AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric

de Alege Sanatos 14 Sep 2016

Tags: conserve dulceata gem muraturi aditivi alimentari conservanti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric

Reprezentantii APC au realizat un studiu privind calitatea conservelor industriale. Astfel, au analizat 15 tipuri de conserve industriale de sezon si 20 de tipuri de produse (mixuri pentru gemuri/dulceturi, mixuri pentru muraturi, aditivi alimentari folositi la realizarea conservelor in casa) si au stabilit ca 56% din conservele industriale analizate contin acid citric, iar 19% clorura de calciu, solutie folosita iarna la dezghetarea drumurilor.

Dintre aditivii alimentari identificati in produsele analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate: E 150c – caramel amoniacal, E 200 – acid sorbic, E 202 – sorbat de potasiu, E210 – acid benzoic, E 211 – benzoat de sodiu, E 224 – metabisulfit de potasiu, E 300 – acid ascorbil, E 304 – palmitat de ascorbir, E 330 – acidul citric, E 341 – fosfat tricalcic, E 412 – guma de guar, E 440 – pectina, E 509 –clorura de calciu, E 952 – ciclamat de sodiu, E 954 – zaharina, arome.

Principalul efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

In prezent, multi producatori din industria alimentara folosesc sarea iodata si in alte ramuri ale industriei, cu toate ca acest lucru nu mai este obligatoriu decat pentru industria painii si a produselor de panificatie, fapt ce poate genera probleme de sanatate consumatorilor. In sarea iodata se adauga si ferocianura de potasiu - E536, agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.

“Conservele realizate cu fructe sau legume care ajung la maturitate in aceasta perioada a anului ocupa o pondere insemnata in alimentatia noastra. Din pacate, o parte a industriei alimentare a denaturat retetele traditionale ale unor produse precum castravetii in otet, pasta de tomate/alte produse pe baza de rosii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copti etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifica gustul specific al acestor produse si care pot duce si la aparitia unor probleme de sanatate.

Totodata, industria le ofera celor care nu sunt informati cu privire la efectele unor chimicale asupra sanatatii, tot felul de amestecuri de substante chimice, care ar scurta perioada de pregatire a unor conserve si ar elimina anumite etape specifice realizarii conservelor in casa, cum ar fi sterilizarea. Consumatorii care nu se informeaza sau nu evalueaza continutul unor astfel de produse, risca pe termen mediu sau lung sa-si pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice.

De aceea, pentru a nu avea probleme de sanatate, va recomand sa verificati calitatea produselor pe care vreti sa le achizitionati prin prisma continutului afisat pe eticheta la sectiunea ingrediente si sa nu va lasati indusi in eroare de anumite mentiuni inselatoare de pe eticheta sau de reclama agresiva", a precizat Conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

Sursa: http://www.apc-romania.ro
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric"

1 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta

Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta

de Alege Sanatos 21 Nov 2024

Lupta impotriva kilogramelor nu este una usoara, mai ales daca ai si un job stresant sau daca activitatile tale zilnice presupun multa energie si stres. [detalii]

Reguli simple pentru a NU manca in exces. Ce trebuie sa faci

Reguli simple pentru a NU manca in exces. Ce trebuie sa faci

de Alege Sanatos 18 Nov 2024

Mancarea este, fara doar sau poate, placerea vietii. Din pacate insa, o consumam de multe ori doar pentru ca ne este 'pofta' de ceva dulce sau de fast-food, sau pentru a acoperi anumite goluri emotionale. Cu alte cuvinte, mancam in exces si s-ar putea sa ne si ingrasam in baza acestui obicei. [detalii]

Samburii de struguri. Cum iti pot imbunatati sanatatea

Samburii de struguri. Cum iti pot imbunatati sanatatea

de Alege Sanatos 14 Nov 2024

Samburii de struguri sunt de cele mai multe ori aruncati in urma procesului de procesare a vinului sau atunci cand consumam fructul simplu. Insa acest obicei nu este neaparat cel mai indicat, fiindca samburii pot avea efecte extraordinare asupra sanatatii tale. [detalii]

Cum sa mananci mai multe proteine daca ai renuntat la carne. 5 idei delicioase

Cum sa mananci mai multe proteine daca ai renuntat la carne. 5 idei delicioase

de Alege Sanatos 13 Nov 2024

Proteinele sunt inevitabile pentru un organism sanatos fiindca acestea reusesc sa repare tesuturile, sa formeze enzimele si hormonii, sa transporte substantele vitale in corp, mentin masa musculara, si sunt sursa de energie. [detalii]

Mic dejun sanatos: cum sa introduci la masa de dimineata legume de toamna

Mic dejun sanatos: cum sa introduci la masa de dimineata legume de toamna

de Alege Sanatos 04 Nov 2024

Micul dejun este una dintre cele mai importante mese fiindca reuseste sa iti tina de foame pana la masa pranzului fara sa simti nevoia de a consuma produse nesanatoase, iti da energie si poate fi un boost potrivit mai ales in zilele mohorate de toamna, alaturi de o cana de ceai fierbinte. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016