de Alege Sanatos 17 Nov 2023
Tags:
Miscarea este esentiala pentru mentinerea unui stil de viata sanatos si activ. Cu toate acestea, dupa incheierea unei sesiuni de antrenament, indiferent ca este la sala de sport sau la exterior, este important sa ai grija de pielea ta pentru a evita iritatiile sau aparitia acneei corporale. Iata care sunt cateva dintre cele mai bune practici pentru ingrijirea pielii dupa ce ai facut sport.
1. Mergi direct la dus
Primul pas dupa o sesiune de exercitii este sa-ti cureti pielea. Transpiratia poate obtura porii si poate provoca eruptii cutanate si iritatii, asa ca este esential sa o indepartezi eficient, fara a afecta totusi bariera de protectie a pielii. Asadar, foloseste un gel de dus delicat si chiar un scrub pentru corp, pentru a te asigura ca indepartezi si celulele moarte. Pentru ten foloseste o solutie de curatare blanda, dar eficinta, pentru a elimina transpiratia si orice alte impuritati.
2. Hidrateaza pielea in mod adecvat
Dupa curatare, este important sa-ti hidratezi pielea. Transpiratia poate deshidrata pielea, asa ca este esential sa ai grija de bariera de protectie a pielii. Opteaza pentru o crema hidratanta usoara si non-comedogenica. De asemenea, poti opta pentru creme cu extract de arnica, o planta recunoscuta pentru efectul antiinflamator, care va face bine muschilor obositi dupa sesiunea de antrenament. Asigura-te ca aplici crema pe o piele curata si usor umeda pentru o mai buna hidratare.
3. Evita sa stai prea mult cu hainele umede pe tine
Daca hainele tale sunt umede din cauza transpiratiei, dupa ce ti-ai terminat antrenamentul schimba-le rapid. Hainele umede pot cauza eruptii cutanate si iritatii. In plus umiditatea favorizeza dezvoltarea bacteriilor la suprafata pielii, ceea ce inseamna ca te predispui la aparitia acneei corporale. Dupa ce ti-ai facut dus si te-ai dat cu crema, poarta haine din bumbac care permit pielii sa respire.
4. Bea mai multa apa
Dupa fiecare antrenament, asigura-te ca bei suficienta apa pentru a mentine pielea hidratata din interior. Apa este esentiala pentru o piele sanatoasa si stralucitoare. De asemenea, contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
5. Aplica crema de protectie solara
Daca faci antrenamente in aer liber, este foarte important sa folosesti crema de protectie solara. Ea trebuie reaplicata dupa ce ai facut dus, daca vei continua sa petreci timp afara pe parcursul zilei. Razele UV ale soarelui pot dauna pielii, chiar si intr-o zi rece de toamna sau iarna. Opteaza pentru o crema de protectie solara cu spectru larg si cu un SPF de minim 30 pentru a-ti proteja pielea.
6. Acorda atentie zonelor sensibile
Daca ai zone in care stii ca pielea ta este mai sensibila, acorda-le o atentie deosebita dupa antrenament. Transpiratia poate provoca iritatii suplimentare, asa ca foloseste produse concepute pentru pielea sensibila si evita-le pe cele parfumate sau care contin ingrediente ce iti pot agrava starea.
7. Foloseste produse calmante
Daca pielea ta este predispusa la inflamatii sau roseata dupa ce faci sport, ia in considerare utilizarea unor produse cu extracte de plante calmante. Mastile cu aloe vera pot fi utile daca transpiratia iti irita tenul, iar cremele cu extract de musetel sau galbenele sunt bune pentru iritatiile din zona inghinala, de exemplu. Aceste produse pot ajuta la reducerea disconfortului si la calmarea pielii.
8. Asculta-ti corpul
Fiecare persoana are o piele diferita, asa ca este esential sa asculti corpul. Daca observi reactii neplacute atunci cand folosesti anumite produse sau daca pielea ta devine iritata, ajusteaza-ti rutina corespunzator. Cheia este sa gasesti ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tipul tau de piele.
Asadar, ingrijirea pielii dupa ce faci sport este esentiala pentru evitarea iritatiilor si pentru sanatatea tegumentului. Urmand aceste sfaturi simple, poti fi sigur ca pielea ta ramane frumoasa si stralucitoare, indiferent cat de mult transpiri in timpul antrenamentului.
Sursa foto: Pexels.com
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa iti ingrijesti pielea dupa ce faci sport"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Anorexia: cum o recunosti la timp si ce masuri poti lua?
Anorexia este o tulburare de alimentatie care poate aparea la orice varsta si poate duce la o degradare rapida a starii de sanatate fizice si emotionale. Studiile arata ca anorexia este mai frecvent intalnita la adolescenti si tineri adulti, iar incidenta sa a crescut in ultimii ani, indeosebi in randul femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani [1]. De multe ori, anorexia poate fi dificil de recunoscut la timp, ceea ce poate duce la complicatii severe. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta tulburare si ce poti face daca te confrunti cu simptomele sale sau le observi la o persoana draga. [detalii]
Top 5 cele mai comune afectiuni ale pielii: cum le poti ameliora si ce solutii ai la indemana
Afectiunile pielii sunt comune si ne pot afecta intr-o mica sau mai mare masura, in functie de gravitatea lor. Acneea aparuta din cauza tulburarilor hormonale sau a unor bacterii, cicatricile cauzate de rani sau celulita cu care se lupta majoritatea femeilor, sunt afectiuni care nu se pot vindeca complet, insa se pot ameliora cu ajutorul unui medicul dermatolog sau chiar in propriul camin. [detalii]
8 cauze posibile ale ochilor rosii
Inrosirea ochilor semnaleaza, intotdeauna, o problema de sanatate. Unele dintre acestea pot fi simplu de remediat, in timp ce altele impun asistenta specializata. In acest articol vom discuta despre factorii care pot determina inrosirea ochilor si despre implicatiile pentru starea de sanatate generala a organismului. [detalii]
5 obiceiuri sanatoase pentru a avea un par puternic
Un par sanatos si corect ingrijit are un impact puternic asupra fizicului si nu numai. O podoaba capilara sanatoasa indica si faptul ca intregul organism este intr-o stare optima. De-a lungul timpului, firul de par isi schimba textura din cauza factorilor externi, cum ar fi poluarea, frigul sau praful. In egala masura contribuie si unele obiceiuri facute involuntar, care duc la distrugerea lenta a podoabei capilare. [detalii]
Echipamentele stomatologice performante inseamna pacienti multumiti
Stomatologia, mai mult ca oricare alta ramura medicala, depinde de calitatea instrumentelor, materialelor si tehnicii. Echipamentele dintr-un cabinet stomatologic ofera medicului posibilitatea sa abordeze o paleta complexa de patologii, astfel incat pacientii sa aiba beneficiul unor tratamente cu rezultate bune si foarte bune. [detalii]