Caroli - Piept de pui afumat
Nota 7.2 / 10 din 493 voturi Ai folosit acest produs?
Ce nota ii oferi?
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Pieptul este partea cea mai slaba in grasimi, avand mai putin de jumatate din grasimea unei fripturi degresate de vita.
Reprezinta o sursa foarte buna de triptofan. Acesta este un aminoacid care produce serotonina, hormon ce favorizeaza instalarea starii de bine si a senzatiei de satietate.
Pieptul de pui este bogat in:
-
Vitamine: retinol, niacina, piridoxina si tocoferol.
-
Minerale: potasiu, fosfor si sodiu.
100 g de piept de pui contine:
-
Calorii: 72 kcal.
-
Grasimi: 9.2 grame.
-
Proteine: 20.8 grame.
100 de grame de piept de pui reprezinta mai mult de jumatate din cantitatea de proteine recomandata.
Actiuni:
-
Previne cancerul.
-
Consumatorii frecventi de piept de pui au un risc mai mic de a se imbolnavi de Alzheimer sau de a suferi pierderi de memorie.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Pieptul de pui contine un numar foarte mic de carbohidrati. Consumul excesiv poate duce la scadere in greutate, dar provoaca dureri de cap, nervozitate, ameteli, probleme cu rinichii, palpitatii.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu.
Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:
„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”
De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
-
Bacterii coliforme
-
Escherichia coli (E.coli)
-
Enterococi
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
-
Stibiu – 0,005 (mg/l)
-
Arsen – 0,01 (mg/l)
-
Bariu – 1,0 (mg/l)
-
Bor (mg/l)
-
Cadmiu – 0,003 (mg/l)
-
Crom – 0,05 (mg/l)
-
Cupru – 1,0 (mg/l)
-
Cianuri – 0,07 (mg/l)
-
Fluoruri – 5,03 (mg/l)
-
Plumb – 0,01 (mg/l)
-
Mangan – 0,5 (mg/l)
-
Mercur – 0,001 (mg/l)
-
Nichel – 0,020 (mg/l)
-
Nitrati – 50 (mg/l)
-
Nitriti – 0,1 (mg/l)
-
Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de apa contaminata poate cauza:
-
Methemoglobinemia
-
Cancer (gastric, in principal)
-
Intoxicatii si alergii
-
Afectiuni dermatologice
-
Toxicitate la nivelul diverselor organe
-
Hepatita
-
Dizenterie
-
Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).
Citeste mai mult
Functii: potentiator de gust, conservant, agent de textura, agent de intarire
Descriere:
Sarea (clorura de sodiu, NaCl) este un compus mineral esential pentru viata, utilizat atat in alimentatie, cat si in industrie. Are rol in reglarea echilibrului hidric al organismului, functionarea nervilor si contractia musculara.
Tipuri de sare:
- sare de masa – rafinata, contine aditivi antiaglomeranti.
- sare de mare – obtinuta prin evaporarea apei de mare, contine minerale suplimentare.
- sare de Himalaya – roz, bogata in oligoelemente.
- sare kosher – granulatie mai mare, folosita in bucatarie.
Sarea are mai multe utilizari in alimentatie, printre care mentionam urmatoarele:
- potentiator de gust: intensifica si echilibreaza aromele din mancare.
- conservant: previne dezvoltarea bacteriilor in alimente precum muraturile, branzeturile si carnea sarata.
- agent de textura: contribuie la structura painii si a produselor de patiserie, controland activitatea glutenului.
- controleaza fermentatia: regleaza cresterea drojdiei in produse de panificatie.
- agent de intarire: folosit la conservarea legumelor si fructelor pentru a le mentine fermitatea.
Consumul moderat de sare are mai multe beneficii pentru sanatate, deoarece sodiul din compozitia sa este esential pentru functionarea organismului.
Beneficiile consumului moderat de sare:
- regleaza echilibrul hidric
- ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase.
- sustine contractia musculara
- ajuta la absorbtia nutrientilor: contribuie la transportul glucozei si aminoacizilor in celule.
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam maxim 5 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.
Recomandari de consum general:
- adulti: 5 g/zi
- copii (2-15 ani): mai putin decat adultii, in functie de varsta
- sugari (<2 ani): evitarea adaugarii de sare in alimentatie
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de sare poate cauza:
- Hipertensiune arteriala
- Pietre la rinichi
- Boli cardiovasculare
- Osteoporoza
- Probleme la nivelul tiroidei
Citeste mai mult
Descriere:
Amidonul poate proveni din:
- Cereale
- Porumb
- Grau
- Orez
- Fasole
- Mazare
- Cartofi
- Tapioca
Conform Codex Alimentarius, amidonul se regaseste in grupa
06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa
06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
In general, amidonul este considerat a fi un ingredient alimentar sigur pentru consum.
Totusi, consumul excesiv de amidon rafinat (din produse procesate) poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate sau un risc crescut de diabet de tip 2.
Consumul de amidon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E 325
Functii: conservant, acidifiant
Descriere:
-
Sarea de sodiu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii in alimentele fermentate. Este obtinut comercial prin fermentatia bacteriana pe amidon si melasa. De asemenea, este produs in cantitati mari in intestinul gros de catre bacteriile proprii.
Acidul lactic si lactatii sunt utilizati drept conservanti, in special impotriva drojdiilor si fungilor. Mai este folosit pentru a creste stabilitatea antioxidantilor si pentru a preveni uscarea diferitelor produse.
Se regaseste in branza, dulciuri, inghetata, jeleuri din fructe, supe, conserve de fructe.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E325 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
D- sau DL- lactatii (stereoizomeri) nu trebuie dati sugarilor si copiilor mici, deoarece acestia nu si-au dezvoltat inca enzimele corespunzatoare in ficat care sa metabolizeze aceste forme de lactati.
Citeste mai mult
Sinonime: E450
Descriere:
Conform Codex Alimentariu difosfatii se impart in:
- E450(i) Difosfatul disodic
- E450 (ii) Difosfatul trisodic
- E450 (iii) Difosfatul tetrasodic
- E450 (v) Difosfatul tetrapotasic
- E450 (vi) Difosfatul calcic dihidrogenat
Acestia pot fi folositi pe post de: regulatori aciditate, emulsifianti, umectanti, agenti de crestere, stabilizatori, agenti de ingrosare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 450 - Difosfati.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de difosfati poate cauza:
- demineralizarea oaselor
- osteoporoza
- dezechilibru la nivelul proceselor metabolice
- probleme la nivel digestiv
Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp pentru toti fosfatii.
Citeste mai mult
Sinonime: E451; TRIFOSFAT PENTASODIC; E451I, TRIPOLIFOSFAT DE SODIU; TRIFOSFAT PENTAPOTASIC; E451II
Functii: Emulsificatori; stabilizator, corector de aciditate.
Descriere:
Substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile.
Se utilizeaza in cantitate de pana la 3-5g/kg in siropuri, glazuri si toppinguri, in preparate dietetice speciale si in membrane comestibile.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E451. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
Consumul frecvent nu este recomandat.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Consumul unei cantitati mari de fosfati poate avea efecte negative asupra organismului, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni renale sau cardiovasculare.
Citeste mai mult
Sinonime: E316; ERITHORBAT DE SODIUM; IZOASCORBAT DE SODIU
Functii: Antioxidant
Descriere:
- sarea de sodiu a acidului ascorbic.
Actiune: prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii).
Se utilizeaza in cantitate de 500 mg/kg la produse din carne sarate sau conservate si la peste si produse din peste conservate, semiconservate, refrigerate sau congelate in cantitate de 1500 mg/kg.
In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E316 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
Doza zilnica nu este limitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
- Nu este recomandat consumul frecvent.
- Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor suspecte se numara:
- alergiile
- dereglarile hormonale
- tulburarile hepatice
- bolile intestinale si ale ficatului
- tulburarile hepato-biliare
- tulburari ale tubului digestiv
- tulburarile nervoase
- cresterea nivelului de colesterol.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrosare, gelifiant
Descriere:
Xantanul este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala, produs printr-un procedeu natural de fermentare de bacteria Xanthomonas campestris din zaharuri si melasa.
Componenti principali: polizaharide, glucoza, manoza, acid glucuronic
Solubilitate: in apa si lichide apoase
Proprietati:
-
gelifiant
-
stabilizator in emulsii
-
vascozant pentru produse lavante
-
adaugat in apa demineralizata nu are niciun efect
-
foarte stabil pana la temperatura de +70°C
-
nu este influentat de pH-ul compozitiei
Recomandari:
-
este potrivit pentru orice tip de piele
-
prepararea gelurilor, lotiunilor lejere, cremelor emulsificate
-
geluri fermizante pentru contur de ochi
-
geluri dupa ras
-
deodorante tip gel
-
stabilizarea emulsiilor
-
ingrosarea gelurilor de baie
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
non-iritant, non-sensibilizant
-
uz extern
Citeste mai mult
Sinonime: E250; AZOTIT DE SODIU
Functii: Conservant artificial, colorant
Descriere:
Prezentare: pulbere alba
Are rolul de:
-
conservant impotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne
-
colorant - intensifica culoarea roz a produselor din carne
-
inhibator al oxidarii lipidelor, proces ce duce la rancezirea acestora.
E250 este interzis in Norvegia, Suedia, Germania si Canada.
Nitritii se gasesc in alimentele procesate (carnati, parizer, salam, carne afumata) si in anumite tipuri de cosmetice, bere si in tutun.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Potrivit legislatiei europene, nitritul de sodiu poate fi introdus in alimente doar in amestec cu sarea de bucatarie iar concentratia maxima admisa este de 0.06%.
Efecte adverse negative:
-
Poate produce cancer in urma interactiunii cu proteinele din alimente, reactie ce duce la formarea nitrozaminelor (substante posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formata, producatorii din industria alimentara adauga in produse vitamina C (acid ascorbic) si vitamina E (tocoferol).
-
In concentratie mare poate reactiona cu hemoglobina.
Nu este permis in produsele destinate alimentatiei copiilor sub 6 luni.
Citeste mai mult
Sinonime: E160B, CI 75120, BIXINA, NORBIXINA
Functii: Antioxidant activ, accelerator de bronzare, repelant de insecte si colorant cosmetic, condiment
Descriere:
-
Colorant natural izolat din semintele copacului anatto (Bixa orellana ). Annatto este numele extractului brut.
-
Colorant alimentar cu un spectru de la rosu la brun in dependenta de solventul utilizat pentru extractie.
-
Drept condiment, este folosit alaturi de carnea de pui si porc deoarece confera carnii o crusta portocaliu stralucitoare.
Doza zilnica:
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
Poate produce alergii si eczeme.
-
Produsul poate provoca urticarie si nu este recomandat copiilor hiperactivi.
-
Poate destabiliza edemele angioneurotice, induce astm persoanelor sensibile la salicilati (aspirine).
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.