de Alege Sanatos 22 Aug 2022
Tags:
Dieta fiecarei persoane trebuie sa fie echilibrata, insa cantitatea de alimente si scopul pentru care le consumam pot fi diferite. Spre exemplu, o dieta echilibrata pentru un sportiv de performanta va fi cu siguranta diferita de cea a unei persoane sedentare.
Inainte sa iti alcatuiesti dieta perfecta trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare dintre noi suntem diferiti si avem nevoi diferite. Asa ca este ideal sa iti cunosti bine organismul pentru a vedea de ce ai nevoie pentru a functiona in mod optim.
In orice caz, organismul nostru are nevoie de energie pentru a functiona, energie pe care o ia din alimentatie. Insa nu trebuie nici sa ii dam prea multa mancare, mai ales daca nu facem multa activitate fizica, pentru ca in acest fel ne vom ingrasa.
Alimentatia sanatoasa este componenta a unui stil de viata sanatos, alaturi de sanatatea fizica, mentala, o cantitate potrivita de somn, de aceea este important sa includa o gama cat mai variata de nutrimente.
Zilnic, o persoana trebuie sa consume in medie intre 2.000 si 3.500 kcal, valori care pot varia in functie de mai multi fac-tori: sex (barbatii au nevoie de un aport caloric mai mare ca cel al femeilor), varsta, activitate fizica etc.
Se recomanda ca dieta zilnica sa fie compusa din:
Lipide (grasimi)
Glucide (carbohidrati)
Proteine
Minerale
Vitamine
Pentru a va face o imagine de ansamblu, o masa principala trebuie sa fie compusa din:
glucide – 50-60%
proteine – 15-25%
lipide – 25-30%
Este foarte importanta sursa din care procuram toate aceste nutrimente, existand o mare varietate de alimente care contin lipide, glucide si proteine, insa care se recomanda a fi consumate cat mai rar cu putinta.
Ce alimente ar trebui sa contina dieta noastra pentru ca noi sa functionam optim in fiecare zi:
Lipidele (grasimile):
Trebuie sa le consumam in cantitatea de aproximativ 1 g/kilogram corp si nu trebuie excluse din dieta zilnica nici macar atunci cand vrem sa scadem in greutate.
Acestea indeplinesc o multitudine de roluri, incepand de la cel energetic
– furnizeaza mai multa energie decat proteinele si glucidele
– continuandu-se cu cel plastic, intrand in componenta membranelor celulare, imuno-protector etc.
Grasimile de origine animala (carnea de porc, slanina, untul etc.) sunt in cea mai mare parte grasimi saturate, pe care trebuie sa le evitam si sa le consumam in situatii exceptionale.
Insa la polul opus se afla grasimile din carnea de peste – grasimi polinesaturate – care sunt benefice organismului nostru si pot fi consumate de 2-3 ori pe saptamana.
Tot in categoria lipidelor „bune“ intra si lipidele vegetale pe care le putem procura prin intermediul semintelor, uleiurilor si fructelor oleaginoase: migdale, ulei de masline, avocado etc.
Proteinele: acestea reprezinta piatra de temelie a organismului nostru si trebuie sa le consumam in cantitatea de 1,5 grame/kilogram corp.
Se gasesc intr-o multitudine de alimente si este foarte usor sa le integram in dieta zilnica.
Iata cateva alimente ce ne sunt recomandate pentru a ne obtine doza zilnica de proteine:
-carnea − carnea de peste, pui, vita, curcan ; trebuie inclusa in mesele principale de 3 ori pe saptamana;
-ouale − sursa bogata de proteine, consumate in intregime, cu tot cu albus si galbenus;
-lactatele − branza de vaca, iaurtul − sunt alimente bogate in proteine. Nu trebuie sa uitam ca lactatele sunt o sursa importanta de grasimi, si de aceea este bine sa le consumam
pe acelea care au un continut moderat de lipide;
-soia;
- fructele in coaja lemnoasa − migdale, nuci, caju, fistic.
Glucide (carbohidrati) reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru corpul uman, reprezentand mai mult de jumatate din aportul zilnic de nutrimente.
Ce alimente trebuie sa consumam pentru a ne lua portia de glucide?
Este important de stiut ca o persoana normala trebuie sa consume glucide in cantitate de 4-7 g/kilogram corp, cu variatii individuale. Reamintim ca nu este important doar sa introducem
in organism aceasta cantitate de zaharuri, ci conteaza extrem
de mult prin intermediul caror alimente o facem.
Organismul nostru vine in contact cu doua tipuri de glucide: glucide simple si glucide complexe.
Glucidele complexe sunt absorbite dupa o perioada mai mare de timp datorita faptului ca ele necesita a fi transformate in glucide simple pentru ca organismul nostru sa le poata procesa,
iar datorita faptului ca metabolizarea lor va dura o perioada mai lunga de timp, acest lucru le face mai satioase pentru organismul uman, senzatia de foame fiind intarziata.
Astfel, e bine sa consumam alimente ce contin acei carbohidrati buni si sa le evitam pe cele care-i contin pe cei rai.
Carbohidrati benefici:
-Cerealele integrale
-Painea integrala
-Fructele
-Legumele
-Orezul brun
-Turtele si biscuitii de ovaz
-Orzul
-Fasolea
-Lintea
-Cartofii
Carbohidrati daunatori:
-Cerealele rafinate
-Painea alba
-Gogosile
-Biscuitii
-Prajiturile
-Bauturile acidulate
-Crispurile
-Chipsurile
-Pastele fainoase
-Siropurile din dulceata
Spune-ne opinia ta despre
"Ce inseamna o dieta echilibrata? Lucruri de care sa tii cont cand iti pregatesti meniul zilnic"
Spune-ne opinia ta despre
"Ce inseamna o dieta echilibrata? Lucruri de care sa tii cont cand iti pregatesti meniul zilnic"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Reteta satioasa si gustoasa pentru cina
O cina satioasa nu inseamna ca trebuie sa fie compusa neaparat din carne. Poti consuma ciuperci, care au la randul lor si proteine, dar si alte beneficii pentru sanatate. In plus, sunt foarte gustoase. [detalii]
Zaharul de mesteacan. 3 beneficii pentru sanatate
Zaharul de mesteacan este cunoscut pentru faptul ca poate inlocui cu succes zaharul. [detalii]
TOP 3 alimente care mentin satietatea timp indelungat
Daca simti ca ai inceput sa mananci foarte mult, necontrolat, trebuie sa iei masuri in acest sens. Mancarea buna ne face cu ochiul, insa in acest fel vom pierde lupta cu kilogramele in plus. [detalii]
De ce sa introduci boabele de hrisca in alimentatie
Hrisca este o planta care produce seminte bune de consum. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, dar si alti nutrienti esentiali pentru sanatate si de aceea este bine sa o introduci mai des in alimentatie. [detalii]
Beneficii aronia: fructe bogate in antioxidanti
Aronia, cunoscuta si sub numele de "aronia neagra" sau "aronia americana", are o bogata istorie. Aceste fructe unice, originare din America de Nord, sunt apreciate global pentru continutul lor de antioxidanti. Consumul regulat de aronia, sub forme variate, ofera beneficii semnificative. Acestea variaza de la intarirea sistemului imunitar, la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. [detalii]