La ce trebuie sa fii atent atunci cand citesti eticheta unui produs cosmetic
de Alege Sanatos 15 Mar 2022
Tags: ingrediente cosmetice ingrediente eco ingrediente bio eticheta eticheta de produs ingrediente organice
Rafturile magazinelor sunt pline de produse cosmetice si de ingrijire personala si devine din ce in ce mai greu sa facem o alegere. De cele mai multe ori suntem atrasi de ambalajele frumoase, fara sa stim ca produsul in sine poate sa contina ingrediente care pot fi sensibilizante si iritante sau ingrediente care pot fi chiar daunatoare. Astfel o prezentare eleganta si combinatia ingenioasa de cuvinte de pe eticheta ne pot face sa credem ca produsul este ceva ce nu este de fapt.
Recomandarea generala ar fi sa optam totusi pentru produse cu ingrediente naturale, organice si ecologice, dar si aici putem fi usor mintiti. De exemplu, o crema poate sa aiba o denumire si o descriere care sa evidentieze prezenta anumitor ingrediente bune, dar in realitate cantitatea lor nu este suficient de mare pentru ca ingredientul sa aiba efectul promovat, in schimb eticheta “suna” foarte atractiv. Unele produse mentioneaza pe eticheta cuvinte precum „natural” sau „organic” pentru a da impresia ca produsul este fabricat in intregime din ingrediente naturale sau organice, cand in realitate lucrurile stau diferit.
Solutia este sa inveti sa citesti corect eticheta unui produs!
Lista de ingrediente INCI
INCI este abrevierea de la “International nomenclature of cosmetic ingredients” – Nomenclatorul international de ingrediente cosmetice. Denumirile ingredientelor de pe eticheta unui produs sunt luate din acest nomenclator.
Ingredientele vegetale sunt listate cu numele lor latine si un nume comun intre paranteze, de exemplu Rosmarinus officinalis (rozmarin) Oil = ulei esential de rozmarin.
In acelasi timp, exista ingrediente derivate din produse naturale, dar care au denumiri ce te pot duce cu gandul la compusi chimic, de exemplu:
- Cetyl alcohol/cetearyl alcohol: alcool gras care ajuta la stibilizarea emulsiei si are efect hidratant. Nu usuca la fel ca alcoolul pur (etanol).
- Sorbitan olivate: ingredient derivat din sorbitol (alcool zaharic gasit si in guma de mestecat) si ulei de masline.
- Potassium sorbate: sarea de potasiu a acidului sorbic natural, are proprietati de de conservant – protejeaza produsele de deterioarare.
Ordinea ingredientelor de pe eticheta
Ordinea in care ingredientele sunt listate pe eticheta nu este la intamplare, acestea fiind listate in ordine descrescatoare de la cea mai mare cantitate la cea mai mica cantitate folosita in produs (cu exceptia ingredientelor prezente la o concentratie mai mica de 1%; acestea pot fi listate in orice ordine). Asta inseamna ca, daca un ingredient cu adevarat excelent este listat in partea de jos, nu vei obtine prea multe beneficii de pe urma acestuia. In acelasi timp, daca in top 3 ingrediente intra alcoolul sau parfumul, ar fi bine sa alegi un alt produs, mai ales daca ai o piele sensibila.
Alergenii
Alergenii sunt mentionati de obicei la sfarsitul listei de ingrediente. In mod normal, acestia intra in componenta uleiurilor esentiale naturale sau a parfumurilor sintetice. In baza de date INCI gasim 26 de alergeni, printre care geraniol, limonen si linalool.
Lista de ingrediente prescurtata
In cazul in care intalniti un produs cu lista de ingrediente ce indica doar “ingredientele cheie” sau “ingredientele active”, asta nu inseamna ca produsul le contine doar pe acestea. Lista prescurtata de ingrediente este folosita mai mult in online, in realitate eticheta fizica a unui produs contine toate ingredientele folosite.
Atentie la produsele “organice”
Se intampla deseori sa cumparam un produs care mentioneaza pe ambalaj prezenta unui ingredient organic si acest fapt sa fie factorul decisiv pentru alegerea noastra.
Daca gasim un astfel de produs, recomandarea este sa verificam eticheta. Daca ingredientul organic se afla la coada listei de ingrediente, cel mai probabil cantitatea folosita in produs este sub 1%. De asemenea, faptul ca un produs contine un ingredient organic nu il face organic in totalitate.
Tipuri de simboluri de pe eticheta
Borcanul desfacut – Prezenta cifrelor/numerelor alaturi de litera M (6M, 12M, 24M) indica numarul de luni in care un produs poate fi folosit dupa deschidere. Daca depaseste acest numar, ar fi bine sa inlocuiesti produsul cu unul nou, deoarece ingredientele acestuia au expirat si pot face rau pielii.
Imaginea cu un iepure – indica un produs cruelty-free – netestat pe animale.
O clepsidra pe jumatate plina – se recomanda folosirea produsului pana la data expirarii, indiferent de numarul de luni ramase intre deschidere si expirare.
Tipuri de certificari
USDA organic: Certificare din Statele Unite pentru produsele organice
EcoCert – Certificare internationala, originara din Franta, pentru produsele organice alimentare si cosmetice
Cosmebio: Certificare din Franta pentru produsele cosmetice si de ingrijire personala de origine naturala si organica
Soil Association: Certificare din Marea Britanie pentru produsele cosmetice si de ingrijire personala de origine naturala si organica
Australian organic - Certificare din Australia pentru produsele organice
Natrue - Certificare din Belgia pentru produsele cosmetice si de ingrijire personala de origine naturala si organica
Vegan.org: Certificare din Statele Unite pentru produsele vegane
Vegan Society: Certificare din Marea Britanie pentru produsele vegane
Fairtrade: Certificare din Marea Britanie pentru produsele fairtrade – produse ce provin din parteneriate economice intre marile companii si micii producatori din tarile mai putin dezvoltate
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
5 trucuri simple si utile pentru cresterea rapida a parului
de Alege Sanatos 00 00 0000
In cazul in care ai vrut o schimbare si ti-ai tuns parul foarte scurt sau il aveai deteriorat si singura ta optiune a fost sa renunti la lungimea lui, si iti doresti sa il ai din nou lung, noi iti oferim cateva trucuri simple si utile prin care poti sa il faci sa creasca chiar si 2 cm pe luna! [detalii]
Sfaturi pentru intretinerea sprancenelor si pentru ingrijirea pielii din zona respectiva
de Alege Sanatos 31 Ian 2022
Chiar daca pare mai mult un element de cosmetica, intretinerea sprancenelor include si o practica ce tine de sanatate, mai ales pentru pielea din zona ochilor, o piele foarte sensibila si care trebuie tratata cu grija. Indiferent ca sprancenele tale arata putin ingrosate sau poate chiar neglijate, tot ce este nevoie e putina atentie suplimentara din cand in cand pentru a le oferi intretinerea de care au nevoie. [detalii]
Cum poti obtine un look plin de culoare
de Andreea Pestisan 30 Oct 2020
Cu totii avem momente cand ne simtim tristi, nemotivati sau fara energie, iar perioada pe care o traversam ne pune rabdarea la incercare. Ar fi minunat sa le putem alunga, pur si simplu, insa, atata vreme cat cauza persista, starile mai putin placute isi vor face aparitia. Totusi, nu este cazul sa disperam. Exista mici trucuri cu ajutorul carora ne putem imbunatati dispozitia. [detalii]
Cand trebuie sa folosesti sampoanele fara sulf
de Alege Sanatos 12 Aug 2020
Industria produselor de ingrijire personala este din ce in ce mai dezvoltata, astfel ca pe rafturile magazinelor asteapta sa fie cumparate tot felul de noutati in domeniu. Chiar daca au aparut de ceva timp pe piata, sampoanele fara sulf nu sunt prea populare. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site