AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Tags: gluten mihaela bilic nutritionist intoleranta la gluten boala celiaca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic...

"Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?

Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.

Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.

Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarat intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.

In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.", explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

2 + 1 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Aura Niculae @ 09 Iun 2017
"Din pacate, in Romania intoleranta ca si sensibilitatea la gluten sunt mult subdiagnosticate. Ce este insa frapant in articolul de mai sus este atitudinea Dnei nutritionist-vedeta. Va recomand ca pe viitor sa publicati parerea unui medic specialist (gastroenterolog). Pe langa multe alte lipsuri, ne confruntam si cu aceea a nutritionistilor bine pregatiti. Aceasta doamna care se ocupa mai mult de aparitiile TV decat de pacienti, ne spune ca renuntarea la gluten a devenit "un moft". Este suficient pentru a ne dovedi nivelul dansei de cunostinte in domeniu. Trist."
kaba_luciana @ 07 Apr 2017
"Ce sa zicem..pareri si pareri.oricum e clar ca ac gluten nu face bine.e un lipici pe care intest noastre il digera greu si se distrug porii intestinali si vilozitatile..dc se poate fara ..ce e rau..asa mai putine tentatii dulci si combinatii nesanatoase.unt.oua.zahat ulei.amidon Gluten.cacao..nuci..seminte..etc..fructe ...e o mare scapare..sa le luam separat si e mai bine..cine poate ff ok.ci e nu...nu are de ce sa planga!!..japonezii chinezii sunt multi faca ce vor : lapte .vin.prostii.mc Do.vor vedea... In dustria sa faca ce trebuie si sa nu mai puna Euri si prostii..sa apara brutarii ptr toate si cum scrie la carte..de ce sa dai 1 leu pe o franzela care e un burete..si sa nu iei o paine ca lumea.sa mancam mai putin si de calitate..nu se moare din asta..uitati va cum se arata la 35..40 ani ..nu e de gluma..mult succes.att la uleiuri..cel de fliarea soarelui e f nociv si ff ieftin..iar procesarea duce la incarcare cu toxine..la fel si cel de palmier..care e bagat peste tot..petru rafinare sunt tratste cu subst kimice care ne afecteaza...nu va mai bateti pentru astea la cozi..vi se da tot ce e rau..:oua de baterie cu hormoni de la faina de soia si peste, oasee calcinate..porumb midificat..ulei vai steaua lui..zaharr alb..faina super rafinata..conserve cu tot felul de cutii pline de aluminiu.plastic.cozonaci cu culiri artificiale ca nirmal nu se poate..nu ai nici o valoare alimentara...carnati din resturi de carne..si etc...e ff rau ce se petrece...si lista poate continua...ce pacat...."

Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

12 beneficii ale consumului de fasole alba

12 beneficii ale consumului de fasole alba

de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2021

Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]

Alimente pe care trebuie sa le pui in cosul de cumparaturi

Alimente pe care trebuie sa le pui in cosul de cumparaturi

de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2021

Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]

Reteta atipica de lasagna cu vinete

Reteta atipica de lasagna cu vinete

de AlegeSanatos.ro 12 Ian 2021

Lasagna este un fel de mancare pe care l-am imprumutat din Italia. Datorita gustului inconfundabil, a devenit din ce in ce mai popular la noi in tara si a intrat in meniul multor restaurante. Totusi, de multe ori evitam sa consumam lasagna din cauza sosului de besamel sau a carnii folosite. [detalii]

Alimente pe care trebuie sa le eviti atunci cand vrei sa slabesti

Alimente pe care trebuie sa le eviti atunci cand vrei sa slabesti

de AlegeSanatos.ro 11 Ian 2021

Dietele de slabit sunt nenumarate si extrem de diverse. Daca nu ai ales inca una, insa iti doresti sa mai scapi de kilogramele in plus acumulate in perioada sarbatorilor, iti vom arata cateva alimente pe care trebuie sa le eviti. [detalii]

5 moduri prin care putem sa ne portionam alimentele acasa

5 moduri prin care putem sa ne portionam alimentele acasa

de AlegeSanatos.ro 08 Ian 2021

Organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de hrana pe zi. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016