de Viorica Ghinea 29 Nov 2022
Tags:
O dieta sanatoasa presupune un meniu alimentar variat, bogat in legume si fructe. Conform recomandarilor este important sa consumam 2-4 portii de fructe zilnic.
Unele dintre cele mai consumate fructe in anotimpul de toamna sunt prunele. Totusi, acestea sunt disponibile si sub forma deshidratata, ambalate in pungi. Indiferent pe care le consumi, prunele sunt o sursa excelenta de substante nutritive.
Iata de ce merita sa incluzi prunele in alimentatia ta!
1. Sunt bogate in nutrienti
Atat in stare proaspata, cat si in stare uscata, prunele au un continut bogat de nutrienti. Acestea contin cantitati importante de vitamina A, fibre, mangan, cupru, vitamine din complexul B, potasiu. Cele proaspete contin, de asemenea, vitamina C, iar cele uscate, vitamina K (1, 2). Toate aceste substante nutritive au diferite roluri si ajuta organismul sa functioneze corespunzator.
In acelasi timp, acestea furnizeaza un numar mic de calorii, deci te ajuta sa iti tii sub control greutatea (1). Bineinteles, acest lucru este valabil atat timp cat alimentatia ta este echilibrata in ansamblu.
Prunele sunt bogate, de asemenea, in compusi antioxidanti si antiinflamatori, cum ar fi polifenoli, care contracareaza efectele daunatoare ale stresului oxidativ. Astfel, unul dintre beneficiile prunelor este cresterea protectiei impotriva afectiunilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare (2).
2. Pot ameliora constipatia
Aceste fructe au un continut ridicat de fibre insolubile, care imbunatatesc tranzitul intestinal si cresc volumul fecal. De asemenea, prunele si sucul obtinut din acestea sunt bogate in sorbitol, un zaharid cu efect laxativ (2).
3. Pot promova sanatatea cardiovasculara
Deoarece sunt bogate in potasiu, acestea ar putea contribui la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Un nivel optim de potasiu se asociaza, de asemenea, cu reducerea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral (1).
4. Pot sustine sanatatea oaselor
Unele studii au descoperit o asociere intre consumul de prune si un risc scazut de afectiuni osoase, cum ar fi osteopenie si osteoporoza, care sunt caracterizate de demineralizarea oaselor. Compusii antioxidanti ar fi responsabili de acest efect pozitiv. De asemenea, prunele uscate contin nutrienti care protejeaza sanatatea oaselor, cum ar fi vitamina K, magneziu si fosfor (2).
5. Sunt usor de inclus in meniu
Prunele pot fi incluse in dieta prin numeroase moduri:
- Intregi: consumate ca atare, atat prunele proaspete, cat si cele uscate reprezinta o gustare simpla si delicioasa.
- In smoothie-uri: le poti mixa cu alte fructe in blender, pentru a obtine o explozie de gusturi.
- In iaurt: prunele deshidratate pot fi adaugate in iaurt, alaturi de seminte sau fulgi de cereale.
- Pe toast: aceste fructe se pot consuma si sub forma de gem, pe o felie de paine prajita cu unt. Totusi, opteaza pentru varianta de gem fara zahar adaugat.
- Compot: poti opta, de asemenea, pentru un compot de prune. Totusi, prepara-l fara zahar (sau cu o cantitate mica).
- In budinci si tarte: prunele pot fi adaugate in diferite deserturi cu sau fara coacere, cum ar fi budinca de chia sau o tarta din faina integrala.
Asadar, ai numeroase motive pentru care sa consumi prune. Profita de anotimpul de toamna pentru a le manca proaspete. Nu uita, insa, ca este indicat sa urmezi o dieta variata, nu sa te focusezi pe alimente individuale.
Referinte:
1. Smith, Anna. “Plum Nutrition Facts, Benefits, and Risks.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/plum-nutrition-facts. Accessed 25 Nov. 2022.
2. Elliott, Brianna. “7 Health Benefits of Plums and Prunes.” Healthline, Healthline Media, 13 May 2017, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes. Accessed 25 Nov. 2022.
Spune-ne opinia ta despre
"5 motive sa incluzi prunele in dieta"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa alegi jucarii interactive potrivite pentru varsta copilului tau
Imbogatirea universului de joaca al copilului cu jucarii interactive adecvate varstei sale este esentiala pentru dezvoltarea sa armonioasa. In acest articol vei descoperi cum intelegerea etapelor de dezvoltare ale copilului influenteaza alegerea jucariilor si cum sa selectezi cele mai potrivite jucarii interactive pentru fiecare grupa de varsta. De asemenea, vei intelege importanta jocului interactiv in viata micutilor. [detalii]
Matcha: beneficii sau de ce este indicat sa consumi Matcha
Faimoasa ceremonie japoneza a ceaiului este o traditie cu o lunga istorie si este mentionata in documente ce dateaza de la inceputul secolului IX. In mod normal, in orice alta tara a lumii, o ceremonie a ceaiului ar fi ramas doar o ceremonie insa japonezii au transformat-o in mult mai mult de atat creand spatii dedicate acestei ceremonii sau chiar folosindu-se de aceasta ceremonie pentru a sterge diferentele de clasa si avere. [detalii]
Cum suplimentezi spatiile de depozitare din casa
Suplimentarea spatiilor de depozitare din casa impune organizare si inventivitate. Solutiile si ideile sugerate in articol pot fi adaptate la nevoile si la stilul tau de viata si au scopul de a-ti simplifica viata si de a-ti face casa mai practica si mai frumoasa. Ideile sunt simple si le poate pune in practica oricine, cu usurinta. [detalii]
Boost de energie, la tine acasa: 5 idei pentru a te energiza vara asta
Aportul suplimentar de vitamina D, pe care, vara, il primim in mod natural, are, de regula, un impact pozitiv asupra intregului organism. Ne simtim mai energici, ne concentram mai bine si cheful de viata parca nu a lipsit niciodata. Acesta este, desigur, cazul ideal, in care fizicul si mentalul sunt pe aceeasi linie si dau o stare generala de bine. Aceasta trebuie sustinuta din cat mai multe unghiuri, in asa fel incat sa se mentina si dupa trecerea anotimpului insorit. Iata cateva idei accesibile, care sa contribuie la echilibrul tau din fiecare zi. [detalii]
Proprietatile nutritionale ale sucurilor bio si importanta lor pentru sanatate
Descopera, in acest articol, fascinanta lume a sucurilor bio si modul in care acestea pot contribui la imbunatatirea sanatatii tale. Vei afla care sunt beneficiile pe care le aduc aceste sucuri naturale, cum sa le alegi in functie de nevoile personale, dar si ce le diferentiaza de sucurile conventionale in ceea ce priveste procesul de productie. De asemenea, vei afla care sunt vitaminele, mineralele si antioxidantii esentiali prezenti in sucurile bio si cum sa le integrezi intr-un stil de viata sanatos. [detalii]