Microbii - intre adevar si mit
de AlegeSanatos.ro 24 Aug 2012
Tags: microbi infectii bacteriene boli infectioase antibiotice febra raceala gripa sistem imunitar
Microbii sunt recunoscuti pentru modul in care s-au adaptat conditiilor de mediu si actiunii noilor medicamente, gasind mereu noi strategii pentru a ne contamina.
Acestia au evoluat pana la stadiul in care este imposibil sa-i evitam pe deplin: pot fi inhalati, ingerati, transmisi prin fluide, absorbiti prin piele, transmisi prin muscaturile sau zgarieturile provenite de la insecte sau animale. Practic, sunt peste tot.
De asemenea, sunt responsabili pentru multe dintre simptomele de care suferim la un moment dat (dar care sunt combatute de sistemul nostru imunitar), cat si pentru o gama larga de afectiuni infectioase, care necesita tratament medicamentos.
Cele mai populare 5 mituri legate de infectiile bacteriene
-
Urmez tratament pentru o infectie bacteriana. Din moment ce am observat ca ma simt mai bine, pot sa renunt la antibiotice.
Antibioticele isi fac efectul in timp, in functie de tip, concentratie si afectiunea pe care o combat, motiv pentru care trebuie respectata perioada de tratament prescrisa. In caz contrar, exista multe sanse ca vindecarea sa fie una superficiala si infectia sa revina.
-
Antibioticele ma ajuta sa scap de raceala sau gripa.
Mare parte a cazurilor de tuse, dureri de urechi si de gat, cat si a racelilor si gripelor sunt provocate de virusuri. Cum antibioticele lupta impotriva bacteriilor si nu au efect impotriva virusurilor, nu ar exista motiv pentru care sa incepi un astfel de tratament.
-
Atata timp cat febra este mica nu exista motiv de ingrijorare.
Indiferent de temperatura la care ajunge corpul tau, febra reprezinta un semnal de alarma care nu trebuie ignorat. Prezenta acesteia inseamna ca organismul se lupta cu o infectie, motiv pentru care este necesar un consult de specialitate.
-
Animalele de casa nu pot dezvolta boli infectioase.
Acestea sunt purtatoare de microbi, putandu-se contamina cu diverse bacterii, paraziti si virusuri. Trebuie astfel sa te speli mereu pe maini dupa ce te-ai jucat cu animalutul tau, chiar si dupa ce i-ai atins jucariile sau locul in care doarme, si cu atat mai mult dupa ce i-ai pregatit de mancare.
-
Produsele organice nu contin/contin foarte putini microbi.
Indiferent daca alimentele consumate sunt organice sau nu, spalarea lor temeinica (si de la caz la caz, gatirea lor) este imperios necesara. Toate fructele si legumele pot contine microbi mai mult sau mai putin periculosi.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
de AlegeSanatos.ro 08 Iun 2022
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
de AlegeSanatos.ro 29 Mar 2022
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site