Copii 1-14 ani: 1 tableta masticabila pe zi.
nu a putut fi analizat din cauza lipsei informatiilor privind componenta bazei.
Atentie: Aceasta analiza nu inlocuieste un consult medical de specialitate pe care ar trebui sa il efectuati inainte de a consuma orice supliment alimentar.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: E 965, 4-O-A -D-GLUCOPYRANOSYL- D-GLUCITOL; 4-O-ALPHA-D-GLUCOPYRANOSYL-D-GLUCITOL; D-GLUCITOL, 4-O-A -D-GLUCOPYRANOSYL-; MALTITOL SOLUTION; 4-O-ALPHA-D-GLUCOPYRANOSYL-D-GLUCITOL; AMALTI SYRUP; AMALTY MR 100; D-4-O-ALPHA-D-GLUCOPYRANOSYLGLUCITOL; D-MA
Functii: Umectant, agent de mascare, agent de hidratare, agent de ingrijire a pielii, agent de aroma, edulcolorant
Descriere:
Alcool de zahar, folosit in principal ca un indulcitor alimentar, dar are si aplicatii cosmetice.
-
Este produsa prin hidrogenarea maltozei obtinuta din amidon.
-
Contine in proportie de 75-90% dulceata de zahar de masa.
-
In Codex Alimentarius acest ingredient are denumirea de E 965.
-
Maltitolul (E 965) este un edulcorant care face parte din familia indulcitorilor cunoscuti ca polioli.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient in produsele alimentare.
-
Maltitolul este unul dintre edulcorantii de sinteza care au fost recomandati ca fiind GRAS (Generally Recognised as Safe - acceptat in mod general ca fiind sigur pentru consum)
-
Cosmetic Ingredients Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU
Functii: indulcitor chimic
Descriere:
-
Edulcorant intens si potentiator de aroma
-
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
-
In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
-
Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.
Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
-
Determina stres metabolic
-
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
-
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.
Citeste mai mult
Descriere:
Cacaoa (neindulcita) contine (100 g):
-
398 calorii
-
4 g de lipide
-
3,7 g de fibre
-
83,7 g carbohidrati
Aceasta este bogata si in vitamine si minerale: magneziu, zinc, fier, vitamina B, cupru, potasiu.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, cacaoa se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao.
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Acesulfam de Potasiu 350 mg/kg
-
Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic 10000 mg/kg
-
Aspartam 3000 mg/kg
-
Esteri de Propylene Glycol din acizi grasi 5000 mg/kg
-
Zaharina 100 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 580 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de cacao poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
Consumul de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: 3-METOXI-4-HIDROXIBENZALDEHIDA
Functii: agent de aroma in produse alimentare si cosmetice
Descriere:
- Substanta organica foarte aromata care se extrage din fructul de vanilie sau care se obtine pe cale sintetica, folosita in alimentie si in parfumerie
- Aparenta: cristale fine albe, uneori usor galbui, nehigroscopice
- vanilina pura are un miros asemanator vaniliei, dar ii lipseşte aroma subtila a mirodeniei adevarate
- vanilina si-a demonstrat in vitro eficienta impotriva ciupercii Candida Albicans. De asemenea, s-a constatat ca vanilina este eficienta impotriva unora dintre ciupercile care deterioaza alimentele.
- este un antioxidant puternic. In dozele pe care in mod normal le adaugam in alimente, ofera o protectie majora impotriva oxidarii proteinelor si peroxidarii lipidelor.
- poate fi usor produsa din deseuri de lemn din industria hartiei; aceeasi reactie chimica se afla la baza aromei de vanilie a unor vinuri maturate in butoaie de lemn (barrique). Vanilina pura are un miros asemanator vaniliei, dar ii lipseste aroma subtila a mirodeniei adevarate.
- este folosita in industria cosmeticelor si parfumurilor pentru ca ofera miros placut produselor
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Descriere:
Laptele praf poate fi:
-
Lapte praf simplu, nedegresat (26-40% grasime)
-
Lapte praf degresat (<1,5% grasime)
-
Zara praf (>4,5% grasime)
Lapte praf prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/3 cana):
-
80 calorii
-
8 g de proteine
-
12 g de carbohidrati
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa 01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra.
Acesta poate contine:
-
esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
-
Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
-
Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
-
Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
-
Propyl gallate - 200 mg/kg;
-
Sucrogliceride - 10000 mg/kg;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte praf poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de lapte praf nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E578
Functii: regulator de aciditate, sechestrant si stabilizator
Descriere:
In industria alimentara gluconatul de calciu este folosit ca aditiv alimentar sub numele E578, ca regulator de aciditate (cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru), sechestrant si stabilizator.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient face parte din categoria E-urilor suspecte.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Citeste mai mult
Descriere:
Acidul ascorbic sau vitamina C are rol de antioxidant, neutralizand efectele nocive ale radicalilor liberi.
Conform Codex Alimentarius, acidul ascorbic poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de tratare a fainii.
Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la:
-
functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor
-
participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale
-
previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale
-
are rol de echilibrare a sistemului imunitar
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
14.1.2.1 Suc de fructe - gmp
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
-
14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 300 – Acid Ascorbic.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul ascorbic poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de acid ascorbic poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree)
-
Probleme la nivelul rinichilor (pietre la rinichi)
-
Ameteli
-
Oboseala
-
Modificari la nivelul ADN-ului, ce pot rezulta in cancer
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivelul dintilor (eroziune dentara)
Consumul de acid ascorbic nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Food and Drug Administration recomanda un consum zilnic de vitamina C de:
-
> 90 mg - barbati
-
> 75 mg – femei
Citeste mai mult
Sinonime: TOCOFEROLUL
Functii: antioxidant
Descriere:
Vitamina E este solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale.
Initial era masurata in unitati de greutate, dar in ultimul timp s-au adoptat unitatile internationale (UI) care exprima activitatea sa biologica. In cazul acestei vitamine 1 UI este echivalent cu 1 mg.
Vitamina E este formata din opt compusi numiti tocoferoli - alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta si theta - dintre care cel mai activ si cel mai eficace este alfa-tocoferolul.
Avand actiune puternic antioxidanta, previne oxidarea acizilor grasi, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf si unor componenti ai vitaminei C. Intesifica actiunea vitaminei A.
Doza zilnica necesara pentru adulti este de 8 pana la 10 UI.
O cantitate de 60-70% din doza zilnica este eliminata prin fecale. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul ramane in organism o perioada scurta de timp, asemanator mai degraba vitaminelor B si C.
Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant.
Produsele care contin 25 mcg de seleniu la fiecare 200 UI de vitamina E maresc eficienta vitaminei.
Vitamina E va confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranirea a celulelor, datorat oxidarii. Vitamina E mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen.
Conlucrand cu vitamina A, va protejeaza plamanii impotriva aerului poluat.
Preintampina formarea cheagurilor si ajuta la dizolvarea lor.
Atenueaza starea de oboseala.
Impiedica formarea cicatricilor adanci atunci cand este aplicata local, cat si administrata intern.
Accelereaza vindecarea arsurilor. Are efect diuretic si hipotensiv.
Ajuta la preintampinarea avorturilor.
Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare.
Scade riscul ischemiilor cardiace.A
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu prezinta nici un efect toxic.
Citeste mai mult
Sinonime: VITAMINA B5; D-PANTOTENAT DE CALCIU
Descriere:
Acidul pantotenic sau vitamina B5, este cea mai raspandita vitamina, aceasta fiind prezenta in aproape toate felurile de mancare.
Actiuni:
-
conversia carbohidratilor si a grasimilor din energie
-
imbunatateste capacitatea de a raspunde la stres sprijinind glandele sudoripare
-
asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule
-
participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
-
combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
-
incetineste imbatranirea;
Beneficii:
-
ajuta in procesul de formare a celulelor
-
mentine rata normala de crestere
-
contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central.
Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
-
Copiii: intre 3-8 mg
-
adolescentii si adultii: intre 10-15 mg
Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
-
Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex (www.util21.ro)
Citeste mai mult
Sinonime: NIACINA; NIACINAMIDA; VITAMINA PP, VITAMINA B3; NICOTINAMIDA
Descriere:
Niacina sau Vitamina B3 este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism.
Functiile vitaminei B3 (PP):
-
Producerea de energie
-
Sanatatea celulelor
-
Rezistenta la radiatii
-
Antioxidant
-
Sanatatea vaselor de sange
-
Scaderea nivelului de colesterol
-
Metabolismul glucidelor
-
Functii cerebrale
-
Metabolismul acizilor grasi
-
Antitoxic
Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt:
-
6 -10 mg pe zi la copii
-
11 -14 mg la adolescenti si adulti
-
16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Carenta de niacina sau vitamina B3 poate duce la pelagra, boala rezultata in unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.
Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice.
Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina.
Citeste mai mult
Sinonime: RETINOL
Descriere:
Vitamina A, compus solubil in grasimi, este un antioxidant de o reala valoare pentru intarirea sanatatii.
- Creste rezistenta in infectiile cailor respiratorii.
- Echilibreaza sistemul imunitar, participa la sinteza imunoglobulinelor (anticorpii ), scurteaza durata de boala.
- Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne (astfel mentine sanatatea si integritatea membranelor si mucoaselor orgnismului).
- Consolideaza oasele si dintii, avand rol decisiv in procesul de crestere.
- Imbunatateste vederea (avand rol esential in mentinerea vederii la intuneric).
- Mentine supletea pielii, inlaturand petele ce apar datorita varstei.
- Stimuleaza secretia sucurilor digestive necesare degradarii normale a principiilor nutritive.
- Ajuta la procesul de formare a sangelui.
- Intareste sanatatea parului si a gingiilor.
- Stimuleaza dezvoltarea intrauterina a fatului.
- Are efect antitumoral.
- Normalizator al pielii
- Reglementeaza cresterea celulelor epidermice
- Intervine in procesul de keratinizare
Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme:
- retinol (prezenta in alimentele de origine animala)
- provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).
Doza zilnica recomandata:
- 1.800 (1.100-2.500) U.I. - la copii si adolescenti;
- 5.500 (5.000-6.000) U.I. -la femeile mature;
- 6.000 U.I. la femeile insarcinate
- 8.000 U.I. la femeile care alapteaza
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Intoxicatiile cu vitamina A produc: stari de greata, voma, oboseala, cefalee, tulburari de vedere. Mare atentie, femeile insarcinate nu trebuie sa depaseasca doza zilnica recomandata de medic in functie de stadiul sarcinii pentru a nu risca probleme de sanatate a fatului
Citeste mai mult
Descriere:
Riboflavina mai este cunoscuta sub numele de vitamina B2, avand rol in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii si celulelor rosii.
Necesarul zilnic de vitamina B2 recomandat unui adult este urmatorul:
-
1,1 mg (femei)
-
1,3 mg (barbati)
Vitamina B2 se regaseste in: cereale, fructe, legume, migdale, carne si peste, produse lactate si oua.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), riboflavina poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 101 – Riboflavine.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de riboflavina poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Sensibilitate la razele solare
-
Probleme la nivel digestiv
-
Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de riboflavina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA
Descriere:
Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
Vitamina B6 are un rol important in
-
formarea hemoglobinei
-
metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
-
influenta benefica asupra pielii
-
procesul de crestere.
Piridoxina intervine in mod esential in :
-
buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase
-
producerea de globule rotii si de anticorpi
-
controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
-
metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
-
crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
-
tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
-
aparitia unor boli de piele
-
incaruntirea prematura si caderea parului
-
furnicaturi si amortirea extremelor
-
dureri abdominal
-
scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
Citeste mai mult
Sinonime: VITAMINA B1; MONONITRAT DE TIAMINA
Descriere:
Tiamina sau vitamina B1 ajuta la producerea energiei, functionarea creierului si a digestiei.
Este importanta in:
-
metabolismul proteinelor si al glucidelor
-
functionarea normala a sistemului nervos central si, cu precadere, a celui periferic, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine
-
procesul de crestere
-
transformarea carbohidratilor din alimente in energie.
-
absorbtia intestinala a grasimilor.
-
Mentine sanatatea nervilor si trateaza unele tipuri de boli de inima
-
Coordoneaza activitatea muschilor
-
Calmeaza indigestia
Doza recomandata de vitamina B1(in miligrame pe zi):
Sugari - 0,2
Copii intre 1 si 3 ani - 0,4
Copii intre 4 si 6 ani - 0,6
Copii intre 7 si 9 ani - 0,8
Copii intre 10 si 12 ani - 1
Adolescenti intre 13 si 15 ani:
- baieti - 1,3
- fete - 1,1
Adolescenti intre 15 si 19 ani:
- baieti - 1,3
- fete - 1,1
Adulti:
- barbati - 1,3
- femei - 1,1
Varstnici (peste 75 ani):
barbati - 1,2
femei - 1,2
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Toxicitatea nu apare nici chiar la administrarea unor doze de 500 miligrame pe zi. Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA nu a recomandat nici o limita pentru aportul de vitamina B1.
Singurele cazuri cunoscute de supradoza de tiamina sunt cele prin injectarea de tiamina.
Injectarea tiaminei poate duce la reactii anafilactice.
Citeste mai mult
Functii: colorant
Descriere:
Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi si in legumele colorate.
Carotenii sunt produsi ca izomeri, constand dintr-o serie de compusi chimic identici, dar diferiti steric.
Studiile bazate pe subiecti au relevat faptul ca persoanele care consuma de cel putin 4 ori pe zi fructe si legume bogate in beta-caroten isi reduc riscul de aparitie a bolilor de inima si a cancerului.
In organism, beta-carotenul este convertit in vitamina A (retinol).
Retinolul are urmatoarele proprietati:
-
imbunatateste vederea
-
intareste sistemul imunitar
-
contribuie la o piele sanatoasa
-
intarireste membranele musculare.
In Codus Alimentarius, acest ingredient are denumirea de E160a.
Colorant alimentar, insolubil in apa ale carui nuante variaza de la galben la oranj, depinzand de solventul utilizat pentru extractie.
Doza zilnica:
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
-
Concentratii mai mari pot duce la o culoare galbena a pielii. Carotenul este o sursa de vitamina A(retinol), concentratiile marite pot provoca simptome ale toxicitatii vitaminei A.
-
Studiile au sugerat ca dozele mari de beta-caroten pot ajuta in scaderea sensibilitatii la radiatiile solare.
Citeste mai mult
Sinonime: B9, VITAMINA B9; ACID PTEROILMONOGLUTAMIC
Descriere:
Acidul folic este o vitamina din complexul B.
Supliment alimentar necesar cu precadere femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Previne malformatiile congenitale ale fatului si degenerarile celulare care pot duce la dezvoltare de tumori canceroase.
Vitamina B9 isi pierde proprietetile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Organismul uman absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.
Se gaseste atat sub forma naturala:
-
legumele verzi (brocoli, spanac)
-
unele fructe si sucuri (sucul de portocale)
cat si sub forma sintetica, in diverse:
-
complexe vitaminice
-
produsele alimentare fortificate (painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine)
Functii:
-
Ajuta la formarea ADN-ului;
-
Actioneaza ca un factor de crestere;
-
Este indispensabil in formarea globulelor rosii deci, previne anemia;
-
Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
-
Creste productia de lapte matern;
-
Previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
-
Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
-
Protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Doza zilnica indicata este 400 mcg pe zi
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600 - 800 mcg pe zi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Acidul folic este un supliment alimentar sigur, iar efectele secundare sunt foarte rare. Dozele foarte mari pot duce la crampe adbominale, diaree, mancarimi, deficiente ale somnului, iritabilitate, greata, deranjamente stomacale sau gaze intestinale.
Specialistii avertizeaza asupra consumului pe termen lung a suplimentelor de acid folic in doze ridicate, deoarece pot mari riscul de atacuri de inima in randul persoanelor cu probleme cardiace.
O cantitate importanta de vitamina B9 poate "ascunde" un deficit de vitamina B12.
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi cei de la Universitatea Bangor, din nordul Ţării Galilor aratat ca acidul folic poate preveni si sau chiar trata depresia, indiferent de stadiul acesteia.
Citeste mai mult
Sinonime: COENZYME R, VITAMINA B7, VITAMINA H
Functii: Coenzyme R, Vitamina B7, Vitamina H
Descriere:
Biotina este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in mod natural in alimente.
In cosmetice si produsele de ingrijire personala, Biotina este utilizata in principal in formularea balsamurilor de par, sampoanelor, produselor de ingrijire si agentilor de hidratare.
Biotina imbunatateste textura cremoasa si adauga stralucire corpului si parului. Biotina are proprietati de hidratare si netezire si poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea structurii unghiilor fragile.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration a stabilit ca Biotina a fost in general recunoscuta ca fiind sigura, ca supliment alimentar.
Siguranta Biotinei a fost evaluata si de catre Grupul de experti CIR. Grupul de experti a evaluat datele stiintifice si a remarcat numarul mare de persoane expuse la Biotina din produsele alimentare si cosmetice. CIREP a concluzionat ca Biotina poate fi folosita in siguranta si in produsele cosmetice.
Citeste mai mult
Sinonime: VITAMINA D3
Descriere:
Vitamina D3 este si steroid, precum testosteronul, colesterolul si cortizolul.
Vitamina D este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului.
Vitamina D3 are rol benefic in metabolismul magneziului, a fierului si a hidrocarburilor, precum si in mentinerea unui raport normal intre calciu si fosfor, in sange si in lichidul interstitial.
Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Vitamina D este contraindicata in nefrite, litiaza renala, procese degenerative cardiovasculare si ateroscleroza.
Citeste mai mult
Descriere:
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.
Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
-
2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
-
2,6 mcg – femei insarcinate
-
2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu au fost inregistrate.
Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.