AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric

de Elena-Alina Constantinescu 14 Sep 2016

Tags: conserve dulceata gem muraturi aditivi alimentari conservanti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric

Reprezentantii APC au realizat un studiu privind calitatea conservelor industriale. Astfel, au analizat 15 tipuri de conserve industriale de sezon si 20 de tipuri de produse (mixuri pentru gemuri/dulceturi, mixuri pentru muraturi, aditivi alimentari folositi la realizarea conservelor in casa) si au stabilit ca 56% din conservele industriale analizate contin acid citric, iar 19% clorura de calciu, solutie folosita iarna la dezghetarea drumurilor.

Dintre aditivii alimentari identificati in produsele analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate: E 150c – caramel amoniacal, E 200 – acid sorbic, E 202 – sorbat de potasiu, E210 – acid benzoic, E 211 – benzoat de sodiu, E 224 – metabisulfit de potasiu, E 300 – acid ascorbil, E 304 – palmitat de ascorbir, E 330 – acidul citric, E 341 – fosfat tricalcic, E 412 – guma de guar, E 440 – pectina, E 509 –clorura de calciu, E 952 – ciclamat de sodiu, E 954 – zaharina, arome.

Principalul efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

In prezent, multi producatori din industria alimentara folosesc sarea iodata si in alte ramuri ale industriei, cu toate ca acest lucru nu mai este obligatoriu decat pentru industria painii si a produselor de panificatie, fapt ce poate genera probleme de sanatate consumatorilor. In sarea iodata se adauga si ferocianura de potasiu - E536, agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.

“Conservele realizate cu fructe sau legume care ajung la maturitate in aceasta perioada a anului ocupa o pondere insemnata in alimentatia noastra. Din pacate, o parte a industriei alimentare a denaturat retetele traditionale ale unor produse precum castravetii in otet, pasta de tomate/alte produse pe baza de rosii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copti etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifica gustul specific al acestor produse si care pot duce si la aparitia unor probleme de sanatate.

Totodata, industria le ofera celor care nu sunt informati cu privire la efectele unor chimicale asupra sanatatii, tot felul de amestecuri de substante chimice, care ar scurta perioada de pregatire a unor conserve si ar elimina anumite etape specifice realizarii conservelor in casa, cum ar fi sterilizarea. Consumatorii care nu se informeaza sau nu evalueaza continutul unor astfel de produse, risca pe termen mediu sau lung sa-si pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice.

De aceea, pentru a nu avea probleme de sanatate, va recomand sa verificati calitatea produselor pe care vreti sa le achizitionati prin prisma continutului afisat pe eticheta la sectiunea ingrediente si sa nu va lasati indusi in eroare de anumite mentiuni inselatoare de pe eticheta sau de reclama agresiva", a precizat Conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

Sursa: http://www.apc-romania.ro
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric"

7 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: 56% din conservele industriale contin acid citric"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

4 motive sa consumi mai des dovleac

4 motive sa consumi mai des dovleac

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Vedeta sezonului de toamna este dovleacul si ar trebui sa il incluzi si tu mai des in dieta ta de zi cu zi. Pe langa gustul minunat pe care il poate avea in preparate (placinta de dovleac, supa de dovleac, etc.), poate aduce nenumarate beneficii sanatatii. [detalii]

7 exemple de gustari pe care sa le mananci zilnic

7 exemple de gustari pe care sa le mananci zilnic

de AlegeSanatos.ro 21 Oct 2021

Gustarea dintre mese este la fel de importanta precum mesele principale. Contribuie in mod esential la starea noastra de bine si reuseste sa ne mai taie din pofta de mancare. De aceea este recomandat sa aveti cel putin doua gustari in fiecare zi. [detalii]

  Ce sa mananci la micul dejun toamna

Ce sa mananci la micul dejun toamna

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Diminetile usor racoroase de toamna pot fi mai placute daca iti savurezi cafeaua calduta alaturi de un mic dejun consistent. Aceasta masa ne va da energia necesara pentru intreaga zi, dar si o stare de bine. [detalii]

Salata de cartofi dulci, avocado si caju

Salata de cartofi dulci, avocado si caju

de AlegeSanatos.ro 18 Oct 2021

O salata este intotdeauna o alegere potrivita! Daca te-ai saturat de cele clasice, poti incerca aceasta varianta delicioasa chiar si pe timpul toamnei. Ingredientele alese sunt extrem de benefice pentru sanatate si in plus te vor revigora. [detalii]

TOP 3 nuci pe care trebuie sa le consumi daca esti vegetarian

TOP 3 nuci pe care trebuie sa le consumi daca esti vegetarian

de AlegeSanatos.ro 14 Oct 2021

Dieta vegetariana este mult mai usoara si mai sanatoasa decat cea in care sunt incluse carnea si alimentele fast-food. Daca esti adeptul acestui stil alimentar, ar trebui sa incluzi, pe langa fructe, legume sau alte produse bio si vegane, nucile. [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016