de Alege Sanatos 17 Nov 2015
Tags:
Potrivit unui studiu realizat la cererea Societatii Nationale de Medicina Familiei, in cazul unei infectii respiratorii, 6 din 10 romani apeleaza la pastile care amelioreaza simptomele racelii si gripei. 76% dintre romani aleg pentru ei si familiile lor sa consume mai multe legume si fructe proaspete pentru sporirea imunitatii. O treime aleg suplimentele, in acelasi scop.
De ce tin cont romanii cand aleg medicamente anti-raceala si gripa
In sezonul rece, multi romani incearca sa previna infectiile respiratorii prin remedii si solutii naturale. De exemplu, 7 din 10 incearca sa isi sporeasca imunitatea printr-o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult. La fel, 3 din 10 romani aleg sa tina bolile la distanta prin suplimente alimentare, arata un studiu national realizat de Ivox, la cererea Societatii Nationale de Medicina Familiei, pe un esantion de 3018 respondenti de peste 18 ani, in perioada 7-14 septembrie 2015.
Atunci cand nu sunt ocoliti de viroze, 63% dintre romani apeleaza la pastile impotriva racelii si gripei, in combinatie cu ceaiuri calde. 4 din 10 respondenti au declarat ca prefera medicamente sub forma de pastile, iar 3 din 10 - plicuri pulbere solubila.
Atunci cand aleg un astfel de tratament, majoritatea opteaza pentru combinatii intre mai multe substante active (74%), marci cunoscute (66%), in care pot avea incredere. Cei mai multi (72%) nu apeleaza la antibiotice atunci cand sunt raciti.
Doar 4 din 10 romani merg la medicul de familie, si asta doar in cazul in care simptomele racelii sau gripei nu cedeaza. De asemenea, doar 3 din 10 parinti merg cu copilul la medic de la primele simptome de boala, mai arata studiul.
Combinatiile de substante active, eficace in tratarea virozelor
Analizand rezultatele studiului, Dr. Ileana Efrim, medic de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, apreciaza ca:
„Romanii au inceput sa isi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: cauta informatii din surse de incredere si nu mai apeleaza la antibiotice la primele semne de raceala si gripa. Dupa cum am punctat in nenumarate randuri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratarii racelii si gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infectiilor bacteriene. In schimb, combinatiile de substante active pot fi eficace in tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii in gat, congestiei nazale sau a sinusurilor”.
Diferenta dintre raceala si gripa
Desi, la prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare are particularitati care le diferentiaza, astfel incat pacientul poate lua din timp masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor.
Principala diferenta dintre raceala si gripa este aceea ca raceala are o durata mai scurta si este mai putin agresiva decat gripa, care are o manifestare mai lunga si poate afecta sever organismul.
- Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si dureri in gat, urmate de cresterea consistenta a mucozitatii nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid. Raceala are o evolutie limitata in timp.
- Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra inalta (39-40°C), frisoane, stare generala de rau si dureri puternice de cap, ochi si muschi, tuse seaca ce poate persista mult dupa trecerea episodului acut (simptome mult mai severe). Durata gripei este mai mare si se poate complica la copii, varstnici si bolnavii cronici (afectiuni cardiace, diabetici, astm bronsic etc.)
- In cazul suspiciunii de gripa, daca simptomele se prelungesc ca durata, nu scad in intensitate sau chiar se agraveaza, pacientii trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a-si trata corespunzator afectiunea acuta;
- Pentru calmarea simptomelor de debut, sunt recomandate pastilele care au la baza combinatii de substante active;
- Antibioticele sunt interzise la debutul infectiilor respiratorii de sezon. Ele vor fi prescrise doar de medicul de familie, atunci cand este cazul (complicatii, evolutie grava de la debut, bolnavi cronici).
- Hidratarea corespunzatoare (ceaiuri calde) si o alimentatie usoara bazata pe legume si fructe sustin procesul de vindecare in cazul infectiilor respiratorii.
„In caz de raceala si gripa, pe langa tratamentul simptomelor, care poate fi achizitionat fara prescriptie medicala, recomandarea noastra este sa va hidratati corespunzator, sa consumati multe fructe si legume, sa nu faceti excese si sa va odihniti suficient. In cazul in care apelati la antitermice si antialgice, recomandarea noastra este sa cititi prospectul cu atentie si sa respectati dozele inscrise pe ambalaj”, a adaugat Dr. Marina Pircalabu, medic de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei.
Sursa: snmf.ro
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: Cum se protejeaza romanii de raceala si gripa"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa folosesti tinctura de rasina pentru a calma gatul
Daca esti gripat, racit si ai o tuse urata, nu trebuie musai sa apelezi la pastile. Tinctura de rasina este minunata si are efecte pozitive in calmarea iritatiilor si inflamatiilor gatului. [detalii]
4 cauze principale ale aparitiei acneei
Acneea este o afectiune a pielii care afecteaza multe persoane, atat adolescenti, cat si adulti. Cauzele aparitiei acesteia sunt variate, iar in acest articol vom discuta despre patru dintre cele mai frecvente. [detalii]
Simptomele esofagului Barrett: cum poti depista aceasta afectiune la timp
Esofagul Barrett este o problema de sanatate manifestata printr-un proces ce presupune inlocuirea celulelor care captusesc esofagul inferior cu un tip de celule asemanatoare celor care se regasesc la nivelul intestinului, fiind de altfel o complicatie a refluxului gastroesofagian cronic. [detalii]
Cum sa tratezi aftele in mod natural. 5 metode eficiente
Aftele sunt ulceratii dureroase care apar de obicei in cavitatea bucala si desi nu sunt inestetice, pentru ca nu se vad, sunt destul de suparatoare si dureroase. [detalii]
5 remedii naturale pentru reducerea durerilor menstruale
Durerile sunt normale in perioada menstruatiei si apar cam la toate femeile. Intensitatea lor poate varia, uneori insa este atat de intensa incat nu iti poti continua activitatile zilei. [detalii]