Tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar
de Andreea Pestisan 17 Ian 2020
Tags: aparat dentar aparat dentar fix aparat dentar mobil
Aparatul dentar este cea mai buna metoda medicala de indreptare a dintilor strambi sau de apropiere a celor departati. “Inventia” este deja foarte bine cunoscuta si din ce in ce mai multe persoane apeleaza la aceasta. In popor circula insa foarte multe mituri despre procedura, iar o mare parte dintre oameni aleg sa renunte la idee inainte de a se informa corespunzator.
Daca si tu ai nevoie de aparat dentar, sau pur si simplu nu iti place forma dintilor tai si te-ai hotarat sa faci ceva in acest sens, iata ce trebuie sa stii inainte de a-ti pune aparatul:
1. Iti poti pune aparat dentar la orice varsta
Indiferent de varsta pe care o ai, poti apela la aparat dentar. Incepand cu varsta de 6-7 ani, oricine isi poate pune aparat dentar. Mentionam aici ca exceptie fac persoanele care au paradontoza intr-un stadiu avansat.
2. Exista mai multe tipuri de aparate dentare
Aparatul dentar poate fi de doua feluri: aparat dentar fix, care se lipeste pe dinti, sau aparat dentar mobil, pe care il poti purta doar in anumite momente ale zilei.
Primul dintre acestea este mai des utilizat, pentru ca are o acuratete mai mare fata de cel mobil.
Daca alegi sa iti pui un aparat dentar fix, trebuie sa stii ca si acestea sunt de mai multe tipuri, in functie de materialul din care sunt confectionate: metalice, din aur sau ceramice. De asemenea, bracketurile pot fi lipite atat in fata, cat si in spatele dintilor.
3. Trebuie sa ai mai multa grija la ce mananci
Aparatul dentar fix este compus din: brackt-uri -care se lipesc pe dinti si arcurile -sarmele care fac legatura dintre arcuri.
Dupa ce ti-ai pun un aparat dentar fix trebuie sa fii mai atent la ce mananci. Alimentere dure sau lipicioase pot desprinde bracket-urile de pe dinti.
4. Igiena dentara trebuie sporita
Daca obisnuiai sa aloci un anumit timp igienei tale orale, acum trebuie sa il dublezi. Trebuie sa te speli pe dinti dupa fiecare masa si sa folosesti neaparat ata dentara, pentru a indeparta resturile de mancare care vor ramane blocate intre bracketuri.
5. Vei simti disconfort dupa procedura
Trebuie sa stii ca dupa ce ti-ai pus aparat dentar vei simti o usoara durere a dintilor, care poate dura pana la cateva zile. Acesta este procesul natural, pentru ca dintii vor fi pusi sub o presiune cu care nu erau obisnuiti. Nu te speria insa, disconfortul va disparea rapid si poti folosi o solutie de gura cu apa sarata pentru a calma durerea.
6. Bracketii se pot desprinde
Chiar daca avem grija ca alimentele pe care le mancam sa fie moi si usor de mestecat, exista posibilitatea ca bracketii sa se desprinda. Uneori nu realizam cat de dure pot fi anumite elemente sau pur si simplu unele obiceiuri, precum roaderea pixurilor sau a unghiilor. Daca ti s-a intamplat acest lucru, apeleaza imediat la doctorul ortodont.
7. Trebuie sa mergi mai des la medic
Odata montat aparatul dentar, trebuie sa ii faci mai multe vizite dentistului tau. In functie de cat de strambi sunt dintii si de stadiul in care se afla procedura, medicul stie cat de des te va programa la control. De asemenea, elasticele si arcurile trebuie schimbate la o anumita perioada.
8. Timpul purtarii aparatului dentar variaza
In functie de cat de cat strambi sunt dintii, dar si de structura osoasa, procedura poate dura chiar si cativa ani. Unii dinti pot fi mai mobili decat ceilalti, de aceea doctorul nu iti poate spune cu precizie cat va trebui sa poti aparatul.
9. Va trebui sa porti gutiera la finalul procedurii
Indiferent de cat timp au nevoie dintii tai pentru a se indrepta, rezultatul trebuie mentinut prin purtarea unei gutiere. Chiar daca dintii au ajuns in pozitia dorita, ei au nevoie de un mic ajutor pentru a se fixa in pozitia respectiva.
Purtarea unui aparat dentar poate fi indelungata, insa are efecte uimitoare. Dintii tai vor fi mai drepti si vei putea sa razi fara teama.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Top 5 cele mai comune afectiuni ale pielii: cum le poti ameliora si ce solutii ai la indemana
de Alege Sanatos 20 Sep 2023
Afectiunile pielii sunt comune si ne pot afecta intr-o mica sau mai mare masura, in functie de gravitatea lor. Acneea aparuta din cauza tulburarilor hormonale sau a unor bacterii, cicatricile cauzate de rani sau celulita cu care se lupta majoritatea femeilor, sunt afectiuni care nu se pot vindeca complet, insa se pot ameliora cu ajutorul unui medicul dermatolog sau chiar in propriul camin. [detalii]
8 cauze posibile ale ochilor rosii
de Raluca Garbea 23 Nov 2022
Inrosirea ochilor semnaleaza, intotdeauna, o problema de sanatate. Unele dintre acestea pot fi simplu de remediat, in timp ce altele impun asistenta specializata. In acest articol vom discuta despre factorii care pot determina inrosirea ochilor si despre implicatiile pentru starea de sanatate generala a organismului.
[detalii]
5 obiceiuri sanatoase pentru a avea un par puternic
de Alege Sanatos 00 00 0000
Un par sanatos si corect ingrijit are un impact puternic asupra fizicului si nu numai. O podoaba capilara sanatoasa indica si faptul ca intregul organism este intr-o stare optima. De-a lungul timpului, firul de par isi schimba textura din cauza factorilor externi, cum ar fi poluarea, frigul sau praful. In egala masura contribuie si unele obiceiuri facute involuntar, care duc la distrugerea lenta a podoabei capilare. [detalii]
Echipamentele stomatologice performante inseamna pacienti multumiti
de Alege Sanatos 26 Aug 2022
Stomatologia, mai mult ca oricare alta ramura medicala, depinde de calitatea instrumentelor, materialelor si tehnicii. Echipamentele dintr-un cabinet stomatologic ofera medicului posibilitatea sa abordeze o paleta complexa de patologii, astfel incat pacientii sa aiba beneficiul unor tratamente cu rezultate bune si foarte bune.
[detalii]
Cum ne ingrijim tenul inainte de culcare
de Laura Galescu 27 Ian 2020
O rutina corespunzatoare seara, inainte de culcare, este vitala pentru pastrarea unui ten hidratat, curat si plin de vitalitate. Indiferent de varsta, nu sari niciodata peste acest proces de ingrijire! [detalii]