Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: D-GLUCITOL; D-SORBITOL; SORBITOL SOLUTION; SORBITOL SOLUTION, 70%; DGLUCITOL; CHOLAXINE
Functii: agent de aroma, ingredient parfum, agent de umectare, agent de ingrijire a pielii, plastifiant
Descriere:
-
tip de alcool de zahar (polyalcohol), ce apare in mod natural dar poate fi si produs sintetic
-
apare in fructe de padure, cirese, prune, pere si alge
-
ajuta la hidratarea pielii, prin atragerea apei din atmosfera (prin osmoza)
-
poate insa sa si usuce pielea in anumite conditii (lipsite de umiditate)
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta pentru adaugarea directa la mancare si drept component al produselor laxative farmaceutice, fara prescriptie medicala.
Joint FAO/WHO Expert Committee nu condidera a fi necesara limitarea consumului zilnic de Sorbitol si alti indulcitori de acelasi tip.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 420.
Citeste mai mult
Sinonime: UMECTANT, AGENT DE AROMA
Descriere:
-
amestec de polizaharide produse de rearanjarea enzimatica a sucrozei.
-
alcool de zahar sau carbohidrat hidrogenat. De asemenea, este un indulcitor.
Este utilizat in fabricarea produselor cosmetice pentru proprietatea de a sustine si retine umiditatea.
Pentru mai multe informatii despre utilizarea izomaltului in produse alimentare, accesati ingredientul IZOMALT din lista de ingrediente de pe site.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Studiile efectuate pana in present nu au depistat efecte adverse negative in urma utilizarii in produse cosmetice. Totusi, persoanele cu pielea sensibila trebuie sa efectueze un test de alergie pe o portiune mica de piele, inainte de aplicarea produsului.
Citeste mai mult
Sinonime: UMECTANT, AGENT OSMOTIC
Functii: MANNITE, MANNA SUGAR
Descriere:
Manitolul este un compus organic cristalin, alb cu formula (C6H8(OH)6). Acest poliol este folosit ca agent osmotic diuretic și ca vasodilatator renal ușor.
Manitolul este un alcool din zahăr; astfel, este derivat din zahăr prin reducere, cu greutate moleculară 182.17g/mol și densitate de 1.52g/ml.
Este extras in copaci, alge marine si ciuperci proaspete.
Este un isomer al Sorbitolului si este produs prin hidrogenarea indulcitorilor si a unor siropuri de glucoza speciale.
In produsele cosmetice este folosit ca umectant, dar poate fi folosit si ca liant, agent de mascare, agent de hidratare si agent aromatizant (in balsamuri de buze, etc).
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a permis folosirea de mannitol in produse alimentare inca cu 60 de ani urma.
Acest ingredient este contraindicat pacienților cu anurie si insuficienta cardiaca congestiva.
Nu cauzeaza cancer.
Citeste mai mult
Sinonime: E951
Functii: indulcitor chimic
Descriere:
-
Acidul aspartic este un aminoacid. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.
-
Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore.
-
Este "inrudit" cu E 950 (acesulfam K), ambii fiind indulcitorilor chimici (artificiali).
In Codex Alimentarius are numarul E951 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
Poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar , cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.
Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:
-
tumori pe creier
-
scleroza multipla
-
epilepsie
-
boala Parkinson
-
sindromul Alzheimer
-
retardare mintala
-
fibromialgie
-
diabet.
Citeste mai mult
Sinonime: E962
Functii: Indulcitor artificial
Descriere:
Aditiv alimentar sintetic, cu rol de indulcitor si potentiator de aroma.
Se obtine prin procedee chimice dintr-un amestec de aspartam si acesulfam K in proportie de 2:1
Este de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza.
Doza zilnica maxima admisa este proportionala cu cantitatea de aspartam si acesulfam din compus, in raport cu dozele admisibile pentru fiecare in parte, adica circa 37,5 mg/kg corp.
In Codex Alimenatarius, acest ingredient are numarul E962 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Produsele cu indulcitori pot determina tulburari de crestere sau ale activitatii sistemului nervos in cazul copiilor si adolescentilor.
Nu furnizeaza energie organismului, da peste cap metabolismul provocand diabet si afectiuni cerebrale.
Citeste mai mult
Descriere:
-
amestec de elastomeri, plastifianti, materiale de umplutura si rasina.
Nu este nutritiva, digerabila si este insolubila in apa.
Bazele pentru gumele de mestecat sunt diferite de cele pentru guma care “face baloane”. O baza de guma care “face baloane” este formulata cu capacitatea de a sufla bule, ea contine niveluri mai ridicate de elastomeri sau de polimeri cu greutate moleculara mai pentru acest scop.
Guma care “face baloane” contine, de obicei, 15-20% baza de guma, in timp ce guma de mestecat contine 20-25% baza de guma si guma de mestecat fara zahar contine 25-30% baza de guma.
Compozitia exacta a bazelor de mestecat este, de obicei, un secret comercial, dar in general este format din ingrediente din urmatoarele categorii:
-
Elastomeri
-
Rasine
-
Ceara
-
Grasimi
-
Emulsifianti
-
Antioxidanti
-
Materiale de umplutura (carbonat de calciu si talc)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Mestecarea gumei pacaleste creierul, acesta primind semnale ca stomacul primeste mancare. El trimite semnale catre pancreas si alte organe implicate in digestie care elimina enzime, necesare pentru digerarea mancarii. Aceste enzime sunt epuizabile si, si astfel in timp se va ajunge la imbolnavire (sursa: financiarul.ro).
Citeste mai mult
Sinonime: E170
Functii: Colorant, stabilizator, agent de umplere
Descriere:
- Este un colorant natural, de culoare alba si se obtinane din calcar brut sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni de carbonat.
- Acesta este insolubil in apa si alcool.
- Colorant alb pentru suprafata; agent impotriva uscarii, agent de umplere (farmacie), stabilizator pentru fructele conservate.
- In Codex Alimenatrius acest ingredient are numarul E170. Face parte din categoria "E-uri inofensive".
- Doza maximă zilnică pentru E170 (Carbonat de calciu) este nelimitată.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
“care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
-
Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
-
Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
-
Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
-
Extracte de rozmarin
-
Guma Karaya
-
Konjac
-
Polisorbati
-
Beta-ciclodextrina
-
Dioxid de siliciu
-
Dimetil polisiloxan
-
Ceara de albine
-
Trietil citrat
-
Diacetat de gliceril (diacetina)
-
Triacetat de glicerina (triacetina)
-
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
-
Alcool benzilic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor, conservant, umectant
Descriere:
Glicerolul este un alcool natural carbohidrat, care este component al tuturor grasimilor.
Este un aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor).
Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii, nu se obtine din grasimi.
Este prezent si in sange in concentratii scazute.
Glicerolul este absorbit si metabolizat de catre organism ca glucoza, pana la grasimi.
In Codus Alimentarius, glicerolul are denumirea de E422 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Doza maxima zilnica pentru E422 (Glicerol) este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Cu toate ca intra in categoria ,,E-urilor inofensive’’, consumat in cantitate mare, glicerolul poate provoca greata, dureri de cap, sete, nivel ridicat de zahar in sange.
Citeste mai mult
Sinonime: ACACIA SENEGAL GUM, GUMA DE SALCAM, GUMA DE ACACIA
Descriere:
Guma arabica este o fibra solubila (prebiotic) ce provine din copacul Acacia si care nu contine gluten.
Conform Codex Alimentarius, guma arabica (de acacia) poate fi folosita pe post de emulsifiant, stabilizator, agent de ingrosare, substanta transportatoare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 414 – Guma arabica (guma de acacia).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de guma acacia poate cauza:
- Reactii alergice
- Probleme pe timpul sarcinii
- Cresterea nivelului colesterolului
- Probleme la nivelul rinichilor si ficatului (atunci cand se utilizeaza intravenos)
- Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de guma acacia nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: MENTA BRANDY, MENTA BALSAM
Descriere:
Uleiul de menta este extras din Mentha piperita din familia Labiatae si este, de asemenea, cunoscut sub numele de menta brandy si menta balsam.
Ulei de menta este extras din plante intregi chiar inainte de inflorire. Uleiul se extrage prin distilare cu abur, din planta proaspata sau uscate partial avand randamentul de 0,1 - 1,5%.
Uleiul de menta este aplicat pe piele pentru:
-
tratarea durerilor de cap
-
tratarea durerilor musculare
-
tratarea durerilor de dinti,
-
boli ale articulatiilor
-
prurit
-
eruptii cutanate alergice
-
infectii bacteriene si virale
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de menta includ capacitatea sa de a trata spasmele provocate de:
-
indigestie
-
probleme respiratorii
-
dureri de cap
-
greata
-
febra
-
neplaceri ale stomacului si intestinelor
-
durere
-
diaree
Uleiul de menta este un tonic potrivit pentru cei care au un apetit alimentar scazut.
Menta aromatizeaza bauturile si alimentele din compozitia carora face parte.
Planta mai este folosita ca parfum pentru sapunuri si cosmetice.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Se va consulta medicul inainte de a folosi uleiul de menta in cazul urmatoarelor boli:
-
pirozis (boala de reflux gastroesofagian)
-
ulcer intestinal si al stomacului
-
boli hepatice
-
boli ale veziculei biliare
-
blocaje ale ductelor biliare.
Formele lichide ale uleiului de menta pot contine zahar si alcool, astfel ca se recomanda prudenta in administrare in cazul persoanelor care sufera de:
-
diabet zaharat
-
dependenta de alcool
-
boli hepatice.
Uleiul de menta este contraindicat copiilor mici, iar menta nu este deloc recomandata in sarcina si alaptare ori celor care urmeaza un tratament homeopat.
Produsul poate contine ingrediente active ce ar putea declansa reactii alergice.
Citeste mai mult
Sinonime: E171; ALB DE TITAN
Functii: Colorant, pigment artificial
Descriere:
-
Colorant alimentar de suprafata, utilizat pentru separarea straturilor in produse, este responsabil de culoare alba a alimentelor
-
agent de albire pentru pasta de dinti.
-
Materia prima pentru dioxidul de titan se gaseste in nisipul de pe plaja, in zone ca Africa de Sud, Australia, Canada si China
E171 se gaseste in guma de mestecat (mai ales cea pentru copii), suplimente alimentare naturale, uneori, in lapte degresat (e folosit pentru albirea laptelui de nuanta verzuie dupa degresare), in cafea (in loc de frisca), in sosuri pentru salate etc.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E171 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni.
-
Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient ca aditiv de culoare in produse alimentare (in concentratii de maxim 1% din greutatea alimentelor), medicamente si cosmetice.
-
Efectele adverse ale consumului de dioxid de titan sunt: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglari hormonale, tulburari nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolui etc.
Citeste mai mult
Functii: agent de glazurare, agent de separare
Descriere:
-
Derivat, exudat eliberat prin porii frunzelor palmierului de ceara brazilian (Copernica cerifera).
Utilizare:
-
agent de finisare pentru drajeuri
-
ceruirea fructelor
-
cerneluri
-
cosmetica (ofera stabilitate rujurilor, creioanelor de contur si rimelului)
-
in retetele pentru ceara de parchet, creme de lustruire, de lacuire si pentru incaltaminte
-
in producerea sapunului si lumanarilor
-
in producerea invelisurilor protectoare pentru medicamente
In Codus Alimentarius poarta denumirea de E903. Face parte din categoria "E-uri inofensive".
-
Doza maxima zilnica pentru E903 (Ceara Canauba) este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Uneori poate provoca alergii persoanelor sensibile.
-
Poate fi cancerigen.
Citeste mai mult
Sinonime: BUTYLATED HYDROXYANISOLE; ANTIOXYNE B; ANTRANCINE 12; EEC NO. E320; EMBANOX; NIPANTIOX 1-F; PROTEX; SUSTANE 1-F; TENOX BHA
Functii: antioxidant, ingredient parfum
Descriere:
-
protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala prin prevenirea sau intarzierea fermentarii si alterarii lor
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E320, Butil hidroxi anisol si are functia de antioxidant.
Antioxidant artificial, format dintr-un amestec de 2 tert-butil 4 hidroxianisol si 3 tert-butil 4 hidroxianisol.
Foarte solubil in uleiuri si grasimi, stabil la caldura si actioneaza sinergic cu galatii si BHT.
Doza zilnica admisa: pana la 0,5 mg/kg corp.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Da
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Da
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Da
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient drept conservant ce poate fi adaugat direct la mancare (GRAS), in concentratii de pana la 0,02% din totalul de grasime sau ulei continut de mancarea respectiva.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice, acest ingredient este comedogen (2/5).
Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.