Nota 10 / 10 din 511 voturi 1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
Acest produs contine 6 ingrediente dintre care 4 sunt considerate sigure, 2 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.
Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.
11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
-
Poate contine urmatorii aditivi:
-
Silicat de calciu 15000 mg/kg
-
silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
-
carbonat de magneziu 15000 mg/kg
-
silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
-
fosfati 6600 mg/kg
-
dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
-
sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Descriere:
Laptele praf integral se obtine in urma pasteurizarii si omogenizarii laptelui integral sau prin amestecarea laptelui praf si a celui fluid.
Laptele praf integral prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/4 cana):
-
159 calorii
-
21% proteine
-
31% carbohidrati
-
48% grasimi
-
31 mg colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf integral se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa 01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra. Acesta poate contine:
-
Esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
-
Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
-
Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
-
Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
-
Propyl gallate - 200 mg/kg;
-
Sucrogliceride - 10000 mg/kg;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte praf integral poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de lapte praf integral nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Untul de cacao contine:
- Peste 60% grasime
- 0 proteine sau carbohidrati
- 28.35 g =
-
248 de calorii, ceea ce acopera 43% din totalul zilnic de grasimi recomandat unui adult
-
7 micrograme de vitamina K (10% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
-
0,5 mg de vitamina E (3% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
-
0 fibre sau colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 086-1981, untul de cacao se regaseste in grupa 05.1.3 Unt de cacao: produse ce contin cacao amestecata cu alte ingrediente in scopul obtinerii unei paste ce se poate intinde pe paine sau care poate servi pe post de umplutura pentru articolele de panificatie.
Conform Directivei nr. 2000/36/EC, untul de cacao reprezinta grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea, avand urmatoarele caracteristici:
-
Continut fara acizi grasi: pana la 1,75% (exprimati ca acid oleic)
-
Substanta nesaponificabila (determinata cu ajutorul eterului de petrol): pana la 0,5%, cu exceptia untului de cacao presat (pana la 0,35%)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de unt de cacao poate cauza:
-
Crestere in greutate
-
Reactii alergice
-
Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL)
-
Insomnii si dureri de cap (datorita cofeinei)
Consumul de unt de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: CREMA DE CACAO
Descriere:
Masa de cacao reprezinta, in general, 80% dintr-o ciocolata, fiind compusa din unt si pudra de cacao. Aceasta se poate obtine prin macinarea efectiva a boabelor de cacao.
Elemente nutritionale (100 g):
-
398 calorii
-
4 g de grasimi (dintre care aproximativ jumatate sunt saturate)
-
83,7 g de carbohidrati
-
3,7 g de fibre
-
7% din necesarul zilnic de fier
-
13% din necesarul zilnic de calciu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, masa de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Aditivi pe care ii poate contine:
-
Acesulfam de Potasiu 350 mg/kg
-
Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic 10000 mg/kg
-
Aspartam 3000 mg/kg
-
Esteri de Propylene Glycol din acizi grasi 5000 mg/kg
-
Zaharina 100 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) 580 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de masa de cacao poate cauza:
Consumul de masa de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Pasta de alune (untul de arahide, cum este cel mai des denumit) contine (2 linguri):
-
13,8 mg de calciu
-
57 mg de magneziu
-
2,95 g de zahar sau 12 calorii
-
1,9 g de fibre
-
8,03 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, pasta de alune se regaseste in subgrupa 04.2.2 Legume procesate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge marine, nuci si seminte, - 04.2.2.5 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge marine, piureuri si paste din seminte si nuci (exemplu: pasta de alune – pasta usor de intins obtinuta din arahide prajite si maruntite si ulei de arahide).
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Acesulfam de potasiu - 1000 mg/kg
-
Aspartam - 1000 mg/kg
-
Benzoati - 1000 mg/kg
-
Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
-
Carmin - 100 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Carotenoizi - 50 mg/kg
-
Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 100 mg/kg
-
Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 250 mg/kg
-
Extract din coaja de strugure - 100 mg/kg
-
Hidroxibenzoati, para- - 1000 mg/kg
-
Neotam - 33 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 160 mg/kg
-
Steviol glicozid - 330 mg/kg
-
Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 500 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pasta de arahide poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Boli cardiovasculare
-
Obezitate
-
Toxicitate la nivelul organelor/ cancer (datorita contaminantului – aflatoxina)
Consumul de pasta de arahide nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult