de Alege Sanatos 14 Sep 2016
Tags:
Reprezentantii APC au realizat un studiu privind calitatea conservelor industriale. Astfel, au analizat 15 tipuri de conserve industriale de sezon si 20 de tipuri de produse (mixuri pentru gemuri/dulceturi, mixuri pentru muraturi, aditivi alimentari folositi la realizarea conservelor in casa) si au stabilit ca 56% din conservele industriale analizate contin acid citric, iar 19% clorura de calciu, solutie folosita iarna la dezghetarea drumurilor.
Dintre aditivii alimentari identificati in produsele analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate: E 150c – caramel amoniacal, E 200 – acid sorbic, E 202 – sorbat de potasiu, E210 – acid benzoic, E 211 – benzoat de sodiu, E 224 – metabisulfit de potasiu, E 300 – acid ascorbil, E 304 – palmitat de ascorbir, E 330 – acidul citric, E 341 – fosfat tricalcic, E 412 – guma de guar, E 440 – pectina, E 509 –clorura de calciu, E 952 – ciclamat de sodiu, E 954 – zaharina, arome.
Principalul efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
In prezent, multi producatori din industria alimentara folosesc sarea iodata si in alte ramuri ale industriei, cu toate ca acest lucru nu mai este obligatoriu decat pentru industria painii si a produselor de panificatie, fapt ce poate genera probleme de sanatate consumatorilor. In sarea iodata se adauga si ferocianura de potasiu - E536, agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.
“Conservele realizate cu fructe sau legume care ajung la maturitate in aceasta perioada a anului ocupa o pondere insemnata in alimentatia noastra. Din pacate, o parte a industriei alimentare a denaturat retetele traditionale ale unor produse precum castravetii in otet, pasta de tomate/alte produse pe baza de rosii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copti etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifica gustul specific al acestor produse si care pot duce si la aparitia unor probleme de sanatate.
Totodata, industria le ofera celor care nu sunt informati cu privire la efectele unor chimicale asupra sanatatii, tot felul de amestecuri de substante chimice, care ar scurta perioada de pregatire a unor conserve si ar elimina anumite etape specifice realizarii conservelor in casa, cum ar fi sterilizarea. Consumatorii care nu se informeaza sau nu evalueaza continutul unor astfel de produse, risca pe termen mediu sau lung sa-si pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice.
De aceea, pentru a nu avea probleme de sanatate, va recomand sa verificati calitatea produselor pe care vreti sa le achizitionati prin prisma continutului afisat pe eticheta la sectiunea ingrediente si sa nu va lasati indusi in eroare de anumite mentiuni inselatoare de pe eticheta sau de reclama agresiva", a precizat Conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei Pro Consumatori.
Sursa: http://www.apc-romania.ro
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
4 alimente care sa nu iti lipseasca din casa toamna
Toamna ai o noua oportunitate sa iti imbogatesti dieta zilnica cu noi fructe si legume de sezon, dar si sa incerci retete speciale atunci cand stai in casa alaturi de cei dragi. In acest articol vom discuta despre 4 alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din casa in aceasta perioada. [detalii]
De ce sa eviti sa mananci la ore tarzii in noapte. 3 efecte negative asupra sanatatii
Pentru ca in ziua de astazi suntem obisnuiti sa iesim in oras destul de des, sa petrecem nopti de neuitat cu pretenii sau chiar sa vedem un film seara, ajungem acasa foarte tarziu, si simtim nevoia sa mancam orice gasim in frigider. Ca sa nu mai mentionam ca au inceput sa ne placa si cinele tarzii, la restaurante. [detalii]
4 sugestii de cina pentru serile de toamna
Toamna apar in magazine si piete diverse legume de sezon extrem de gustoase, pe care este recomandat sa le introduceti mai des in alimentatie. [detalii]
Top 3 fructe pe care sa le adaugi in alimentatie toamna
Toamna nu aduce schimbari doar in privinta vremii, ci si in alimentatie. Acum este momentul sa consumi diverse fructe de sezon, iar noi iti vom recomanda 3 dintre acestea, care contin vitamine, minerale si alti nutrienti benefici unui organism sanatos. [detalii]
Smoothie-uri naturale pe care sa le consumi dimineata pe stomacul gol
Ziua buna se cunoaste de dimineata, iar doctorii recomanda, in special pentru cei care nu pot manca la prima ora, cateva smoothie-uri pe care sa le consumi pe stomacul gol, la micul dejun. [detalii]