de Alege Sanatos 13 Mar 2017
Tags:
Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic...
"Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?
Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.
Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.
Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarat intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.
In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.", explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"
Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Consumul de fructe este esential pentru un organism sanatos
O dieta sanatoasa trebuie sa fie compusa si din fructe. In acest fel organismul va primi vitamine, minerale si alti nutrienti de care are nevoie sa functioneze in mod corespunzator. [detalii]
5 alimente bogate in proteine care inlocuiesc carnea
Nu putine sunt motivele celor care au decis sa nu mai manance carne, insa primul si cel mai important pe care l-au avut in vedere este, cu siguranta, sanatatea. [detalii]
Descopera 3 alimente care iti dau energie toata ziua
Energia noastra provine, in mare parte, din alimentatie. Chiar daca in principiu cam toate alimentele reusesc sa ne dea energie, unele sunt mai importante, pentru ca efectul lor tine mai mult. [detalii]
3 alimente naturale care iti protejeaza ficatul
Ficatul este cel mai mare organ solid si singurul care se poate regenera si are foarte multe functii esentiale organismului. [detalii]
Cum sa introduceti menta in dieta dumneavoastra
Aceasta planta minune este foarte utila si usor de gasit in magazine, insa o puteti creste chiar la dumneavoastra acasa. Nu aveti nevoie decat de un ghiveci mici si un pervaz insorit. [detalii]