de Laura Voica 28 Apr 2014
Tags:
Esti preocupat de cantitatile de mercur pe care le contin alimentele pe care le mananci? Daca mananci peste, atunci ar trebui sa fii. Acest lucru poate parea exagerat, dar este foarte important, deoarece mercurul poate provoca boli autoimune si alte probleme legate de sanatate. As dori sa facem putina lumina in aceasta problema si sa va ajut sa decideti ce sa mancati si cum sa va protejati de aceasta toxina de mediu. Unde se gaseste mercurul si ce este?
Mercurul este parte a unui grup de compusi numite metale grele. Exista metale grele "bune", cum ar fi fierul, cobaltul, cuprul, manganul, molibdenul si zincul. Acestea sunt benefice pentru sanatate, deoarece oamenii au nevoie de aceste metale pentru a functiona corespunzator. Insa, tine cont de faptul ca si acestea pot fi toxice consumate in exces.
Pe de alta parte, metale grele precum mercurul, plumbul si plutoniu sunt metale toxice "rele" si in timp, daca se acumuleaza in corp pot provoca boli grave. In continuare ne vom concentra pe mercur deoarece exista o multime de informatii, cu privire la daunele pe care le provoaca organismului si modul in care suntem expusi.
De unde provine mercurul?
Exista doua surse principale de mercur la care suntem expusi. In primul rand, mercurul este eliberat in aer de centralele electrice pe carbune si de vulcani. Dupa ce se stabileste in oceane si sol, ajungem sa-l consumam din peste sau din plantele sau animalele care cresc si traiesc in aceste locuri.
Pestii mari manca pestii mici, iar mercurul se acumuleaza, ceea ce inseamna ca in pestii mari exista o concentratie mai mare de mercur.
Iata lista cu pestii care contin cele mai mari concentratii de mercur si pe care ar trebui sa-i evitam:
Pesti cu nivel scazut de mercur
Pestii ansoa
Butterfish
Somn
Scoici de acvacultura
Crab
Languste / Raci
Merluciu
Hering
Macrou ( din Nordul Antlaticului, este cel care se gaseste cel mai des pe piata romaneasca)
Lumanarica
Stridie
Biban ( Ocean )
Cambula
Somon ( conservat )
Salmon ( proaspete )
Sardea
Scoici Saint-Jacques
Scrumbia de Dunare
Creveti
Pastrav ( apa dulce )
Peste alb
Pesti cu nivel moderat de mercur
Mananca sase portii sau mai putin pe luna:
Crap
Cod ( Alaska ) *
Homar
Mahi Mahi
Biban ( apa dulce )
Sablefish
Ton ( Conserve)
Pesti cu un nivel ridicat de mercur
Mananca trei portii sau mai putin pe luna:
Bluefish
Macrou ( din golful spaniol )
Ton ( Conserve Ton alb )
Ton ( galben)
Pesti cu cel mai mare nivel de mercur
Evita sa mananci:
Regele macrou (se afla in regiunea oceanului Atlantic si a Golfului Mexic)
Istioforidele sau pesti cu cioc, marlinii
Pestele pion rosu
Rechin
Peste spada
Cealalta sursa principala de poluare cu mercur o reprezinta vaporii eliberati de plombele de argint. Acest lucru este oarecum controversat, insa exista suficiente dovezi care sugereaza ca aceasta este o problema reala, si a fi bine sa inlocuiti plombele pe care le aveti de acest gen cu altele.
Exista, de asemenea, si alte locuri in care puteti fi expusi la mercur, cum ar fi in conservantul unor vaccinuri si termometrele vechi. Dar pestele si plombele de argint sunt cea mai mare problema.
Cum se acumuleaza mercurul in organism si de ce este daunator?
Corpul a fost creat cu mai multe sisteme de detoxifiere, asadar acesta este capabil sa elimine si mercurul. Unul dintre aceste sisteme, este numit sistemul glutation, este foarte activ in ficat si, de asemenea, in toate celulele corpului.
Daca corpul este expus la o cantitate foarte mare de mercur, acesta poate cauza daune sistemului nervos, tiroidei, sistemului imunitar ( boli autoimune, de exemplu ), si poate provoca stres oxidativ tuturor celulelor din corp. Acest lucru inseamna, pur si simplu, ca organismul ramane fara antioxidantii de care are nevoie pentru a se proteja, rezultand radicalii liberi creati de mercur, care apoi pot deteriora tesuturile.
Pentru a proteja celulele si tesuturile, este foarte important sa pastrati sistemul de detoxifiere al ficatului in forma prin consumul de fructe si legume bogate in antioxidanti.
Ce puteti face pentru a ajuta organismul sa elimine cantitatea de mercur stocata?
Deja stim ca cele mai mari cantitati de mercur ingerat in corp provine de la fructe de mare si pesti, motiv pentru care as recomanda reducerea consumului de peste la 1-2 ori pe saptamana din lista de mai sus in conditii de siguranta. Puteti inlocui pestele cu plante bogatein omega 3, cum ar fi canepa, in si chia.
De asemenea, exista anumite alimente care, atunci cand sunt consumate cu peste, va ajuta de fapt, sa eliminati mercurul din organism. Acestea includ nuci de Brazilia, seminte de dovleac, coriandru, usturoi, Chlorella si curcuma, care toate contin agenti de chelare care elimina mercurul din intestin si tesuturi in conditii de siguranta.
Va recomand, de asemenea, includerea fructelor si legumelor foarte colorate in alimentatie. Fructe de padure, rodii, rosii, prune si grapefruit roz / rosu ofera flavonoide, care protejeaza organismul de daunele pe care le poate provoca mercurul iar antioxidantii ajuta functia hepatica.
Si nu uita de crucifere si Allium legume, cum ar fi:
Spune-ne opinia ta despre
"Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur"
Spune-ne opinia ta despre
"Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]
Factori care predispun la decompensarea tiroidei
Intrebarile care staruie in minte fiecaruia dintre noi sunt: putem sa evitam aparitia bolilor de tiroida? Si daca da, in ce fel? [detalii]
3 motive sa renunti definitiv la carne
Incerci sa mananci mai sanatos si vrei sa renunti si la carne, insa nu stii daca este cea mai buna decizie? In acest articol vom comenta 3 dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui sa nu mai folosesti carnea in alimentatia de zi cu zi. [detalii]