de Alege Sanatos 20 Sep 2022
Tags:
Gastronomia popoarelor care traiesc in jurul Marii Mediterane a inceput sa fie cu adevarat apreciata, pe scara larga, in ultimii zeci de ani, in principal datorita atractiilor turistice ale tarilor din aceasta zona, care au impulsionat turismul international. Foarte curand, studiile medicale i-au confirmat beneficiile pentru sanatate si, astfel, a aparut ceea ce numim astazi „dieta mediteraneana”.
In vacantele petrecute in Spania sau Maroc, in Grecia sau Italia, in sudul Frantei sau in Egipt, poti sa recunosti cu usurinta izvorul comun al culturii culinare, chiar daca specificul local isi face si el simtita prezenta. Altfel spus, daca la Marsilia si Cairo ingredientele de baza ale unei retete sunt, in mare masura, aceleasi, condimentele si modul de a gati sunt cele dau culoarea locala preparatului final.
Iata cateva din trasaturile comune ale mancarurilor mediteraneene.
Sunt sursa favorita de proteine de origine animala. Și nu este de mirare, de vreme ce pescuitul a fost una dintre primele activitati umane din aceasta zona. Marea este cea care i-a hranit intotdeauna pe locuitorii de pe malurile ei si a ramas si astazi una dintre principalele surse de hrana. Sa ne amintim meniurile restaurantelor din vacantele petrecute in Grecia, Italia sau Spania: retete cu dorada, lup de mare, peste-spada, calamari umpluti, scoici gatite cu diferite sosuri, paella si lista poate continua la nesfarsit.
Pestele este bogat in acizi grasi polinesaturati si, mai ales, Omega-3, contine vitaminele A, D si B si minerale esentiale ca zinc, seleniu, iod si fier. Consumul de peste reduce dramatic riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, iar fierul continut in fructele de mare este mult mai usor asimilat de catre organism decat cel din surse vegetale. Motive in plus, pe langa gust, sa le consumi cat mai des.
Organismul uman nu poate functiona fara grasimi. Este important, deci, sa le alegem pe cele mai sanatoase, asa cum fac locuitorii din bazinul Mediteranei. Aici, accentul se pune pe uleiul de masline extra virgin, nu pe unt, margarina sau untura. Surse extrem de pretioase de grasimi sanatoase sunt si sardinele, nucile si semintele - de in, de dovleac sau floarea soarelui -, toate consumate foarte mult in zona mediteraneana.
Uleiul de masline este folosit mai peste tot: in salate, in placinte, tarte sau chiar in prajituri si in mancarurile gatite. Exista chiar legume sau branza care se pastreaza in ulei pe parcursul unor luni sau chiar ani si carora acesta, alaturi de condimentele specifice fiecarei zone, le da un gust deosebit.
Cu foarte putine exceptii, datorate, in principal, diferentelor culturale si religioase, vinul se produce de mii de ani pe toata intinderea Marii Mediterane. Clima insorita de aici si solul pietros, adeseori vulcanic, au dat nastere unor soiuri deosebite de vita-de-vie, folosite pentru obtinerea unor vinuri de inalta calitate, care completeaza orice masa cu aroma si buchetul lor. Santorini, Samos, Kefalonia, Catania, Brač sau Banyuls-sur-Mer sunt locuri vestite pentru vinurile pe care le produc.
Consumat cu moderatie, alaturi de peste sau branzeturi, vinul, fie el alb sau rosu, protejeaza inima, reduce colesterolul si subtiaza sangele. Este plin de polifenoli si cu un continut ridicat de melatonina, vitamine si minerale.
Alimentatia echilibrata poate fi cheia sanatatii, dar, cand vine vorba de satisfactiile si bucuriile vietii, stilul de viata mediteraneean este cel mai bun exemplu de urmat.
Fara sa mearga la sala, oamenii fac miscare mai toata ziua. Mersul pe jos pe distante destul de mari si activitatile din gospodarie ii tin activi si in forma. Familia este centrul vietii lor: muncesc, gatesc si mananca impreuna. Masa este prilej de socializare - de multe ori invita alaturi de ei vecinii, prietenii sau cunostintele. In timpul mesei rad, discuta si se simt bine. Departe de agitatia lumii, viata lor decurge calm, simplu si natural.
Daca te-am inspirat, de ce nu ai incepe sa faci mici schimbari in stilul tau de viata? Nu e greu si poate fi plin de satisfactii.
Sursa FOTO: Shutterstock
Spune-ne opinia ta despre
"De ce este dieta mediteraneana atat de apreciata"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
4 alimente care sa nu iti lipseasca din casa toamna
Toamna ai o noua oportunitate sa iti imbogatesti dieta zilnica cu noi fructe si legume de sezon, dar si sa incerci retete speciale atunci cand stai in casa alaturi de cei dragi. In acest articol vom discuta despre 4 alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din casa in aceasta perioada. [detalii]
De ce sa eviti sa mananci la ore tarzii in noapte. 3 efecte negative asupra sanatatii
Pentru ca in ziua de astazi suntem obisnuiti sa iesim in oras destul de des, sa petrecem nopti de neuitat cu pretenii sau chiar sa vedem un film seara, ajungem acasa foarte tarziu, si simtim nevoia sa mancam orice gasim in frigider. Ca sa nu mai mentionam ca au inceput sa ne placa si cinele tarzii, la restaurante. [detalii]
4 sugestii de cina pentru serile de toamna
Toamna apar in magazine si piete diverse legume de sezon extrem de gustoase, pe care este recomandat sa le introduceti mai des in alimentatie. [detalii]
Top 3 fructe pe care sa le adaugi in alimentatie toamna
Toamna nu aduce schimbari doar in privinta vremii, ci si in alimentatie. Acum este momentul sa consumi diverse fructe de sezon, iar noi iti vom recomanda 3 dintre acestea, care contin vitamine, minerale si alti nutrienti benefici unui organism sanatos. [detalii]
Smoothie-uri naturale pe care sa le consumi dimineata pe stomacul gol
Ziua buna se cunoaste de dimineata, iar doctorii recomanda, in special pentru cei care nu pot manca la prima ora, cateva smoothie-uri pe care sa le consumi pe stomacul gol, la micul dejun. [detalii]