Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Somonul prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (per 85 g) – atunci cand e pregatit la gratar:
-
184 calorii
-
0 carbohidrati
-
0 fibre
-
9,3 g de grasimi: 4,5 g mononesaturate, 2 g polinesaturate
-
32,2 g de proteine (18 aminoacizi)
Acesta este bogat si in:
-
Acizi omega-3
-
Seleniu
-
Fosfor
-
Magneziu
-
Vitamina B12
-
Niacina (vitamina B3)
-
Vitamina D, A si E
In cazul conservarii, somonul beneficiaza de valorile de mai jos (85 g):
-
141 calorii
-
0 carbohidrati
-
0 fibre
-
19,8 g de proteine
-
6,2 g de grasimi: 1,3 g saturate, 1,7 g mononesaturate, 1,6 g polinesaturate
-
306 mg de sodiu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 003-1981, somonul (din conserve) se regaseste in categoria 09.0 Peste si produse din peste, inclusiv moluste, crustacee si echinoderme, grupa 09.4 Peste sau produse din peste fermentate, conservate in totalitate, inclusiv moluste, crustacee si echinoderme: produse ce au o viata lunga pe raft, fabricate prin pasteurizare sau prin intermediul retortei cu aburi si ambalate in vid, prin sigilare in containere ermetice pentru a asigura sterilitatea. Produsele pot fi impachetate in propriul suc sau in alte uleiuri sau sosuri adaugate.
Aceasta poate contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de potasiu - 200 mg/kg
-
Aspartam - 300 mg/kg
-
Sare de aspartam-acesulfam - 200 mg/kg
-
Albastru briliant FCF - 500 mg/kg
-
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
-
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
-
Cantaxantina - 15 mg/kg
-
Caramel amoniacal - 500 mg/kg
-
Caramel sulfit de amoniu- 30000 mg/kg
-
Carmin - 500 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 500 mg/kg
-
Carotenoizi - 100 mg/kg
-
Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 500 mg/kg
-
Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 340 mg/kg
-
Verde fast FCF - 100 mg/kg
-
Extract din coaja de strugure - 1500 mg/kg
-
Indigotina (carmin indigo) - 300 mg/kg
-
Oxizi de fier - 50 mg/kg
-
Neotam - 10 mg/kg
-
Ponceau 4R (Rosu de cosenila A) - 500 mg/kg
-
Riboflavine - 500 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 200 mg/kg
-
Steviol glicozid - 100 mg/kg
-
Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 120 mg/kg
-
Sulfiti - 150 mg/kg
-
Galben sunset FCF - 300 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Somonul de crescatorie poate fi contaminat cu PCB si alti contaminanti cancerigeni. Acesta contine adesea si colorantul Cantaxantina (care ii ofera culoarea portocalie).
Consumul de file de somon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Fasole, morcov, porumb, mazare verde, ceapa, telina
Conform Codex Alimentarius, Standardul 297-2009, legumele (din conserve) se regasesc in categoria 04.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.2.4 Legume si alge conservate, pasteurizate, la sticla sau in vid (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera): produse conservate in totalitate care contin legume proaspete curatate, fierte si racite in apa rece, si apoi ambalate in conserve sau borcane in lichid (ex: apa, ulei sau sos) si sterilizate sau pasteurizate.
Aceasta poate contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de Potasiu - 350 mg/kg
-
Rosu Allura AG - 200 mg/kg
-
Aspartam - 1000 mg/kg
-
Albastru briliant FCF - 200 mg/kg
-
Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 200 mg/kg
-
Carotenoizii - 50 mg/kg
-
Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 365 mg/kg
-
Verde fast FCF - 200 mg/kg
-
Neotam - 33 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 160 mg/kg
-
Clorura de staniu - 25 mg/kg
-
Steviol glicozid - 70 mg/kg
-
Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 580 mg/kg
-
Sulfiti - 50 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Legumele din conserve contin in general multa sare, fiind astfel necesar un control mai strict al consumului de sare pe zi. De asemenea, prin conservare, multe dintre mineralele si vitaminele continute de legume se pierd sau se diminueaza.
Consumul de legume pasteurizate nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Nu este recomadata folosirea continutului unei conserve umflate sau deschise (sparta).
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu.
Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:
„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”
De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
-
Bacterii coliforme
-
Escherichia coli (E.coli)
-
Enterococi
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
-
Stibiu – 0,005 (mg/l)
-
Arsen – 0,01 (mg/l)
-
Bariu – 1,0 (mg/l)
-
Bor (mg/l)
-
Cadmiu – 0,003 (mg/l)
-
Crom – 0,05 (mg/l)
-
Cupru – 1,0 (mg/l)
-
Cianuri – 0,07 (mg/l)
-
Fluoruri – 5,03 (mg/l)
-
Plumb – 0,01 (mg/l)
-
Mangan – 0,5 (mg/l)
-
Mercur – 0,001 (mg/l)
-
Nichel – 0,020 (mg/l)
-
Nitrati – 50 (mg/l)
-
Nitriti – 0,1 (mg/l)
-
Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de apa contaminata poate cauza:
-
Methemoglobinemia
-
Cancer (gastric, in principal)
-
Intoxicatii si alergii
-
Afectiuni dermatologice
-
Toxicitate la nivelul diverselor organe
-
Hepatita
-
Dizenterie
-
Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).
Citeste mai mult
Descriere:
Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.
Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.
11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
-
Poate contine urmatorii aditivi:
-
Silicat de calciu 15000 mg/kg
-
silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
-
carbonat de magneziu 15000 mg/kg
-
silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
-
fosfati 6600 mg/kg
-
dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
-
sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Descriere:
Pasta de tomate reprezinta amestecul rezultat dupa inlaturarea pielii si semintelor rosiilor, prezentand urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
-
13 calorii
-
0 grasimi
-
244 IU vitamina A
-
3,5 mg vitamina C
-
5 mg fier
-
162 mg potasiu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 057-1981, pasta de rosii se regaseste in categoria 04.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.2.6 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte preparate sub forma de pulpa (sosuri): paste si pulpe de legume.
Aceasta poate contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de Potasiu - 350 mg/kg
-
Rosu Allura AG - 200 mg/kg
-
Aluminosilicat de sodiu - 200 mg/kg
-
Aspartam - 1000 mg/kg
-
Sare de aspartam-acesulfam - 350 mg/kg
-
Benzoati - 3000 mg/kg
-
Albastru briliant FCF - 100 mg/kg
-
Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
-
Carmin - 200 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Carotenoizii - 50 mg/kg
-
Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 100 mg/kg
-
Ciclamati - 250 mg/kg
-
Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 2500 mg/kg
-
Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 80 mg/kg
-
Extract din coaja de strugure - 100 mg/kg
-
Hidroxibenzoati, para- - 1000 mg/kg
-
Indigotina (carmin indigo) - 200 mg/kg
-
Neotam - 33 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 50 mg/kg
-
Polisorbati - 3000 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 5000 mg/kg
-
Riboflavine - 300 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 200 mg/kg
-
Steviol glicozid - 165 mg/kg
-
Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 400 mg/kg
-
Sucrogliceride - 5000 mg/kg
-
Sulfiti - 300 mg/kg
-
Galben sunset FCF - 50 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pasta de rosii poate cauza:
-
Reactii alergice si intoleranta
-
Sindromul colonului iritabil
-
Arsuri la stomac
Consumul de pasta de rosii nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Carbonat de calciu – gmp
-
Silicat de calciu – gmp
-
Ferocianuri - 14 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - gmp
-
Oxid de magneziu – gmp
-
Silicat sintetic de magneziu – gmp
-
Fosfati - 8800 mg/kg
-
Polisorbati - 10 mg/kg
-
Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
-
Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
-
„Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
-
Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
-
Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
-
Carbonat de calciu (E 170)
-
Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
-
Ferocianuri (E 535-538)
-
Carbonați de sodiu (E 500)
-
Carbonați de magneziu (E 504)
-
Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
-
Oxid de magneziu (E 530)
-
Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sare poate cauza:
-
Hipertensiune arteriala
-
Pietre la rinichi
-
Boli cardiovasculare
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.
Citeste mai mult
Sinonime: ULEIURI DE PLANTE
Descriere:
Cele mai des folosite uleiuri vegetale sunt:
-
Uleiul de floarea-soarelui
-
Uleiul de porumb
-
Uleiul de soia
-
Uleiul de arahide
-
Uleiul de masline
-
Uleiul de rapita (canola)
-
Uleiul de sofranel
-
Uleiul din seminte de bumbac
-
Uleiul de nuca de cocos
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
-
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
-
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
-
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
-
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Polisorbati - 5000 mg/kg
-
Galat de propil - 200 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
-
Citrat de stearil – gmp
-
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
-
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
-
Acid lactic (E 270)
-
Acid ascorbic (E 300)
-
Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
-
Extract bogat in tocoferol (E 306)
-
Alfa-tocoferol (E 307)
-
Gama-tocoferol (E 308)
-
Delta-tocoferol (E 309)
-
Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
-
Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
-
Lecitine (E 322)
-
Acid citric (E 330)
-
Citrati de sodiu (E 331)
-
Citrati de potasiu (E 332)
-
Citrati de calciu (E 333)
-
Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
-
Extracte de rozmarin (E 392)
-
Dimetilpolisiloxan (E 900)
-
Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei vegetal poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Consumul de ulei vegetal nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Amidonul de porumb este folosit in alimentatie drept agent de ingrosare, prezentand urmatoarele caracteristici nutritionale (per cana):
-
488 calorii
-
117 g de carbohidrati
-
0,1 g de grasimi
-
3 g de proteine
-
12 mg de sodiu
-
1,2 g de fire
Acest compus nu contine gluten.
Conform Codex Alimentarius, amidonul de porumb se regaseste in grupa
06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa
06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de amidon de porumb poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Tensiune arteriala crescuta
-
Amilofagie
Consumul de amidon de porumb nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Semintele de carruba (roscov) pot fi folosite in locul ciocolatei.
Faina din seminte de carruba contine (per cana):
-
299 calorii
-
41 g de fibre
-
0,6 g de grasimi
-
4 g de proteine
-
92 g de carbohidrati (dintre care 50 g sunt zaharuri)
-
358 mg de calciu
-
4 mg de fier
-
850 mg de potasiu
-
0,6 mg de cupru
-
0% cofeina
Conform Codex Alimentarius, faina se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
azodicarbonamide - 45 mg/kg
-
peroxid de benzoil - 75 mg/kg
-
clor - 2500 mg/kg
-
dioxid de clor - 30 mg/kg
-
proteaze – gmp
-
sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
-
Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
-
Acid ascorbic (E 300)
-
L-cisteină (E 920)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de faina de seminte de carruba poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de faina de seminte de carruba nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel).
Condimente – provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).
Produse de asezonare – amestecuri de ierburi si condimente ce contin sare si uneori usturoi, ce ofera savoare mancarii.
Caracteristici nutritionale:
-
Calorii (per lingura): piper negru – 5; busuioc uscat – 2; scortisoara – 6; pudra de usturoi – 9; oregano – 3; pudra chili – 6
Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Polisorbati - 2000 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
-
Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
-
Celuloză (E 460)
-
Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași (E 470a)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de condimente poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
-
Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
-
Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Valori nutritionale:
-
Otet de mere (per lingura): 1 mg de calciu; 0,7 mg de magneziu; 1,2 mg de fosfor; 10,8 mg de potasiu; 3 calorii; 0 grasimi
-
Otet din vin rosu (per lingura): 0,9 mg de calciu; 0,1 mg de fier; 0,6 mg de magneziu; 1, 2 mg de fosfor; 5,8 mg de potasiu; 3 calorii; 0 grasimi
-
Otet balsamic (per lingura): 4,3 mg de calciu; 0,1 mg de fier; 1,9 mg de magneziu; 3 mg de fosfor; 17,9 mg de potasiu; 3,7 mg de sodiu; 14 calorii
-
Otet distilat – alb (per lingura): 0,9 mg de calciu; 0,1 mg de magneziu; 0,6 mg de fosfor; 0,3 mg de potasiu; 3 calorii
Conform Codex Alimentarius, otetul se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate, produse proteice, grupa 12.3 Oteturi: lichide produse prin fermentarea etanolului dintr-o sursa potrivita (vin, cidru, etc).
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de Potasiu - 2000 mg/kg
-
Aspartam - 3000 mg/kg
-
Benzoati - 1000 mg/kg
-
Caramel amoniacal - 1000 mg/kg
-
Caramel sulfit de amoniu - 50000 mg/kg
-
Neotam - 12 mg/kg
-
Polivinilpirolidona - 40 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 300 mg/kg
-
Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 400 mg/kg
-
Sulfiti - 100 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), otetul poate contine:
-
Zaharuri si melase, caramelizate (E 150a-d)
-
Dioxid de sulf – sulfiti (E 220-228)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de otet poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Arsuri la stomac
-
Iritatii la nivelul gatului si esofagului
-
Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
-
Ulcer
-
Scaderea nivelului de potasiu (atunci cand este folosit pe termen lung)
Consumul de otet nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.