de Alege Sanatos 13 Mar 2017
Tags:
Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic...
"Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?
Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.
Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.
Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarat intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.
In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.", explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"
Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Zaharul de mesteacan. 3 beneficii pentru sanatate
Zaharul de mesteacan este cunoscut pentru faptul ca poate inlocui cu succes zaharul. [detalii]
TOP 3 alimente care mentin satietatea timp indelungat
Daca simti ca ai inceput sa mananci foarte mult, necontrolat, trebuie sa iei masuri in acest sens. Mancarea buna ne face cu ochiul, insa in acest fel vom pierde lupta cu kilogramele in plus. [detalii]
De ce sa introduci boabele de hrisca in alimentatie
Hrisca este o planta care produce seminte bune de consum. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, dar si alti nutrienti esentiali pentru sanatate si de aceea este bine sa o introduci mai des in alimentatie. [detalii]
Beneficii aronia: fructe bogate in antioxidanti
Aronia, cunoscuta si sub numele de "aronia neagra" sau "aronia americana", are o bogata istorie. Aceste fructe unice, originare din America de Nord, sunt apreciate global pentru continutul lor de antioxidanti. Consumul regulat de aronia, sub forme variate, ofera beneficii semnificative. Acestea variaza de la intarirea sistemului imunitar, la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. [detalii]
Cum sa pregatesti o salata vegana ridicata in proteine
Daca ai devenit vegan de putin timp si nu stii cum sa mananci mai multe proteine, iti venim in ajutor si iti propunem o idee de salata delicioasa cu putine ingrediente, printre care si nautul. [detalii]