de Elena-Alina Constantinescu 14 Sep 2016
Tags:
Reprezentantii APC au realizat un studiu privind calitatea conservelor industriale. Astfel, au analizat 15 tipuri de conserve industriale de sezon si 20 de tipuri de produse (mixuri pentru gemuri/dulceturi, mixuri pentru muraturi, aditivi alimentari folositi la realizarea conservelor in casa) si au stabilit ca 56% din conservele industriale analizate contin acid citric, iar 19% clorura de calciu, solutie folosita iarna la dezghetarea drumurilor.
Dintre aditivii alimentari identificati in produsele analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate: E 150c – caramel amoniacal, E 200 – acid sorbic, E 202 – sorbat de potasiu, E210 – acid benzoic, E 211 – benzoat de sodiu, E 224 – metabisulfit de potasiu, E 300 – acid ascorbil, E 304 – palmitat de ascorbir, E 330 – acidul citric, E 341 – fosfat tricalcic, E 412 – guma de guar, E 440 – pectina, E 509 –clorura de calciu, E 952 – ciclamat de sodiu, E 954 – zaharina, arome.
Principalul efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
In prezent, multi producatori din industria alimentara folosesc sarea iodata si in alte ramuri ale industriei, cu toate ca acest lucru nu mai este obligatoriu decat pentru industria painii si a produselor de panificatie, fapt ce poate genera probleme de sanatate consumatorilor. In sarea iodata se adauga si ferocianura de potasiu - E536, agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.
“Conservele realizate cu fructe sau legume care ajung la maturitate in aceasta perioada a anului ocupa o pondere insemnata in alimentatia noastra. Din pacate, o parte a industriei alimentare a denaturat retetele traditionale ale unor produse precum castravetii in otet, pasta de tomate/alte produse pe baza de rosii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copti etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifica gustul specific al acestor produse si care pot duce si la aparitia unor probleme de sanatate.
Totodata, industria le ofera celor care nu sunt informati cu privire la efectele unor chimicale asupra sanatatii, tot felul de amestecuri de substante chimice, care ar scurta perioada de pregatire a unor conserve si ar elimina anumite etape specifice realizarii conservelor in casa, cum ar fi sterilizarea. Consumatorii care nu se informeaza sau nu evalueaza continutul unor astfel de produse, risca pe termen mediu sau lung sa-si pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice.
De aceea, pentru a nu avea probleme de sanatate, va recomand sa verificati calitatea produselor pe care vreti sa le achizitionati prin prisma continutului afisat pe eticheta la sectiunea ingrediente si sa nu va lasati indusi in eroare de anumite mentiuni inselatoare de pe eticheta sau de reclama agresiva", a precizat Conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei Pro Consumatori.
Sursa: http://www.apc-romania.ro
Foto: pixabay.com
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]
Lasagna este un fel de mancare pe care l-am imprumutat din Italia. Datorita gustului inconfundabil, a devenit din ce in ce mai popular la noi in tara si a intrat in meniul multor restaurante. Totusi, de multe ori evitam sa consumam lasagna din cauza sosului de besamel sau a carnii folosite. [detalii]
Dietele de slabit sunt nenumarate si extrem de diverse. Daca nu ai ales inca una, insa iti doresti sa mai scapi de kilogramele in plus acumulate in perioada sarbatorilor, iti vom arata cateva alimente pe care trebuie sa le eviti. [detalii]
Organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de hrana pe zi. [detalii]