Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Tags: gluten mihaela bilic nutritionist intoleranta la gluten boala celiaca


Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic...

"Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?

Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.

Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.

Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarat intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.

In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.", explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

4 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Aura Niculae @ 09 Iun 2017
"Din pacate, in Romania intoleranta ca si sensibilitatea la gluten sunt mult subdiagnosticate. Ce este insa frapant in articolul de mai sus este atitudinea Dnei nutritionist-vedeta. Va recomand ca pe viitor sa publicati parerea unui medic specialist (gastroenterolog). Pe langa multe alte lipsuri, ne confruntam si cu aceea a nutritionistilor bine pregatiti. Aceasta doamna care se ocupa mai mult de aparitiile TV decat de pacienti, ne spune ca renuntarea la gluten a devenit "un moft". Este suficient pentru a ne dovedi nivelul dansei de cunostinte in domeniu. Trist."
kaba_luciana @ 07 Apr 2017
"Ce sa zicem..pareri si pareri.oricum e clar ca ac gluten nu face bine.e un lipici pe care intest noastre il digera greu si se distrug porii intestinali si vilozitatile..dc se poate fara ..ce e rau..asa mai putine tentatii dulci si combinatii nesanatoase.unt.oua.zahat ulei.amidon Gluten.cacao..nuci..seminte..etc..fructe ...e o mare scapare..sa le luam separat si e mai bine..cine poate ff ok.ci e nu...nu are de ce sa planga!!..japonezii chinezii sunt multi faca ce vor : lapte .vin.prostii.mc Do.vor vedea... In dustria sa faca ce trebuie si sa nu mai puna Euri si prostii..sa apara brutarii ptr toate si cum scrie la carte..de ce sa dai 1 leu pe o franzela care e un burete..si sa nu iei o paine ca lumea.sa mancam mai putin si de calitate..nu se moare din asta..uitati va cum se arata la 35..40 ani ..nu e de gluma..mult succes.att la uleiuri..cel de fliarea soarelui e f nociv si ff ieftin..iar procesarea duce la incarcare cu toxine..la fel si cel de palmier..care e bagat peste tot..petru rafinare sunt tratste cu subst kimice care ne afecteaza...nu va mai bateti pentru astea la cozi..vi se da tot ce e rau..:oua de baterie cu hormoni de la faina de soia si peste, oasee calcinate..porumb midificat..ulei vai steaua lui..zaharr alb..faina super rafinata..conserve cu tot felul de cutii pline de aluminiu.plastic.cozonaci cu culiri artificiale ca nirmal nu se poate..nu ai nici o valoare alimentara...carnati din resturi de carne..si etc...e ff rau ce se petrece...si lista poate continua...ce pacat...."

Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

3 metode prin care sa gatesti sparanghelul

3 metode prin care sa gatesti sparanghelul

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Sparanghelul este o leguma delicioasa si merita introdusa mai des in meniul tau, atat pentru gustul pe care il da preparatelor, cat si pentru beneficiile pe care le aduce organismului. [detalii]

Preparate in care poti sa incluzi smochine. Trebuie sa le incerci si tu!

Preparate in care poti sa incluzi smochine. Trebuie sa le incerci si tu!

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Smochinele isi vor intra in drepturi in mai putin de o luna, pentru ca acum abia au inceput sa se coaca. Asa ca mai ai putin de asteptat daca te numeri printre norocosii care au un smochin in propria gradina. [detalii]

TOP bauturi naturale si racoritoare pentru vara. Hidrateaza-te si tu!

TOP bauturi naturale si racoritoare pentru vara. Hidrateaza-te si tu!

de AlegeSanatos.ro 30 Iul 2020

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt destul de greu de suportat, insa avem la mana cateva solutii prin care sa le facem fata, printre care amintim hidratarea. Asa ca daca si tu simti nevoia sa consumi mai des lichide, dar nu vrei sa apelezi la bauturile carbogazoase, iti recomandam cateva idei naturale si racoritoare pentru vara. [detalii]

Cele mai delicioase fructe care contin putine calorii

Cele mai delicioase fructe care contin putine calorii

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Daca ai inceput deja o cura de slabire sau pur si simplu iti doresti sa mananci mai sanatos, insa nu vrei sa consumi alimente care contin zahar, iti oferim o lista scurta de fructe delicioase, cu putine calorii. [detalii]

Reteta simpla de clatite care NU ingrasa

Reteta simpla de clatite care NU ingrasa

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Indiferent daca esti pasionat de dulciuri sau nu, clatitele sunt intotdeauna o alegere geniala! Daca si tu poftesti la o portie de clatite, dar iti este frica ca o sa depui si mai multe kilograme, trebuie sa incerci o reteta care contine putine calorii. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016