de dovleac contin minerale (fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc) si sunt o sursa buna de vitamine (K, E, vitamine din grupul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, vitamina B6 (piridoxina) si acid folic).
L-triptofanul din componenta lor duce la un somn linistit si la diminuarea stresului.
De asemenea, in semintele de dovleac regasim fitosteroli, compusi ce pot duce la scaderea nivelului de colesterolul LDL (colesterol rau).
Reprezinta un tratament natural pentru tenie si alti paraziti, reduc inflamatia in cazul artritelor.
Studiile sugereaza faptul ca semintele de dovleac ofera o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi blocarea sau extinderea prostatei, reducerea riscului de calculi vezicali, si ajuta la prevenirea depresiei. In plus, ele contin niveluri ridicate de fitosteroli, care pot reduce nivelul colesterolul si chiar ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de seminte de dovleac nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Un mar (mediu spre mare) contine urmatoarele informatii nutritionale:
-
80 calorii
-
21 g de carbohidrati
-
0 grasimi
-
0 proteine
-
8 mg de vitamina C
-
10 mg de calciu
-
10 mg de fosfor
-
159 mg de potasiu
-
73 IU de vitamina A
-
3,8 mcg de vitamina K
Conform Codex Alimentarius, merele se regasesc in categoria 14.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge marine, nuci si seminte, grupa 04.1 Fructe:
04.1.1 Fructe proaspete (fara aditivi in general)
04.1.1.1 Fructe proaspete netratate
04.1.1.2 Fructe proaspete tratate la suprafata – pot contine urmatorii aditivi:
-
Ceara de albine – gmp
-
Ceara de candelilla – gmp
-
Carmin - 500 mg/kg
-
Ceara Carnauba - 400 mg/kg
-
Ester de colofoniu si glicerina - 110 mg/kg
-
Oxizi de fier - 1000 mg/kg
-
Ceara microcristalina - 50 mg/kg
-
Ortofenilfenoli - 12 mg/kg
-
Polietilenglicol – gmp
-
Polivinilpirolidona – gmp
-
Riboflavine - 300 mg/kg
-
Shellac – gmp
-
Sucrogliceride – gmp
-
Sulfiti - 30 mg/kg
04.1.2 Fructe procesate
04.1.2.1 Fructe congelate – pot contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de potasiu - 500 mg/kg
-
Aspartam - 2000 mg/kg
-
Neotam - 100 mg/kg
-
Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 500 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de mere poate cauza:
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de mere nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
ingredient folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de chelare.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul frecvent nu este recomandat
Citeste mai mult
Descriere:
Uleiul de floarea soarelui contine (per lingura):
- 124 calorii
- 14 g de grasimi (1,38 g saturate, 11,7 g mononesaturate, 0,53 g polinesaturate)
- 8,9 g de acid linoleic (omega-6)
- 5,6 mg de alfa-tocoferol (forma a vitaminei E)
- 0,8 mcg de vitamina K
- 0 colesterol
- 0 sodiu
- 0 proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul de floarea soarelui se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
- Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
- Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
- Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
- Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
- Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
- Citrati de izopropil - 200 mg/kg
- Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
- Polisorbati - 5000 mg/kg
- Galat de propil - 200 mg/kg
- Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
- Citrat de stearil – gmp
- Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
- Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, uleiul vegetal poate contine:
- Acid lactic (E 270)
- Acid ascorbic (E 300)
- Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
- Extract bogat în tocoferol (E 306)
- Gama-tocoferol (E 308)
- Delta-tocoferol (E 309)
- Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
- Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
- Lecitine (E 322)
- Acid citric (E 330)
- Citrati de sodiu (E 331)
- Citrati de potasiu (E 332)
- Citrati de calciu (E 333)
- Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
- Extracte de rozmarin (E 392)
- Dimetilpolisiloxan (E 900)
- Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei de floarea soarelui poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Cresterea numarului de celule canceroase
-
Inflamatii
-
Depresie
Consumul de ulei de floarea soarelui nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.