de Alege Sanatos 14 Sep 2018
Tags:
Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului si poate fi acuta sau cronica. Este cauzata adesea de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori, dar pot exista si alte motive pentru care apare.
Infectia mucoasei stomacului cu Helicobacter Pylori, despre care poti citi mai multe aici, poate duce la gastrita sau ulcer. Ambele tipuri de gastrita (acuta si cronica) pot avea aceasta infectie drept cauza.
Infectia cu H. Pylori nu prezinta intotdeauna simptome, asa ca pacientul afla de ea abia dupa ce a fost diagnosticat cu gastrita. Simptomele apar atunci cand bacteria a produs deja leziuni la nivelul stomacului si se manifesta sub forma de dureri abdominale, balonare, greata, arsuri la stomac, pierderea poftei de mancare. Netratata, infectia cu Helicobacter Pylori poate duce la ulcer peptic si, la unii pacienti, la cancer de stomac.
Gastrita poate avea insa si alte cauze. Gastrita acuta poate fi cauzata de excesul de alcool, de administrarea prelungita a unor medicamente care contin aspirina sau a antiinflamatoarelor nesteroidiene. Alte cauze pot fi stresul, refluxul de bila, infectiile bacteriene sau virale.
Cum recunosti semnele gastritei?
Pacientul poate sa sufere de gastrita severa si sa nu prezinte niciun simptom. Cand simptomele exista, ele se manifesta ca dureri abdominale sau doar disconfort la nivelul abdomenului, balonare, greata, varsaturi, eructatie (ragait), senzatie de preaplin care apare devreme in timpul meselor.
In ce consta tratamentul?
Tratamentul este stabilit de catre medic, dupa realizarea unor teste, in functie de cauza aparitiei gastritei. In cazul infectiei cu bacteria Helicobacter Pylori, se administreaza antibiotice. In tratamentul gastritei sunt utilizate si medicamente care reduc productia de acid din stomac, dar este important si sa fie eliminati si diversi factori care favorizeaza boala (anumite medicamente, bauturile alcoolice, cafeaua, condimentele picante, alimentele fierbinti, prajelile, dulciurile).
Sursa foto: Shutterstock.com
Spune-ne opinia ta despre
"De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
5 simptome care trebuie sa te trimita la medic de urgenta
Suntem obisnuiti ca de multe ori sa ignoram semnele de sanatate pe care le avem, pe motiv ca fie nu este prea grav, fie pentru ca ne este frica sa mergem la medic. Insa preventia este extrem de importanta si cu cat mergi mai repede, cu atat sunt sansele sa rezolvi mai usor problema medicala. [detalii]
Cum poti sa iti cureti ficatul cu ajutorul ceaiului de anghinare
Pentru ca ficatul este un organism extrem de important care se ocupa cu detoxifierea organismului, dar si de metabolism, acesta poate cumula toxine in exces, lucru care ne poate afecta sanatatea. [detalii]
3 ceaiuri pentru intarirea imunitatii la inceput de toamna
Toamna aduce schimbari in privinta temperaturilor, care sunt mai scazute, si astfel ne pot afecta, din pacate sanatatea. Insa poti introduce in alimentatia zilnica si consumul de ceaiuri naturale, si astfel te vei bucura in continuare de o imunitate ridicata. [detalii]
Durerea de cap: 7 cauze posibile
Poate una dintre cele mai comune probleme de sanatate este durerea de cap. Toata lumea a experimentat-o cel putin de cateva ori in viata, iar intensitatea ei poate sa varieze de la o persoana la alta. [detalii]
3 seminte care pot sa regleze glicemia
Din pacate multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale glicemiei, din cauza cantitatii de zahar din sange. [detalii]