Nota 9.4 / 10 din 585 voturi 1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
Multe studii clinice demonstreaza beneficiile oferite de guma de mestecat indulcita cu xylitol si consumata dupa mese sau dupa gustari. Xylitolul este un poliol sau un alcool de zahar care-l face un indulcitor excelent, deoarece are multe din proprietatile zaharului de masa dar cu beneficii adaugate. De aceea, guma cu xylitol ofera toate beneficiile indulcitorului. Astfel, nu numai ca are mai putine calorii si mai putin efect asupra glicemiei din sange comparativ cu zaharul, dar guma cu xylitol are avantajul de a inhiba crearea de acid in gura. Aceasta reduce la minimum daunele cauzate dintilor si le permite vindecarea intr-un ritm mai rapid. Xylitolul are un indice glicemic foarte scazut de numai 7, comparativ cu nivelul din zahar de 83.
Guma de mestecat Spry cu xylitol poate reduce riscul de aparitie a cariilor dentare, de aceea este recomandat sa o mestecati dupa fiecare masa sau gustare si veti obtine beneficii maxime. Produsele indulcite cu xylitol creaza un mediu antiacid nepropice dezvoltarii bacteriilor, acestea pur si simplu nu se pot lipi de dinti intr-un mediu bogat in xylitol.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: WOOD SUGAR ALCOHOL; XYLITE; EUTRIT; KANNIT; KLINIT; NEWTOL; XYLITE; XYLITE (SUGAR) ; XYLITON
Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
alcool folosit pe post de inlocuitor de zahar in multe produse de igiena orala
-
aproape la fel de dulce precum sucroza
-
ajuta la imbunatatirea barierei naturale a pielii
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia European, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 967 - Xylitol.
Citeste mai mult
Descriere:
-
amestec de elastomeri, plastifianti, materiale de umplutura si rasina.
Nu este nutritiva, digerabila si este insolubila in apa.
Bazele pentru gumele de mestecat sunt diferite de cele pentru guma care “face baloane”. O baza de guma care “face baloane” este formulata cu capacitatea de a sufla bule, ea contine niveluri mai ridicate de elastomeri sau de polimeri cu greutate moleculara mai pentru acest scop.
Guma care “face baloane” contine, de obicei, 15-20% baza de guma, in timp ce guma de mestecat contine 20-25% baza de guma si guma de mestecat fara zahar contine 25-30% baza de guma.
Compozitia exacta a bazelor de mestecat este, de obicei, un secret comercial, dar in general este format din ingrediente din urmatoarele categorii:
-
Elastomeri
-
Rasine
-
Ceara
-
Grasimi
-
Emulsifianti
-
Antioxidanti
-
Materiale de umplutura (carbonat de calciu si talc)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Mestecarea gumei pacaleste creierul, acesta primind semnale ca stomacul primeste mancare. El trimite semnale catre pancreas si alte organe implicate in digestie care elimina enzime, necesare pentru digerarea mancarii. Aceste enzime sunt epuizabile si, si astfel in timp se va ajunge la imbolnavire (sursa: financiarul.ro).
Citeste mai mult
Sinonime: MENTA BRANDY, MENTA BALSAM
Descriere:
Uleiul de menta este extras din Mentha piperita din familia Labiatae si este, de asemenea, cunoscut sub numele de menta brandy si menta balsam.
Ulei de menta este extras din plante intregi chiar inainte de inflorire. Uleiul se extrage prin distilare cu abur, din planta proaspata sau uscate partial avand randamentul de 0,1 - 1,5%.
Uleiul de menta este aplicat pe piele pentru:
-
tratarea durerilor de cap
-
tratarea durerilor musculare
-
tratarea durerilor de dinti,
-
boli ale articulatiilor
-
prurit
-
eruptii cutanate alergice
-
infectii bacteriene si virale
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de menta includ capacitatea sa de a trata spasmele provocate de:
-
indigestie
-
probleme respiratorii
-
dureri de cap
-
greata
-
febra
-
neplaceri ale stomacului si intestinelor
-
durere
-
diaree
Uleiul de menta este un tonic potrivit pentru cei care au un apetit alimentar scazut.
Menta aromatizeaza bauturile si alimentele din compozitia carora face parte.
Planta mai este folosita ca parfum pentru sapunuri si cosmetice.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Se va consulta medicul inainte de a folosi uleiul de menta in cazul urmatoarelor boli:
-
pirozis (boala de reflux gastroesofagian)
-
ulcer intestinal si al stomacului
-
boli hepatice
-
boli ale veziculei biliare
-
blocaje ale ductelor biliare.
Formele lichide ale uleiului de menta pot contine zahar si alcool, astfel ca se recomanda prudenta in administrare in cazul persoanelor care sufera de:
-
diabet zaharat
-
dependenta de alcool
-
boli hepatice.
Uleiul de menta este contraindicat copiilor mici, iar menta nu este deloc recomandata in sarcina si alaptare ori celor care urmeaza un tratament homeopat.
Produsul poate contine ingrediente active ce ar putea declansa reactii alergice.
Citeste mai mult
Descriere:
Glicerolul este tratat ca un carbohidrat, indulcind diverse produse in industria alimentara (contine 4 calorii/g); el reprezinta un compus alcoolic ce apare in mod natural (poate fi de origine animala sau vegetala), dar care poate fi produs si sintetic.
Conform Codex Alimentarius, glicerina (sau glicerol) poate fi folosita pe post de agent de umezire si ingrosare, fiind notatata cu E 422.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 422 - Glicerol.
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient atat ca aditiv alimentar direct cat si ca aditiv alimentar indirect.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de glicerina poate cauza:
-
Probleme la nivel digestiv (balonare, flatulenta, diaree)
-
Crestere in greutate
Consumul de glicerina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: ACACIA SENEGAL GUM
Descriere:
Guma arabica este o fibra solubila (prebiotic) ce provine din copacul Acacia si care nu contine gluten.
Conform Codex Alimentarius, guma arabica (de acacia) poate fi folosita pe post de emulsifiant, stabilizator, agent de ingrosare, substanta transportatoare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 414 – Guma arabica (guma de acacia).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de guma acacia poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme pe timpul sarcinii
-
Cresterea nivelului colesterolului
-
Probleme la nivelul rinichilor si ficatului (atunci cand se utilizeaza intravenos)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de guma acacia nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult
Functii: Agent de separare, agent de glazurare
Descriere:
Ceara naturala produsa din fagurii de miere.
agent natural de separare si glazurare, de origine animala.
Este un aditiv alimentar cu numarul E901. Face parte din categoria E-urilor inofensivi.
Ceara de albine nu se digera si este alcatuita din palmitat de miricil, acid cerotic, acid melisic, alcool cerilic, hidrocarburi alifatice.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ceara de albine nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Poate provoca alergii persoanelor sensibile.
Nu este recomandata persoanelor cu alergie la miere de albine.
Citeste mai mult