Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei
de Andreea Pestisan 07 Nov 2017
Tags: sanatate femei alimente menstruatie alimente menopauza
Anumite alimente sunt recomandate in diferitele etape fiziologice ale femeii, in timp ce altele trebuie evitate, tinandu-se cont de afectiuni intalnite cu precadere la femei: osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul.
O etapa fiziologica importanta a femeii, careia trebuie sa ii acordam atentie din punct de vedere alimentar, este perioada menstruala, cand deficitul de fier trebuie suplimentat exogen prin consumul de alimente bogate in acest mineral. Printre acestea se numara fasolea rosie, carnea de vita, caisele uscate sau branza tofu.
Femeile care doresc o sarcina, pot consuma produse care stimuleaza fertilitatea, precum rodiile, sucul de sfecla rosie. Sucul de sfecla rosie e un adjuvant nutritional pentru femeile care suporta un tratament pentru fecundare in vitro, deoarece imbunatateste circulatia sangelui, favorizand implantarea embrionului. Acesta are in continut resveratrol, un antioxidant benefic pentru prevenirea infertilitatii provocate de inaintarea in varsta.
De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata alimentatiei femeii in perioada de graviditate, cand necesarul de acid folic este crescut. Aceasta vitamina este esentiala pentru prevenirea defectelor de tub neural din perioada embrionara. Printre produsele bogate in acid folic se numara sparanghelul, protocalele, cerealele, lactatele, fasolea.
Perioada menopauzei impune o ajustare a regimului alimentar, cu suplimentarea produselor bogate in calciu, in primul rand pentru a mentine sanatatea osoasa. in aceasta perioada creste semnificativ riscul de osteoporoza, caracterizata de demineralizarea si fragilizarea osului. Alte surse bogate in acest mineral sunt lactatele, legumele crucifere sau cerealele fortificate.
De asemenea, sexul feminin este predispus la infectii ale tractului urinar, care pot fi prevenite prin consumul de merisoare, bogate in proantocianidinele. Acestea au rol antibacterian, deoarece nu permit bacteriilor sa se ataseze de tesuturile vezicii urinare.
E de preferat consumul fructelor oleaginoase, nucile, alunele, migdalele sau fisticul, bogate in acizi grasi mononesaturati. Acizii grasi mononesaturati au efect hipocolesterolemiant si participa la preventia bolilor cardiace. Totodata, aceastea au in continut proteine, minerale precum fosfor, cupru, seleniu, vitamina A si vitamina E. Ele pot fi consumate sub forma de gustari. Deoarece fructele oleaginoase au o incarcatura calorica ridicata, recomand doar o portie (un pumn pe zi) in prima parte a zilei.
Nota articol: 3.5 din 5 (4 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Reteta satioasa si gustoasa pentru cina
de Alege Sanatos 10 Sep 2024
O cina satioasa nu inseamna ca trebuie sa fie compusa neaparat din carne. Poti consuma ciuperci, care au la randul lor si proteine, dar si alte beneficii pentru sanatate. In plus, sunt foarte gustoase. [detalii]
De ce sa introduci boabele de hrisca in alimentatie
de Alege Sanatos 14 Aug 2024
Hrisca este o planta care produce seminte bune de consum. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, dar si alti nutrienti esentiali pentru sanatate si de aceea este bine sa o introduci mai des in alimentatie. [detalii]
Beneficii aronia: fructe bogate in antioxidanti
de Alege Sanatos 12 Aug 2024
Aronia, cunoscuta si sub numele de "aronia neagra" sau "aronia americana", are o bogata istorie. Aceste fructe unice, originare din America de Nord, sunt apreciate global pentru continutul lor de antioxidanti. Consumul regulat de aronia, sub forme variate, ofera beneficii semnificative. Acestea variaza de la intarirea sistemului imunitar, la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. [detalii]