AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Verdino - Salam vegetal afumat

Verdino - Salam vegetal afumat
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Verdino

 

Descriere Verdino - Salam vegetal afumat

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Cantitate: 80 g.

Alte informatii:
Acest produs contine 21 ingrediente dintre care 12 ingrediente sunt considerate sigure, 8 ingrediente au risc de dauna mediu, iar 1 ingredient prezinat risc mare de dauna.

 

Informatii Verdino - Salam vegetal afumat


- Calorii (100g): 235 kcal
- Grasimi saturate (100g): 2.2 g
- Sodiu (100g): 2.6 g
- Carbohidrati (100g): 6.9 g
- Zaharuri (100g): 5.2 g
- Proteine (100g): 4.6 g

 

Ingrediente Verdino - Salam vegetal afumat

Apa, Ulei de floarea soarelui, PROTEINE DIN MAZARE, Caragenan, GUMA KONJAC (E425), PROTEINE DIN CARTOFI, Amidon, FAINA DIN SEMINTE DE IN, ENZIME, CONCENTRAT DE ARDEI ROSU, EXTRACT DE SCHINDUF, SUC DE SFECLA ROSIE, EXTRACT DE ORZ MALTIFICAT, OXIZI DE FIER, Arome, EXTRACT DE DROJDIE, Sirop de glucoza, Zahar, METILCELULOZA (E461), Condimente, EXTRACT DE CONDIMENTE

Poate contine urme de:
  • Cereale care contin gluten
  • Soia
  • Fructe cu coaja
  • Telina
  • Mustar

 

Grad de risc produs:  

Atentie la urmatoarele ingrediente:

Extract de drojdie, ingredient cu risc mare de dauna. Contine acid glutamic sau glutamat de sodiu (E621). Acesta este produs printr-un ciclu de fermentatie acido-bazic si se gaseste doar in unele tipuri de drojdii, de obicei cele crescute in scopul utilizarii in copturi. Se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparate: supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, inghetata, budinci etc. Rolul lui este de a da impresie creierului ca acel aliment este foarte gustos. Acidul glutamic poate fi foarte nociv pentru organismul uman. Acesta poate duce la diaree, greata/ voma.

E407 sau Caragenan, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un polizaharid natural extras din alga Chondrus crispus. Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind laxativ cand se consuma in cantitati mari. S-a demonstrat ca poate produce ulcer si cancer. Nu se recomanda consumul frecvent. Face parte din categoria E-urilor periculoase.

Dextroza sau glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care are functia de indulcitor. Este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce si este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor. De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic). Consumul frecvent de glucoza poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).
 

Extract de condimente, ingredient cu risc mediu de dauna, se obtine prin macerarea unui grup de condimente in alcool etilic timp de o anumita perioada de timp.  Consumul de extract de condimente poate cauza: reactii alergice, probleme la nivel digestiv, intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare), cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari), interferente asupra efectului anumitor medicamente.
 

E171 sau Oxizi de fier, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un colorant galben, rosu sau negru artificial, mineral. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Este toxic daca este consumat in doze mari. Este interzis in Germania.

Data analizei: 2022-08-03


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu. 

Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:

„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”

De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
  • Bacterii coliforme
  • Escherichia coli (E.coli)
  • Enterococi
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
  • Stibiu – 0,005 (mg/l)
  • Arsen – 0,01 (mg/l)
  • Bariu – 1,0 (mg/l)
  • Bor (mg/l)
  • Cadmiu – 0,003 (mg/l)
  • Crom – 0,05 (mg/l)
  • Cupru – 1,0 (mg/l)
  • Cianuri – 0,07 (mg/l)
  • Fluoruri – 5,03 (mg/l)
  • Plumb – 0,01 (mg/l)
  • Mangan – 0,5 (mg/l)
  • Mercur – 0,001 (mg/l)
  • Nichel – 0,020 (mg/l)
  •  Nitrati – 50 (mg/l)
  • Nitriti – 0,1 (mg/l)
  • Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de apa contaminata poate cauza:

  • Methemoglobinemia
  • Cancer (gastric, in principal)
  • Intoxicatii si alergii
  • Afectiuni dermatologice
  • Toxicitate la nivelul diverselor organe
  • Hepatita
  • Dizenterie
  • Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).


Citeste mai mult

 

Descriere:


Uleiul de floarea soarelui contine (per lingura):
  • 124 calorii
  • 14 g de grasimi (1,38 g saturate, 11,7 g mononesaturate, 0,53 g polinesaturate)
  • 8,9 g de acid linoleic (omega-6)
  • 5,6 mg de alfa-tocoferol (forma a vitaminei E)
  • 0,8 mcg de vitamina K
  • 0 colesterol
  • 0 sodiu
  • 0 proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul de floarea soarelui se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat în tocoferol (E 306)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei de floarea soarelui poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Cresterea numarului de celule canceroase
  • Inflamatii
  • Depresie
Consumul de ulei de floarea soarelui nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Proteina din mazare este o proteina completa, contine toti amino acizii esentiali si are un continut ridicat in special de aminoacizii cu catena ramificata precum arginina, lizina si fenilalanina. 

Proteina din mazare are o rata de asimilare de 98%, este bine tolerata de sistemul digestiv si usor asimilata in tesutul muscular. 

Nu contine gluten. 

Valori nutritionale/100g proteina de mazare pudra:
  • Energie: 1663Kj/ 393.5Kcal
  • Grasimi: 6.97g din care saturate 3.59g
  • Carbohidrati: 3.32g din care zaharuri 0.1g
  • Proteine: 78.89g
  • Fibre: 1.0g
  • Saruri: <0.937g

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul in exces de mazare poate duce la acumularea acidului uric in organism, factor care poate cauza guta.


Citeste mai mult

Functii: agent de ingrosare

 

Descriere:

Caragenanul este un polizaharid natural, fiind extras din alga Chondrus crispus,  muschi irlandez, specie de alge rosii creste din belsug de-a lungul coastelor stancoase a Atlanticului de Nord din America si Europa.

Este frecvent utilizat ca substanta de ingrosare si stabilizator in produse lactate, cum ar fi inghetata si alimentele procesate, inclusiv carnea pentru masa de pranz.
Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca substanta de ingrosare in procesul de imprimare a panzeturilor si pentru limpezirea berii sau a vinului.

Conform Codex Alimentarius, caragenanul poate fi folosit ca emulgator, substanta suport, stabilizator, agent de gelificare, agent de ingrosare, emulgator si umectant. In Codex Alimentarius are numarul E407 sau E406b – caragenan. Face parte din categoria E-urilor periculoase.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 407 – Caragenan.

 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de caragenan poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulenta)
  • Toxicitate la nivelul organelor
Consumul de caragenan nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

De stiut:
  • Caragenanii cu lant scurt (caragenan degradat) pot produce perforarea intestinului si nu sunt permisi in alimente.
  • La animalele de laborator (sobolani) produce cancer de colon, fiind imunosupresor.
  • Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind un laxativ cand se consuma in cantitati mari.
  • S-a demonstrat ca produce ulcer si cancer.
  • Nu se recomanda consumul frecvent.
  • Concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare in urma fermentarii de catre microflora intestinala (similar cu toate polizaharidele digerabile).  


Citeste mai mult

Sinonime: E425

Functii: emulgator, stabilizator si agent de ingrosare

 

Descriere:

Aditiv alimentar utilizat in produse lactate, fructe si legume procesate, preparate din carne, peste, cereale etc.
 
Cantitatea utilizata:  pana la 10g/kg. 
 
In Codex Alimentarius are numarul E425:
  • E 425(i) - Guma de konjak
  • E 425(ii) - Glucomanan de konjak. 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. 
 
Consumul exagerat produce balonare si flatulenta.
 
Conform Ordinului nr. 656/2003 pentru interzicerea introducerii pe piata si a importului de jeleuri continand aditivul alimentar E 425 Konjac:
  • Introducerea pe piata de jeleuri, inclusiv minijeleuri, care contin aditivul alimentar E 425 Konjac: (i) guma de Konjac; (ii) glucomanan de Konjac, este interzisa.
  • La fabricarea jeleurilor, inclusiv a minijeleurilor, utilizarea aditivului alimentar E 425 Konjac: (i) guma de Konjac; (ii) glucomanan de Konjac este interzisa.
  • Importul de jeleuri, inclusiv de minijeleuri, care contin aditivul alimentar E 425 Konjac: (i) guma de Konjac; (ii) glucomanan de Konjac, este interzis.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:

Potrivit unui studiu aparut in jurnalul Nutrients, proteinele din cartofi ajuta la cresterea si mentinerea masei musculare.

Principalii constituenti ai cartofului sunt:
  • apa 74,68%
  • hidrati de carbon 22%
  • protide 1,88%
  • lipide 0,14%
  • saruri minerale 1,06%.
Cartofii contin:
  • Amidon
  • Vitamine: C, B1, B2, B6
  • fibre
  • protein
  • fier
  • calciu
  • microelemente
  • mult potasiu
  • glicoalcaloizi: solanina, ciaconina
Proprietatile cartofului
  • hranitor, foarte digest - mai ales copt in coaja lui
  • aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale
  • anti-ulceros
  • cicatrizant
Extractul (sucul crud) este un bun diuretic, un calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive si un eficient antispasmodic.


Indicatii de utilizare ale cartofului crud:
  • gastrite
  • ulcere gastrice si duodenale
  • dispepsii hepatism si litiaza biliara
  • constipatie
  • hemoroizi
  • scorbut


Date nutritionale (100 g):
Calorii                     78,50 kcal                                     Potasiu           60,00  
Apa                          79,41 %                                         Sodiu              3,00
Carbohidrati           17,60 %                                        Fosfor              58,00
Proteine                  1,80 %                                           Siliciu              2,00
Lipide                       0,10 %                                          Sulf                  35,00         
Saruri                       1,09 %                                          Fier                  1,00
                                                                                         Calciu             14,00      
Vitamina A               5 RE                                              Mangan           0,97
Vitamina B1            165,00 mcg                                 Arsenic             0,08
Vitamina B2             320,00 mcg                                 Mgneziu          5,00     
Niacina                     1,00 mg                                        Clor                 3,00
Vitamina C               15,00

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

In cantitati excesive cartoful provoaca dificultati digestive.

Cartoful nu este indicat persoanelor care sufera de: 

  • boli de rinichi - pentru ca este foarte bogat in potasiu
  • uremie 
  • nefrita 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Amidonul poate proveni din:
  • Cereale
  • Porumb
  • Grau
  • Orez
  • Fasole
  • Mazare
  • Cartofi
  • Tapioca
Conform Codex Alimentarius, amidonul se regaseste in grupa  06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Sulfiti - 50 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de amidon poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Probleme la nivel digestiv (flatulenta, balonare)
Consumul de amidon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Seminntele contin aproape de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele.

Beneficii semintelor de in:
  • protejeaza sistemul cardiovascular
  • previne formarea cheagurilor de sange in artere, ceea ce ajuta la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral si de boala vasculara periferica. 
  • stimuleaza digestia
  • previn osteoporoza
  • fac pielea mai frumoasa
 
Semintele de in sunt bogate in:
  • vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan
  • fibre - solubile si insolubile
  • fitochimicale, inclusiv mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi lignanii
  • acizi grasi Omega 3, esentiali pentru combaterea inflamatiilor. Semintele de in sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic. Uleiul din seminte de in este format in proportie de 50% din acid alfa-linolenic - de cinci ori mai mult decat uleiul de nuca sau canola, alte surse importante de acid alfa-linolenic.
(sursa: www.sfatulmedicului.ro)
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui sa evite semintele de in din cauza efectelor lor laxative.

Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu ar trebui sa consume seminte de in, ca si femeile care sufera de fibrom, endometrioza sau boala ovarului polichistic.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • molecule de proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator.
Au functia de a digera hrana, descompunand-o in fragmente atat de mici incat sa poata trece in sange prin porii minusculi ai intestinelor. De asemenea, au rol important in absorbtia nutrientilor din alimente si eliminarea reziduurilor nefolositoare din organism.

Este intalnit la toate organismele animale, vegetale si in microorganism sub denumirea de biocatalizatori.

Enzimele din organismal uman se impart in 2 categorii:
  • Enzime metabolice - Sunt enzimele din interiorul celulelor
  • Enzime digestive - sunt elementele-cheie in:
Enzimele se gasesc in:
  • fructele si legumele crude
  • laptele proaspat - nefiert, nepasteurizat
  • cerealele si semintele germinate
  • alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de enzime nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Concentratul din ardei rosu se obtine prin eliminarea apei din ridichi in timpul prelucrarii si apoi re-adaugarea apei in timpul reconstituirii. 

Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde; el contine o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare decat acesta.

Este unul dintre putinele alimente care contin licopen, o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata , sani, vezica urinara , pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.

Sursa bogata de:
  • fibre alimentare
  • vitamine A, C, E, K si B6
  • acid folic
  • potasiu

Beneficiile ardeiului iute:
•    stimulant
•    antiseptic (contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten)
•    regularizeaza curgerea sangelui
•    intareste inima, areterele si nervii.
•    determina arderea rapida a grasimilor din corp
•    sporeste apetitul
•    actioneaza ca un expectorant, astfel este util persoanelor care sufera de astm, bronsite cronice, sinuzite sau congestii datorate racelii sau gripei
•    bun coagulant
•    imbunatateste memoria
•    previne atacurile cardiace
•    face bine corzilor vocale
•    elimina starea de oboseala
•    are efect antiinflamator.

 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Majoritatea caloriilor continute de catre ardeiul rosu provin din zaharuri.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • planta cunoscuta si sub denumirea de fan grecesc
Schinduful este bogat in minerale, vitamine si alte substante, germenul de schinduf fiind considerat superaliment si se consuma crud drept condiment pentru salate, sosuri, pizza, paste sau supe.

Beneficii:
  • amelioreaza probleme digestive
  • ajuta la stimularea productiei de lapte (pentru gravide)
  • controleaza pofta de mancare
  • reduce valorile colesterolului
  • previne arsurile gastrice

 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Unele persoane pot sa aiba reactii alergice la schinduf.
Este contraindicat femeilor insarcinate deoarece planta contine compusi chimici care pot stimula contractiile si pot cauza anumite anomalii.
 


Citeste mai mult

Functii: colorant natural

 

Descriere:

Sfecla rosie stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenarea tesuturilor deoarece incurajeaza producerea de globule rosii.
Aceasta isi pastreaza proprietatile indiferent de modul de gatire.

Sfecla rosie contine  potasiu, acid folic (Vitamina B9), sodiu, calciu, glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) si vitamine (A, B, C si PP).
Actiuni:
  • Antioxidant
  • Antitumoral                                          
  • Scade tensiunea
  • Ajuta creierul
  • Contribuie la detoxifierea ficatului
  • Purifica sangele
 

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul excesiv de sfecla rosie/suc de sfecla rosie poate cauza paralizie temporara a corzilor vocale, dar si tulburari digestive (greaţa, varsaturi), hipocalcemie, hipotiroidism, hipovitaminoza A.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • extract din orz ce a fost transformat in malt 
Maltul de orz contine:
  • Vitaminele B2, B3, B6 si B12
  • Fier
  • Zinc
  • Calciu
  • Magneziu
  • Fosfor
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de malt orz nu este recomandat persoanelor care sufera de enteropatii cu intoleranta la gluten.

Consumul de orz nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 


Citeste mai mult

Sinonime: E172

Functii: colorant

 

Descriere:

Colorant galben, rosu sau negru artificial, mineral. 
Mineral natural, dar comercial facut din pudra de fier.
Utilizat numai pentru acoperire de suprafata.
  • E172(i) Oxid negru de fier,CI 77499
  • E172(ii) Oxid rosu de fier, CI 77491
  • E172(iii) Oxid galben de fier, CI 77492
In aceste combinatii fierul este prooxidant, are o biodisponibilitate scazuta, fiind toxic in cantitati mari.

Doza zilnica admisa: pana la 0,5 mg/kg corp.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E172 si face parte din categoria E-urilor suspecte.


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
  • Este toxic daca este consumat in doze mari.
  • Este interzis in Germania.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Extractul de drojdie este numele comun pentru diferite forme de produse de drojdie prelucrate, obtinute prin extragerea partilor celulei (indepartarea peretilor celulari).
 
  • Sunt utilizate ca aditivi alimentari, arome, nutrienti pentru mediile culturilor de bacterii. 
  • Sunt adesea folosite pentru a crea arome sarate sau gust de umami.
  • Pot fi gasite intr-o mare varietate de alimente ambalate, inclusiv mancaruri congelate, biscuiti, junk food, sosuri si multe altele.
  • Extractul de drojdie, in forma lichida, poate fi uscat pana la o pasta deschisa la culoare sau o pulbere uscata. 
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Da
Probleme la nivel endocrin:
Da
Neurotoxicitate:
Da
Ecotoxicologie:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Se considera ca extractul de drojdie contine acid glutamic sau glutamatul de sodiu (E621).
 
Acesta este produs printr-un ciclu de fermentatie acido-bazic si se gaseste doar in unele tipuri de drojdii, de obicei, cele crescute in scopul utilizarii in copturi. Se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparate: supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, inghetata, budinci, etc. 
 
Rolul lui este de a da impresia creierului ca acel aliment este foarte gustos.
 
Acid glutamic poate fi foarte nociv pentru organismul uman. Acesta poate duce la:
  • Pierderi de memorie
  • Aritmie 
  • Fibrilatie arteriala
  • Tahicardie (palpitatii) 
  • Incetinirea inimii 
  • Angina pectorala
  • Diaree 
  • Greata/ voma
  • Depresie 
  • Hiperactivitate
  • Reactii de furie 
  • Migrene
  • Vedere incetosata
  • Focalizare greoaie
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
  • 81 calorii
  • 0 grasimi
  • 22 de carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri)
  • 0 proteine
  • 0 minerale sau vitamine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Sulfiti - 20 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de glucoza poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.

Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.

11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
  • Poate contine urmatorii aditivi:
  • Silicat de calciu 15000 mg/kg
  • silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
  • carbonat de magneziu 15000 mg/kg
  • silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
  • fosfati 6600 mg/kg
  • dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
  • sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.


Citeste mai mult

Functii: agent de ingrosare, agent antiaglomerant, emulgator.

 

Descriere:

  • aditiv alimentar semisintetic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete la produse lactate, i dulciuri, creme, sosuri, snacksuri, inghetate, fructe si legume prelucrate, conservate, produse din carne, peste, oua, condimente, supe, ciorbe etc.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Metilceluloza este practic insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros.
Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale: balonare, constipatie, diareea.

Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Doza zilnica nu este limitata.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel).

Condimente – provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).

Produse de asezonare – amestecuri de ierburi si condimente ce contin sare si uneori usturoi, ce ofera savoare mancarii.

Caracteristici nutritionale:
  • Calorii (per lingura): piper negru – 5; busuioc uscat – 2; scortisoara – 6; pudra de usturoi – 9; oregano – 3; pudra chili – 6  
Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Polisorbati - 2000 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
  • Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
  • Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
  • Celuloză (E 460)
  • Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași (E 470a)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de condimente poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv
  • Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
  • Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Extractul de condimente se obtine prin macerarea unui grup de condimente in alcool etilic timp de o anumita perioada de timp.

Extractul de condimente este folosit pentru a da o aroma specifica produselor alimentare (carne, prajituri, copturi etc.)


Condimentele provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).

Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimentearome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Polisorbati - 2000 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
  • Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
  • Dioxid de sulf – sulfiti (E 220-228)
  • Celuloza (E 460)
  • Saruri de sodiu, potasiu si calciu ale acizilor grasi (E 470a)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de extract de condimente poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv
  • Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
  • Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de extract de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Verdino - Salam vegetal afumat"

9 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Verdino - Salam vegetal afumat"

Abonare Newsletter
Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani

Descarca GRATUIT
"Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani

Descarca GRATUIT
"Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani
Descarca GRATUIT
"Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016